Un recorregut per les energies renovables  Solar  Maremotriu  Eòlica  Hidràulica
ÍNDEX Què és l’energia?            http://www.elreydelacreacion.com/ Fonts i formes denergia Fonts denergia...
Què és l’energia?S’entén per energia la capacitat de realitzar un treball.Dit d’una altra manera, per fer qualsevolcosa qu...
Fonts i formes denergia
Fonts denergia no renovablesLes fonts denergía no renovables són:  El carbó.  El gas natural  El petroli  La nuclear
Fonts denergía renovablesLes fonts denergía renovables són:   La hidràulica.   La solar.   La eòlica.   La mareomo...
Maqueta dun sistema     fotovoltaic autònom  En aquesta maqueta  es poden apreciar les  diferents parts d’una ...
Aton: un sistemaque segueix el sol         Aquesta maqueta és un         treball d’investigació      ...
La força del vent Una de les primeres formes d’utilització de l’energia del vent van ser els vaixells de vela. En aqu...
Molí de vent de pal Els molins de pal eren unes construccions de fusta que podien girar al voltant d’un eix vertical...
Parc eòlic                  Esquema dun                  aerogenerador. En aquesta ma...
Central mareomotriu• En aquesta maqueta se simula el funcionament d’una central mareomotriu.• Aquestes centrals aprofi...
Serradora d’Àreu          Aquesta          maqueta simula          el funcionament       ...
Central hidroelèctrica• Aquesta maqueta simula el funcionament d’una central hidroelèctrica.• S’hi pot apreciar fins ...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Energies

188 visualizaciones

Publicado el

0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
188
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
20
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.
 • 1a diapositiva «Un recorregut per les energies renovables» és un treball que hem elaborat alumnes de 4t d’ESO de l’Institut d’Educació Secundària Can Puig. El curs passat vam treballar el tema d’energies, que a alguns de nosaltres ens va entusiasmar. Així doncs, vam decidir construir, per parelles, unes maquetes que representessin ginys que han estat o poden ser molt importants en la història de la humanitat i que funcionen amb energies renovables. Les energies que s’han treballat en aquesta exposició estan relacionades amb: l’energia solar, l’energia mareomotriu, l’energia eòlica, l’energia hidràulica. Més endavant, veient els resultats i les seves possibilitats, vam decidir treballar per muntar una «exposició itinerant» on mostrar les maquetes i portar-la a centres de Primària del nostre municipi. Al voltant de l’exposició hem cregut interessant afegir uns quants elements d’ambientació i crear mascotes, panells informatius i aquesta presentació amb l’Impress. També tenim previstes sessions formatives a les escoles i la presència constant d’alguns de nosaltres durant l’exposició per poder aclarir dubtes als visitants. La realització d’aquest treball ens ha semblat molt interessant, ja que mai no ens havíem plantejat una activitat similar. El fet de dur a terme una tasca tan especial com dissenyar, muntar i presentar una exposició sobre energies renovables ens ha creat una sèrie d’expectatives sobre el futur dels nostres estudis i la nostra manera de viure.
 • 2a diapositiva Cada matí ens llevem quan sona el despertador, que pot ser elèctric o de corda. Si encara és de nit, encenem el llum. Ens dutxem amb aigua calenta; un escalfador que funciona amb gas butà, gas natural o electricitat escalfa aigua. Sortim de casa i, si hem de desplaçar-nos a gran distància, utilitzem algun vehicle que funciona amb gasolina o gasoil. Totes aquestes situacions tenen una cosa en comú, l’ energia , que és present a la nostra vida sota formes diferents, ja que sense ella no podríem fer cap de les activitats descrites fins ara.
 • 3a diapositiva Les fonts d’energia són els recursos de la natura que ens proporcionen energia. Així, per exemple, el petroli és una font d’energia perquè té energia química, o també l’aigua d’un embassament, perquè, gràcies a la seva altura, també podem generar energia. Les fonts d’energia poden ser renovables o no renovables. L’energia la trobem a molts llocs i, per aquest motiu, es manifesta de diferents maneres: L’energia elèctrica amb què funcionen els electrodomèstics. L’energia electromagnètica amb què funcionen els altaveus. L’energia nuclear amb que funcionen algunes centrals. L’energia química que tenen els combustibles o els aliments. L’energia tèrmica del foc. L’energia mecànica, que és la que té un cotxe en moviment.
 • 4a diapositiva Les fonts d’energia no renovables són les que es poden esgotar i presenten més problemes sobre el medi ambient que les fonts d’energia renovables. El carbó, el gas natural i el petroli són els anomenats combustibles fòssils . Són combustibles perquè, si es cremen en presència d’oxigen, produeixen calor, i són fòssils perquè es van formar al subsòl fa milions d’anys. Avui en dia els combustibles fòssils són les fonts d’energia més importants, ja que representen aproximadament el 90 % de les fonts d’energia que es consumeix al món. A causa de la seva combustió, generen molta contaminació. L’energia nuclear prové de l’urani. Quan en aquest es produeix alguna reacció nuclear, genera una gran quantitat de calor. El principal problema d’aquest tipus d’energia són els residus radioactius que genera.
 • 5a diapositiva Les fonts d’energia renovables són inesgotables i més respectuoses amb el medi ambient. L’energia hidràulica s’obté de l’aprofitament del cabal d’aigua dels rius. Aquest cabal té una energia mecànica cinètica que es transforma en energia mecànica potencial quan es construeix un embassament. Les centrals hidroelèctriques s’encarreguen de transformar aquesta font d’energia en energia elèctrica. L’energia solar arriba a la Terra en forma de radiacions procedents del Sol. Podem dir que tota l’energia de la Terra procedeix, de forma directa o indirecta, del Sol. L’energia eòlica s’obté de la força del vent. S’ha utilitzat al llarg de tota la història de la humanitat en embarcacions i molins de vent. En l’actualitat, els generadors eòlics aprofiten l’energia del vent per generar electricitat. L’energia mareomotriu és la que prové del mar. Hi ha diferents formes d’aprofitament, una de les quals és la utilització de l’energia de les marees, gràcies a les pujades i baixades del nivell del mar. L’energia geotèrmica té l’origen en les elevades temperatures que hi ha a l’interior de la Terra. La biomassa és la matèria orgànica no fòssil el tractament de la qual pot generar energia.
 • 6a diapositiva L’energia solar s’acostuma a aprofitar a les cases de dues maneres: escalfant aigua o generant electricitat. En aquest segon cas es necessita una instal·lació amb plaques fotovoltaiques que pot estar o no estar connectada a la xarxa elèctrica exterior a la casa. A la maqueta s’aprecia un sistema autònom en què es veuen tots els elements que en formen part: les plaques fotovoltaiques, el regulador, l’inversor i les bateries, així com els cablejats de tensions de 24 volts de corrent continu i de 220 volts de corrent altern.
 • 7a diapositiva Obsessionada a millorar el rendiment en instal·lacions fotovoltaiques, una alumna de 2n de Batxillerat va dur a terme una investigació amb la qual va aconseguir el seu objectiu. Va dissenyar i construir un sistema en què les plaques solars sempre es trobaven perpendiculars al sol i, d’aquesta manera, s’obtenia més tensió. Aquest sistema enginyós està basat en la utilització de resistències LDR situades dins un tub a les quals només arriba llum quan aquest està orientat cap al sol. Uns motors i mecanismes s’encarreguen d’aconseguir els moviments.
 • 8a diapositiva És una maqueta interactiva formada per quatre ventiladors que s’accionen amb polsadors. Aquests estan distribuïts al voltant d’un petit embassament i permeten moure un vaixell de dimensions reduïdes. L’objectiu d’aquesta maqueta és demostrar com es pot aprofitar el vent per generar moviments.
 • 9a diapositiva Antigament, l’ésser humà es les havia d’empescar per aprofitar els recursos de la natura. Un exemple el tenim en els molins de vent que s’utilitzaven, entre altres coses, per moldre gra. En aquesta maqueta es poden apreciar les diferents parts d’un molí de vent de pal, així com la manera de transmetre el moviment des de l’eix de les aspes fins a les rodes.
 • 10a diapositiva Actualment, els parcs eòlics estan en un gran auge al nostre país. En aquesta maqueta es poden fer girar els aerogeneradors simplement bufant. S’hi s’aprecia com estan connectats entre si, i amb l’estació de control i la transformadora.
 • 11a diapositiva El mar és una gran font d’energia, però el seu aprofitament presenta grans dificultats. En l’actualitat hi ha poques centrals que aprofitin les marees per generar electricitat, ja que són complicades de construir i només es poden fer en litorals amb grans entrades d’aigua dins de terra perquè les centrals siguin rendibles. En la maqueta s’aprecia com una turbina submergida, situada a l’interior de la presa, gira quan l’aigua passa a través seu.
 • 12a diapositiva La força de l’aigua antigament s’utilitzava per dur a terme moltes feines. En tenim un exemple en les serradores de muntanya. El curs d’un canal feia girar una roda hidràulica, i aquesta accionava tot un mecanisme per aconseguir serrar troncs. Aquesta maqueta és la reproducció de la serradora d’Àreu. S’hi simulen tots els moviments que té aquesta serradora.
 • 13a diapositiva Les preses dels rius eleven el nivell de l’aigua perquè caigui amb força sobre unes turbines que fan girar els alternadors de les centrals. Aquests generen electricitat que transmeten a una central transformadora per elevar-ne la tensió abans de transportar-la a la línia elèctrica d’alta tensió. En aquesta última maqueta es poden apreciar tots aquests elements. Fins i tot s’hi veu tot el recorregut que efectua l’aigua fins al canal de desguàs.
 • Energies

  1. 1. Un recorregut per les energies renovables Solar Maremotriu Eòlica Hidràulica
  2. 2. ÍNDEX Què és l’energia? http://www.elreydelacreacion.com/ Fonts i formes denergia Fonts denergia no renovables Fonts denergía renovables Maqueta dun sistema fotovoltaic autònom Aton: un sistema que segueix el sol La força del vent Molí de vent de pal Parc eòlic Central mareomotriu Serradora d’Àreu Central hidroelèctrica Eenergías renovables. 2
  3. 3. Què és l’energia?S’entén per energia la capacitat de realitzar un treball.Dit d’una altra manera, per fer qualsevolcosa que impliqui un canvi, ja sigui unmoviment, una variació de temperatura, unatransmissió d’ones, etc., necessitemenergia.
  4. 4. Fonts i formes denergia
  5. 5. Fonts denergia no renovablesLes fonts denergía no renovables són: El carbó. El gas natural El petroli La nuclear
  6. 6. Fonts denergía renovablesLes fonts denergía renovables són: La hidràulica. La solar. La eòlica. La mareomotriu. La geotèrmica. La biomassa.
  7. 7. Maqueta dun sistema fotovoltaic autònom En aquesta maqueta es poden apreciar les diferents parts d’una instal·lació que genera electricitat a partir del sol. Es tracta d’un sistema autònom que no està connectat a la xarxa elèctrica.
  8. 8. Aton: un sistemaque segueix el sol  Aquesta maqueta és un treball d’investigació d’una alumna que intenta millorar el rendiment d’una instal·lació solar fotovoltaica.  La placa fotovoltaica segueix la trajectòria del sol i, quan detecta que els seus rajos incideixen perpendicularment, s’atura automàticament.
  9. 9. La força del vent Una de les primeres formes d’utilització de l’energia del vent van ser els vaixells de vela. En aquesta maqueta es poden anar accionant diferents polsadors per activar ventiladors i, així, moure el vaixell com es vulgui.
  10. 10. Molí de vent de pal Els molins de pal eren unes construccions de fusta que podien girar al voltant d’un eix vertical per direccionar les aspes. El gir es feia amb un timó. En aquesta maqueta s’aprecien les diferents parts d’aquest molí.
  11. 11. Parc eòlic Esquema dun aerogenerador. En aquesta maqueta es poden apreciar les diferents parts d’un parc eòlic.
  12. 12. Central mareomotriu• En aquesta maqueta se simula el funcionament d’una central mareomotriu.• Aquestes centrals aprofiten les pujades i baixades de les marees per generar energia.
  13. 13. Serradora d’Àreu Aquesta maqueta simula el funcionament d’una serradora que funciona gràcies a un canal d’aigua.
  14. 14. Central hidroelèctrica• Aquesta maqueta simula el funcionament d’una central hidroelèctrica.• S’hi pot apreciar fins i tot com gira la turbina quan hi incideix l’aigua.

  ×