Content Curator Educatiu

11.296 visualizaciones

Publicado el

Presentació utilitzada per l'Alicia Cañellas (d'aCanelma: http://www.acanelma.es) a la sessió de formació dirigida al claustre docent d'IL3-Universitat de Barcelona. (27 Novembre 2012).

Publicado en: Educación
3 comentarios
12 recomendaciones
Estadísticas
Notas
Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
11.296
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
7.288
Acciones
Compartido
0
Descargas
0
Comentarios
3
Recomendaciones
12
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Content Curator Educatiu

 1. 1. “Converteix-te en Content Curatoro com gestionar la informació a la xarxa”INSTITUT DE FORMACIÓ CONTÍNUAUNIVERSITAT DE BARCELONAAlicia Cañellas MayorACANELMA (http://www.acanelma.es)27 Novembre 2012
 2. 2. Punt de partida Docent…“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 3. 3. Punt de partida“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 4. 4. Punt de partida Content curation: • Procés d’analitzar i classificar els continguts • d’un tema determinat, • a partir de les fonts documentals i recursos que tenim al nostre abast • i presentar-los de manera significativa, organitzada i coherent.“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 5. 5. Punt de partida Content curator: • Persona que realitza aquesta tasca, • duent a terme una selecció, classificació i publicació de continguts, • utilitzant per això els seus coneixements professionals • i la seva experiència.“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 6. 6. Nova realitat contextual“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 7. 7. Nova realitat contextual PROSUMIDORS: Usuaris que han asumit un doble rol a la xarxa: consumeixen continguts però, alhora, aporten o creen nous continguts, per participar activament a la Web 2.0.“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 8. 8. Nova realitat contextual INFOXICACIÓ Content curation com a estratègia enfront la infoxicació“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 9. 9. El concepte actualment El primer en utilitzar el concepte va ser Rohit Bhargava. Manifesto For The Content Curator: The Next Big Social Media Job Of The Future? “Intermediari crític del coneixement”. Dolors Reig.“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 10. 10. Tipologia en funció de l’àmbit d’actuació ÀMBITS TIPOLOGIA MÀRKETING / COMERCIAL / BRANDING CONTENT DOCUMENTAL / INFORMATIU / OBJECTIU/S CURATOR PERIODÍSTIC EDUCATIU / FORMATIU / GESTIÓ DEL CONEIXEMENT“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 11. 11. El content curator en l’àmbit educatiu / formatiu Requereix adquirir… NOVES COMPETÈNCIES“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 12. 12. El content curator en l’àmbit educatiu / formatiuCOMPETÈNCIES ENFOCADES A“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 13. 13. El content curator en l’àmbit educatiu / formatiuAPRENDRE ELS INSTRUMENTSLlenguatge digital•Hipertextualitat•MultimodalitatEines i entorns digitals•Xarxes socials•Blogs•Wikis•RSS“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 14. 14. El content curator en l’àmbit educatiu / formatiuAPRENDRE A SER - ESTARIdentitat digital•Qui sóc•Què faig i com•Què vullResponsabilitat amb la informació•Citar fonts•Gestió de la privacitat•Drets d’autor“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 15. 15. El content curator en l’àmbit educatiu / formatiuSABER – APRENDRE A FER -COMUNICARProduïr proactivament.• Llegir/escriure, parlar/escoltar• Comentar• RemesclarInterpretar críticament informació ifonts.• Cercar, Avaluar, SeleccionarGestionar informació.• Etiquetar• Categoritzar“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 16. 16. El content curator en l’àmbit educatiu / formatiuAPRENDRE A APRENDREEstratègies cognitives(…)Estratègies metacognitivesd’autoavaluació(…)Estratègies metacognitives degestió(…)Estratègies socioafectives(…)“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 17. 17. El content curator en l’àmbit educatiu / formatiu EN EL PLA DIGITAL“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 18. 18. El content curator en l’àmbit educatiu / formatiu El nou rol docent Informació en brut que ofereix MEDIADOR Alumnat la xarxa Com? Seleccionant aquell contingut amb utilitat potencialment educativa. Manuel Area.“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 19. 19. El content curator en l’àmbit educatiu / formatiu NOU ROL Docent o professor/a 2.0 és a dir MEDIADOR/FACILITADOR usuari pedagògic dels recursos i entorns digitals. UTILITZAR LA INFORMACIÓ (CONTINGUTS) PER CONVERTIRLA EN CONEIXEMENT“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 20. 20. Competències específiques DOCENT reciclat > Content Curator haurà de: • Ser un professional de la informació digital i adaptat a un medi tecnològic en constant canvi. • Ser més dinàmic i empàtic. • Tenir una gran capacitat de comunicació. • Conèixer molt bé a la seva audiència (alumnat destinatari). • Ser un veritable expert en el seu àmbit de treball.“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 21. 21. Competències específiques DOCENT reciclat > Content Curator haurà de: • Convertir-se en un destacat consumidor de continguts (i prosumidor): llegir, entendre, capturar, reunir… continguts. • Saber afegir el punt de crítica que aporti valor a aquests continguts. • Dominar una sèrie d’eines que li ajudin a identificar, filtrar, capturar, preparar i compartir els continguts.“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 22. 22. Procés / Metodologia de treball Per on comencem?“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 23. 23. Procés / Metodologia de treball 1. Plantejar els objectius d’allò què es vol comunicar. 2. Definir els temes a tractar. 3. Determinar fonts i recursos d’on extreure la informació. 4. Redactar-ho i “empaquetar- ho” amb sentit. 5. Publicar-ho i compartir-ho. • Estratègia amb els Objectius. • Anàlisi de Temàtica • Selecció de Fonts. • Tractament i Publicació.“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 24. 24. Procés / Metodologia de treball IDENTIFICAR ORGANITZAR PUBLICAR Font: http://www.doculinux.com/wp-content/uploads/2011/11/content-curation-diagram_curata.png“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 25. 25. Eines per cada fase del procés IDENTIFICAR ORGANITZAR PUBLICAR Cercadors Notícies (sumaris o diaris de xarxes socials) (només vídeos) Alertes i monitoratges“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 26. 26. Eines per cada fase del procés IDENTIFICAR ORGANITZAR PUBLICAR Receptor i agregadors de continguts (RSS) Plataformes repositoris educatius Pàgines d’inici (cada cop més en desús, per xarxes socials) Llistes de distribució especialitzades…“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 27. 27. Eines per cada fase del procés IDENTIFICAR ORGANITZAR PUBLICAR Twitter i eines complementàries“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 28. 28. Eines per cada fase del procés IDENTIFICAR ORGANITZAR PUBLICAR Marcadors socials. Gestió d’enllaços i continguts. Guardar, etiquetar i classificar Eines per organitzar idees i conceptes de forma gràfica (mapes mentals) SEMANTIK“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 29. 29. Eines per cada fase del procés IDENTIFICAR ORGANITZAR PUBLICAR Anotacions… Llegir-ho més tard… Emmagatzematge en línia Organitzador d’idees o llistes de tasques“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 30. 30. Eines per cada fase del procés IDENTIFICAR ORGANITZAR PUBLICAR Blogs Plataformes de publicació Xarxes socials“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 31. 31. Eines per cada fase del procés IDENTIFICAR ORGANITZAR PUBLICAR Compartició automàtica o publicació programada Generació de fonts sectorials i diaris digitals…“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 32. 32. Eines per cada fase del procés Altres eines i plataformes no gratuïtes per la curació de continguts“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 33. 33. Aplicacions i usos pedagògics de la Content CurationAlguns docents ja utilitzen les eines de curació de continguts online per:• Crear activitats de grup.• Organitzar i difondre nous continguts com si es tractés de fulletons digitals online pelsestudiants.• Recollir i compartir materials professionals de lectura per i amb els estudiants.• Promoure el debat sobre temes d’actualitat vers la matèria d’estudi.• Animar als estudiants a convertir-se en creadors de continguts i content curators.• Connectar-se a experts externs a l’aula i a la base de coneixements mundials.• Ajudar als alumnes a crear-se el seu propi PLE (Entorn Personal d’Aprenentatge). Ajudar als estudiants a tenir accés a la “intel·ligència EN DEFINITIVA: col·lectiva” que ens ofereix Internet.“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 34. 34. Exemples inspiradors… Com algunes eines per a la curació de continguts s’estan utilitzant en el camp formatiu: PINTEREST (permet generar taulells d’anuncis) • Llista de lectura de Literatura Anglesa - http://pinterest.com/steven_bickmore/texts-for-english-7542-fall-2011/ • Curs de teoria literària - http://pinterest.com/steven_bickmore/literary-theory/ STORIFY (permet explicar històries utilitzant les xarxes socials) • Tot sobre el bioma tundra: http://storify.com/knewton/all-about-the-tundra • Periodisme: Com fer un video de notícies bàsic per a la web: http://storify.com/kellyfincham/how-to-make-a-basic-news-video-for- the-web SCOOP.IT (permet crear i compartir les nostres pròpies revistes temàtiques) • Curs de Bioinformàtica: http://www.scoop.it/t/bs2064-bioinformatics • Curs d’habilitats tecnològiques professionals: http://www.scoop.it/t/ct231-it-professional-skills-module DIIGO (permet establir recopilacions de recursos mitjançant marcadors socials, fer anotacions, compartir-los en grup) • Curs de química: http://groups.diigo.com/group/chem-104-spring-2010 • Curs sobre conectivisme i coneixement connectiu: http://groups.diigo.com/group/cck-12“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 35. 35. Gràcies! Alicia Cañellas http://www.acanelma.es info@acanelma.es @acanelma http://www.facebook.com/acanelma.es“Converteix-te en Content Curator o com gestionar la informació a la xarxa”.Alicia Cañellas Mayor / ACANELMA (http://www.acanelma.es) / 27 Novembre 2012.
 36. 36. www.il3.ub.edu

×