Riba-roja d'Ebre: Enxarxa't!

1.171 visualizaciones

Publicado el

El projecte “Riba-roja enxarxa’t” és un projecte d’impuls del teletreball, el coworking i l’ús de les TIC entre ciutadans i empreses.

Riba-Roja d’Ebre vol esdevenir un municipi que afavoreixi el teletreball, el co-treball (coworking) i la dinamització i l’ús de les TIC entre els ciutadans i les empreses. Per assolir aquest objectiu, l’Ajuntament, amb la col·laboració dels serveis informàtics del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, duu a terme el projecte Riba-roja Enxarxa’t, de promoció del teletreball.

Riba-roja d’Ebre és actualment l’única població de menys de 1.500 habitants de Catalunya que aglutina quatre aspectes importants sobre les TIC: una xarxa de fibra òptica d’alta velocitat; un Telecentre dinamitzador de les TIC entre la ciutadania; un espai de coworking de foment del treball entre professionals i empreses; i un decàleg de dinamització real del teletreball com a eixos del seu projecte de desenvolupament local.

Publicado en: Tecnología
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
1.171
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
637
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Riba-roja d'Ebre: Enxarxa't!

 1. 1. Bernat Borràs Riba-roja d’Ebre: enxarxa’t! PROJECTE D’IMPULS DEL TELETREBALL, EL COWORKING I L’ÚS DE LES TIC ENTRE CIUTADANS I EMPRESES Desembre de 2013 de 2013 Àrea de Promoció Econòmica
 2. 2. On som?
 3. 3. Enquadrament territorial: una zona rural singular Municipi d’uns 1.300 habitants. Població estabilitzada però envellida. Al nord de la Ribera d’Ebre, equidistant entre les àrees de Lleida, Reus-Tarragona i Tortosa. Entorn (Flix, Ascó) fortament industrialitzat però sense diversificació.
 4. 4. Un municipi que aposta per les TIC Única població catalana de menys de 1.500 habitants que aglutina: Xarxa de fibra òptica d’alta velocitat (450 llars). Telecentre dinamitzador de les TIC (10 anys). Espai de coworking de foment del teletreball Projectes de dinamització TIC comarcal amb suport de la Direcció Gral.
 5. 5. Ribera d’Ebre: comarca pionera 2002. Una de les primers comarques en crear un servei de telecentre per dinamitzar l’ús, la formació i el teletreball mitjançant les TIC. 2004. Primera xarxa comarcal de telecentres: equipament local en tots els municipis. Ara. Comarca amb característiques especials per impulsar les TIC amb èxit. Única amb xarxa de telecentres   (19) que cobreix tot el territori, amb dinamització i gestió comarcal.   Dotació TIC superior a la mitjana catalana.
 6. 6. Coworking rural: la detecció d’un potencial
 7. 7. Coworking rural, un concepte encara més recent • Teletreball: alguna cosa més que treball a distància. • Coworking: alguna cosa més que teletreball. • Coworking rural: alguna cosa més que coworking fet  en el món rural.
 8. 8. Poc a poc, el coworking surt de les grans ciutats Casa Netural (projecte de coworking i coliving a Italia): http://www.benetural.com/ Crearium, Monzón (Aragó): www.crearium.es/‎ Freiraum 87, coworking rural a Alemany www.freiraum87.de/
 9. 9. El món rural (una part) atreu persones creatives Centre d’Art i Natura de Farrera: www.farreracan.cat/‎ a Caseta de la Coma de Burg: ttp://www.laccb.cat/ca/
 10. 10. Nucli del projecte
 11. 11. Què es vol aconseguir? Un projecte de dinamització econòmica i social a partir de les TIC. Liderat des del 2012 per l’Ajuntament, amb suport dels serveis informàtics CCRE. Aprofitar l’experiència de 23 anys. Suport als ajuntaments, servei de Telecentre, Xarxa de Telecentres comarcal. Aprofitar l’embranzida del coworking i les característiques rurals del municipi per competir.
 12. 12. Accions realitzades i en curs  Comissió de treball: Tècnics CC+Alcalde i Regidors.  Unificar biblioteca i telecentre, punt de referència TIC a la població (ampliant horari).  Creació d’espai de coworking i de suport a professionals. Referència única en un poble petit.  Orientació a municipi TIC i del teletreball, pels seus trets diferenciadors. Optimització de recursos.
 13. 13. Centre de coworking: un equipament no habitual en els pobles Compartir espai de treball (de manera habitual o puntual) permet tenir: Clima de treball Suport formatiu Serveis i equipaments Opcions de treball en xarxa Vincles socials
 14. 14. Zona Líquida: punt de referència No només centre de coworking Espai integral de TIC, formació, coworking, noves iniciatives en general Àrea de descans Àrea de formació i reunions Àrea de treball Àrea de benvinguda Àrea de treball Biblioteca tècnica WIFI
 15. 15. Un projecte polièdric: trets bàsics d’un municipi teletreball  Regidors de TIC i dinamització econòmica.  Telecentre dinamitzador, xarxa de ampla banda i altres  suports.  Espai per a teletreball+coworking.  Pla anual de formació (diversos col·lectius).  Detecció de perfils i cens de professionals.  Serveis TIC a preus especials.  Estalvi econòmic comparatiu.  Política específica d’habitatge.  Campanyes de captació de talent i residents.  Comissió de seguiment.
 16. 16. Viure i treballar al medi rural: més que feina, un projecte de vida http://www.soho-solo-gers.com/ http://www.zevillage.net/ http://www.beaujolais-vertvotreavenir.com/ Exemples de campanya que poden inspirar Riba-roja.
 17. 17. Un projecte integrat en un pla més ampli
 18. 18. Riba-roja i la Ribera d’Ebre: molt més que fibra òptica
 19. 19. Un municipi que aposta pel desenvolupament Teletreball i coworking: una iniciativa no aïllada Promoció i localització empresarial Vertebració i dinamització dels sectors Organització i promoció turística Promoció exterior global Altres àmbits: ordenació urbanística, dinamització sociocultural, formació, cohesió
 20. 20. Alguns projectes en curs • Cooperació amb l’entorn per a  la diversificació empresarial. • Millora del nucli antic. • Potenciació de les activitats turístiques a l’entorn del riu. • Creació de producte turístic i  activitats de dinamització  comercial. • Enfortiment de l’agenda lúdica i cultural. • Política d’habitatge.
 21. 21. Riba-roja d’Ebre com a marca Genèrica, turisme, cultura TIC, teletreball, coworking Productes de qualitat  No és un logo, són uns valors.  Riba-roja ha d’aspirar a ser referent (natura, cultura, innovació, cohesió).
 22. 22. Reflexions finals
 23. 23. Factors a tenir en compte Espai viu, en mutació, diferenciador (poble). Aposta de risc (econòmic, tècnic) controlat. No hi ha solucions màgiques per a poble i comarca: cal madurar opcions i alternatives. Riba-roja com a municipi innovador. L’emprenedoria com una realitat a unir a l’atractiu dels pobles amb serveis.
 24. 24. Un projecte de llarg abast: altres possibilitats  Adaptació del pla de promoció i treball segons oportunitats i problemàtiques.  Altres – – – – – previsions/possibilitats: Campanyes promocionals segmentades. Cooperació amb estructures comarcals de  dinamització. Oferta formativa especialitzada. Intercanvi amb altres pobles. Estades empresarials i altres acceleradors.

×