Manovich

137 visualizaciones

Publicado el

0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
137
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
2
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Manovich

 1. 1. Cristian López LópezGrau MultimèdiaFonaments i evolució de la multimèdiaPAC 1 EL LLENGUATGE DELS NOUS MEDIS DE COMUNICACIÓ LEV MANOVICH
 2. 2. Índex1. Terminología2. ¿Què son els nous medis? 1. ¿Com es van tornar nous el medis? 2. Els principis dels nous medis 1. Representació numèrica 2. Modularitat 3. Automatització 4. Variabilitat 5. Transcodificació3. El que no son els nous medis 1. El cinema com a nou medi 2. El mite del digital 3. El mite de la interactivitat4. Webgrafía
 3. 3. 1. TerminologíaManovich utilitza la següent terminologia en el llibre Llenguatge: Fer notar que el llibre te un objectiu de fer saber lesconviccions que estan sorgint, les principals formes dels nous medis i elspatrons de disseny recurrents. Representació: L’utilitza amb la intenció d’invocar la comprensiócomplexa i matisada del funcionament dels objectes culturals. Depenentde quin terme contradigui:  Representació contra simulació  Representació contra control  Representació contra acció  Il·lusionisme visual contra simulació  Representació contra informació
 4. 4. 1. Terminología Objecte:  Descriure els nous medis: fotografies,  pel·lícules en entorn 3D.  Posar en relleu el seu interès per la cultura  en general  Terme habitual en la industria i informàtica  que es utilitzat per destacar la naturalesa  modular dels llenguatges de programació.  Connotacions que van acompanyar l’us de  la paraula objecte per part dels artistes  vanguardistes rusos el qual es referien a les  seves obres.  Reactivar el concepte d’experimentacio de  laboratori.
 5. 5. 2. ¿Què son els nous medis?Els nous mitjans son tots aquells mitjans que poden ser descomposatsen dades numèriques per mitjà d’un ordinador.Categories: Internet, llocs web, multimèdia, videojocs, CD-ROM i DVDi la realitat virtual.La revolució dels medis informàtics afecten a totes les fases de lacomunicació i engloba la captació, manipulació, enmagatzematge idistribució.Els principis dels nous medis son cinc:  Representació numèrica  Modularitat  Automatització  Variabilitat  Transcodificació cultural (Aquests tres últims, depenen dels dos anteriors).
 6. 6. 2.1 ¿Com es van tornar nous els medis? Louis Daguerre Daguerrotip -Procés de reproducció J.M. Jacquard d’imatges. Telar controlat per -Precedent de la càmera fitxes perforades fotogràfica.-Teixia imatges automàticamentmitjançant targetes perforades. 1839-Ordinador especialitzat engrafisme 1800 Charles 1890 Babbage H.Hollerith Maquina Analítica Maquina de tabulació elèctrica -Característiques principals de - Maquina de càlcul l’ordinador modern. - Utilitzava targetes perforades -Feia server fitxes perforades per a la introducció de dades que quedaven gravades a la 1833 memòria de la maquina.
 7. 7. 2.1 ¿Com es van tornar nous els medis? Alan Turing Maquina universal de Turing Maquina de 4 operacions que podia fer qualsevol càlcul 1893 que pugues fer el esser humà. T. Edison Konrad Zuse Pel·lícula de Zuse Primer estudi Primer ordinador digital cinematogràfic que va funcionar. Utilitzava -Curts de 30 segons restes de pel·lícules cinematogràfiques perforades (codi binari perforat) 1936 1911 H. Hollerith es fusiona amb 3 1895 Germans companyies i forma Lumiere l’empresa Computing- Tabulating-Recording que 10 Híbrid de càmera i anys mes tard canvia el seu projector cinematogràfic nom per IBM.
 8. 8. 2.2 Els principis dels nous medis Esquema 5 principis
 9. 9. Representació numèricaTots els objectes dels nous medis es composen de codi digital i tenendos conseqüències fonamentals: Un objecte dels nous medis pot ser descrit en termes formals(matemàtics) Un objecte dels nous medis esta sotmès a una manipulacióalgorítmica.Resumint, el medis es tornen programables. Exemple: Manipulació algorítmica; Invertim colors amb Fireworks CS6.
 10. 10. Modularitat Els objectes dels nous medis posseeixen la mateixa estructura a diferents escales, els objectes dels nous medis presenten sempre la mateixa estructura modular. Els elements mediàtics son representats com a col·leccions de mostres discretes (píxels, caràcters..), que s’agrupen en objectes de major escala mantenint les seves identitats. Aquests objectes combinats, també poden combinar-se per crear un objecte encara mes gran i seguiran tenint la seva pròpia identitat. Exemple: Una pàgina web esta formada per unitats independents com: vídeo, imatges, text etc., que a la vegada, estan formades per unitats encara mes petites, com son els píxels
 11. 11. Automatització La unió dels dos principis anteriors permeten automatitzar moltes de les operacions permitent eliminar lacció dels humans en alguns processos. Hi ha dos tipus: Baix nivell: com es el cas de la utilització de plantilles o algoritmes simples. Alt nivell: Intel·ligència artificial. Exemple: La funció traduir en aquesta pagina de Google, ens estalvia traduir la pagina per nosaltres mateixos.
 12. 12. Variabilitat Un objecte dels nous medis no es alguna cosa fixe ni etern, es per això que existeixen diferents versions. La variabilitat no seria possible sense la modularitat, ja que els elements que s’emmagatzemen en forma digital en un medi fixe mantenen la seva identitat i poden ser agrupats mitjançant programes, tampoc sense la automatització ja que les diferents versions poden ser creades mitjançant processos de baix nivell. Exemple: Una pàgina web es pot representar en varis exploradors diferents i en varis dispositius com mòbil, tauletes, etc., a traves del codi HTML.
 13. 13. Transcodificació Conseqüència mes important de la informatització dels medis. Es la transformació d’un medi a un nou format. Consta de dues capes: Capa cultural: operacions que hi ha darrere de tot programa informàtic i convencions de la seva interfície Capa informàtica: Es la capa canvia canviant, la que fa que els nous medis seguint utilitzats de diferents formes. Aquestes dues capes s’influeixen mútuament, una mescla de modes tradicionals de la cultura humana que necessiten un ordinador per a ser representants. El que no son els nous medis
 14. 14. Transcodificació Exemple: Quan digitalitzem un mitjà, partim d’una part cultural (per exemple un llibre), i una vegada digitalitzat obtenim la part informàtica (format, atributs, etc.)
 15. 15. 3. El que no son nous medis1. Els nous medis son medis analògics transformats a digitals. Elsmedis analògics son continus, els digitals son discrets.2. Tots els suports digitals contenen el mateix codi digital, això permetque una sola maquina els pugui representar.3. A diferencia de la cinta de vídeo el qual la informació es gravada demanera seqüencial, els mecanismes d’emmagatzematge informàticpermeten accedir a qualsevol element a la mateixa velocitat.4. Les representacions digitalment codificades contenen una quantitatfixe d’informació.5. A diferencia de les copies analògiques els quals hi ha pèrduad’informació, en els medis digitals, es poden copiar il·limitadamentsense degradació.6. Els nous medis son interactius.
 16. 16. 3.1 El cinema com a nou medi1. Els nous medis son medis analògics transformats a digitals. Elsmedis analògics son continus, els digitals son discrets.2. Tots els suports digitals contenen el mateix codi digital, això permetque una sola maquina els pugui representar.3. A diferencia de la cinta de vídeo el qual la informació es gravada demanera seqüencial, els mecanismes d’emmagatzematge informàticpermeten accedir a qualsevol element a la mateixa velocitat.• El cinema pren mostres de vint-i-quatre vegades per segon.•El que va trencar conceptualment el cinema va ser el canvi decontinu a discret.•Una vegada es digitalitza una pel·lícula es pot accedir a qualsevolfotograma.
 17. 17. 3.2 El mite del digital4. Les representacions digitalment codificades contenen una quantitatfixe d’informació.5. A diferencia de les copies analògiques els quals hi ha pèrduad’informació, en els medis digitals, es poden copiar il·limitadamentsense degradació.•A mesura que comprimim un arxiu, mes visibles es faran elsartefactes que es produeixen al eliminar informació, i a mesura delnivell de compressió, pot oscil·lar entre poc perceptible i bastant.
 18. 18. 3.3 El mite de la interactivitat6. Els nous medis son interactius.•No es pot nomenar interactivitat als medis informàtics, ja quecareixen de sentit.•Els nous medis son interactius, l’usuari pot interactuar amb elsobjectes mediàtics.
 19. 19. 4. WEBGRAFÍA Diapositiva 4: http://www.moonmentum.com/blog/category/codex/informacion- astrologica-codex/ Diapositiva 6 i 7 http://archive.computerhistory.org/resources/still-image/Jacquard/Jacquard_J_M/ http://robroy.dyndns.info/Babbage/hawks.html http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Louis_Daguerre_1.jpg http://www.nenasays.com/2010_06_01_archive.html http://vidasfamosas.com/2009/10/18/thomas-alva-edison-el-gran-inventor/ http://es.wikipedia.org/wiki/Hermanos_Lumi%C3%A8re http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing http://www.german-way.com/famous-konrad-zuse.html
 20. 20. 4. WEBGRAFÍA Diapositiva 9 http://www.flickr.com/photos/drb62/484691677/sizes/m/in/photostream/ Diapositiva 10 i 12 http://www.20minutos.es/ Diapositiva 11 http://en.wikipedia.org/wiki/Lev_Manovich Diapositiva 13 http://laisladelascriticas.blogspot.com.es/2011/09/la-caida-de-los-gigantes-o-sin- muertos.html Diapositiva 17 http://kiketic-elblogdekike.blogspot.com.es/2010/11/interactividad-digitalizacion- y.html

×