ÍNDEX
1.1 QUÈ ENTENEM PER IMATGES?
1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES
1.3 LES IMATGES EN LA SOCIETAT ACTUAL
1.4 IMATGES I TRACT...
INTRODUCCIÓ
“VIVIM SOTA UNA PLUJA ININTERROMPUDA D’IMATGES; ELS MITJANS MÉS
POTENTS NO FAN SINÓ TRANSFORMAR EL MÓN EN IMAT...
1.1 QUÈ ENTENEM PER IMATGES?
ENS REFERIM A UNA IMATGE QUAN PARLEM DE L’APARENÇA VISIBLE D’UN OBJECTE IMITADA MITJANÇANT
QU...
1.1 QUÈ ENTENEM PER IMATGES?
TOTA APARENÇA VISIBLE ÉS PRODUCTE DE LA LLUM PERÒ NO TOTES LES IMATGES QUE PASSEN PER LA
NOST...
1.1 QUÈ ENTENEM PER IMATGES?
PODEM FORMAR, MENTALMENT, COMBINACIONS D’IMATGES, CONCEPTES I SENTIMENTS NO EXISTENTS A LA
RE...
1.1 QUÈ ENTENEM PER IMATGES?
ITALO CALVINO DIU QUE LA MAJORIA DE LES IMATGES SÓN TRANSMESES PELS MITJANS DE COMUNICACIÓ I
...
1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES
- IMATGES FIXES CAPTURADES DE LA REALITAT: IMATGES FOTOGRÀFIQUES O IMATGES ENREGISTRADES
AMB...
1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES
- IMATGES FIXES GENERADES DIRECTAMENT A
L’ORDINADOR.
1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES
- IMATGES EN MOVIMENT ENREGISTRADES: IMATGES VIDEOGRÀFIQUES (DIGITALS O EN L’ANTIC SUPORT
MA...
1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES
- IMATGES ANIMADES GENERADES PER ORDINADOR O ENREGISTRADES.
1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES
- SUPORTS QUÍMICS (FOTOGRAFIA I
CINEMA TRADICIONAL).
- SUPORTS MAGNÈTICS (EN EL CAS DEL
VÍDE...
1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES
-SUPORTS DIGITALS (EN EL CAS DE LA FOTOGRAFIA I EL VÍDEO DIGITAL I TOTA LA PRODUCCIÓ INFORMÀ...
1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES
CARACTERÍSTIQUES D’AQUEST TIPUS D’IMATGES: PODEN
SER UN REGISTRE D’IMATGES REALS; SÓN REPROD...
1.3 LES IMATGES EN LA SOCIETAT ACTUAL
CITA DE CALVINO
- VIVIM SOTA UNA PLUJA ININTERROMPUDA D’IMATGES PERQUÈ MOLTES VEGADE...
1.3 LES IMATGES EN LA SOCIETAT ACTUAL
TEXT 1: SOBRE LA FOTOGRAFIA
“EDUCARSE MEDIANTE FOTOGRAFÍAS NO ES LO MISMO QUE EDUCAR...
1.3 LES IMATGES EN LA SOCIETAT ACTUAL
LAS FOTOGRAFIAS SON A SU VEZ REDUCIDAS, AMPLIADES, RECORTADAS, ADULTERADES, TRUNCADA...
1.3 LES IMATGES EN LA SOCIETAT ACTUAL
TEXT 2: LA SOCIETAT TELEDIRIGIDA
ENS TROBEM EN UNA REVOLUCIÓ MULTIMÈDIA. EL VÍDEO ES...
1.4 IMATGES I TRACTAMENT DE LA
INFORMACIÓ
LES IMATGES S’HAN CONVERTIT EN UN ELEMENT INDISPENSABLE PER A GRAN PART DELS MIT...
1.4 IMATGES I TRACTAMENT DE LA
INFORMACIÓ
FOTOPERIODISME:
LA IMATGE FOTOPERIODÍSTICA ÉS LA QUE ES VINCULA A VALORS D’INFOR...
1.4 IMATGES I TRACTAMENT DE LA
INFORMACIÓ
FOTOIL·LUSTRACIÓ: ES SOL VINCULAR A UNA
VOCACIÓ DIDÀCTICA I DIVULGATIVA. SEMBLA
...
1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES
EL TERME MANIPULACIÓ ES BARREJA AMB LA
UTILITZACIÓ INDEGUDA DE LES IMATGES, AMB LA
SEVA DESCONTE...
1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES
- FOTOGRAFIA MANIPULADA: MANLLEVA EFECTES
PLÀSTICS CONREATS PER ALTRES DISCIPLINES I
DIRIMIEN ES...
1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES
GENEALOGIA DE LA MANIPULACIÓ:
- RETOC: PETITS DETALLS.
- REENQUADRAMENT: TALL O DELIMITACIÓ DE L...
1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES
MUNTATGES:
PRÀCTICA UTILITZADA DES DELS INICIS DE LA FOTOGRAFIA, EXPERIMENTADA A EUROPA DURANT L...
1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES
HIBRIDACIÓ DE GÈNERES:
CADA DIA COSTA MÉS DISTINGIR LES DE PROCEDÈNCIA VIRTUAL DE LES QUE HAN ES...
Tema 1: Les imatges
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Tema 1: Les imatges

311 visualizaciones

Publicado el

CAudiovisual

Publicado en: Arte y fotografía
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
311
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
15
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Tema 1: Les imatges

 1. 1. ÍNDEX 1.1 QUÈ ENTENEM PER IMATGES? 1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES 1.3 LES IMATGES EN LA SOCIETAT ACTUAL 1.4 IMATGES I TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ 1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES
 2. 2. INTRODUCCIÓ “VIVIM SOTA UNA PLUJA ININTERROMPUDA D’IMATGES; ELS MITJANS MÉS POTENTS NO FAN SINÓ TRANSFORMAR EL MÓN EN IMATGES I MULTIPLICAR-LES A TRAVÉS D’UNA FANTASMAGORIA DE JOC DE MIRALLS: IMATGES QUE EN GRAN PART TENEN CARÈNCIA DE LA NECESSITAT INTERNA QUE HAURIA DE CARACTERITZAR A TOTA IMATGE, COM A FORMA O COM A SIGNIFICAT, COM A CAPACITAT D’IMPOSAR-SE A L’ATENCIÓ, COM A RIQUESA DE SIGNIFICATS POSSIBLES. GRAN PART D’AQUEST NÚVOL D’IMATGES ES DISSOL IMMEDIATAMENT, COM ELS SOMNIS QUE NO DEIXEN PETJA EN LA MEMÒRIA”.
 3. 3. 1.1 QUÈ ENTENEM PER IMATGES? ENS REFERIM A UNA IMATGE QUAN PARLEM DE L’APARENÇA VISIBLE D’UN OBJECTE IMITADA MITJANÇANT QUALSEVOL PROCEDIMENT QUE PERMETI GENERAR FORMES I TONALITAT A SOBRE D’UN SUPORT MANIPULANT UN DETERMINAT MATERIAL (DIBUIX, ESCULTURA, PINTURA, FOTOGRAFIA, ETC).
 4. 4. 1.1 QUÈ ENTENEM PER IMATGES? TOTA APARENÇA VISIBLE ÉS PRODUCTE DE LA LLUM PERÒ NO TOTES LES IMATGES QUE PASSEN PER LA NOSTRA MENT SÓN FRUIT DE LA PERCEPCIÓ D’ESTÍMULS EXTERNS. LES IMATGES MENTALS SÓN LES REPRESENTACIONS D’ALGUNA COSA EN LA MENT, DE LA REPRODUCCIÓ DE LA MEMÒRIA DE SENSACIONS DE LA VISTA.
 5. 5. 1.1 QUÈ ENTENEM PER IMATGES? PODEM FORMAR, MENTALMENT, COMBINACIONS D’IMATGES, CONCEPTES I SENTIMENTS NO EXISTENTS A LA REALITAT. FINS I TOT PODEM RECORDAR SENTIMENTS MENTALMENT AMB LES IMATGES.
 6. 6. 1.1 QUÈ ENTENEM PER IMATGES? ITALO CALVINO DIU QUE LA MAJORIA DE LES IMATGES SÓN TRANSMESES PELS MITJANS DE COMUNICACIÓ I PRODUÏDES A TRAVÉS DE PROCEDIMENTS TÈCNICS DE CAPTACIÓ, REPRODUCCIÓ I GENERACIÓ D’IMATGES.
 7. 7. 1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES - IMATGES FIXES CAPTURADES DE LA REALITAT: IMATGES FOTOGRÀFIQUES O IMATGES ENREGISTRADES AMB UN ALTRE INSTRUMENT COM L’ESCÀNER.
 8. 8. 1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES - IMATGES FIXES GENERADES DIRECTAMENT A L’ORDINADOR.
 9. 9. 1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES - IMATGES EN MOVIMENT ENREGISTRADES: IMATGES VIDEOGRÀFIQUES (DIGITALS O EN L’ANTIC SUPORT MAGNÈTIC), IMATGES CINEMATOGRÀFIQUES ANTIGAMENT ENREGISTRADES AMB SUPORT QUÍMIC. (VÍDEO).
 10. 10. 1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES - IMATGES ANIMADES GENERADES PER ORDINADOR O ENREGISTRADES.
 11. 11. 1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES - SUPORTS QUÍMICS (FOTOGRAFIA I CINEMA TRADICIONAL). - SUPORTS MAGNÈTICS (EN EL CAS DEL VÍDEO).
 12. 12. 1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES -SUPORTS DIGITALS (EN EL CAS DE LA FOTOGRAFIA I EL VÍDEO DIGITAL I TOTA LA PRODUCCIÓ INFORMÀTICA D’IMATGES). ACTUALMENT LA TECNOLOGIA DIGITAL HA ANAT FENT DESAPARÈIXER ALTRA MENA DE SUPORTS (QUÍMIC O MAGNÈTIC) I ÉS LA QUE S’UTILITZA PER A LA CAPTACIÓ, MANIPULACIÓ, GENERACIÓ I REPRODUCCIÓ D’IMATGES.
 13. 13. 1.2 LES IMATGES TECNOLÒGIQUES CARACTERÍSTIQUES D’AQUEST TIPUS D’IMATGES: PODEN SER UN REGISTRE D’IMATGES REALS; SÓN REPRODUÏBLES; PODEN SER COL·LOCADES EN DIFERENTS SUPORTS; I SI PENSEM EN LA TECNOLOGIA DIGITAL, PODEN SER TRANSMESES A DISTÀNCIA, EMMAGATZEMADES EN FORMA DE FITXERS I PODEN SER MODIFICADES.
 14. 14. 1.3 LES IMATGES EN LA SOCIETAT ACTUAL CITA DE CALVINO - VIVIM SOTA UNA PLUJA ININTERROMPUDA D’IMATGES PERQUÈ MOLTES VEGADES LES IMATGES ENS ARRIBEN SENSE QUE HO VULGUEM, I HO FAN A TOT ARREU I SENSE PARAR. - LES IMATGES ES PODEN CONVERTIR PER A MOLTS EN UN ELEMENT CLAU ENLA CONFIGURACIÓ DEL SEU BAGATGE CULTURAL, MANERA DE SER, PENSAR, SENTIR I VEURE EL MÓN. - ELS MITJANS MULTIPLIQUEN LES IMATGES A TRAVÉS D’UN JOC DE MIRALLS COM SI LES IMATGES QUE AQUESTS PRODUEIXEN I DIFONEN FOSSIN UN REFLEX DE LA REALITAT. - LES IMATGES VEHICULEN SIGNIFICATS I ELS MITJANS ELS FAN VISIBLES I ELS LEGITIMEN, PERÒ TAMBÉ DEIA CALVINO QUE LES IMATGES TENEN UNA CARÈNCIA DE NECESSITAT INTERNA, SUPERFICIALS, QUE ES DISSOL COM UN NÚVOL SENSE DEIXAR MEMÒRIA.
 15. 15. 1.3 LES IMATGES EN LA SOCIETAT ACTUAL TEXT 1: SOBRE LA FOTOGRAFIA “EDUCARSE MEDIANTE FOTOGRAFÍAS NO ES LO MISMO QUE EDUCARSE MEDIANTE IMÁGENES MÁS ANTIGUES, ARTESANALES. COLECCIONAR FOTOGRAFÍAS ES COL·LECCIONAR EL MUNDO. LAS FOTOGRAFÍAS SON QUIZÁ EL MÁS MISTERIOSO DE TODOS LOS OBJETOS QUE ONSTITUYEN Y DENSIFICANT EL MEDIO AMBIENTE. FOTOGRAFIAR ES APROPIARSE DE LO FOTOGRAFIADO”.
 16. 16. 1.3 LES IMATGES EN LA SOCIETAT ACTUAL LAS FOTOGRAFIAS SON A SU VEZ REDUCIDAS, AMPLIADES, RECORTADAS, ADULTERADES, TRUNCADAS. LA FOTOGRAFIA SE HA TRANSFORMADO EN UNA DEFENSA CONTRA LA ANSIEDAD Y UN INSTRUMENTO DE PODER.
 17. 17. 1.3 LES IMATGES EN LA SOCIETAT ACTUAL TEXT 2: LA SOCIETAT TELEDIRIGIDA ENS TROBEM EN UNA REVOLUCIÓ MULTIMÈDIA. EL VÍDEO ESTÀ TRANSFORMANT A L’HOMO SAPIENS (CULTURA ESCRITA), EN HOMO VIDENS (IMATGE). AIXÒ NO CANVIARÀ PERÒ ESPERA PODER ESPANTAR SUFICIENTMENT ALS PARES DELS VIDEO-NENS, PERQUÈ SIGUIN MÉS RESPONSABLES.
 18. 18. 1.4 IMATGES I TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ LES IMATGES S’HAN CONVERTIT EN UN ELEMENT INDISPENSABLE PER A GRAN PART DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ. PERMETEN SINTETITZAR, FER IMAGINABLE I COMPRENSIBLE DE MANERA CONCENTRADA UN FET, UNA SITUACIÓ. NO LES PODEM QUALIFICAR MAI COM A OBJECTIVES. HAN BUSCAT I EXPERIMENTAT NOVES ESTRATÈGIES VISUALS PER A EIXAMPLAR LES POSSIBILITATS COMUNICATIVES DE LES IMATGES.
 19. 19. 1.4 IMATGES I TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ FOTOPERIODISME: LA IMATGE FOTOPERIODÍSTICA ÉS LA QUE ES VINCULA A VALORS D’INFORMACIÓ, ACTUALITAT I NOTÍCIA. ÉS TAMBÉ LA QUE RECULL FETS DE RELLEVÀNCIA ASSIMILABLES PER LES CLASSIFICACIONS HABITUALS DE LA PREMSA A TRAVÉS DE LES SEVES SECCIONS. EL FOTOPERIODISMEESTÀ MOLT INFLUÏT PELS ESTILS DEL DOCUMENTALISME.
 20. 20. 1.4 IMATGES I TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ FOTOIL·LUSTRACIÓ: ES SOL VINCULAR A UNA VOCACIÓ DIDÀCTICA I DIVULGATIVA. SEMBLA ESTAR MOLT LLIGADA AL DESENVOLUPAMENT DELS NOUS MODELS DE PREMSA. PERIODISME DE SERVEIS: TOTS AQUELLS CONTINGUTS DE LA PREMSA QUE ATENEN A NECESSITATS QUOTIDIANES DELS LECTORS.
 21. 21. 1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES EL TERME MANIPULACIÓ ES BARREJA AMB LA UTILITZACIÓ INDEGUDA DE LES IMATGES, AMB LA SEVA DESCONTEXTUALITZACIÓ, AMB LA SEVA VARIACIÓ FÍSICA, ENTRE D’ALTRES. - FOTOGRAFIA DIRECTA: ACATAMENT D’UNES REGLES DE JOCS DINS DELS LÍMITS DEL QUE ES CONSIDERAVA LA TÈCNICA FOTOGRÀFICA GENUÏDA.
 22. 22. 1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES - FOTOGRAFIA MANIPULADA: MANLLEVA EFECTES PLÀSTICS CONREATS PER ALTRES DISCIPLINES I DIRIMIEN ESTRICTAMENT QÜESTIONS D’ESTIL.
 23. 23. 1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES GENEALOGIA DE LA MANIPULACIÓ: - RETOC: PETITS DETALLS. - REENQUADRAMENT: TALL O DELIMITACIÓ DE L’ESPAI VISUAL. - FOTOMUNTATGE: SOBREIMPRESSIONS, SANDVITX, COLLAGE, ETC. FINS ARRIBAR A LA INCORPORACIÓ DE LA TECNOLOGIA DIGITAL, QUE NO INVENTA RES PERÒ HO FA TOT MÉS FÀCIL I RÀPID.
 24. 24. 1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES MUNTATGES: PRÀCTICA UTILITZADA DES DELS INICIS DE LA FOTOGRAFIA, EXPERIMENTADA A EUROPA DURANT LA DÈCADA DELS ANYS 20 I EXPLOTADA PER LA PUBLICITAT I PER L’ART CONTEMPORANI. CONSISTEIX EN FER DESAPARÈIXERO SUBSTITUIR ELS PERSONATGES QUE MOLESTEN DE LA F0TOGRAFIA, CAPGIRAR LA REALITAT O DONAR-LI TOCS D’EFECTE.
 25. 25. 1.5 MANIPULACIÓ D’IMATGES HIBRIDACIÓ DE GÈNERES: CADA DIA COSTA MÉS DISTINGIR LES DE PROCEDÈNCIA VIRTUAL DE LES QUE HAN ESTAT CAPTADES DIRECTAMENT DE LA REALITAT. TAMBÉ ES GENERA CONFUSIÓ EN LES IMATGES A TRAVÉS DE LA SEVA UBICACIÓ. A INTERNET, ÉS ENCARA MÉS EVIDENT: ELS BANNERS ES BARREGEN AMB CONTINGUTS DE LES PÀGINES I POT CREAR CONFUSIÓ.

×