La representació de la
terra: els mapes
Introducció
• Antigament, la realització de mapes era lenta i difícil,
perquè es dibuixaven a partir d’observacions sobre ...
Per situar-nos en l’espai terrestre
La latitud i la longitud
Amb la finalitat de calcular la distància entre diversos lloc...
LES COORDENADES GEOGRÀFIQUES
Els paral·lels
equador
tròpic de Càncer
tròpic de Capricorn
HEMISFERI NORD
HEMISFERI SUD
Els ...
LES COORDENADES GEOGRÀFIQUES
Els meridians
nord
sol al
migdia
Meridià de Greenwich
HEMISFERI OEST
HEMISFERI EST
Els MERIDI...
LES COORDENADES GEOGRÀFIQUES
Els meridians i els paral·lels
nord
sol al
migdia
Localització exacta d’un punt a la Terra
La latitud i la longitud
Per situar exactament un punt a la Terra cal buscar el p...
LATITUD I LONGITUD
Com es mesuren la latitud i la longitud
nord
sol al
migdia
Moscou
56º latitud nord
37º longitud est
La ...
LATITUD I LONGITUD
La latitud i longitud de quatre ciutats
nord
sol al
migdia
Lisboa
38º latitud nord
9º longitud oest
Rio...
Els mapes i les projeccions
La representació de la Terra
La millor manera de representar la Terra és el globus terraqüi;
p...
La projecció cilíndrica
La representació de la Terra
La projecció cònica
La representació de la Terra
La projecció plana o zenital
La representació de la Terra
Les projeccions cartogràfiques
La representació de la Terra
Les noves cartografies
La representació de la Terra
Darrerament s’han produït avenços molt significatius gràcies
al desenv...
Les noves cartografies
La representació de la Terra
• Sistemes de posicionament: Sistemes de satèl·lits en
òrbites estacio...
Les noves cartografies
La representació de la Terra
• Cartografia informatitzada: La informàtica aplicada a la
cartografia...
Les noves cartografies
La representació de la Terra
• Sistemes d’informació geogràfica: És una aplicació
informàtica consi...
L’escala dels mapes
La representació de la Terra
L’escala ens indica quantes vegades s’ha reduït una zona
geogràfica real ...
L’escala dels mapes
La representació de la Terra
Calcular distàncies amb l’escala, procés a seguir:
1. Col·locar un fil o ...
Tipus de mapes
Els mapes
En general, els topògrafs treballen amb dos tipus de mapes:
els topogràfics i els temàtics.
Els m...
Tipus de mapes: mapa topogràfic
COTES
Tipus de mapes: mapa temàtic
ESCALA
LLEGENDA
Els signes convencionals
Els mapes
Cada element representat al mapa s’hi indica per mitjà d’un
símbol o d’un color. Aquest...
Per llegir un mapa
Els mapes
Llegir un mapa és aprendre a localitzar-hi i a interpretar-hi la
informació que hi ha represe...
PRIMER ESO: La representació de la terra
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

PRIMER ESO: La representació de la terra

644 visualizaciones

Publicado el

Cartografia

Publicado en: Educación
0 comentarios
1 recomendación
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
644
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
76
Acciones
Compartido
0
Descargas
26
Comentarios
0
Recomendaciones
1
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

PRIMER ESO: La representació de la terra

 1. 1. La representació de la terra: els mapes
 2. 2. Introducció • Antigament, la realització de mapes era lenta i difícil, perquè es dibuixaven a partir d’observacions sobre el terreny. Actualment, els mapes es fan a partir de fotografies aèries i d’imatges obtingudes per satèl·lits artificials. • Aquestes tècniques cartogràfiques permeten representar exactament la superfície de la Terra. Els mapes tenen nombrosos usos; un pot ser per orientar- nos.
 3. 3. Per situar-nos en l’espai terrestre La latitud i la longitud Amb la finalitat de calcular la distància entre diversos llocs de la Terra o per determinar una ubicació exacta, es va crear un sistema de localització: les coordenades geogràfiques. Las coordenades geogràfiques són unes línies imaginàries (paral·lels i meridians) que hi ha als globus terraqüis i als mapes i que formen una quadrícula. Els paral·lels són línies imaginàries paral·leles a l’equador. L’equador és el paral·lel 0o. Els meridians són línies imaginàries traçades de nord a sud, de pol a pol. Greenwich és el meridià 0º.
 4. 4. LES COORDENADES GEOGRÀFIQUES Els paral·lels equador tròpic de Càncer tròpic de Capricorn HEMISFERI NORD HEMISFERI SUD Els PARAL·LELS són línies imaginàries que divideixen la superfície de la Terra en sentit horitzontal.
 5. 5. LES COORDENADES GEOGRÀFIQUES Els meridians nord sol al migdia Meridià de Greenwich HEMISFERI OEST HEMISFERI EST Els MERIDIANS són línies imaginàries que divideixen la superfície de la Terra en sentit vertical i passen pels pols.
 6. 6. LES COORDENADES GEOGRÀFIQUES Els meridians i els paral·lels nord sol al migdia
 7. 7. Localització exacta d’un punt a la Terra La latitud i la longitud Per situar exactament un punt a la Terra cal buscar el paral·lel i el meridià que passen per aquest punt. La latitud és la distància entre qualsevol punt de la superfície terrestre i l’equador (o paral·lel 0o). Pot ser nord o sud. La longitud és la distància entre qualsevol punt de la superfície terrestre i el meridià de Greenwich (o meridià 0º). Pot ser est o oest.
 8. 8. LATITUD I LONGITUD Com es mesuren la latitud i la longitud nord sol al migdia Moscou 56º latitud nord 37º longitud est La LONGITUD és la distància, mesurada en graus sobre l’equador, que hi ha des de qualsevol punt de la Terra al meridià de Greenwich. La LATITUD és la distància, mesurada en graus, que hi ha des d’un punt qualsevol de l’esfera terrestre fins a l’equador.
 9. 9. LATITUD I LONGITUD La latitud i longitud de quatre ciutats nord sol al migdia Lisboa 38º latitud nord 9º longitud oest Rio de Janeiro 23º latitud sud 43º longitud oest Moscou 56º latitud nord 37º longitud est Ciutat del Cap 34º latitud sud 18º longitud est
 10. 10. Els mapes i les projeccions La representació de la Terra La millor manera de representar la Terra és el globus terraqüi; però no és possible disposar d’un globus terraqüi que permeti estudiar detalladament una part de la Terra. Per això els cartògrafs van idear la manera de representar una imatge esfèrica en una superfície plana: els mapes. Com que projectar de manera exacta una superfície esfèrica sobre una superfície plana és impossible, s’han ideat diversos tipus de projeccions cartogràfiques: cilíndrica, cònica i plana o zenital
 11. 11. La projecció cilíndrica La representació de la Terra
 12. 12. La projecció cònica La representació de la Terra
 13. 13. La projecció plana o zenital La representació de la Terra
 14. 14. Les projeccions cartogràfiques La representació de la Terra
 15. 15. Les noves cartografies La representació de la Terra Darrerament s’han produït avenços molt significatius gràcies al desenvolupament de la fotografia aèria, als satèl·lits artificials i a la informàtica. • Teledetecció: Percepció remota mitjançant l’ús de satèl·lits artificials. Van equipats amb radars, sensors infrarojos o càmeres digitals. Tenen múltiples possibilitats d’ús: seguiments de fenòmens, incendis, sequeres, sediments dels rius, ...
 16. 16. Les noves cartografies La representació de la Terra • Sistemes de posicionament: Sistemes de satèl·lits en òrbites estacionàries sobre la Terra que emeten senyals de manera coordinada. Els sistema GPS n’és el més utilitzat, però esta sota control dels EUA. La UE impulsa el projecte Galileu en la mateixa línia.
 17. 17. Les noves cartografies La representació de la Terra • Cartografia informatitzada: La informàtica aplicada a la cartografia ha permès incorporar moltes dades en els mapes. Els mapes poden ser de gran precisió.
 18. 18. Les noves cartografies La representació de la Terra • Sistemes d’informació geogràfica: És una aplicació informàtica consistent en una base de dades que es pot relacionar amb un mapa digital.
 19. 19. L’escala dels mapes La representació de la Terra L’escala ens indica quantes vegades s’ha reduït una zona geogràfica real per poder ser representada al mapa. L’escala apareix escrita als mapes i als plànols de manera numèrica (una fracció) o de manera gràfica (una línia recta dividida en segments). En funció de l’escala els mapes poden ser d’escala gran (denominador petit) o d’escala petita (denominador gran). Escala numèrica: Per exemple 1:1000000 Escala gràfica: Segment graduat que indica la proporció
 20. 20. L’escala dels mapes La representació de la Terra Calcular distàncies amb l’escala, procés a seguir: 1. Col·locar un fil o cordill sobre l’itinerari que volem mesurar 2. Marcar sobre el cordill els punts d’origen i de destinació 3. Estirar el cordill i mesurar-lo, per tal d’obtenir la distància sobre el mapa 4. Aplicar l’escala Els mapes especifiquen la seva orientació generalment mitjançant la rosa dels vents, que indica on és el Nord en el mapa. Ens podem ajudar d’una brúixola si desconeixem el Nord real.
 21. 21. Tipus de mapes Els mapes En general, els topògrafs treballen amb dos tipus de mapes: els topogràfics i els temàtics. Els mapes topogràfics inclouen informació tant d’aspectes físics (naturals) com humans (artificials) i acostumen a servir de base per fer altres mapes. Els mapes temàtics reflecteixen un aspecte concret de la realitat: el clima, la vegetació, la població, els recursos econòmics…
 22. 22. Tipus de mapes: mapa topogràfic COTES
 23. 23. Tipus de mapes: mapa temàtic ESCALA LLEGENDA
 24. 24. Els signes convencionals Els mapes Cada element representat al mapa s’hi indica per mitjà d’un símbol o d’un color. Aquests símbols són anomenats signes convencionals. A la llegenda hi ha els signes convencionals juntament amb el seu significat. Els signes convencionals utilitzats als mapes temàtics acostumen a ser: trames de colors, línies, punts, cercles…, que poden ser de mides i gruixos diversos.
 25. 25. Per llegir un mapa Els mapes Llegir un mapa és aprendre a localitzar-hi i a interpretar-hi la informació que hi ha representada. Tots els mapes reprodueixen la realitat de manera simplificada i proporcional. Per llegir un mapa cal seguir uns certs passos: tenir en compte l’escala, entendre la llegenda i, quan sigui possible, confrontar la informació amb altres mapes, fotografies, textos, etc.

×