“Ab urbe condita” Des de la fundació de la ciutat' és el títol que Livi va
donar a la seva monumental obra, que recollia t...
Context històric de Roma
3 etapes
Monarquia República Imperi
(753-509 aC) (509-29 aC) (29 aC-476)
- Fundació (Ròmul)
- 7 r...
El fòrum romà
La República romana
Després de la revolta del 509 va establir-se la república controlada pels patricis,
amb un sistema pol...
Roma durant la República: inicis de l’expansió
Roma durant la República: l’expansió pel Mediterrani
Per estendre la seva cultura i el seu poder a tot l’Imperi, varen
construir vies que unien tots els punts d’aquest.
Roma als inicis de l’Imperi: primera meitat s. I
Roma sota el poder de Trajà: màxima expansió
La divisió de Teodosi (395)
Context històric roma
Context històric roma
Context històric roma
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Context històric roma

261 visualizaciones

Publicado el

context històric de l'antiga Roma

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
261
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
3
Acciones
Compartido
0
Descargas
4
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Context històric roma

 1. 1. “Ab urbe condita” Des de la fundació de la ciutat' és el títol que Livi va donar a la seva monumental obra, que recollia tota la història de Roma des dels inicis fins al seu temps. Roma http://www.xtec.net/~sgiralt/labyrinthus/roma/roma.htm
 2. 2. Context històric de Roma 3 etapes Monarquia República Imperi (753-509 aC) (509-29 aC) (29 aC-476) - Fundació (Ròmul) - 7 reis - Primeres institucions (Senat) - Lluites amb ciutats veïnes - Últim rei: Tarquí, fou deposat pel Senat, sorgint la República (509 aC) -Senat i cònsols -Patricis i plebeus -Diferents magistrats -Canvis legals a Roma (Tribuns de la Plebs) -Expansió territorial: Península Itàlica, Mediterrani occidental i Mediterrani oriental -Guerres civils al final de la República. -Triumvirats - Fundat per Octavi August - Diferents dinasties (Julia-Clàudia, Flàvia, Antonina... - S’arriba a la màxima expansió territorial - Divisió de l’Imperi Teodosi (395) -Caiguda de l’Imperi romà d’occident sota els huns.
 3. 3. El fòrum romà
 4. 4. La República romana Després de la revolta del 509 va establir-se la república controlada pels patricis, amb un sistema polític força complex que duraria uns 500 anys. El poder el tenien els magistrats elegits anualment, el senat i les assemblees en les quals participaven tots els ciutadans. També es volia impedir que algú destaqués concentrant més poder que ningú. El poder el tenien els patricis (al senat i a les magistratures), així com el domini econòmic, i els plebeus estaven marginats del govern i endeutats amb els més rics, per la qual cosa lluitaren durant molt temps per aconseguir la igualtat de drets. Aquests els anaren assolint fins aconseguir la completa integració en la societat republicana. LA CONQUESTA D'ITÀLIA Des del s. V al s. III a.C. Roma passa de ser una ciutat-estat a conquerir, de manera gradual però imparable, tota la península Itàlica. Al segle V a.C. Roma forma part de la Lliga llatina formada per les ciutats-estat del Laci. La Lliga s'enfronta en una sèrie de guerres amb els pobles veïns i els venç. Durant el segle següent els etruscos, els llatins i la mateixa Roma pateixen una invasió de gals que van entrar a sac a la ciutat i se'n van anar a canvi d'un feixuc rescat (390 a.C.). Els romans van continuar l'expansió en les tres guerres acarnissades contra els samnites (343-295 a.C.), que havien baixat de les muntanyes per ocupar la Campània, i els altres pobles itàlics, entre els quals sabins, llatins i etruscos. Però malgrat que s'arriben a unir contra els romans, tots van sent derrotats. Roma primer sotmetrà els llatins i dissoldrà la Lliga llatina, a continuació vencerà els samnites i altres pobles itàlics.
 5. 5. Roma durant la República: inicis de l’expansió
 6. 6. Roma durant la República: l’expansió pel Mediterrani
 7. 7. Per estendre la seva cultura i el seu poder a tot l’Imperi, varen construir vies que unien tots els punts d’aquest.
 8. 8. Roma als inicis de l’Imperi: primera meitat s. I
 9. 9. Roma sota el poder de Trajà: màxima expansió
 10. 10. La divisió de Teodosi (395)

×