Quins astres coneixes que puguis identificar en el cel?
[1]La Terra i el sistema solar
•Què és l’univers?
•El sistema solar
•La Terra
•Les capes de la Terra
•La representació de la Terra
•Les formes de rerpres...
L’espai format per diferents cossos celestes, l’espai que els conté, l’energia i el
temps… Aquest espai és l’Univers. Nosa...
Com es va formar l’Univers?
La teoria més estesa i
acceptada pels científics,
explica que va sorgir després
d’una gran exp...
Les nebuloses
Les nebuloses són núvols de
pols i gas. Es coneixen amb el
nom de matèria interestel·lar.
La Via Làctia
La V...
El sistema solar comprèn els vuit planetes coneguts i altres astres. Tots ells
orbiten al voltant del Sol.
El sistema solar
El Sol
El Sol és l’estel més proper a la
Terra. Emet llum i calor.
Els planetes
El nom dels vuit planetes són: Mercuri, Ve...
Els satèl·lits
Els satèl·lits són astres sòlids
que giren al voltant dels
planetes.
Els cometes
Altres cossos celestes que...
La Terra és el tercer planeta més pròxim al Sol i és el més gran dels planetes
interiors.
La Terra
Els moviments de la Terra
Mitjançant el moviment de
translació, la Terra gira al
voltant del Sol i tarda
aproximadament 36...
La Lluna
La Lluna és el satèl·lit del nostre planeta, la Terra, i tarda al voltant de
30 dies a fer una volta sencera a la...
Els eclipsis
Un eclipsi és un fenomen que es produeix quan un astre s’interposa
enmig d’un altre i el que l’il·lumina.
Pod...
Les capes de la Terra són: l’atmosfera, la hidrosfera, la geosfera i la biosfera.
Les capes de la Terra
L’atmosfera és un conjunt de
gasos que envolta la Terra.
La hidrosfera és la capa
d’aigua que cobreix les dues
terceres pa...
A causa de la forma esfèrica de la Terra, hem hagut de crear un sistema per
orientar-nos-hi i conèixer la localització d’u...
Paral·lels i meridians
•Els paral·lels són unes línies
horitzontals, paral·leles i circulars, que
divideixen la Terra en t...
La latitud i la longitud
Si volem saber quina és la posició d’un
punt a la superfície de la Terra hem de
conèixer les seve...
Per representar la Terra s’utilitzen diferents sistemes, però els més habituals
són els mapes i el globus terraqui.
Les fo...
Els mapes polítics
representen els països, les
ciutats, els pobles I els seus
límits polítics.
Els mapes físics mostren la...
Els mapes topogràfics són representacions detallades
de la superfície terrestre.
Els mapes poden ser
representacions de to...
PRIMER ESO: Terra, un planeta del sistema solar
PRIMER ESO: Terra, un planeta del sistema solar
PRIMER ESO: Terra, un planeta del sistema solar
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

PRIMER ESO: Terra, un planeta del sistema solar

458 visualizaciones

Publicado el

La terra com planeta i a l'espai

Publicado en: Educación
0 comentarios
1 recomendación
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
458
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
37
Acciones
Compartido
0
Descargas
6
Comentarios
0
Recomendaciones
1
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

PRIMER ESO: Terra, un planeta del sistema solar

 1. 1. Quins astres coneixes que puguis identificar en el cel? [1]La Terra i el sistema solar
 2. 2. •Què és l’univers? •El sistema solar •La Terra •Les capes de la Terra •La representació de la Terra •Les formes de rerpresentar la Terra Índex
 3. 3. L’espai format per diferents cossos celestes, l’espai que els conté, l’energia i el temps… Aquest espai és l’Univers. Nosaltres també en formen part. Què és l’Univers?
 4. 4. Com es va formar l’Univers? La teoria més estesa i acceptada pels científics, explica que va sorgir després d’una gran explosió anomenada Big Bang. Les galàxies La matèria s’agrupa en sistemes anomenats galàxies formades per estels i matèria interestel·lar. Es poden classificar en espirals, el·líptiques o irregulars.
 5. 5. Les nebuloses Les nebuloses són núvols de pols i gas. Es coneixen amb el nom de matèria interestel·lar. La Via Làctia La Via Làctia és una galàxia espiral, densament poblada pels estels més vells. En un dels braços hi ha el Sol i el nostre planeta que gira al seu voltant. Els estels Els estels són grans esferes de matèria que emeten llum, calor… (energia) i es consideren astres amb llum pròpia.
 6. 6. El sistema solar comprèn els vuit planetes coneguts i altres astres. Tots ells orbiten al voltant del Sol. El sistema solar
 7. 7. El Sol El Sol és l’estel més proper a la Terra. Emet llum i calor. Els planetes El nom dels vuit planetes són: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Giren entorn del Sol, aquest moviment s’anomena moviment de translació. També tenen un moviment de rotació, pel qual giren al voltant d’ells mateixos. Mercuri, Venus, la Terra i Mart són planetes interiors. Els planetes exterios són Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Constituits per gasos. El cinturó d’asteroides és un conjunt de cossos que es troba entre les òrbites de Júpiter i Mart.
 8. 8. Els satèl·lits Els satèl·lits són astres sòlids que giren al voltant dels planetes. Els cometes Altres cossos celestes que giren al voltant del Sol són els cometes. Són petits fragments de roca, gel i gasos formant una cua.
 9. 9. La Terra és el tercer planeta més pròxim al Sol i és el més gran dels planetes interiors. La Terra
 10. 10. Els moviments de la Terra Mitjançant el moviment de translació, la Terra gira al voltant del Sol i tarda aproximadament 365 dies i 6 hores a fer una volta sencera. Com a resultat s’originen les estacions. Mitjançant el moviment de rotació la Terra gira sobre ella mateixa al voltant de l’eix terrestre. Aquest moviment dura 24 hores i provoca la successió dels dies i les nits. Moviments de la Terra
 11. 11. La Lluna La Lluna és el satèl·lit del nostre planeta, la Terra, i tarda al voltant de 30 dies a fer una volta sencera a la Terra. Diferenciem les quatre fases lunars: lluna nova, quart creixent, lluna plena i quart minvant.
 12. 12. Els eclipsis Un eclipsi és un fenomen que es produeix quan un astre s’interposa enmig d’un altre i el que l’il·lumina. Podem trobar que sigui eclipsi parcial, eclipsi total, eclipsi de Lluna o eclipsi de Sol.
 13. 13. Les capes de la Terra són: l’atmosfera, la hidrosfera, la geosfera i la biosfera. Les capes de la Terra
 14. 14. L’atmosfera és un conjunt de gasos que envolta la Terra. La hidrosfera és la capa d’aigua que cobreix les dues terceres parts de la superfície terrestre. La geosfera és la part sòlida de la Terra. Es divideix en tres capes: •L’escorça és la capa més prima i la més externa. •El mantell és la capa més gruixuda del planeta. •El nucli és la part interna de la Terra i conté sobretot ferro i níquel. La biosfera és la part de la Terra on hi ha els éssers vius.
 15. 15. A causa de la forma esfèrica de la Terra, hem hagut de crear un sistema per orientar-nos-hi i conèixer la localització d’un lloc concret. Les representació de la Terra
 16. 16. Paral·lels i meridians •Els paral·lels són unes línies horitzontals, paral·leles i circulars, que divideixen la Terra en talls imaginaris. L’equador és el paral·lel que divideix la Terra en dos parts iguals: l’hemisferi nord i l’hemisferi sud. Altres importants són el tròpic de Càncer i el tròpic de Capricorn. •Els meridians són unes línies verticals imaginàries que recorren la superfície de la Terra unint els dos pols. El meridià de Greenwich és el més important.
 17. 17. La latitud i la longitud Si volem saber quina és la posició d’un punt a la superfície de la Terra hem de conèixer les seves coordenades geogràfiques, és a dir la seva latitud i la seva longitud. •La latitud és la distància des de qualsevol punt de la superfície terrestre fins a l’equador. S’ha d’indicar si és nord o sud. •La longitud és la distància des d’un punt qualsevol al meridià de Greenwich. S’ha d’especificar si és a l’est o a l’oest.
 18. 18. Per representar la Terra s’utilitzen diferents sistemes, però els més habituals són els mapes i el globus terraqui. Les formes de la Terra
 19. 19. Els mapes polítics representen els països, les ciutats, els pobles I els seus límits polítics. Els mapes físics mostren la hidrografia (rius, mars, oceans) i els elements del relleu, com les serralades, muntanyes… Els mapes temàtics poden ser de molts tipus: climàtics, econòmics, de població…
 20. 20. Els mapes topogràfics són representacions detallades de la superfície terrestre. Els mapes poden ser representacions de tota la Terra o només d’una part. Si és de tota la Terra s’anomena mapamundi o planisferi. La cartografia és la ciència que estudia els mapes I la manera de fer-los. Els globus terraqui és una esfera en la qual s’han representat els continents, els oceans I els mars.

×