Marta Garcia
                                   Didàctica de la Música II
       ...
Marta Garcia
                                   Didàctica de la Música II
       ...
Marta Garcia
                                    Didàctica de la Música II
      ...
Marta Garcia
                                   Didàctica de la Música II
       ...
Marta Garcia
                                   Didàctica de la Música II
       ...
Marta Garcia
                                    Didàctica de la Música II
      ...
Marta Garcia
                                    Didàctica de la Música II
      ...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Lou Del Sol

1.289 visualizaciones

Publicado el

0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
1.289
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
68
Acciones
Compartido
0
Descargas
10
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Lou Del Sol

 1. 1. Marta Garcia Didàctica de la Música II Guió de la sessió pràctica Guió de la sessió pràctica Tipologia del centre i alumnat al qual va dirigida la sessió L’escola per la qual està pensada la meva sessió didàctica és el CEIP Can Serra de Barberà del Vallès. El centre està situat en un barri tranquil de la població, apartat del centre i envoltat de cases unifamiliars i pisos de nova construcció. La majoria de famílies són de classe mitjana i és una escola amb poca immigració. L’escola té dos edificis separats, un per primària i un altre per infantil. L’edifici de primària té un ascensor i està completament adaptat per nens amb problemes de mobilitat. L’escola té una aula de música a l’edifici de primària, però les classes de música a infantil es fan en una sala gran que és el rebedor de l’edifici d’infantil. Per aquest motiu, la mestra especialista de música disposa de poc material musical a la sala. Aquest any l’escola ha fet un projecte conjunt per la setmana cultural sobre els personatges fantàstics i a P5 treballen els éssers fantàstics que habiten al bosc. Les activitats van dirigides a un grup de nens de P5 on hi ha diferents nivells d’aprenentatge. Per aquest motiu la sessió té un fil conductor que d’alguna manera intenta “enganxar” o “atrapar” l’atenció de tots els alumnes des d’un principi. A més moltes de les activitats que es proposen són de participació conjunta perquè arribi a tots els alumnes per igual. Aquesta sessió didàctica està pensada per poder fer-la en aquesta escola, amb aquestes condicions i aquest grup-classe. La sessió pràctica La sessió pràctica que proposo està totalment relacionada amb el tema de la setmana cultural del personatges fantàstics. La classe es desenvoluparà a partir d’un fil conductor que és el conte L’ou del Sol de la Elsa Beskow. A partir de la història del conte es faran diferents activitats tot treballant diferents elements musicals. Material: es pot acompanyar el conte d’una fada (la protagonista).
 2. 2. Marta Garcia Didàctica de la Música II Guió de la sessió pràctica Activitats DANSA-MOVIMENT la dansa del calçó Objectiu: interioritzar i expressar els dos tipus de pulsació mitjançant el moviment. Identificar l’estructura repetitiva de la dansa (ABABABAB...) Contingut: estructura binària i de repetició. La pulsació lenta i la pulsació ràpida. El moviment pautat i el moviment lliure. Material: enregistrament sonor, tires de paper pinotxo de colors, pinzells, pintures tèmpera, paper de mural. Es comença explicant el conte i es presentant la fada, que és la protagonista. Aquesta té una dansa per a cada una de les estacions de l’any, com estem a la primavera ballem la Dansa de benvinguda al sol. La mestra reparteix unes tires de paper “pinotxo” que representen els colors de la primavera i els pètals de les flors amb les que ballen les fades. La mestra fa els moviments a la part A de la dansa i els alumnes la imiten. Aquests moviments consisteixen en marcar la pulsació a diferents parts del cos. La part B és de moviment lliure i la pulsació és més ràpida. Després d’interpretar la dansa un parell de vegades, la mestra proposa als alumnes fer la partitura d’aquesta Dansa de benvinguda al sol perquè així tots els animals del bosc la podran interpretar sempre que vulguin. La mestra té preparat un paper de mural gran amb l’estructura de l’audició delimitada, de tal manera que hi ha espai per la part A, B, després un altre cop A, B... La mestra parla amb els alumnes de com dibuixarien cada una d’aquestes parts diferents i proposa que ho facin directament al mural mentre escolten l’audició. Com que el mural és molt llarg i tant la part A com la part B es repeteix moltes vegades, cada nen podrà pintar en un racó del mural i tindrà assignada una part de l’estructura de la dansa.
 3. 3. Marta Garcia Didàctica de la Música II Guió de la sessió pràctica CREACIÓ: fem una música de les característiques de la dansa Objectiu: Crear una música a partir dels elements treballats, sentir l’estructura repetitiva (ABABABAB...), interioritzar els dos tipus de pulsació. Escoltar les creacions dels companys. Contingut: estructura binaria i de repetició. La pulsació lenta i la pulsació ràpida. Material: instruments de percussió indeterminada. Després d’haver fet la partitura de la dansa, els alumnes han pogut experimentar de diferents maneres els conceptes que es volen treballar amb la primera activitat de moviment. Tot seguit faríem una activitat de creació amb els instruments de percussió indeterminada que la mestra de música portaria a l’edifici d’infantil. Les pautes que tindrien els alumnes és fer una música com la dansa que han ballat: una part A amb pulsació més lenta i una part B de pulsació més ràpida. A més aquestes dues parts es repetirien unes quantes vegades. Cal destacar que el fet d’haver fet la partitura els pot deixar els conceptes més clars i a l’hora de fer la creació també podrien seguir la partitura de la dansa quan la interpretessin. CANÇÓ: la petita granoteta (tradicional anglesa) Objectius: aprendre i cantar la cançó, imitar i aprendre els moviments de la cançó. Continguts: es treballa implícitament l’afinació, la melodia i el ritme de la cançó. Amb l’aparició del personatge que és una granota la mestra cantarà la cançó la petita granoteta. Aquesta cançó presenta uns moviments que els infants aprendrien per imitació. (*partitura adjuntada en format PDF)
 4. 4. Marta Garcia Didàctica de la Música II Guió de la sessió pràctica CREACIÓ: Musicalitzar, ambientació sonora sobre la poesia de la cançó mirar el cel Objectius: Escoltar el poema recitat per la mestra. Crear una ambientació sonora. Interpretar la creació. Escoltar amb atenció les creacions dels companys. Recitar el poema. Reflexionar sobre el resultat del propi enregistrament. Continguts: La lletra del poema, la imaginació i la creació de l’ambientació sonora. Material: materials i instruments per fer l’ambientació sonora, cartulines on hi ha escrit en lletra de pal el text del poema. Grabadora Amb l’aparició del personatge de l’oreneta del conte, la mestra presentaria una poesia mirar al cel, que és la lletra de la mateixa cançó. Aquesta poesia la trobarem a Poemes i cançons de les quatre estacions. La primer diria la poesia primer als nens un parell de vegades. Després parlaríen de com podríen fer una ambientació sonora d’aquesta poesia, segons el que diu el text. Ensenyaria el text, escrit en lletra de pal als alumnes i faria quatre grups. Cada grup interpretaria una estrofa. Oreneta, petiteta, el teu vol pren l’espai. sempre véns en primavera No te’n descuidis mai. Oreneta, petiteta, el teu cos fa d’estel. Portes bon temps al darrera fas que tots mirem al cel. Vola amunt, vola lluny. On la roba voleia per damunt dels terrats.
 5. 5. Marta Garcia Didàctica de la Música II Guió de la sessió pràctica Vola amunt, cel amunt. Per les ribes dels rius i pels camps ben llaurats. Quan els grups hagin assajat les seves ambientacions sonores de cada estrofa enregistrarien amb una grabadora l’ambientació sonora de la poesia. Un alumne de cada grup seria qui recita el poema mentre els altres ambienten el que va dient. Després escoltarien el resultat. Aquesta activitat on utilitzem les TAC, ens serveix per començar a introduir els alumnes en aquestes noves eines tecnològiques i també ens serviria per una avaluació conjunta. CANÇÓ: mirar el cel Objectius: Aprendre i cantar la cançó. Picar els ritmes. Continguts: figures rítmiques que es treballen sensorialment: la negre i les dues corxeres. La melodía i l’ afinació. La mestra ensenya la cançó als alumnes. Primer la canta tota sencera i després la canta per estrofes. Els nens no tenen problemes per recordar i retenir el text, ja que el tenen treballat amb la ambientació sonora que han fet. Per ajudar als nens a aprendre la cançó, la mestre pica el ritme i els nens la imiten. AUDICIÓ de la CANÇÓ i activitat de RELAXACIÓ: mirar el cel Objectius: escoltar amb atenció l’audició. Relaxar el cos. Relacionar l’audició amb la canço que saben. Continguts: la concentració en l’escolta d’una audició, la relaxació corporal. Material: enregistrament sonor. Per acabar la sessió, la mestra posarà als alumnes l’audició de la cançó que han musicat i que han cantat. Per parelles i estirats a terra els alumnes es faran massatges
 6. 6. Marta Garcia Didàctica de la Música II Guió de la sessió pràctica per tal de relaxar el cos. L’escoltaran dues vegades perquè puguin rebre els massatges tots els alumnes. Referències bibliogràfiques - Poemes i cançons de les quatre estacions Text: Lola Casas, dibuixos: Linhart. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, primera edició novembre 2003 - Els músics més petits 5anys llibre de mestres Autores: Teresa Malagarriga i Mariona Martínez. Publicacions musicals DINSIC, setembre 2006 - L’ou del Sol Elsa Beskow, ING Edicions, edició: 2005 - Del currículum a les programacions. Document del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Enregistraments sonors - Poemes i cançons de les quatre estacions Música i arranjaments del CD: Ángel Valverde - Els músics més petits 5anys llibre de mestres Editat per DINCSONO Qüestions i reflexions Continguts-aspectes que s’han treballat amb més profunditat Un dels aspectes que es treballa durant tota la sessió és l’atenció de l’alumne cap a les activitats que es realitzen. Un element que ajuda a captar l’atenció dels infants és el seguiment de la història que es va presentant. Totes les activitats que es proposen són de participació activa de l’alumnat i per tant, la mestra pot anar avaluant i obtenint informació dels seus alumnes durant tota la sessió. Un dels blocs que més es treballa és la dansa i a partir d’aquesta es fan diferents activitats on es treballen diferents continguts. Per tant, de la sessió destacaria el treball de l’estructura binària AB de repetició i la diferenciació entre pulsació lenta i pulsació ràpida.
 7. 7. Marta Garcia Didàctica de la Música II Guió de la sessió pràctica Contingut treballat:3 objectius cronològics per ordre de dificultat Contingut: diferenciació entre pulsació lenta i ràpida 1r objectiu: expresar i interioritzar els dos tipus de pulsació mitjançant el moviment 2n objectiu: fer una partitura on s’identifiquin els dos tipus de pulsació 3r objectiu: crear una música diferenciant els dos tipus de pulsació Competències bàsiques i artístiques que es treballen Pel que fa a les competències que es treballen amb aquesta sessió didáctica, dins de les competències bàsiques artístiques i culturals cal destacar “la capacitat per crear produccions artístiques pròpies o expressar continguts a través de diferents mitjans artístics”. Dins de les competències d’àrea destacaria “posar en funcionament la iniciativa, la imaginació i la creativitat per expressar-se mitjançant codis artístics musicals” i “utilitzar les manifestacions musicals com a font d'enriquiment i gaudi » Autoevaluació i propostes de millora Personalment penso que la idea de la meva sessió és bona, ja que mitjançant el fil conductor d’un conte, aquest ens porta a fer diferents activitats relacionades amb l’àrea de música. Un dels inconvenients d’aquesta sessió és que s’ha de tenir molt controlades totes les activitats, saber explicar el conte d’una manera que capti l’atenció als alumnes i tenir molt clar l’ordre de les activitats. El principal problema que em vaig trobar a la universitat a l’hora de presentar la sessió als meus companys va ser imaginar-me que feia la sessió per alumnes de P5 i em va costar posar-me en situació. Per això, com he dit abans, s’ha de tenir molt clara i preparada la sessió davant dels alumnes. Com a propostes de millora o aspectes que tindria en compte és que la sessió es pots allargar o fer més curta. Hi ha activitats que es poden resumir o repetir en altres sessions, com la representació de les creacions, la dansa o cantar les cançons.

×