Historiografia
Pràctica 2
L'Anglaterra Victoriana
(1837-1901)
Andreu Fibla Batiste
Gr au d'Història
Tarragona, 17 d'Octubr...
Introducció: Context
El que anomenen Anglaterra
victoriana, situant-ho primer en el
temps de regnat entre 1837 i 1901,
dur...
Introducció: Context

Imatge satírica del poder anglès al segle XIX, com un Pop que
domina sobre tots els continents.
Font...
L'Espai a l'Anglaterra Victoriana
D'es d'una perspectiva victoriana,
l'espai que tenen en compte per a la
seva historiogra...
L'Espai a l'Anglaterra Victoriana
Aquesta visió etnocèntrica, no era sols
de cara a fora; si no també de cara
endins. La s...
L'Espai a l'Anglaterra Victoriana
Per altra banda, sovint es complicat
distingir l'espai “públic” del “privat”
en la socie...
Relació amb altres espais i cultures

La pompa i la parafernàlia militar de l'imperi, s'aplicava per
igual a les tropes co...
Relació amb altres espais i cultures

Colon britànic a l'Àfrica central a principis del
Segle XX, fent-se la foto amb dos ...
Visió del Mon i del Cosmos.
Per a entendre la visió del Món des
d'una perspectiva victoriana, hem
d'entendre el moment en ...
Visió del Món i del Cosmos
No Existia en aquest moment, un
intentar comprendre altres cultures
diferents. Si estudiar-les,...
Visió del Món i del Cosmos
La cosmologia victoriana, es la de la fe
gairebé cega e irracional, en el progrés
científic i t...
Fonts bibliogràfiques i de la xarxa
●

●

ESTEBAN, Canales. La Inglaterra Victoriana. Madrid. Editorial Akal. 1999.
1ª edi...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Pràctica 2 historiografia

280 visualizaciones

Publicado el

Un breu (o potser no tant breu) repás a la visió pròpia, del altres i del món d'un model de societat extingit però que dominà en el segle XIX: la societat victoriana.

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
280
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
3
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Pràctica 2 historiografia

 1. 1. Historiografia Pràctica 2 L'Anglaterra Victoriana (1837-1901) Andreu Fibla Batiste Gr au d'Història Tarragona, 17 d'Octubre de 2013
 2. 2. Introducció: Context El que anomenen Anglaterra victoriana, situant-ho primer en el temps de regnat entre 1837 i 1901, durant bona part del segle XIX, fou no sols un poder reial (e imperial), personalitzat en la figura d'una de les monarques mes poderoses de la història: la reina Victòria del Regne Unit i d'Irlanda; si no que fou a mes, tot un model de societat, de cultura, de fer ciència, etc. I tot això, establint una determinada relació, o mes ben dit imposició, vers altres cultures i pobles en el seu moment. Ja que es durant el Regnat de la Reina Victòria, quan l'Imperi Britànic assolí la seva quota de control de territori global mes gran, imposant-se sobre altres pobles per a explotar els seus recursos. L'extensió de l'Imperi Britànic al final del segle XIX Comprenia 1/5 part de la superfície del planeta. Font: Enciclopèdia Britànica.
 3. 3. Introducció: Context Imatge satírica del poder anglès al segle XIX, com un Pop que domina sobre tots els continents. Font: England-History.org Depenent del moment o del punt de vista de diferents historiadors, Victòria fou una reina que porta una prosperitat inusitada per al Regne Unit. Per a altres, fou pura i simplement, una imperialista mercantil que conquerí a pobles per a esclavitzar-los i explotar les seves terres. Però quan sentim a parlar de “societat victoriana”, es molt mes que això. Es un model de societat dispar, on una minoria selecta explota a la majoria, i aquesta minoria, entraria dins el que anomenen “societat victoriana”. Una societat estricta i recta en la seva moralitat... però on la realitat era un altra. Però quina era la idea d'espai i la visió del món en aquest lloc i en aquest moment?
 4. 4. L'Espai a l'Anglaterra Victoriana D'es d'una perspectiva victoriana, l'espai que tenen en compte per a la seva historiografia, estava sens dubte limitada per una visió molt etnocèntrica. Es a dir, per una visió de superioritat cultural... però també moral vers les altres cultures no occidentals. Al segle XIX existia la convicció ferma que la civilització occidental era la superior, la que serviria de guia per a un futur millor per a tota la humanitat, pel camí dels avenços científics i tecnològics, però també per la imposició de la cultura occidental vers els pobles endarrerits del món. Aquesta però, era la visió “moralista”. Gravat d'una revista satírica de mitjan segle XIX, on quedava palès la “societat de classes” pròpia de l'era victoriana.
 5. 5. L'Espai a l'Anglaterra Victoriana Aquesta visió etnocèntrica, no era sols de cara a fora; si no també de cara endins. La societat victoriana, era clarament una societat de classes. On els pobres eren pobres i els rics eren rics... per què això era el natural. Per tant, l'espai propi es considerat com un espai separat en diferents concavitats, segons la classe social a la que es pertany, i també al gènere que es pertany. La victoriana, era un model de societat amb una rigidesa social molt forta, que marcava la moralitat, les maneres en públic i el comportament, i la clara separació entre homes i dones, donant tot el protagonisme a la figura masculina. La dona Victoriana estava abocada a un espai propi inexistent. El propi espai victorià, era un espai abonat a la injustícia que es practicava després amb els altres pobles colonitzats. Un exemple de la doble moral victoriana, que volia portar a la felicitat universal pel progrés, explotant al mateix temps. La imatge correspon a un treballador infantil en una fàbrica tèxtil de Manchester entorn al 1880.
 6. 6. L'Espai a l'Anglaterra Victoriana Per altra banda, sovint es complicat distingir l'espai “públic” del “privat” en la societat victoriana. Per què? Per ser un model de societat on la hipocresia estava a l'ordre del dia. El comportament en públic i en privat, podien distar molt. La ciutat de Londres al segle XIX, era famosa per ser l'epicentre de l'imperi. Però també ho era per la espantosa quantitat de burdells i prostitutes que omplien la capital britànica. Per tant, l'espai propi victorià, pot sovint no correspondre amb el real. La “doble moral” estava present en totes les capes socials i estaments, però sense constar en el que era el propi espai, però existia. Mes exemples de la “doble moral” victoriana.
 7. 7. Relació amb altres espais i cultures La pompa i la parafernàlia militar de l'imperi, s'aplicava per igual a les tropes colonials que a les de la metròpoli. Aquells colonitzats que s'integraven a l'imperi, havien d'abandonar tota identitat pròpia i copiar en tot la cultura “superior”, la de la metròpoli. Una imposició cultural per a assimilar i donar sensació d'integració als colonitzats. El gravat es de tropes colonials de la Índia cap al 1900. La relació de l'espai victorià amb els espais foranis, no fou sempre igual, però mantingué en la majoria dels casos, una constant: la imposició. Al llarg dels mes de 60 anys victorians, l'imperi britànic es va expandir a gran escala per tot el món, especialment a l'Àfrica. Aquesta corrent no era exclusiva del Regne Unit. Ho eren de totes les potencies europees, que desitjaven tenir els seus propis imperis d'ultramar. Però aquí hi havia una diferencia clau. Al contrari que per exemple, l'imperi espanyol del segle XVI, l'imperi britànic no es va formar tant per a la “civilització” de les cultures, per a ells, primitives, a part de l'explotació dels recursos. Aquí, es
 8. 8. Relació amb altres espais i cultures Colon britànic a l'Àfrica central a principis del Segle XX, fent-se la foto amb dos “salvatges”. Font: BBC. es tractava de crear una xarxa de comerç que explotava la colònia, manufacturava al continent, i venia a la colònia. Les colònies eren per a proveir la metròpoli i res mes. I els habitants de les colònies, eren els colons blancs provinents de la metròpoli. Africans, asiàtics, hindús, etc, sols eren individus al servei dels colons i s'havien de sotmetre a la llei dels colons. L'espai forani, per a la concepció victoriana, estava per a posseir-lo i explotar-lo. Les cultures “civilitzades” eren respectades o enfrontades “civilitzadament”. Els “salvatges”, son per al benefici propi. Un cop mes, l'etnocentrisme europeu occidental estava totalment present en el tracte dispensat a altres cultures “inferiors”.
 9. 9. Visió del Mon i del Cosmos. Per a entendre la visió del Món des d'una perspectiva victoriana, hem d'entendre el moment en el que estem: Europa, segle XIX. En altres paraules, nacionalisme e imperialisme. Per tant, la visió del Món té dues vessants: la vessant de “l'igual” i la vessant del “diferent”. En l'igual, la visió victoriana es de rival, ja que ha d'imposar la seva visió i fer-la prevaldre. Es la relació que tindria amb les altres potencies europees, o amb països independents i lliures. La del “diferent”, es la d'aquells pobles mes endarrerits, o que no s'han adaptat a la occidentalització, que no s'han adaptat als temps moderns, i que son objecte de colonització pel simple fet de considerar-se no civilitzats. Explotació colonial a l'Àfrica i l'Índia. Font: BBC.
 10. 10. Visió del Món i del Cosmos No Existia en aquest moment, un intentar comprendre altres cultures diferents. Si estudiar-les, però des d'una visió de superioritat pròpia. La ciència del segle XIX, també estava molt contaminada de l'etnocentrisme europeu, i de les teories revolucionaries de Darwin, entre altre, que foren criticades per l'església, però utilitzades per altres com a base de les teories racials de la superioritat de l'home blanc protestant sobre tots els altres. Sols servia imposar i reeducar les cultures inferiors... com a excusa civilitzadora per a explotar els recursos naturals de les seves terres. Al cap i a la fi, la visió victoriana del món, es reduïa a una visió mercantil i de profit propi, no de “civilitzar”. L'etnocentrisme europeu practicat per l'Anglaterra victoriana, a vegades no el complien ni amb el seu propi territori. Escòcia i Gales eren integrades i respectades a la unió. Però Irlanda, part del Regne Unit en aquell moment, era tractat com una colònia i els seus habitants, com a inferiors i simples pagesots miserables. Aquest gravat del s.XVIII, compara el majestuós “lleó britànic”, amb el “mico irlandès”, amb una intenció evident de ridiculitzar Irlanda.
 11. 11. Visió del Món i del Cosmos La cosmologia victoriana, es la de la fe gairebé cega e irracional, en el progrés científic i tecnològic, i en la racionalitat i el coneixement. Però això no significava en absolut, un abandó dels mes arcaics valors tradicionals. Un cosmos amb un futur brillant on s'arribaria a la felicitat universal per la via del progrés. Una visió molt distanciada de la realitat social palpable i visible en les capes mes desfavorides de la societat victoriana. Una visió que pecava sens dubte d'ingenuïtat. A la mort de la reina Victòria el 1901, en pocs anys, els moviments socials de tota mena, dues guerres mundials, i tota mena de progressos i de desastres, portarien a la fi definitiva de la “societat victoriana”. Almenys en una cosa, l'era victoriana suposà un avenç en la visió del món: la substitució de l'explicació religiosa per l'explicació científica. Les ciències viuen un fort progrés en aquest moment, aportant una confiança en el progrés de l'home (la dona victoriana no pintava res), basada en la racionalitat científica. La imatge, correspon a una novel·la purament victoriana i que es basava en una ciència aleshores incipient: la psicologia. Dr. Jekyll and Mr. Hyde, escrita per Robert Louis Stevenson el 1886.
 12. 12. Fonts bibliogràfiques i de la xarxa ● ● ESTEBAN, Canales. La Inglaterra Victoriana. Madrid. Editorial Akal. 1999. 1ª edició. TORRE DEL RÍO, Rosario de la. La Inglaterra Victoriana: política y sociedad. Madrid. Editorial Arko/Libros. 1997. 1ª edició. ● www.ogh.qut.edu.au/images/history/qv.jpg 14/10/2013 10:33 ● www.england-history.org 14/10/2013 11:04 ● www.libcom.org 14/10/2013 11:19 ● www.archiveshub.ac.uk 15/10/2013 ● www.bbc.co.uk 15/10/2013 10:16 ● www.themanyfacesofspaces.com 15/10/2013 10:32 ● http://myweb.tiscali.co.uk/kenanderson/histempsequel/ 9:57 15/10/2013 10:53

×