CLASSE PRÀCTICA Víctor García

Nivell: 5è primària................................  Durada de la sessió: 1 hora.............
o Continguts: Estructura d’una obra, tonalitats.

 Fem 3 grups: I, IV i V grau. Els de l’esquerra són l’acord de DoM, els...
4. COMPETÈNCIES BÀSIQUES I ARTÍSTIQUES
   Competència artística i cultural.
    o Interès en l’audició de peces inst...
que els nens s’ho passaven bé fent cantar als seus companys, que havien d’estar
atents a les seves indicacions i no oblida...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

In The Mood

473 visualizaciones

Publicado el

0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
473
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
1
Acciones
Compartido
0
Descargas
2
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

In The Mood

 1. 1. CLASSE PRÀCTICA Víctor García Nivell: 5è primària................................ Durada de la sessió: 1 hora.................... 1. CENTRE I ALUMNAT L’escola Pública Pins del Vallès es una escola urbana de Sant Cugat del Vallès Con formato: Fuente: Palatino Linotype d’un nivell sociocultural mitjà-alt. Con formato: Fuente: Palatino El centre recull majoritàriament alumnes que viuen al casc urbà i que pertanyen Linotype a la zona que correspon a l’escola. La majoria de les famílies tenen el català com Con formato: Fuente: Palatino Linotype a llengua vehicular. Con formato: Fuente: Palatino Linotype Treballarem l’audició In the Mood, de Glenn Miller. Per a treballar l’audició Con formato: Fuente: Palatino més fàcilment primer s’ha fet una reducció del baix de la cançó original amb el Linotype Con formato: Fuente: Palatino Musictime (utilització de les TIC) per tal que alumnes puguin sentir i cantar Linotype amb més facilitat l’acompanyament de la obra musical. 2. GUIÓ DE LES ACTIVITATS Introducció a la tonalitat. o Objectius: diferenciar i saber afinar els acords arpegiats de cada grau i sentir la tonalitat. o Continguts: Arpegis i acords de DoM, FaM i SolM, sentir les tonalitats i els graus de tònica, subdominant i dominant. Primer cantem ajudats amb fonomímia, acords desplegats de DoM, FaM SolM (do mi sol la sol mi / fa la do re do la / sol si re mi re si) Posem el 6è grau només per acolorir la melodia i que sigui més atractiva. “Dictats” melòdics. Activitat d’avaluació. o Objectius: ser capaços de reconèixer quins graus es senten i cantar-los sense l’ajuda de la fonomímia. o Continguts: Graus I, IV i V, tonalitat de cada acord. Ara de forma individual, el mestre canta en “nununu” els acords i els alumnes ho han de reconèixer i cantar amb nom de les notes. Aquesta activitat serveix per a fer una avaluació continuada de cada nen i nena, perquè la podem fer cada dia i ens dóna informació individualitzada de cada alumne. Cant en grups. o Objectius: Diferenciar i reconèixer els canvis de tonalitat i aprendre una estructura donada (la de l’audició In the Mood).
 2. 2. o Continguts: Estructura d’una obra, tonalitats. Fem 3 grups: I, IV i V grau. Els de l’esquerra són l’acord de DoM, els del centre l’acord de FaM i els de la dreta acord de SolM. Mentre el mestre dirigeix, cantarem un cop amb la mateixa estructura que el tema in the Mood amb la partitura projectada a la pissarra. Activitat de reconeixement: o Objectius: reconèixer i distingir els diferents graus en una audició i ser capaços de cantar a sobre. o Continguts: graus I, IV i V, tonalitats. Ara provem-la a sobre de l’audició In the Mood de Glenn Miller. El mestre només dóna les entrades i els alumnes canten a sobre. Activitat de creació: o Objectius: Crear i experimentar amb els elements musicals apresos: acords i arpegis. o Continguts: Acords plegats i desplegats, tonalitats. Muntem un teclat humà. 3 grups, 3 fileres per grup. DoMiSol, FaLaDo, SolSiRe. Tres alumnes, els “teclistes” aniran trepitjant notes al davant de les fileres i aquestes han de cantar la nota que tinguin assignades. La creació és lliure. Regles: o les passes es fan horitzontalment i quan t’ajups es fa silenci. o Es poden fer acords plegats i desplegats, si dóna temps. o Pot haver un màxim de tres “teclistes” per muntar una obra amb diferents veus, sempre i quan es piquin les notes comunes dels acords. Per exemple, Do Mi Sol Si, o Fa La Do Mi i experimentar amb les tonalitats. El mestre pot ajudar amb el piano quan alguns acords no estan ben afinats. 3. CONTINGUTS / ASPECTES MÉS TREBALLATS Sentir els graus I, IV, V, la tonalitat de cada acord. D’aquest contingut podem plantejar 3 objectius cronològics, per ordre de dificultat: o Distingir i diferenciar cada grau. o Sentir les notes de l’acord en referència a la tònica. o Cantar els arpegis sense necessitat de fononimia. Diferenciar i relacionar acord desplegat (arpegi), i acord plegat. Creació i cant col·lectiu.
 3. 3. 4. COMPETÈNCIES BÀSIQUES I ARTÍSTIQUES Competència artística i cultural. o Interès en l’audició de peces instrumentals i vocals de diferents estils i cultures. o Reconeixement, interpretació i representació gràfica i corporal d’elements musicals. o Escolta, exploració i discriminació de sons presents en l’entorn natural, cultural i artístic: elements de l’entorn que produeixen so, sons que es poden produir amb el cos, sons enregistrats. Percepció del so i del silenci, de les diferents qualitats del so i de la seva combinació. o Realització de seqüències corporals acompanyats de seqüències sonores i obres musicals. o Ús progressiu de materials sonors i instruments convencionals i no convencionals, desenvolupant l’adaptació corporal i musical a les característiques de cadascun d’ells. Competència d’aprendre a aprendre. Competència d’autonomia i iniciativa personal. 5. AUTOAVALUACIÓ Haig de dir que abans de fer aquesta activitat ja portava més d’una sessió preparant als nens amb la fonomímia, de forma que ja sabien cantar algunes relacions intervàliques abans de treballar els graus de la tonalitat. És per això que ja se sabien el procediment que seguiria i que sempre faig fer algunes activitats individuals. Així i tot, vaig aconseguir bastant satisfactòriament els objectius que m’havia marcat d’inici: Nens i nenes van acabar reconeixent i distingint dels diferents tonalitats de l’audició de Glenn Miller. Podien cantar individual i col·lectivament l’acompanyament melòdic seguint l’estructura marcada per la cançó In the Mood. Van ser capaços d’analitzar els graus I, IV i V, experimentar-los i reconèixer-los a l’audició. Així i tot, em vaig trobar amb el problema que hi havia alguns alumnes que no reconeixien les tonalitats, és a dir, que quan jo cantava en “nununu” no sabien dir-me quines notes eres ni tan sols quan jo els indicava la tònica. La majoria podien continuar quan jo els hi donava la pista “Do, nu, nu” o “Fa, nu, nu” i uns quants ho esbrinaven sense cap ajuda. L’activitat de creació d’un teclat humà va sortir millor del que m’esperava, però no vam tenir temps de fer una composició a diferents veus, però vaig observar
 4. 4. que els nens s’ho passaven bé fent cantar als seus companys, que havien d’estar atents a les seves indicacions i no oblidar-se del to. Per a solucionar això jo ajudava al piano quan hi havia alguna “corda” de nens que no cantava gaire afinada. MATERIALS UTILITZATS Partitura In the Mood simplificada (projectada a la pantalla des del Musictime) Audició In the Mood.

×