Magisteri Musical . Didàctica de la Música II . Curs 2008-09

                              ...
2. DESCRIPCIÓ DE LES ACTIVITATS  Audició CD Aigua: Cançó de l'aigua - Pluja fina Objectius:

  - Gaudir de l'au...
Objectius:

  - Reconèixer les notes sol, mi i la

  - Practicar per imitació i fixar l'entonació dels l'intervals de ...
Continguts:

  - Treball d'afinació de les tres notes.

  - improvisació d'una melodia.

  - Bona posició corporal.
...
Treball de pulsació i ritme. Activitat Tic

Un cop apresa la cançó, la mestra els fa portar la pulsació a la blanca i desp...
Acompanyament (corporal):

Grup 1: fa la pulsació normal (picant amb els peus a terra).

Grup 2: fa la pulsació ràpida (pi...
Dansa de L'escarabat malcarat

Figura 1: La posició inicial és en rotllana i agafats de les mans mirant cap a dins. Es com...
Continguts:

  - Orientació de l'espai.

  - Desplaçament col·lectiu de la dansa.

  - Goig per dansar

  - Memori...
6. Crea frases rítmiques dins d’un compàs de 4 temps i en respecta la duració.

7. Utilitza correctament els diferents ins...
Competència artística cultural

Saber crear amb el cos, la veu o diferents materials i suports per tal de viure i conviure...
una altra persona que havia d'exposar la seva classe pràctica i això em creava certa

angoixa.

Conforme anava fent la cla...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Lescarabat

1.361 visualizaciones

Publicado el

0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
1.361
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
8
Acciones
Compartido
0
Descargas
37
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Lescarabat

 1. 1. Magisteri Musical . Didàctica de la Música II . Curs 2008-09 Elisabet Bosch CLASSE PRÀCTICA primer de primària Treball de les notes mi, sol i la Aquesta sessió ve precedida d'una altra anterior, on ja s'ha començat a treballar les notes "mi", "sol" i "la", tant a nivell melòdic (fonomímia) com a nivell d'anotació (pentagrama). 1. GUIÓ DE LA SESSIÓ - Exercicis d'estirament, relaxació i de tècnica vocal. - Audició: Cançó de l'aigua, pluja fina (escolta L'AUDITORI: Aigua). - Repàs amb les notes "mi", "sol" i "la" amb fonomímia i amb la grafia convencional. - Exercici d'imitació-repetició. - Presentació del xilòfon humà. - Activitat de creació (1): dirigir als companys. - Activitat de creació: (2): per grups inventar-se una petita melodia amb les notes sol, mi i la i interpretar-la. - Aprendre la cançó de L'escarabat malcarat (I. Segarra). - Activitat Tic: amb el power point descobrir les dues pulsacions (lenta: blanca - ràpida: negra). Senyalar a la pissarra digital les notes i sol i la, o bé escriure-les en el pentagrama. - Portar, amb diferents instruments, les dues pulsacions a més a més del ritme. - Ballar la dansa de l'escarabat.
 2. 2. 2. DESCRIPCIÓ DE LES ACTIVITATS Audició CD Aigua: Cançó de l'aigua - Pluja fina Objectius: - Gaudir de l'audició. - Reconèixer els elements del llenguatge musical treballats (notes: sol, mi, la). - Adquirir l'hàbit d'escoltar. - Observar l'expressivitat i el caràcter de l'obra. Continguts: - Observació de les notes: sol, mi i la. - Observació dels plans sonors. - Observació del caràcter de l'obra. Treball de les notes sol, mi i la. Primer amb fonomímia, tots alhora. Seguidament, repartir unes tarjetes (una per a cadascú), on hi ha escrita una nota (en un pentagrama), o "mi", o "sol" o bé "la": & & & Quan la mestra canta una nota, per exemple el sol, els nens que tenen la tarjeta amb la nota "sol" l'han d'aixecar enlaire i, així, amb les altres dues notes. La mestra pot combinar el fet de cantar o tocar un instrument les notes amb la fonomímia. "Presentació del xilòlon humà". Surten tres nens al davant, en representació de les tres notes (amb el cartellet corresponent). Cada nen haurà de cantar la nota que li correspon segons si se'ls toca el cap o no. Aquest exercici el farem primer amb el piano. Cada nen tocara la nota que li correspon. La mestra fa tres grups, els fa cantar segons el seu criteri. Intencionadament els fa cantar unes notes que seran la cançó que després aprendran: "L'escarabat", entre altres.
 3. 3. Objectius: - Reconèixer les notes sol, mi i la - Practicar per imitació i fixar l'entonació dels l'intervals de 3a. menor (mi-sol), 4a. justa (mi-la), 2a. major (sol-la). - Conèixer el pentagrama , relacional dalt-baix amb agut-greu - Practicar la lectura per notes (sol, mi, la). - Fixar l'entonació de les tres notes. Continguts: - Reconeixement auditiu i gràfic de les notes: sol, mi i la. - Observació de les línies i espais del pentagrama. - Pràctica sensorial i comparació auditiva i interpretació de les relacions melòdiques sol-la-sol, sol-la-mi, dins el context d'una cançó o una melodia. - Utilització correcta de la grafia musical. Activitats de creació Per grups de quatre han d'inventar-se una petita seqüència amb aquestes tres notes i reproduir-la davant dels altres. Després d'aquesta activitat, la mestra fa tres grups. El grup del "mi", el del "sol" i el del "la". La mestra dirigeix i indica a cada grup a fi que canti la nota que li correspon. La finalitat d'aquest exercici és inventar-se una melodia amb les tres notes de manera improvisada.. Fa sortir dos voluntaris per a fer de directors. Objectius: - Treballar l'afinació. - Experimentar i improvisar una melodia. - Adoptar una bona posició a l'hora de dirigir. - Indicar correctament quan ha de cantar un grup.
 4. 4. Continguts: - Treball d'afinació de les tres notes. - improvisació d'una melodia. - Bona posició corporal. - Interpretació de la figura del director. Aprendre la cançó: "L'escarabat malcarat" Aquesta cançó només té les notes sol mi i la i, sense saber-ho ja l'hauran cantat amb els exercicis que han fet anteriorment. Només és qüestió de posar-hi la lletra. Però no hi ha cap dificultat, ja que es tracta d'una cançó molt curta. La mestra fa exercicis, com per exemple, fer dos grups i que cada grup canti una frase de la cançó. El cant ha de ser sempre competible amb una actitud somrient i relaxada. La mestra és un model per als alumnes. Amb aquesta cançó podem aprofitar i parla de què coneixem dels iescarabats: Què són, quants tipus d'escarabats coneixen, etc... Objectius: - Practicar el cant col·lectiu i l'individual amb la cançó de l'escarabat. - Gaudir cantant. - Memoritzar la melodia i la lletra. - Practicar el cant interior. - Fomentar el diàleg. Continguts: - Cant col·lectiu en petits grups i individual. - Goig en el cant. - Memorització de la cançó. - Pràctica de la interiorització mitjançant la cançó.
 5. 5. Treball de pulsació i ritme. Activitat Tic Un cop apresa la cançó, la mestra els fa portar la pulsació a la blanca i després a la negra. Amb l'ajuda del power point, on estarà marcada cada una de les pulsacions (lenta-ràpida), els alumnes podran seguir les dues pulsacions. Prèviament portaran la pulsació, de manera sensorial, tot caminant o picant de mans per la classe. També es farà amb el ritme: L'escarabat, malcarat, com s'amaga, com s'amaga, l'escarabat, malcarat, = com s'amaga al seu forat. F. Bofill, A. Puig, F. Serrat L'escarabat, malcarat, com s'amaga, com s'amaga, l'escarabat, malcarat, = com s'amaga al seu forat. F. Bofill, A. Puig, F. Serrat Objectius: - Esforç per adquirir regularitat en la pulsació, tant la lenta com la ràpida. - Aprendre a diferencia el concepte de pulsació i el de ritme. - Observar la coincidència de les figures rítmiques amb la pulsació - Identificar les notes mi, sol i la en el pentagrama. Continguts: - Pràctica de la regularitat de la pulsació. - Interiorització de la pulsació. - Pràctica sensorial i presentació dels elements rítmics: - Lectura i escriptura de les notes mi, sol i la en el pentagrama.
 6. 6. Acompanyament (corporal): Grup 1: fa la pulsació normal (picant amb els peus a terra). Grup 2: fa la pulsació ràpida (picant amb les mans a les cuixes). Grup 3: fa el ritme (picant amb les mans). Tres nens de cada grup agafaran instruments de percussió per tocar també la pulsació a la blanca (triangle), la pulsació a la negra (pandero) i el ritme (caixa xina) Reflexió: - Hi ha diferència entre una i l'altra? - Quina? - Què estem marcant? - Quantes pulsacions té la primera? - Quantes la segona? Objectius: - Diferenciar pulsació i ritme. - Experimentar amb els instruments de percussió. - Tenir una bona actitud vers l'instrument. - Aprendre a tocar coordinadament amb els altres. Continguts: - Diferenciació entre pulsació i ritme. - Experimentació amb els instruments de percussió - Bona posició corporal. - Coordinació amb els companys.
 7. 7. Dansa de L'escarabat malcarat Figura 1: La posició inicial és en rotllana i agafats de les mans mirant cap a dins. Es comença amb el peu dret i es fan tres passos seguint el ritme (l'es-car-bat), aixecant el peu esquerre quedant, aquest, sostingut enlaire, per continuar, sense aturar-se, fent tres passos amb el mateix peu esquerre, que havia quedat sostingut, éssent ara el peu dret el que es queda sostingut enlaire (mal-ca-rat). Figura 1: Figura 2: Continua la cançó, direcció cap al centre de la rotllana, començant amb el peu dret, fent quatre passos cap endins (com-s'a-ma-ga), i quatre cap enfora (com- s'a-ma- ga). Es torna a repetir el mateix des del principi, però al final (com s'amaga al seu forat), cadascú fa una volta sobre ell mateix i ens ajupim tot amagant-nos amb els nostres braços. Figura 2: Objectius: - Aprendre a orientar-se dins del grup i en l'espai. - Aprendre adesplaçar-se en grup. - Sentir el plaer del moviment. - Memoritzar la dansa treballada. - Sincronitzar els moviments amb desplaçament al ritme de la cançó. - Desenvolupar el sentit rítmic.
 8. 8. Continguts: - Orientació de l'espai. - Desplaçament col·lectiu de la dansa. - Goig per dansar - Memorització de la succecció de moviments i desplaçaments de la dansa treballada. - Sincronització del moviment al ritme de la cançó. - Experimentació dels ritmes de la cançó. 3. AVALUACIÓ L'avaluació ha de ser un fet positiu, Tant el mestre com l'alumne constataran la informació del procés i els resultats obtinguts. Així doncs, estaria present en tot el procés d'aprenentatge. Avaluem per aprendre, per reflexionar i ser conseqüents, per comparar, decidir i modificar. Totes les activitats d'aprenentatge i les d'avaluació han de garantir el tractament de la diversitat respectant els diferents ritmes de treball i capacitats a l'hora d'aprendre. La mestra en totes les activitats dutes a terme tindrà una pauta d'observació amb uns ítems separats per blocs temàtics. Aquestes pautes d'observació faciliten i ajuden que l'avaluació sigui un judici i una valoració fonamentada. Així doncs, podrem obtenir una informació al màxim d'objectiva, i no una apreciació subjectiva i influïda per l'emoció o el sentir del moment. Exemple: Bloc 1: Cançó i veu Bloc 2 : Audició Bloc 3: Ritme i melodia. Lectura i escriptura musical Aquest ítems, desenvolupats en aquestes sessions, poden ser: 1. Situa correctament en el pentagrama en clau de sol les notes mi, sol i la. 2. Associa correctament la fononímia amb cada nota. 3. Respon adequadament a les indicacions de dinàmica fort/fluix. 4. Diferencia les figures blanca, negra i corxera. 5. Respecta la duració de cada una de les figures rítmiques conegudes.
 9. 9. 6. Crea frases rítmiques dins d’un compàs de 4 temps i en respecta la duració. 7. Utilitza correctament els diferents instruments de classe. 8. Marca la pulsació amb certa regularitat. 9. Coordina el moviment corporal amb la música i la seva pulsació. 10. Segueix una música coneguda a través de l’audició interior. 11. Té una postura correcta a l’hora de cantar, interpretar o dansar. 4. ASPECTES MÉS TREBALLATS - Familiarització dels intervals entre mi-sol (3a. menor), sol-la (2a. major) i mi-la (4a. justa). - Lectura i escriptura de les notes mi, sol i la. - Elements musicals: la pulsació i el ritme, agut i greu - Coordinació del moviment amb el so. 5. COMPETÈNCIES MÉS TREBALLADES Competències comunicatives, lingüística i audivisual - Mostrar a l'alume que a partir de les tres notes (mi, sol i la), existeixen diferents cançons. - Fer-los veure que ells també són capaços de crear noves melodies a partir d'aquestes tres notes. - Mostrar-los que a partir d'un poema podem posar-li una melodia. - Saber-se expressar mitjançant la veu i el moviment. - Utilitzar les manifestacions musicals com a font d'enriquiment i gaudi. La utilització de les TIC per a ensenyar nous continguts, ens ajuden a que els alumnes s'hi familiaritzin. El fet d'utilitzar el suport de la pissarra digital o projector, mostrem que existeixen diferents recursos per dur a terme el procés d'aprenentatge i que els podem altenar amb els tradicionals (pissarra convencional i paper).
 10. 10. Competència artística cultural Saber crear amb el cos, la veu o diferents materials i suports per tal de viure i conviure en societat. Competència d'aprendre a aprendre fet d'aprendre mitjancant les pròpes experiències fa que aquest aprenentatge es faci més conscient i gratificant. Cada alumne sap conduir el seu propi aprenentatge per continuar aprenent, a més de ser conscient de les seves capacitat. El fet d'equivocar-nos no és negatiu sinó que ens serveix per avançar en el procés d'aprenentatge. Competència personal d'autonomia i iniciativa personal. Aquesta competència es treballa, sobretot, en l'activitat de dirigir al grup, ja que és el moment en què es veu la personalitat de cada alumne. L'alumne que fa de director, prèviament, ha de pensar què els vol fer cantar en els seus companys. Així doncs, es posen en joc tota una sèrie d'habilitats. 6. AUTOAVALUACIÓ Valoro la meva intervenció molt positivament, però la sensació que vaig tenir era la de no disposar del temps necessari per poder dir tota la informació o bé, de no poder fer les activitats que tenia pensades. És evident que totes les activitats que vaig plantejar no es poden fer amb una sola sessió (idea principal de la classe pràctica), per aquest motiu, en algunes activitats, vaig primar de no representar-les, sinó explicar-es oralment tot i que això podia trencar el ritme de la classe. Això no treu que, m'hagués agradat que les activitats de tocar amb els instruments de percussió les haguessin realitzat però, em preocupava el fet que darrera meu hi havia
 11. 11. una altra persona que havia d'exposar la seva classe pràctica i això em creava certa angoixa. Conforme anava fent la classe, i veia que la gent responia positivament, em vaig sentir segura i satisfeta d'allò que feia i deia. Vaig passar-m'ho molt bé preparant el power point i les activitats, especialment la dansa, ja que vaig poder-la experimentar amb els nens de l'escola de pràctiques i vaig comprovar que funcionava molt bé. Jo volia que en la meva classe pràctica es treballés el contingut escollit des dels diferents vessants: la cançó, l'audició, el llenguatge musical i la dansa. Crec que ho vaig aconseguir. Potser, la sessió va estar molt enfocada a la utilització de les noves tecnologies, però, penso que són eines que, cada vegada més, seran imprescindibles en la nostra professió. Si volem que els nens estiguin atents a tot el què els expliquem, hem d'utilitzar un llenguatge que s'adeqüi a ells i així, facilitar la interacció entre el mestre i alumne. Amb això no vull dir que tot s'hagi de fer així, sinó que, crec que s'han d'utilitzar tots els possibles recursos que es puguin. A més recursos, més es podrà a arribar a tota la diversitat d'alumnes que hi ha a l'aula.

×