CEIP:El Roure Gros

Santa Eulàlia de Riuprimer

Projecte telemàtic; com es treballen les ciències?
Innovació i qualitat
16 de desembre de 2013

Aliberch, M.; Cusidó, Ll.; Fernández, C.
Justificació
Per què el Roure Gros i les ciències?...
●
●
●
●
●

Premis de ciència i alts nivells.
Ambient familiar i rura...
Per entendre el projecte...
Cal conèixer el context de l’escola…
L’escola es defineix així:
“Conèixer,

descobrir i aprend...
Enfoc Projecte Telemàtic
Característiques:
●
●
●
●
●

Objectius clars
Activitats didàctiques flexibles
Continguts acadèmic...
Descripció de l’escola
Rural, oberta, cooperativa, aire lliure, grups heterogènis,
científica, familiar...
Únic nucli de cultura: punt d’unió
La Carme diu:
“Al poble som l’única entitat cultural que existeix per als seus mil habi...
Fotografies del funcionament:
Tot l’any forma part del projecte!
Mini-CosmoCaixa a l’Escola
“Pel final de curs, enlloc de fer una representació o cantar davant d’un auditori el que
fem és...
Elaboració i presentació del projecte
Durant el curs...
●
●
●

Alumnes s’agrupen→ interessos comuns/curiositat→ treball co...
Paper dels mestres i famílies
Gran implicació per ambdues bandes:
●
●
●
●
●

Pares implicats perquè és una escola rural + ...
La nostra experiència
●
●
●
●
●
●
●

Trencament d’estructures tradicionals de les escoles.
És increible com els nens treba...
Opinió personal del treball
●
●
●
●
●

Descobrir un bon model d’escola en ciències.
Deixar-nos guiar una mica pels interes...
Idees d’aplicació als centres
Podem intentar seguir aquest projecte a altres centres amb el CONTEXT
similar de la següent ...
Bibliografia i fonts d’informació
●

http://blocs.xtec.cat/medinatural/2008/03/10/coneixer-decobrir-i-aprendre-junts-a-tra...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Projecte telemàtic de ciències. el roure gros. Mini-CosmoCaixa

299 visualizaciones

Publicado el

Presentació per la classe del dia 16 a Innovació i Qualitat, amb la professora Maria Domingo.

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
299
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
1
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Projecte telemàtic de ciències. el roure gros. Mini-CosmoCaixa

 1. 1. CEIP:El Roure Gros Santa Eulàlia de Riuprimer Projecte telemàtic; com es treballen les ciències?
 2. 2. Innovació i qualitat 16 de desembre de 2013 Aliberch, M.; Cusidó, Ll.; Fernández, C.
 3. 3. Justificació Per què el Roure Gros i les ciències?... ● ● ● ● ● Premis de ciència i alts nivells. Ambient familiar i rural: fàcil accés i col·laboració. Coordinació: mestres-alumnes-pares. Futura aplicació educativa a les nostres aules. Informació complementària a l'enllaç i al document Metodologia del treball→ saber com ho implementen fent: entrevistes, visites, fotografies, cerca d’informació a la xarxa i mirant vídeos.
 4. 4. Per entendre el projecte... Cal conèixer el context de l’escola… L’escola es defineix així: “Conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència” Descobrir nous mons, ensenyar amb diverses metodologies les ciències… APRENEM JUNTS MITJANÇANT L’EXPERIMENTACIÓ “Ens hem focalitzat en la ciència perquè dóna independència de pensament i confiança en un mateix, dóna autoestima i, sobretot, llibertat, perquè en un moment en què ens gestionen fent servir paraules científiques des de qualsevol diari o qualsevol organització, si no sabem pensar sobre el que ens estan dient, ens ho creurem.” (Carme Alemany, Cap d’Estudis. 2010)
 5. 5. Enfoc Projecte Telemàtic Característiques: ● ● ● ● ● Objectius clars Activitats didàctiques flexibles Continguts acadèmics→ forma motivadora Treball cooperatiu i autonomia personal Complex: gran ventall de possiblitats (segons necessitats i interessos) Procés del treball per projectes: 1- Assemblea de classe→ alumnes trien el tema per investigar. 2- Pla de treball 3- Posar en comú idees extretes 4- Decidir aspectes del tema d’investigació→ objectius d’aprenentatge. 5- Concretar proposta de treball→ alumnes cerquen informació per vies diferents, la porten i la contrasten. 6- Posada en comú → aprenentatges realitzats i s'avalua el treball realitzat (dossier)
 6. 6. Descripció de l’escola
 7. 7. Rural, oberta, cooperativa, aire lliure, grups heterogènis, científica, familiar...
 8. 8. Únic nucli de cultura: punt d’unió La Carme diu: “Al poble som l’única entitat cultural que existeix per als seus mil habitants. Hi havia hagut una biblioteca, que des de l’Ajuntament es va tancar. Per tant, l’únic nucli cultural és l’escola i sempre hi ha les portes obertes. Pares i mares hi poden venir. Hi ha hagut vegades que han entrat i han dit «Esteu treballant aquest tema? Em deixes que vingui a la classe?». S’asseuen amb una llibreta i apunten i aprenen també.” (Escola d’estiu Rosa Sensat, treball cooperatiu, utopia o realitat?, 2010)
 9. 9. Fotografies del funcionament: Tot l’any forma part del projecte!
 10. 10. Mini-CosmoCaixa a l’Escola “Pel final de curs, enlloc de fer una representació o cantar davant d’un auditori el que fem és que cada nen es prepari un dels treballs d’investigació que ha fet, i quan vénen pares o qui vulgui –aquell dia podem ser de 300 a 400 persones–, van passant –ells diuen que és com si fos un «mini-CosmoCaixa»–, la gent remena, toca i els nens els expliquen la investigació. Els mestres estem totalment retirats d’aquesta situació. S’ho han preparat ells, ells manifesten el que han après i nosaltres només hi som per donarlos allò que en algun moment els pugui faltar.” (Carme i Marisa.Escola d’estiu Rosa Sensat, 2010. )
 11. 11. Elaboració i presentació del projecte Durant el curs... ● ● ● Alumnes s’agrupen→ interessos comuns/curiositat→ treball cooperatiu= MOTIVACIÓ i AUTONOMIA personal. Mestre com a guia Organitzen el temps, l’espai, el material i la presentació. Presentació final Tema més interessant treballat a l’any s’exposa a final de curs: - En forma de tallers ( mini-CosmoCaixa) - Tríptic de síntesi amb els tres idiomes que dominin més -A la xarxa pengen la informació perquè en puguin aprendre altres nens Els visitants no van a “veure projectes” sinó a APRENDRE d’aquests
 12. 12. Paper dels mestres i famílies Gran implicació per ambdues bandes: ● ● ● ● ● Pares implicats perquè és una escola rural + TEMPS treballant junts. Si no els agraden les ciències, marxen (tant famílies com mestres). Mestres contents amb els temes tractats. Famílies col·laboradores que busquen recursos per ajudar. Treball cooperatiu per part de tots. Si algú no sap, aporta altres coneixements. Vídeo TV3, Mestres
 13. 13. La nostra experiència ● ● ● ● ● ● ● Trencament d’estructures tradicionals de les escoles. És increible com els nens treballen per interessos i treuen treballs científics rellevants. Les famílies formen part del procés d’ensenyament-aprenentatge: gran implicació. Motivació assegurada mitjançant noves tècniques = metodologies. Deixem enrere les classes teòriques i magistrals per classes atractives i entretingudes. Aprenem mitjançant l’experimentació = conceptes apresos més ràpidament. S’aprèn fent i deixant fer
 14. 14. Opinió personal del treball ● ● ● ● ● Descobrir un bon model d’escola en ciències. Deixar-nos guiar una mica pels interessos dels nens. Engresca veure escoles innovadores→ motiva El treball en equip costa però s’aconsegueixen grans metes. És molt important la implicació de les famílies.
 15. 15. Idees d’aplicació als centres Podem intentar seguir aquest projecte a altres centres amb el CONTEXT similar de la següent manera: ● ● ● ● ● ● ● ● ● Jugar amb l’experimentació. Estar convençuts dels ideals i seguir formant-se. Deixar fer als nens = autonomia personal. Necessari un mínim d’organització Ser guies i orientar-los. Treball en equip amb els pares. L’escola com a font de coneixement i cultura. Interessos dels nens = punt de partida. Ajuntem als nens per temes, no per edats.
 16. 16. Bibliografia i fonts d’informació ● http://blocs.xtec.cat/medinatural/2008/03/10/coneixer-decobrir-i-aprendre-junts-a-traves-de-la-ciencia/ ● https://picasaweb.google.com/114651292448179268885/FiraDeCienciaIFestaDeFinalDeCursAmbElPares? authuser=0&authkey=Gv1sRgCN72wb-Dicen8AE&feat=directlink#5894088809875101474 ● http://elrouregros.cat/index.php/galeria-d-imatges/102-fira-de-ciencia-i-festa-final-de-curs-amb-el-pares ● http://www.elrouregros.cat/ ● http://phobos.xtec.cat/a8028072/ ● http://www.tv3.cat/mestres/capitols/capitol2 ● http://www.youtube.com/watch?v=J3UDxhsuOjA ● http://www.elter.net/noticia/9812/lescola-rural-roure-gros-guanya-premi-ensenyament-2011 ● http://www2.rosasensat.org/files/tema_general_2010.pdf ● http://ca.wikipedia.org/wiki/Projectes_telem%C3%A0tics

×