IES S' ARENAL CURS 2010/11
DEPARTAMENT D’ORIENTACIÓ
Desprès de reflexionar sobre les necessitats que
tenim en relació a l’alumnat del Programa
d‘Acolliment Lingüístic i Cultu...
Per enviar l’alumnat a l’aula d’acollida hem de tenir
tots clars diferents criteris:
• Els Criteris per anar a l’aula d’ac...
•La millor opció per atendre la diversitat sempre que
sigui possible es l’aula ordinària.
•A la societat i a l’escola el q...
•El progrés en l'aprenentatge es dona cada cop
mes, per la qualitat i quantitat d'aprenentatges
realitzats i en aquest asp...
• L'aprenentatge es bàsicament el resultat de
la interacció social i per tant depèn en gran
mesura de les relacions interp...
A la practica quotidiana algunes actuacions
ajuden a atendre la diversitat :
a. Que els alumnes puguin treballar de forma
...
c. Com més variats siguin els materials
curriculars, més canals utilitzarem per
transmetre la informació.
d. Com més tipus...
L'ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
e.Si fem conscients als alumnes del seu propi
procés d'aprenentatge aclarint des del principi
el...
g. Si realitzam una acció tutorial individualitzada
entesa com la capacitat que tenim els professors de
posar-nos al costa...
h. La col·laboració amb les famílies permet
conèixer millor les circumstancies de partida
de l'alumnat i en molts de casos...
Els aspectes del PEC que ens ajudaran a la
presa de decisions amb l'alumnat del PALIC
son
• Considerar les diferencies un ...
Segons aquesta concepció l’educació escolar
es concebuda com una pràctica social i es
caracteritza per la seva intenció de...
La concepció- constructivista de l’ensenyament-
aprenentatge és un conjunt de teories de la
instrucció de caire integrador...
En aquest segle en el que el creixement
progressiu dona lloc a una societat ètnicament
i culturalment heterogènia, el cent...
El multiculturalisme de la societat en que vivim demana
que tots els alumnes assoleixin d’una banda
l’arrelament a la pròp...
• RD 299/1996. Compensació de les desigualtats en educació.
• Ordre 10 de juliol de 2000, de regulació de l’organització i...
Beltrán Antolín, J; Crespo Ubero,R. 2003. Interculturalitat i educació. Barcelona.
UOC.
Carbonell, F. 2000. Educació i imm...
Direcció General d’Administració Educativa Servei d’Ensenyament
del Català. Direcció General d’Ordenació i Innovació Serve...
Revisió palic.Marc teòric de referencia
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Revisió palic.Marc teòric de referencia

426 visualizaciones

Publicado el

Marc teòric del que varem partir tots els participants en la comissió de PALIC

0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
426
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
15
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Revisió palic.Marc teòric de referencia

 1. 1. IES S' ARENAL CURS 2010/11 DEPARTAMENT D’ORIENTACIÓ
 2. 2. Desprès de reflexionar sobre les necessitats que tenim en relació a l’alumnat del Programa d‘Acolliment Lingüístic i Cultural, es necessari consensuar el marc teòric de referència del que tots partirem a l’hora de realitzar les millores.
 3. 3. Per enviar l’alumnat a l’aula d’acollida hem de tenir tots clars diferents criteris: • Els Criteris per anar a l’aula d’acollida. • El perfil del professorat més adequat per la seva atenció. ( Quins departaments han d’intervenir). • La Proposta curricular ofertada pel centre globalment. Quina programació se li oferta des de cada departament i les relacions entre aquestes. • Les condicions de tornada a l’aula ordinària. • Expectatives professionals que derivaran de la segregació que els hi oferim als alumnes.
 4. 4. •La millor opció per atendre la diversitat sempre que sigui possible es l’aula ordinària. •A la societat i a l’escola el que es natural, el que es dona, són els grups heterogenis diversos i es d’es d’ells d’es d’on es possible una actuació que permeti l’intercanvi, l’aprenentatge compartit , el plantejament i la resolució de conflictes. En definitiva la formació necessària per exercir una ciutadania critica i responsable.
 5. 5. •El progrés en l'aprenentatge es dona cada cop mes, per la qualitat i quantitat d'aprenentatges realitzats i en aquest aspecte es clau la coordinació del professorat i d'aquest també amb les famílies.
 6. 6. • L'aprenentatge es bàsicament el resultat de la interacció social i per tant depèn en gran mesura de les relacions interpersonals i del clima afectiu. • No hi pot haver aprenentatge si el que s'ha d'aprendre esta molt aprop del que ja se sap o massa llunyà i per això es necessari conèixer el punt de partida de cada alumne i valorar-ho en funció dels seus progressos.
 7. 7. A la practica quotidiana algunes actuacions ajuden a atendre la diversitat : a. Que els alumnes puguin treballar de forma cooperativa en algunes sessions de la jornada, permetent que es pugui aprendre amb i dels demes, fan que es rendibilitzin les actuacions del professor. Els alumnes poden convertir-se en professors d'altres alumnes. b. Negociar amb els alumnes els temes a treballar en el que, com i quan augmenta el seu interès e implicació a les feines i fa que els aprenentatges siguin mes significatius.
 8. 8. c. Com més variats siguin els materials curriculars, més canals utilitzarem per transmetre la informació. d. Com més tipus d'activitats proposem i més recursos posem a disposició de l'alumnat més garanties tendrem de que els alumnes tenguin accés i s'interessin pels coneixements plantejats.
 9. 9. L'ATENCIÓ A LA DIVERSITAT e.Si fem conscients als alumnes del seu propi procés d'aprenentatge aclarint des del principi els criteris i estratègies d'avaluació, serà mes fàcil intervenir quan els hi proposem activitats de recolzament , tant ordinàries com extraordinàries. f. Si practicam una avaluació continua, formativa i orientadora, basada en els processos personals de cada alumne serà mes fàcil preveure mesures que compensar deficiències i atendre necessitats.
 10. 10. g. Si realitzam una acció tutorial individualitzada entesa com la capacitat que tenim els professors de posar-nos al costat de l'alumne, de sofrir amb ells els processos de canvi conceptual, d'ajudar-li a resoldre els problemes personals, d'aprenentatge, d'autonomia -dependència, de relació, si considerem la tutorització com un procés d’acompanyament en l’aprenentatge vital podrem conèixer millor l'alumnat i proposar estratègies per ajudar-lo a millorar.
 11. 11. h. La col·laboració amb les famílies permet conèixer millor les circumstancies de partida de l'alumnat i en molts de casos planificar actuacions conjuntes per millorar rendiments i aclarir expectatives. i. A tots els alumnes els hi hauríem de possibilitar l'èxit a l'escola. Plantejar-nos objectius possibles, continguts basics i activitats significatives.
 12. 12. Els aspectes del PEC que ens ajudaran a la presa de decisions amb l'alumnat del PALIC son • Considerar les diferencies un valor positiu. • Partir duna cultura de participació democràtica • Fonamentar i basar les relacions entre el professorat en el treball cooperatiu • Partir de la negociació, del diàleg i dels acords per resoldre els conflictes. • EL PALIC esta estretament lligat al projecte lingüístic i al PAT.
 13. 13. Segons aquesta concepció l’educació escolar es concebuda com una pràctica social i es caracteritza per la seva intenció de sintonitzar el desenvolupament humà de cada individu i el context sociocultural en el que té lloc, per afavorir la construcció d’esquemes personals que facilitin la construcció de la identitat personal i la integració social.
 14. 14. La concepció- constructivista de l’ensenyament- aprenentatge és un conjunt de teories de la instrucció de caire integrador, ja que implica a l’alumne/a en tots els sentits i posa en marxa processos tant de coneixement com afectiu- emocionals. Dóna importància als coneixements previs, l’aprenentatge significatiu, funcional, col·laboratiu i es relaciona amb la visió interactiva que té de l’aprenentatge. Les diferents teories emfatitzen el paper actiu de la persona en la construcció del coneixement i del seu desenvolupant.
 15. 15. En aquest segle en el que el creixement progressiu dona lloc a una societat ètnicament i culturalment heterogènia, el centre educatiu ha de compensar els processos d’exclusió social que quasi sempre duen aparellades les minories en clar desavantatge social. La interculturalitat es una forma de tractament de la diversitat segons la que no es fan judicis de valor sobre les diferències i es fomenta la interacció en igualtat d’estatus entre cultures. ( Muñoz, 1997).
 16. 16. El multiculturalisme de la societat en que vivim demana que tots els alumnes assoleixin d’una banda l’arrelament a la pròpia comunitat fomentant el sentiment de pertinença i estima al país que els acull i a la vegada obertura, respecte, diàleg, tolerància i sentit crític tant amb els valors morals, socials i ètics propis i com els dels altres. Respectar la dignitat de les persones significa respectar la seva identitat cultural perquè constitueix quelcom molt profund en l’esser humà
 17. 17. • RD 299/1996. Compensació de les desigualtats en educació. • Ordre 10 de juliol de 2000, de regulació de l’organització i el funcionament dels IES. • ORDRE del Conseller d’Educació i Cultura de dia 14 de juny de 2002, per la qual es regula l’elaboració i execució del Programa d’acolliment lingüístic i cultural adreçat a l’alumnat d’incorporació tardana al sistema educatiu de les Illes Balears que cursa estudis als instituts d’educació secundària. • Orientacions per l’elaboració del Pla d’Acollida a l’educació secundària. • Decret 67/2008. • Decret 121/2010 de 10 de Desembre, pel qual s’estableixen els drets i els deures dels alumnes i les normes de convivència als centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics, de les illes Balears.
 18. 18. Beltrán Antolín, J; Crespo Ubero,R. 2003. Interculturalitat i educació. Barcelona. UOC. Carbonell, F. 2000. Educació i immigració. Els reptes educatius de la diversitat cultural i l’exclusió social. Barcelona. Mediterrània. Lago Martínez, JR; Onrubia Goñi , J. 2008. Assessorament psicopedagògic i millora de la pràctica educativa. Vic. EUMO. Coll Salvador, C.1997. Psicologia de la Instrucció. Barcelona. UOC. Mauri Majòs ,T; Monereo Font,C; Badia Garganté ; 2004. La pràctica psicopedagògica en educació formal. Barcelona. Editorial UOC.
 19. 19. Direcció General d’Administració Educativa Servei d’Ensenyament del Català. Direcció General d’Ordenació i Innovació Servei d’Innovació. (2002-2003) Orientacions per l’elaboració del Pla D’acolliment lingüístic i cultural. http://weib.caib.es/Documentacio/palic/palic.pdf Presentació delPALIC. http://weib.caib.es/Programes/palic/presentacio_.htm Pons Barceló,M; Solivellas Morro, F; Carrasco Escandell, M J. El PALIC un model per a les Illes. http://weib.caib.es/Programes/palic/documents/article_palic.pdf Vicens Cerdà, A M. Fitxes de material. http://weib.caib.es/Programes/palic/fitxes_.htm Proposta de graduació de nivells en l'aprenentatge bàsic de l'àrea de Llengua catalana. http://weib.caib.es/Programes/palic/nivells_.htm

×