EL TEMPLE GREC
El temple grec és:
-l’obra arquitectònica per excel·lència de
l’Antiga Grècia.
-A l’interior es guarda la imatge del deu o...
Materials:
-Inicialment era de fusta
-Al S.VII a.C s’utilitzarà la pedra. Principalment
el marbre blanc
-En un primer mome...
Elements de suport
-La columna preval sobre el mur.
-Els ordres arquitectònics de l’Art Clàssic són:
- l’ordre Dòric
- l’o...
DÒRIC JÒNIC CORINTI
- El més antic
- Sobri i auster
- Robust
- Cànon més baix
- La columna no té base.
- Fust acanalat
- D...
Parts del temple:
Les parts del temple són la pronaos, la naos o
cel·la i l’opistòdom.
Pronaos: entrada que precedeix l’ac...
Tipologies de temple
In antis: està format per pronaos, que
usualment disposa de dues columnes i el naos.
Pròstil: format ...
Dípter: envoltat de columna en doble filera
Tholos o monòpter: temples circulars, coberta
cònica i sota la naos circular. ...
Tipus de temple segons el nombre de
columnes de la façana
Dístil: dues columnes
Trístil: tres columnes
Tetràstil: quatre c...
Segons el que hem explicat com és aquesta
planta?
• Octastil i perípter monopter
CHIM POM
El temple grec
El temple grec
El temple grec
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

El temple grec

450 visualizaciones

Publicado el

el temple grec

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
450
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
3
Acciones
Compartido
0
Descargas
3
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

El temple grec

 1. 1. EL TEMPLE GREC
 2. 2. El temple grec és: -l’obra arquitectònica per excel·lència de l’Antiga Grècia. -A l’interior es guarda la imatge del deu o deesa al que està erigit. -A l’exterior es celebren les cerimònies. -Està orientat segons la sortida del sol: d’est a oest.
 3. 3. Materials: -Inicialment era de fusta -Al S.VII a.C s’utilitzarà la pedra. Principalment el marbre blanc -En un primer moment es guarnien amb diferents colors: policromia. -La forma del temple deriva del MEGARON micènic: estança de planta rectangular tancada a la qual s’anteposa un pòrtic amb columnes i un vestíbul.
 4. 4. Elements de suport -La columna preval sobre el mur. -Els ordres arquitectònics de l’Art Clàssic són: - l’ordre Dòric - l’ordre Jònic - l’ordre Corinti Aquests tres ordres es diferencien per. -La forma de la columna i els seus capitells -La disposició de les parts de l’entaulament -Les proporcions entre les mides de tots els elements.
 5. 5. DÒRIC JÒNIC CORINTI - El més antic - Sobri i auster - Robust - Cànon més baix - La columna no té base. - Fust acanalat - Diàmetre de la columna Disminueix a mesura que ascendim Capitell: equí + àbac - entaulament: arquitrau, Fris i cornisa. ( al fris trobem mètopes i tríglifs) - Associat al femení (es fa servir en temples de deesses). - Pedestal igual que el dòric - Columnes més esveltes i menys pesades. - Base de la columna: una escòcia i dos tors. - De 20 a 24 acanaladures. verticals No té èntasi - Capitell decorat amb volutes - -l’arquitrau cinté tres bandes horitzontals. - Fris llis pot estar o no guarnit amb relleu - Mateixes característiques que el jònic però el capitell decorat amb fuslles d’acant . - El fris pot estar decorat o no. - Més elaborat en els aspectes decoratius.
 6. 6. Parts del temple: Les parts del temple són la pronaos, la naos o cel·la i l’opistòdom. Pronaos: entrada que precedeix l’accés al lloc sagrat. Naos o cel·la: espai sagrat interior, sovint de planta rectangular, destinada a contenir l’estàtua de la divinitat. S’hi accedeix per la pronaos. Opistòdom: cambra o nau posterior adossada a l’altre extrem de la naos. Atri simètric a la pronaos i sense comunicació amb la naos.
 7. 7. Tipologies de temple In antis: està format per pronaos, que usualment disposa de dues columnes i el naos. Pròstil: format pel pronaos que disposa de quatre columnes i el naos. Amfipròstil: temple menys comú, disposa de columnes tant en la part anterior com en la posterior del temple Perípter: està envoltat de columnes i és el més comú dels temples grecs.
 8. 8. Dípter: envoltat de columna en doble filera Tholos o monòpter: temples circulars, coberta cònica i sota la naos circular. El conjunt envoltat per un nombre de columnes variable. Hipetre: influència egípcia. Naos al descobert
 9. 9. Tipus de temple segons el nombre de columnes de la façana Dístil: dues columnes Trístil: tres columnes Tetràstil: quatre columnes Hexàstil: sis columnes Octàstil: vuit columnes Decàstil: deu columnes Dodecàstil: dotze columnes
 10. 10. Segons el que hem explicat com és aquesta planta?
 11. 11. • Octastil i perípter monopter CHIM POM

×