Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Fenicis i grecs. empúries i roses i art grec.

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
MESOPÒTAMIC, PERSA I FENICI
MESOPÒTAMIC, PERSA I FENICI
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 30 Anuncio

Más Contenido Relacionado

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio

Similares a Fenicis i grecs. empúries i roses i art grec. (20)

Más reciente (20)

Anuncio

Fenicis i grecs. empúries i roses i art grec.

 1. 1. Fenicis i Grecs, Empúries i Roses i Art Grec. Judith Lorca, Carla Pereira, Clàudia Pérez.
 2. 2. ÍNDEX. 1- Fenicis. 2- Grecs. 3- Empúries. 4- Roses. 5- Art Grec. 6- Bibliografia.
 3. 3. FENICIS. Els fenicis eren un poble surgit de les migracions de les semites des de Mesopotàmia. El seu territori comprenia des de la desembocadura del riu Orontes al nord fins a la badia del Haifa, al sud.
 4. 4. FENICIS - ECONOMÍA Les ciutats es dedicaven al comerç, enviaven vaixells per tota la mar Mediterrània. La seva fama no era gaire bona, ja que deien que algunes vegades no eren massa honrats. ➢ Tir: ciutat famosa per la purpora. ➢ Sidó: ciutat famosa pel vidre.
 5. 5. FENICIS - COMERÇ I NAVEGACIÓ El comerç era la seva activitat principal, consistia en l’intercanvi en forma de bescanvi dels productes elaborats a Fenicia com productes manufacturats o minerals metal·lics.
 6. 6. FENICIS - ALFABET FENICI L’alfabet fenici és un dels primers alfabets dels sistemes d’escriptura en la història de la humanitat. Es utilitzat principalment per escriure paraules només senyalitzant els sons consonants. El sistema d’escriptura fenici es va convertir en un dels mé utilitzats i es va estendre pels comerciants fenicis a través del mar Mediterrani.
 7. 7. FENICIS - RELIGIÓ La religió fenicia tenia com a déus principals a: ➢ Baal: identificat com Zeus o Júpiter dels grecs i romans. ➢ Astrate: indentificada com Juno o Venus (Afrodita)
 8. 8. GRECS. Els grecs van arribar a la costa Mediterrània procedents de Grècia. Van viure una època de gran inestabilitat social i va provocar un moviment migratori, a partir d’aquí, va sorgir un període d’establiment de colònies de poblament al llarg del Mediterrani.
 9. 9. GRECS- LES COLONITZACIONS Durant el segles VII i Vi a.C. es va desenvolupar un procés de colonització. Els habitants mantenien relacions comercials amb la metròpoli. A Catalunya, es va fundar una colònia anomenada Rhode (Roses).
 10. 10. GRECS - ORGANITZACIÓ POLÍTICA La seva organització política s’organitzava en ciutats, d’aquí va sorgir el concepte de la democràcia. Es van establir colònies i comunitats i es va produir una expansió territorial molt important que va portar l’hel·lenisme fins a Àsia i India.
 11. 11. GRECS - CULTURA Els grecs van aportar universalment les arts, la literatura, la filosofia, la política, la música, les matemàtiques, la ciència, l’arquitectura, la tecnologia, les exploracions, la cuina i l’esport.
 12. 12. GRECS - LES PRIMERES MONEDES Els grecs van generalitzar l’ús de la moneda per la Mediterrània. Empúries va ementre la moeda de plata des del segle V a.C. Dites monedes portaven la inscripció EM.
 13. 13. EMPÚRIES. Empúries era una antiga colònia grega i romana, situada a l’extrem del golf de Roses. Durant els segles VIII i VII aC, els grecs tenien problemes perquè van tenir un gran creixement econòmic i van haver de canviar de lloc així que es van dirigia cap a Empúries.
 14. 14. EMPÚRIES - MURALLES Al seu recinte, hi ha l'antic convent de Santa Maria de Gràcia d'Empúries, pràcticament reconstruït durant la dècada del 1910, que allotja el Museu Monogràfic d'Empúries. La ciutat estava emmurallada i les muralles es van refer en diversos moments. Al centre de la neàpolis, hi ha la plaça àgora. Només es conserva una porta d'accés a la ciutat, al sud, flanquejada per dues torres quadrades. Els carrers eren irregulars i adaptats al terreny natural. Al costat de la plaça, hi havia una Estoa (edifici per a transaccions mercantils). La ciutat tenia diversos temples, que se suposa que estaven dedicats a Zeus-Serapis i Asclepi.
 15. 15. EMPÚRIES - ACTIVITAT COMERCIAL Durant el segle VI aC, arribaren a Empúries productes de Grècia. Progressivament, la ciutat es va anar creant i consolidant un mercat que es va estendre pel litoral cap al sud, fins a l'Ebre i cap a l'interior. A final del segle V aC, la ciutat començà a encunyar moneda pròpia, mostra de la seva importància. Els segles IV i III aC el comerç emporità continuava gaudint d'un tràfic intens, fins al punt que entra amb competència amb el comerç cartaginès. Si bé una part molt important de la població es dedicava al món de la navegació, una altra s'emprava en l'elaboració de mercaderies pròpies i el comerç, especialment de vi, oli, ceràmica, armes, perfums i articles exòtics. A banda dels aliments i de les matèries primeres per a sobreviure - com ara els cereals -, els productes pels quals més s'interessaven eren els metalls, la sal, i l'espart.
 16. 16. EMPÚRIES - ROMANS L'any 218 aC, amb motiu de la Segona Guerra Púnica, un exèrcit romà comandat per Cneus Corneli Escipió desembarcà al port d'Empúries amb l'objectiu de tancar el pas per terra a les tropes cartagineses. S'iniciava així el procés que portaria a la romanització de la península Ibèrica.
 17. 17. ROSES Roses l’alt Empordà ocupa la meitat dels sud de la península de cap de creus.Actualment es un centre turístic amb urbanització, hotels i altres equipaments. La seva població te el seu origen a la colònia grega de Rhode, fundada pels massaliotes al segon quart del segle IV aC i no pels rodis al segle VIII aC.vA ser conquerida pels romans de la segona guerra púnica, va ser derrotada al 197 aC.
 18. 18. ROSES Des de l’edat mitjana fins al segle XIX, va ser part del comptat d’empuries. Els comptes d’empuries van patrocinar el monestir de Roses, construït el segle X sobre les restes de la ciutat antiga, que tenia possessions importants. El nucli de la ciutat era Castelló d’empuries , però es van aprofitar l’economia que tenien i la situació geogràfica va fer que s’independitzes el 1402 i va obtenir l’autonomia municipal.La improtància econòmica i estratègica, va fer que el lloc fos fortificat aquell mateix any, això ho van fer per poder defendre’s dels atacs pirates provinents del mar, i de la invasio francesa que creien que podien tenir.Finalment la primera invasió que es te constancia va ser contra la Corona d’Aragó al 1285.
 19. 19. ROSES L’exercit francès comandat per Felip III de França, van ocupar la població que van utilitzar per fer que anessin per mar les forces que van envair l’Empordà., per aïllar Girona. Finalment això va provocar la batalla del coll de Panissaers. Roses va avançar amb la navegació anant cap a les illes balears, Italia i el nord de Africa, i van fer una expediacio que va començar a serdenya al 1354.
 20. 20. ART GREC. És l'estil elaborat pels antics artistes grecs, caracteritzat per la recerca de la bellesa ideal, recreant el món ideal del model platònic, o mitjançant la imitació de la natura. La cultura desenvolupada pels antics grecs estableix els fonaments de la cultura occidental. D'aquesta, van sorgir els conceptes i principis de l'art, la filosofia i el saber posterior. L'art grec s'inicia de manera autònoma al final de la civilització micènica, prop del 1100 aC. L'arquitectura va prosperar a Grècia al final del període micènic (del segle XII aC fins al segle VII aC). En aquest apartat de l’art Grec, ens centrarem més en l’escultura i l’arquitectura grega. Escultura Arquitectura
 21. 21. ART GREC - ARQUITECTURA Les característiques més importants que cal esmentar de l’arquitectura grega són: ➢ Arquitravada: estructura dels edificis basada en línies verticals i horitzontals. ➢ Cerca l’harmonia visual. ➢ Feta a mesura de l’ésser humà. ➢ Dóna forma artística a l’exterior dels edificis i els classifica en ordres. ➢ Materials més usats: pedra i marbre. ➢ Tipologia: temples, teatres,àgores, gimnasos i estadis.
 22. 22. ART GREC - ARQUITECTURA Art Dòric: és el més arcaic i simple dels ordres arquitectònics clàssics. És l'ordre grec per excel·lència. Com més antic , més senzill, donant sensació de robustesa , com més tardà , més esvelt i proporcionat és ; aconseguint així l'harmonia i bellesa clàssica. Art Jònic:és el segon, en sentit cronològic , dels ordres arquitectònics clàssics,més esvelt i airós que l'ordre dòric. Art Corinti: és característic per estar decorat amb fulles d'acant. L'origen d’aquest estil es troba a la Grècia clàssica, però ha estat heretat durant el temps, com en Roma, el renaixement, el barroc o el neoclassicisme.
 23. 23. ART GREC - ARQUITECTURA L’arquitectura religiosa El temple servia per guardar la imatge de la divinitat. Primer eren de fusta, fins al s.VII a.C es van començar a fer de pedra. La forma més comuna deriva del mègaron micènic, estrucutra rectangular dividida en tres espais: Pronaos: entrada que precedeix l’accés al lloc sagrat. Naos o cel·la: espai sagrat amb la imatge de la divinitat. Opistòm: cambra posteriror on a vegades es guardava el tresor del temple.
 24. 24. ART GREC - ESCULTURA L’escultura de l’art greg es caracteritzava per unes caracteristiques generals: ➢ El cos humà n’és el motiu principal. ➢ L’ideal de bellesa humana es basa en la proporció i l’equilibri. ➢ Semblança amb el natural, però no retrat, sí ideal d’home. ➢ S’utilitza marbre, pedra i bronze. ➢ Tipologia d’escultures exemptes i amb relleus.
 25. 25. ART GREC - ESCULTURA Els materials bàsics de l’escultura són el bronze i el marbre. També s’utilitzaren altres pedres, fusta,or i marfil. La tipologia és bàsicament de dos tipus concrets: El relleu: per decorar timpans i frisos de temples i altars. L’exempta: reflex del cànon de bellesa hel·lènic amb la proporció, l’equilibri, la simetria, el moviment, l’expressivitat, el volum...
 26. 26. ART GREC - ESCULTURA L’art grec després d’uns segles es divideix en període arcaic, clàssic i hel·lenístic. Període Arcaic: Apareix al s.VII-VI a.C. Hi destaca la frontalitat i rigidesa, la cama avançada, braços enganxats al cos, somriure arcaic, músculs esquemàtics i ulls ametllats.
 27. 27. ART GREC - ESCULTURA Període clàssic: Apareix al s.V-IV a.C.En aquest segle cal destacar que hi apareix una major expressivitat.Evita la simetria i perd frontalitat, escultura equilibrada en l’expressió, els braços començen a separar-se del cos, flexibilitat anatòmica, el material segueix sent marbre o bronze, les escultures començen a tenir dinamisme i moviment, transparència als vestits de dones, els homes nus.
 28. 28. ART GREC - ESCULTURA Període hel·lenístic: Va sorgir al 323 a.C fins el 31 a.C. Aquest segle trenca amb la serenitat i l’equilibri clàssic, valora el “phàtos”, més moviment i dinamisme, importància als grups escultòrics, influència de cultures asiàtiques, temes anecdòtics i els artistes busquen resoldre problemes tècnics.
 29. 29. BIBLIOGRAFIA. http://www.gencat.cat/culturcat/portal/site/culturacatalana/menuitem.be2bc4cc4c5aec88f94a9710b0c0e1a0/index820a.html?vgnextoid =d07cef2126896210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=d07cef2126896210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfm t=detall2&contentid=810c110e279d7210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD http://es.slideshare.net/vedrunaangels/fenicis-i-grecs https://ca.wikipedia.org/wiki/Fenicis https://ca.wikipedia.org/wiki/Emp%C3%BAries https://ca.wikipedia.org/wiki/Roses https://ca.wikipedia.org/wiki/Art_de_l%27antiga_Gr%C3%A8cia
 30. 30. FINS AQUÍ LA NOSTRA PRESENTACIÓ, ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT!

Notas del editor

 • 1

×