La ciutat

79 visualizaciones

Publicado el

ds

Publicado en: Arte y fotografía
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
79
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
2
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

La ciutat

  1. 1. Quina ciutat volem? Aquest projecte té com a objectiu prioritari donar valor a l'area metropolitana de Castell-Platja d’Aro-S'Agaró dins d’un context europeu, com una ciutat on complementàriament a les seves ofertes turístiques tradicionals, es fomentin els valors de la cultura, l’acolliment, la seguretat dels ciutadans, l’emprenedoria o el turisme de qualitat no estacional, entre d’altres. Ara és el moment de fer un pas més i treballar per tenir un nucli més cosmopolita on els nostres fills hi trobin oportunitats més enllà de la restauració, el comerç o l'oci de nit. Cal fer actuacions per evitar la pèrdua de talent de molts dels nostres joves. Tenim referències? On podríem tenir un model de referència? Segurament em ciutats con Evian, que combinen un turisme sostenible de qualitat basat en sol i platja, amb una dinàmica comercial i industrial de més abast que dóna oportunitats més enllà de bars o discoteques. Un passeig a primera línia de mar, perfectament connectat amb el centre comercial interior, fan d'aquesta ciutat de sol i platja en el llac Leman un model a analitzar i a imitar en tot allò que sigui possible.
  2. 2. Una ciutat neta, on el turisme nocturn genera poques molèsties. Hotels tals com el Hilton hi porten turisme de qualitat i no estacional. Serveis per a les famílies, associacionisme o esdeveniments culturals de nivell són una bona referència del pas endavant que cal donar a casa nostra. Què hem fet? Els nostres municipis turístics han evolucionat en molt pocs anys a partir d’un creixement ric i desmesurat que ha comportat arraconar valors tradicionals en favor de macro projectes, sovint sense valor afegit més enllà del profit econòmic. Aquest procés no ha estat dolent en absolut, però la dinàmica del dia a dia ha comportat un excessiu mercantilisme de les ofertes turístiques clàsiques. L'entrada de diners amb poc esforç ha portat a relegar els projectes imaginatius, i si no hi posem remei en podríem pagar les conseqüències. L'excés de diners ha portat a tenir abandonades àrees tals com els carrers ubicats entre el passeig central i el mar, el propi passeig marítim, les urbanitzacions, etc. No ens ha calgut esforçar-nos per tenir una ciutat moderna en la seva totalitat, tant urbana com perifèrica. On tenim els perills? La situació extrema en els països del Sud del Mediterrani ha representat una opció de desenvolupament per a nosaltres. Però si algun dia aquesta situació canvia i la tranquil·litat torna a països tals com la Costa Turquesa Argelina, Líbia, Egipte, o el mateix Mar Negre, els projectes en aquestes zones es poden desenvolupar a un ritme tal que podrien portar a la decadència de territoris com el nostre, amb estructures sovint ja molt envellides. Estem parlant de milers de quilòmetres de platges verges i excepcionals, amb un potencial de desenvolupament que podria representar el veritable futur del turisme de sol i platja, amb instal·lacions hoteleres modernes i preus immillorables. Cal actuar, i cal fer-ho com més aviat millor.
  3. 3. Un pas decisiu cap a un model centre-europeu de ciutat. Hauríem de recuperar aspectes d’essència de país, de les tradicions com a valor turístic, la importància de les activitats familiars i culturals, el suport al nostres joves en la recerca d’oportunitats i sortides laborals, o l’atenció als nostres avis, sense que això hagi de comportar accions en detriment de les grans línies que han portat turisme i riquesa fins el moment actual. Blocs d'actuació. No podem resumir en poques línies el model de ciutat europea que ens agradaria. Per això demanen una lectura amb detall de totes les accions proposades pels propers anys, per aquest equip municipal. El programa es desenvolupa en tres grans eixos, tots ells importants en les seves pròpies actuacions i competències: * Un eix de desenvolupament comercial i de sostenibilitat que ens faci atractius com a centre innovador, tant per agents externs com per als nostres ciutadans més emprenedors. * Un eix de desenvolupament de turisme no estacional que doni valor al nostre municipi i el posi en el mapa com a centre turístic de qualitat. * Consolidar la ciutat com a centre comercial de referència mitjançant tres actuacions fonamentals: revitalitzar el passeig del mar, remodelació de les galeries velles i avançar cap a un model de ciutat intel·ligent. * Un eix de serveis i actuacions fonamentals que seria bo de complementar i /o millorar. * Un eix de participació dels ciutadans en la gestió de la nostra ciutat.
  4. 4. Sanitat i sanejament. Sanitat i sanejament La depuradora de Castell d’Aro Cal arranjar de manera definitiva el problema de les males olors que es deixen sentir en funció del vent i de l’època de l’any. Les platges La solució no és passar cada dia una màquina que elimina la sorra blanca i gruixuda tant especial que tenim, sinó deixar d’embrutar a partir d’una ordenança prou dura com per eliminar definitivament comportaments incívics en l’abandonament de deixalles a la sorra. Les despeses de neteja de platges s’haurien de reduir com a mínim a una cinquena part de les actuals, i no queda cap més manera que les vies de control i sancionadores amb tota la fermesa. Normatives de comportament cívic. Endreçar la ciutat Recuperar el turisme de qualitat amb serveis de qualitat Seguretat a la nit. Comiats de solter sense espectacles “de carrer”. Boscos d’esbarjo i d’excursionisme. Reordenar zones boscoses per permetre activitats familiars a l’aire lliure. Cal aprendre d’altres ciutats d’Europa i reordenar el territori municipal. Projecte de Modernització social Club del lleure sostenible i de jocs familiars Club social per a la recuperació del lleure sostenible. Excursionisme, jocs de taula, escacs, intercanvi d’experiències, mercats d’intervanci i de segona ma, fires de productes locals, trobades, concursos, etc. Club del voluntariat Ens cal avançar en un model anglosaxó del voluntariat dins de casa nostre, en el qual la societat civil arriba allà no poden les estructures municipals. Són moltes les tasques que es poden desenvolupar dins d’un municipi. Aspectes formatius de tota mena, ajuda a trobar feina, integració social, acompanyament de persones amb necessitats especials, etc. Cal un registre de voluntaris i un registre de demandes, que puguin interrelacionar-se mitjançant una web de promoció municipal. Club de ciències socials En el nostre municipi manca una aposta que dóni valor afegit a activitats de lleure en les quals els pares hi puguin tenir un paper actiu. L’existència d’un club multidisciplinar generaria un intercanvi de riquesa cultural i un lloc d’esbarjo per a la majoria dels nostre fills. Les activitats organitzades podrien ser una alternativa, per a una part del jovent del nostre municipi, a la vida nocturna de cap de setmana. Aquestes són algunes iniciatives que serien benvingudes: Àrea de les arts i les manualitats: ceràmica, dibuix i pintura. Àrea de música. Àrea de les matemàtiques. Àrea de llengües. Àrea d’Astronomia. Àrea d’Astrologia. Àrea de teatre. Àrea de jocs de taula: escacs, botifarra, etc. Altres...
  5. 5. Els nostres avis Aquest és un aspecte encara socialment força descuidat. No s’ha de fer un club de vells! S’han d’integrar les activitats dels avis dins dels clubs socials esmentats, fer-los participar de les iniciatives dels joves, treballar aspectes de voluntariat, etc... Cal seguir insistint en la qualitat dels serveis a domicili i especialment en atenció als avis en residències. Serveis socials Banc dels aliments Una ciutat de la mida de Platja d’Aro, amb el nivell d’ingressos que arriben al municipi no hauria de requerir actuacions en aquest àmbit. Malgrat tot es donen situacions familiars complicades. Es proposa un sistema de copons i acords amb els supermercats del municipi, de fàcil supervisió informàtica, que permetin només la compra de productes ben seleccionats, de manera que no calgui una estructura física ni personal addicional per a gestionar un banc d’aliments. Actuacions puntuals i de gran abast Remodelar tota la zona de les galeries velles. Aquesta part de la zona comercial necessita una reforma a fons que la posi al mateix nivell que la resta de zona comercial del centre. Les grans cadenes estan ocupant el carrer principal, allunyant el petit comerç d'aquesta zona inabastable pel cost dels lloguers. Les galeries velles remodelades donarien una opció de qualitat al petit comerç. Reordenar els barris entre l’Avinguda de Sant Feliu i el mar. Aquesta part de la ciutat té zones molt degradades. Aceres en mal estat, carrers estrets que caldria remodelar, etc. Els veïns necessiten que es faci una actuació de modernització. Revitalitzar el passeig marítim. Veure l’apartat de TURISME. Cuidar les urbanitzacions Els residents a les urbanitzacions representen una part important del consum local i donen vida a tots els sectors comercials del municipi: obres de rehabilitació, jardineria, restaurants, botigues de roba, etc. Fins a la data no s’han tingut en consideració més enllà del cobrament d’impostos. Si els residents de tota la vida comencen a vendre les seves propietats per l’estat descuidat de totes les urbanitzacions, pot haver-hi un canvi social en els propietaris i el comerç local se’n ressentirà fortament. Proposta: arranjar totes les urbanitzacions, fonamentalment asfaltat, enllumenat, seguretat i transport, amb els costos mínims que garanteixin una bona accessibilitat i qualitat de vida, però sense anar a projectes faraònics on només uns pocs hi farien molts diners a costa dels esforços, sovint impossibles i també innecessaris, dels propietaris. Lògicament aquestes actuacions estarien subjectes a les contribucions especials que s’hagin aplicat a d’altres zones del municipi, sense excepcions, ni per excés ni per defecte. Integrar Castell d’Aro i S’Agaró amb Platja d’Aro amb un carril bici d’accés directe entre els dos municipis. El carril bici actual és una actuació molt correcte però no està pensada per connectar Castell d’Aro i S’Agaró amb Platja d’Aro. Si volem ser un municipi modern en aquesta línia, cal que els ciutadans sentin que les seves necessitats estan en primer lloc. Per aquest motiu es proposa buscar la manera de connectar directament el centre de Castell d’Aro amb el centre de Platja d’Aro amb un carril bici de nova construcció, en línia recta. El mateix principi s’ha d’aplicar a la connexió amb S’Agaró.
  6. 6. Les urbanitzacions Cuidar les urbanitzacions Els residents a les urbanitzacions representen una part important del consum local i donen vida a tots els sectors comercials del municipi: obres de rehabilitació, jardineria, restaurants, botigues de roba, etc. Fins a la data no s’han tingut en consideració més enllà del cobrament d’impostos. Si els residents de tota la vida comencen a vendre les seves propietats per l’estat descuidat de totes les urbanitzacions, pot haver-hi un canvi social en els propietaris i el comerç local se’n ressentirà fortament. Proposta: arranjar totes les urbanitzacions, fonamentalment asfaltat, enllumenat, seguretat i transport, amb els costos mínims que garanteixin una bona accessibilitat i qualitat de vida, però sense anar a projectes faraònics on només uns pocs hi farien molts diners a costa dels esforços, sovint impossibles i també innecessaris, dels propietaris. Lògicament aquestes actuacions estarien subjectes a les contribucions especials que s’hagin aplicat a d’altres zones del municipi, sense excepcions, ni per excés ni per defecte.

×