Sistemes operatius

265 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
265
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
80
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Sistemes operatius

 1. 1. SISTEMES OPERATIUSEl sistema operatiu és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament dun ordinador.Les seves funcions consisteixen a gestionar les transferències dinformació internes, procurar la comunicació de lordinador amb els operadors, controlar lexecució dels programes amb la detecció dels errors...
 2. 2. CLASSIFICACIÓ DEL SISTEMAS OPERATIUS• Per nombre dusuaris Monousuari: Sistemes operatius que només permeten treballar amb un usuari. En aquesta categoria podem diferenciar 2 tipus: – Sistema monousuari estricte – Sistema monousuari en mode laxe’ Multiusuari: Sistemes operatius que permeten treballar amb múltiples usuaris a lhora.
 3. 3. • Per nombre de processos concurrents Monoprogramació: només es pot executar un procés i la resta han desperar a que aquest procés acabi. Multiprogramació : es poden executar diferents processos al mateix temps. Cal destacar que en un instant concret de temps només poden haver- hi més dun procés executant-se al mateix temps si tenim més dun processador.
 4. 4. • Per nombre de processadors Monoprocés: Només permeten treballar amb un microprocessador simultàniament. Multiprocés: Poden treballar amb múltiples microprocessadors al mateix temps.
 5. 5. FUNCIONS BÀSIQUES• Proporcionar més comoditat en lús dun computador.• Gestionar de manera eficient els recursos de lequip, executant serveis per als processos.• Brindar una interfície a lusuari, executant instruccions.
 6. 6. • Permetre que els canvis deguts al desenvolupament del propi SOTA es puguin realitzar sense interferir amb els serveis que ja es prestaven (evolutivitat).• Un sistema operatiu ocupa 5 funcions bàsiques en loperació dun sistema informàtic: subministrament dinterfície a lusuari, administració de recursos, administració darxius, administració de tasques i servei de suport i utilitats.
 7. 7. WINDOWS Microsoft Windows és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d’usuaris produïts per Microsoft. Microsoft va introduir per primera vegada un entorn operatiu anomenat Windows el novembre de 1985 com un complement a MS-DOS, en resposta al creixent interès en les i interfícies gràfiques d’usuaris .
 8. 8. Microsoft Windows ha arribat adominar el mercatdel PC, superant al Mac OS, quehavia estat introduït prèviament. La primera versió de MicrosoftWindows Premium mai va sermassa potent ni popular. Estavamolt limitada a causa delsrecursos legals dApple, que nopermetia imitacions de les sevesinterfícies dusuari. El Windows 2.0 va aparèixerel 1987, i va ser una mica méspopular que la versió inicial.
 9. 9. El Mac OS és un sistemaMAC operatiu creat per Apple Computer per a ordinadors Apple Macintosh. Destaca per la seva estabilitat, potència gràfica i facilitat dús. El Mac OS va ser el primer sistema operatiu comercial que incloïa interfície gràfica dusuari. Aquesta primera versió va sortir amb el Macintosh 128k lany 1984. Lequip del Macintosh estava format principalment per Bill Atkinson, Jef Raskin i Andy Hertzfeld.
 10. 10. Tot i que actualmentsacostuma aanomenar el sistemaoperatiu amb el nomgenèric de Mac OS noes va a començar autilitzar aquest nomfins a la versió 7.6 capals anys 90.(Antigamentsanomenava Sistemax.x)
 11. 11. LINUX Linux és el nucli del sistema operatiu GNU/Linux. Fou desenvolupat inicialment per Linus Torvalds , i distribuït amb la llicència GPL de GNU. Normalment, el nucli es distribueix amb el conjunt dutilitats de GNU, entorns descriptori i altres aplicacions, formant un sistema operatiu complet.
 12. 12. Linus Torvalds, un estudiantdInformàtica de la Universitatde Hèlsinki (Finlàndia), enveure que no es podia ampliarles funcions del Minix, vadecidir crear el seupròpi sistemaoperatiu compatible amb Unixque un dels seus professors vaanomenar Linux. Va desenvolupar Linux com apart del seu projecte de final decarrera, i va presentar-ne laprimera versió el 17 desetembre de lany, 1991 quantenia tant sols 21 anys.
 13. 13. Linux va anar com lanell denEva i na Jara al dit alprojecte GNU, un projecte quepretenia de desenvoluparun sistema operatiu totalmentlliure, a lestil dUnix, i que teniaun bon joc daplicacions iutilitats, però li faltava un nucli.A aquest sistema operatiu selanomena GNU/Linux, tot i queper extensió, habitualmentsutilitza el nom Linux perdesignar també el sistemaoperatiu complet. A mitjan els anys noranta Linuxshavia convertit ja en lUnixmés popular entre la gent quebuscava alternatives al sistemaWindows de Microsoft.

×