CLASSICISME Terme consensuat al 1961 per la societatinternacional de musicologia . És la suma dels trets estètics i esti...
Context social         CLASSICISME Social  Continua la separació entre classes socials.  Els nobles recolzats ...
Context musical       CLASSICISME Implantació de les audicions públiques :  El mecenatge burgès dóna més llibert...
Context musical       CLASSICISME  La majoria d´obres pertanyen al gènere de música pura.  Defugen qualsevol artif...
Preclassicisme         CLASSICISME         Estil Galant : pas del Barroc al classicisme.  Oposició a l´e...
Preclassicisme         CLASSICISME           Emfindsamer stil: Estil sentimental.  Propi dels composi...
Preclassicisme        CLASSICISME     Escola de Mannheim : 1720 – 1778 revolució orquestral. Molts dels seus c...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Classicisme

486 visualizaciones

Publicado el

Recurs per l'aula d'història de la música.

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
486
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
55
Acciones
Compartido
0
Descargas
4
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Classicisme

 1. 1. CLASSICISME Terme consensuat al 1961 per la societatinternacional de musicologia . És la suma dels trets estètics i estilístics compartits pels autors de la segona meitat del S.XVIII. Tendència a imitar i revalorar els cànons estètics de les civilitzacions clàssiques. Període curt de 60 anys aprox. Representa la transició entre els esquemes barrocs i les tendències romàntiques.
 2. 2. Context social CLASSICISME Social  Continua la separació entre classes socials.  Els nobles recolzats en les monarquies absolutes, i ambients luxosos.  Els burgesos amb manifestacions culturals lucratives. Pensament  Teories de Kant ( judici crític ), Rousseau ( crítica de la cultura ).  Aparició de l´il.lustració a França: la raó humana serà el progrès.  Ruptura de l´antic ordre social.  Nou concepte de dignitad, llibertat i felicitat de l´home.  Abolició de l´esclavitud.  Declaració dels drets humans ( EEUU 1776 ).  Revolució francesa ( 1789 ).
 3. 3. Context musical CLASSICISME Implantació de les audicions públiques :  El mecenatge burgès dóna més llibertat a l´autor.  El comerç musical és ara més directe.  Els autors es van deslligant dels nobles i l´esglèsia.. Naixement de la numeració d´obres:  Es generalitza l´enumeració per opus ( obra ).  L´enumeració és cronològica.  Actualment permet veure l´evolució musical de l´autor. Importancia de les formes musicals :  Es el tret més característic de l´època.  Coneixedors de la monodia i polifonia.  Hereus de l´expressió de sentiments.  Els faltava estructures ben estables per a l´evolució musical.
 4. 4. Context musical CLASSICISME  La majoria d´obres pertanyen al gènere de música pura.  Defugen qualsevol artificiositat.  Defensen la naturalitat com a font de bellesa .  Perfecció compositiva per a una aparent senzillesa musical.  Gran importància en l´educació.  Apareixen molts tractats musicals ( C.P.E.Bach, L.Mozart ).  Comença a florir l´home creador, l´artista.  Davant del públic i dels crítics, el músic es reivindica com a geni.
 5. 5. Preclassicisme CLASSICISME Estil Galant : pas del Barroc al classicisme.  Oposició a l´estil exagerat del Barroc.  Indicis al 1730 ( Scarlatti ).  Per definició: agradable, refinat, elegant, amable...  Dirigit als aficionats més que als experts.  D´harmonia senzilla, textura lleugera.  Frasseig fàcil de recordar, i periòdic.  Importància de les cadençes musicals.  Lliure tractament de les dissonàncies
 6. 6. Preclassicisme CLASSICISME Emfindsamer stil: Estil sentimental.  Propi dels compositors alemanys.  L´emoció de l´intèrpret i l´oient es valoren per sobre de tot.  Estil personal i subjectiu ( lliure ).  De melodia ornamentada trencada per silencis inbtercalats.  Intèrvals amples, i forces cromatismes.  És el paral.lalisme musical de l´Sturm und Drag ( tempesta i ímpetu).  És la resposta al pessimisme melancòlic i desig de morir ( Young ).  A l´accent sentimental de Sterne, l´espiritualitat de Klopstock.  És l´estil de l´escola de Mannheim.
 7. 7. Preclassicisme CLASSICISME Escola de Mannheim : 1720 – 1778 revolució orquestral. Molts dels seus components eren també compositors. Els principals directors eren de la familia Stamitz (Johann, Karl,J.Anton ). No estava dominada pel baix continu, sinó per l´organització tímbrica. Agruparen els instruments per families. Ús de reguladors molt accentuats. Canvis sobtats de matís, ritmes poc usuals. Síncopes i contratemps molt accentuats. Contrastaven els temes principals : posterior evolució de la simfonia. Centraren l´atenció exclusiva al conjunt orquestral ( no als solistes ).

×