2.1. EL PROCÉS PERCEPTIU
Imatges: funció informativa sobre l’entorn
Vista: sentit distal, per a que l’organisme reaccioni ...
2.1. EL PROCÉS PERCEPTIU
Hi ha límits que marquen la nostra capacitat de percepció. Hi ha
dos nivells: el superior i l’inf...
2.1. EL PROCÉS PERCEPTIU
Fotografia: escriptura de la llum. Determina la forma i volum dels
objectes que veiem, té tres as...
2.1. EL PROCÉS PERCEPTIU
Estructura de l’ull: exemple de la cambra fosca
La lent pot ser convergent o divergent.
Parts de ...
2.2. TEMPS I ESPAI EN LA PERCEPCIÓ
El temps i l’espai són dos categoris essencials i estan
directament relacionades.
La vi...
2.3. LA TEORIA DE LA GESTALT
La teoria de la Gestalt és una branca de la psicologia que s’ocupa
d’estudiar la percepció vi...
2.4. LA FIGURA I EL FONS
La teoria de la Gestalt sosté que la separació emtre figura i fons determina la
nostre percepció ...
2.4. LA FIGURA I EL FONS
Factors determinats per la dinàmica:
- FIGURA = OBJECTE (JO = PLAER)
- FONS = REAL (NO JO = ANGOI...
2.5. REALITAT I REPRESENTACIÓ DE LA IMATGE
Existeixen 6 variables d’imatge que proposa S. Villafañe i N. Minguez.
Nivell d...
2.5. REALITAT I REPRESENTACIÓ DE LA IMATGE
La percepció humana es basa en els principis de simplicitat, regularitat i
equi...
TEMA 2. LA PERCEPCIÓ VISUAL
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

TEMA 2. LA PERCEPCIÓ VISUAL

140 visualizaciones

Publicado el

TEMA 2. LA PERCEPCIÓ VISUAL

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
140
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
3
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

TEMA 2. LA PERCEPCIÓ VISUAL

 1. 1. 2.1. EL PROCÉS PERCEPTIU Imatges: funció informativa sobre l’entorn Vista: sentit distal, per a que l’organisme reaccioni davant objectes, mesuri distàncies, etc. Percepció visual: procés en el que la informació arriba al cervell en forma de llum i és desxifrada. Procés de la percepció visual. Si algún dels sistemes falla, la percepció visual no es podrà complir. Cervell: òrgan actiu funció del qual és donar una resposta, reaccionar davant estímuls.
 2. 2. 2.1. EL PROCÉS PERCEPTIU Hi ha límits que marquen la nostra capacitat de percepció. Hi ha dos nivells: el superior i l’inferior. Els nivells són flexibles. Fases del procés perceptiu: 1. Fase de l’estímul 2. Fase de transmissió 3. Fase de projecció i evaluació
 3. 3. 2.1. EL PROCÉS PERCEPTIU Fotografia: escriptura de la llum. Determina la forma i volum dels objectes que veiem, té tres aspectes: refracció, reflexió i difusió. Segons els diferents materials, la llum es comporta de diferents maneres: • Opac • Translúcid • Transparent • Color • Polit
 4. 4. 2.1. EL PROCÉS PERCEPTIU Estructura de l’ull: exemple de la cambra fosca La lent pot ser convergent o divergent. Parts de l’ull:
 5. 5. 2.2. TEMPS I ESPAI EN LA PERCEPCIÓ El temps i l’espai són dos categoris essencials i estan directament relacionades. La vista és un sentit espacial que es veu afectat per una sèrie de factors temporals. Moviments de l’ull: sacàdics, seguimen, compensació i deriva. Indicadors profunditat: gradient de textura, perspectiva, variacions d’il·lumnació, criteris locals i moviment.
 6. 6. 2.3. LA TEORIA DE LA GESTALT La teoria de la Gestalt és una branca de la psicologia que s’ocupa d’estudiar la percepció visual per tractar de comprendre l’actitud i la conducta dels éssers humans davant les imatges que tenen al seu voltant. El treball perceptiu es recolza en una sèrie de lleis: Llei del tancament o de la continuïtat adequada Llei de la proximitat o semblança Llei de emmascarament o inclusivitat Llei de destí comú
 7. 7. 2.4. LA FIGURA I EL FONS La teoria de la Gestalt sosté que la separació emtre figura i fons determina la nostre percepció visual. Què és la figura i la percepció visual? Com determina la percepció visual la diferència entre figura i fons? 1. Orientació espacial vertical 2. Àrees de l’espai menors 3. Colors càlids 4. Objectes definits 5. Formes simples
 8. 8. 2.4. LA FIGURA I EL FONS Factors determinats per la dinàmica: - FIGURA = OBJECTE (JO = PLAER) - FONS = REAL (NO JO = ANGOIXA)
 9. 9. 2.5. REALITAT I REPRESENTACIÓ DE LA IMATGE Existeixen 6 variables d’imatge que proposa S. Villafañe i N. Minguez. Nivell de realitat. Simplicitat estructural. Materialitat de la imatge. Definició estructural. Comprensió del sentit. Generalització de la imatge.
 10. 10. 2.5. REALITAT I REPRESENTACIÓ DE LA IMATGE La percepció humana es basa en els principis de simplicitat, regularitat i equilibri, i el concepte de simplicitat estructural es refereix als aspectes formals de l imatge. Per mesurar-la s’utilitzen 2 mètodes: El quantitatiu : mètode que permet expressar característiques que tinguin el valor objectiu dels objectes i quantificar-los, expressar-los en números, graus i angles. El qualitatiu : és difícil d’objectivar, afegeix valoracions i tracte d’analitzar la imatge.

×