EL POBLE I LA CIUTAT
ELENA VIZCAYA
TRANSPORTS
ESPORTS
CULTURA
AJUNTAMENT
EDIFICIS
SANITAT
CARRERS
EDUCACIÓ
CORREUS
PLÀNOL POLICIA
BOMBERS
ELS CARRERS
Carrer de ciutat (Vilafranca)
Carrer de poble (Torrelles)
El carrer és un espai urbà, vorejat de cases, que
pe...
ELS EDIFICIS
Casa de poble (Torrelles)
Bloc de pisos (Vilafranca)
Als pobles els edificis acostumen a ser cases unifamilia...
L'AJUNTAMENT
Ajuntament de Vilafranca
Ajuntament de Torrelles
Un ajuntament és una institució formada per un
alcalde o una...
FUNCIONS DE L'AJUNTAMENT
Neteja viaria (Vilafranca)
Organitzar els serveis públics de la localitat com ara:
Neteja
Urbanis...
TRANSPORTS PÚBLICS
Estació tren (Vilafranca)
Autobus urbà (Vilafranca)
Els habitants de qualsevol localitat tenen necessit...
LA CULTURA
Vinseum (Vilafranca)
Castellers (Vilafranca)
Un museu és un local on es guarden i es poden veure
obres d'art, o...
LA CULTURA
Una biblioteca és un lloc on hi ha llibres ben ordenats i col·locats
a fi que la gent els pugui consultar o lle...
LES ESCOLES
Una escola és un lloc on es fan classes i les persones van
a aprendre. La majoria de les escoles són per a noi...
LA SANITAT
Un hospital és un edifici gran on hi ha els aparells i el
personal mèdic necessari per a atendre i curar les
pe...
ELS ESPORTS
Els equipaments esportius són els espais adaptats
per al desenvolupament de les diferents pràctiques
fisicoesp...
CORREUS
El servei de correus d'un país s'encarrega de transportar i repartir les cartes i paquets
que la gent envia.
Als p...
ELS BOMBERS
Parc de bombers (Vilafranca)
A les ciutats hi ha parcs de bombers, on les persones que es dediquen a apagar el...
ELS MOSSOS D'ESQUADRA
El cos de mossos d'esquadra és la policia de Catalunya.
La policia és el conjunt de persones organit...
ELS PLÀNOLS
L'espai que ocupa una localitat es pot representar sobre el paper com si el veiéssim des de dalt.
És el que an...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

El poble i la ciutat. Torrelles de Foix i Vilafranca del Penedès

580 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
580
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
63
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

El poble i la ciutat. Torrelles de Foix i Vilafranca del Penedès

 1. 1. EL POBLE I LA CIUTAT ELENA VIZCAYA
 2. 2. TRANSPORTS ESPORTS CULTURA AJUNTAMENT EDIFICIS SANITAT CARRERS EDUCACIÓ CORREUS PLÀNOL POLICIA BOMBERS
 3. 3. ELS CARRERS Carrer de ciutat (Vilafranca) Carrer de poble (Torrelles) El carrer és un espai urbà, vorejat de cases, que permet la circulació de persones i, en el seu cas, vehicles. Els carrers dels pobles són tranquils i tenen poc transit. A les ciutats els carrrers acostumen a ser força amples i es necessari fer servir semàfors per regular el transit.
 4. 4. ELS EDIFICIS Casa de poble (Torrelles) Bloc de pisos (Vilafranca) Als pobles els edificis acostumen a ser cases unifamiliars o de pocs pisos d'alçada. A les ciutats hi ha blocs de pisos on viuen moltes famílies i estan molt junts.
 5. 5. L'AJUNTAMENT Ajuntament de Vilafranca Ajuntament de Torrelles Un ajuntament és una institució formada per un alcalde o una alcaldessa i uns regidors que governen un poble o una ciutat. L'alcalde es la persona que presideix l'ajuntament d'un poble o d'una ciutat. Els alcaldes i les alcaldesses són elegits pels ciutadans. Els regidors són les persones que formen part d'un ajuntament. Alguns regidors i regidores tenen càrrecs de govern, juntament amb l'alcalde; altres, fan d'oposició.
 6. 6. FUNCIONS DE L'AJUNTAMENT Neteja viaria (Vilafranca) Organitzar els serveis públics de la localitat com ara: Neteja Urbanisme Transport públic Seguretat Educació i cultura Els habitants de la localitat col.laboren en aquesta organització pagant els impostos.
 7. 7. TRANSPORTS PÚBLICS Estació tren (Vilafranca) Autobus urbà (Vilafranca) Els habitants de qualsevol localitat tenen necessitat de desplaçar-se d'un lloc a un altre utilitzant els mitjans de transport. El transport públic es utilitzat per passatgers que no són els propietaris. A les ciutats hi han diversos transports públics per donar serveis a tots els seus habitants: tren, autobusos urbans (fan recorreguts per dins de la ciutat) i interurbans (fan recorreguts entre la ciutat i altres pobles). A Torrelles hi ha un bus interurbà.
 8. 8. LA CULTURA Vinseum (Vilafranca) Castellers (Vilafranca) Un museu és un local on es guarden i es poden veure obres d'art, objectes antics, joies, vestits, etc. A Vilafranca hi ha el Museu del Vi Els castellers són persones que formen part de les colles que fan les torres humanes anomenades castells. Són un símbol del nostre país
 9. 9. LA CULTURA Una biblioteca és un lloc on hi ha llibres ben ordenats i col·locats a fi que la gent els pugui consultar o llegir. Biblioteca Torres i Bages Bibliobús (Torrelles) A la ciutat hi ha una biblioteca municipal, al poble va periodicament el bibliobús.
 10. 10. LES ESCOLES Una escola és un lloc on es fan classes i les persones van a aprendre. La majoria de les escoles són per a nois i noies des del parvulari fins que van a la universitat o comencen a treballar. Hi ha també escoles de música, d'anglès i d'altres matèries Als pobles hi ha una escola municipal. A les ciutats hi ha varies escoles i instituts per poder donar cabida a totes les famílies que hi viuen. Escola Guerau de Peguera (Torrelles) Institut Alt Penedès (Vilafranca)
 11. 11. LA SANITAT Un hospital és un edifici gran on hi ha els aparells i el personal mèdic necessari per a atendre i curar les persones malaltes o ferides. Els hospitals tenen habitacions per als malalts, quiròfans, servei d'urgències i molts altres serveis. Hospital (Vilafranca) Centre ambulatori (Torrelles) Als pobles hi ha un metge que visita als habitants algunes hores al dia. A les ciutats hi ha hospitals que mantenen l'atenció als malalts greus durant tot el dia.
 12. 12. ELS ESPORTS Els equipaments esportius són els espais adaptats per al desenvolupament de les diferents pràctiques fisicoesportives. A les ciutats hi han equipaments esportius com camps de futbol, pistes d'atletisme i piscines municipals. Complex esportiu (Vilafranca) Camp de futbol (Torrelles)
 13. 13. CORREUS El servei de correus d'un país s'encarrega de transportar i repartir les cartes i paquets que la gent envia. Als pobles hi ha una oficina de correus que obre algunes hores cada dia. A les ciutats hi ha una oficina de correus que obre moltes hores sis dies a la setmana. Oficina de correus (Torrelles)
 14. 14. ELS BOMBERS Parc de bombers (Vilafranca) A les ciutats hi ha parcs de bombers, on les persones que es dediquen a apagar el foc, s'entrenen i mantenen guàrdia per anar als llocs on es declara un incendi.
 15. 15. ELS MOSSOS D'ESQUADRA El cos de mossos d'esquadra és la policia de Catalunya. La policia és el conjunt de persones organitzades i armades per a defensar l'ordre i les lleis d'una societat i perseguir els malfactors. Comissaria de policia (Vilafranca) Policia local (Torrelles) Als pobles hi ha un policia local per ajudar a mantenir l'ordre i el civisme. A les ciutats hi ha les comissaries de policia, on els mossos d'esquadra treballen per resoldre els delictes.
 16. 16. ELS PLÀNOLS L'espai que ocupa una localitat es pot representar sobre el paper com si el veiéssim des de dalt. És el que anomenem plànol.

×