Antic Règim:
-Societat estamental: desigualtat jurídica i immobilisme. Grups
privilegiats (noblesa i clero), no privilegia...
il.lustració:
Crítica del model econòmic, social i polític
La raó substitueix l'autoritat, la tradicció i la revelació d...
Isabell II
Durant el regant de la regent Maria Cristina es va
establir un govern moderat i després un govern liberal
mode...
- A partir d'aquí es crea l'alternança de poders entre
dos partits el Partido Moderado i el partido
Progressista:
- Consti...
Sexenni Democràtic: l'ultima etapa
de la revolució liberal a Esp
Protagonisme esencial de la petita burgesia de
les ciuta...
Revolució del 1868
Insurrecció militar contra el govern del Partido Moderado i contra la
monarquia de la reina Isabel II....
Constitució 1869
Fi inestabilitat política de Isabel II
Eleccions a corts: majoria monàrquics
progressistes, unionistes ...
1er República Espanyola
Prim va escollir Amadeu de Savoia com a rei, concepció democràtica. Però
tres dies abans de la se...
Fi
La presidència recau a Emilio Castelar que com republicà conservador aplica
una política autoritària, que no va agrad...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

3 isabel ii i sexenni democràtic

143 visualizaciones

Publicado el

0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
143
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
3
Acciones
Compartido
0
Descargas
0
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

3 isabel ii i sexenni democràtic

 1. 1. Antic Règim: -Societat estamental: desigualtat jurídica i immobilisme. Grups privilegiats (noblesa i clero), no privilegiats (pagesia, burgesos i classes populars). -absolutisme (divisió de poders) i centralisme -règim senyorial: els pagesos havien de lliurar part de les rendes. -terra amortitzada (no es podia ni comprar ni vendre,eren de la noblesa esglèsia i ajuntament que eren mans mortes). -L'artesania i el comerç eren dependents del món agrari -indústria tradicional (eren tallers artesans) de poca demanda i organitzada en gremis mantenia un fort caràcter proteccionista. - economia basada en l'agricultura.
 2. 2. il.lustració: Crítica del model econòmic, social i polític La raó substitueix l'autoritat, la tradicció i la revelació divina. Educació i progrés cami a la felicitat. Igualtat entre els homes i dret a la llibertat Constitució Separació de poders: legislatiu, executiu i judicial. Principi de sobirania popular (vot) S'oposen al domini ideològic de l'esglèsia i la seva visió conservadora. Fisiocràcia: La fisiocràcia, primera escola de pensament econòmic, significa «govern de la naturalesa». Els pensadors d'aquest moviment partien d'una visió racionalista del món. Es fixaven en l'ordre natural de les coses i per ells únicament l'agricultura era productiva, ja que el comerç transforma, però no produeix. Els fisiòcrates tenien una concepció física del procés econòmic i per això les altres activitats econòmiques que no fossin l'agricultura eren estèrils. Calia fer una reforma agrària a la França del segle XVIII per transformar les explotacions petites en grans i millorar la productivitat.
 3. 3. Isabell II Durant el regant de la regent Maria Cristina es va establir un govern moderat i després un govern liberal moderat ja que els Carlins s'extenien (1er guerra carlina). Davant d'unes reformes insuficients els liberals més progressistes van lluitar contra la corona i junt amb les protestes populars van arribar al poder (desmantellament antic règim, sistema liberal, constitucional, monarquia parlamentària, reforma agraria (propietat privada i lliure disponibilitat de la terra) dissolució regim senyorial, desamortització, lliure funcionament del mercat, constitució del 1837 amb els principis del progressisme (declaració dels drets dels ciutadans).
 4. 4. - A partir d'aquí es crea l'alternança de poders entre dos partits el Partido Moderado i el partido Progressista: - Constitució del 1845 recull bàsicament idees moderades. - Bienni progressista - Govern unionista -Govern moderat: autoritarisme del govern, crisi econòmica i -pacte entre unionistes, progressistes i demòcrates per enderrocar -Isabel II. Fortes crisis al final del període (ferrocarril, industrial a Catalunya, de subsistències: pàg 78) Pag 72-73
 5. 5. Sexenni Democràtic: l'ultima etapa de la revolució liberal a Esp Protagonisme esencial de la petita burgesia de les ciutats, naixement mov obrer. Conflicte polític: sorgiment del federalisme. 3er guerra carlina  Lluita entre proteccionistes i lliurecanvistes. Intent modernització del país Fins el període de Restauració Alfons XII
 6. 6. Revolució del 1868 Insurrecció militar contra el govern del Partido Moderado i contra la monarquia de la reina Isabel II. Constitució del 1869 i govern Provisional. Les juntes revolucionaries demanaven llibertat, sobirania, separació esglèsia i Estat, supressió quintes, sufragi masculí universal +25, abolició impostos de consums, eleccions a corts constituents, repartiment de la propietat i proclamació de la república. Prim nomenat president del govern. Però el nou govern va dissoldre les juntes i va desarmar la Milícia Nacional.
 7. 7. Constitució 1869 Fi inestabilitat política de Isabel II Eleccions a corts: majoria monàrquics progressistes, unionistes i demòcrates, també republicans i carlins. A Catalunya Partit Republicà democràtic federal. Cal buscar un monarca. Renovació econòmica: impulsar el creixement econòmic i obrir el país: defensa del lliurecanvisme. Pesseta moneda unitària.
 8. 8. 1er República Espanyola Prim va escollir Amadeu de Savoia com a rei, concepció democràtica. Però tres dies abans de la seva arribada Prim mor assassinat Però pel seu suport escàs (els moderats “ Canovas del Castillo) donaven suport als Borbó) i la inestabilitat política (desintegració coalició governamental) van fer renunciar al tron a Amadeu. Proclamació 1er república: va durar un any i tot i que va guanyar com a President Estalisnau Figueras un republicà federal, la gran majoria eren monàrquics i només volien guanyar temps per posar un Borbó, igual va passar a la resta d’Europa (burgesa i conservadora), que van decidir aïllar Espanya. (Estat Català). Es van fer unes Corts i passa a Francesc Pi i Margall, es fa una constitució democràtica federal,... Però hi ha una insurrecció carlina important a Catalunya, País Basc i Maestrat, Guerra a Cuba (volien Alfons) i insurrecció cantona (divisió Estat en cantons independents). Pi i Margall dimiteix, i va ser substituït per Nicolás Salmerón que inicia una acció militar però dona massa poder als generals participants, després dimiteix perquè no vol signar les penes de mort dels activistes cantonistes.
 9. 9. Fi La presidència recau a Emilio Castelar que com republicà conservador aplica una política autoritària, que no va agradar a la majoria federal. Es va acordar una moció de censura a les corts, on es va formar un govern d’esquerres, federal. El capità general de Castella, Manuel de Pavía, va dissoldre l’hemicicle i el poder va passar a mans d’una coalició d’unionistes i progressistes encapçalada pel general Serrano, on es va establir un règim republicà conservador. Però ara tothom volia el retorn dels Borbons (ordre). 29-12-1874 Martínez Campos fa a Sagunt un pronunciament militar on proclama rei d’Espanya a Alfons XII fill d’Isabel II. Cánovas del Castillo era el dirigent de la seva causa, i va redactar-li el programa monàrquic (manifest de Sandhurst) que el rei va signar: règim conservador i catòlic, garantint el sistema polític liberal, restablint l’estabilitat política i l’ordre social.

×