Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

1. Power point De la PREHISTÒRIA a l'EDAT ANTIGA

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
L'edat dels matalls
L'edat dels matalls
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 50 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Anuncio

Similares a 1. Power point De la PREHISTÒRIA a l'EDAT ANTIGA (20)

Anuncio

Más reciente (20)

1. Power point De la PREHISTÒRIA a l'EDAT ANTIGA

 1. 1. DES DE LA PREHISTÒRIA  FINS A L'EDAT ANTIGA (i com va ser aquesta època  a les Illes Balears) Curs 5è CEIP Rodamilans (Sineu)
 2. 2. Eix Cronològic. Què és?
 3. 3. Introducció La Prehistòria és el primer gran període de la humanitat que va durar milions d'anys.
 4. 4. Què vol dir Prehistòria? La Prehistòria s'entén com el període de temps que va des de l'aparició de l'home fins a l'adquisició de l'escriptura.
 5. 5. Paleolític 2 a 3 milions a.C. fins a 8000 a.C. És el primer període de la Prehistòria. Comença amb l'aparició dels homes a la terra i acaba amb el descobriment de l'agricultura. La primera part d'aquest període també rep el nom de “Edat de Pedra”, perquè els instruments que fabricava l'home eren bàsicament de pedra.
 6. 6. Paleolític I En el Paleolític els homes i les dones eren nòmades, això vol dir que no tenien casa fixa ja que es desplaçaven cercant caça. Vivien a l'aire lliure o dins coves.
 7. 7. Paleolític II Així doncs, vivien de la caça d’animals, de la pesca i de la recol·lecció de fruits silvestres. Això es coneix amb el nom d’economia depredadora.
 8. 8. Paleolític III La vida d’aquests sers humans era molt curta. Vivien en tribus de 20 o 30 persones i es vestien amb pells d’animals.
 9. 9. Paleolític IV La pedra utilitzada per als instruments és el sílex, que els permet fer punxons, rascadors, tallants. Un dels estris més característics són els arpons fets amb os o banya.
 10. 10. Paleolític V Descobriren el foc i a poc a poc les seves utilitats. Al final de l’era del Paleolític apareix el llenguatge, però aquests éssers humans es comunicaven de forma rudimentària.
 11. 11. Paleolític V Pinten a les parets de les coves i representen escenes de caça: són les pintures rupestres. Es fan amb fang i sang dels animals. També fan escultures que representen la deessa Venus.
 12. 12. Recordam el Paleolític ● ● Quan comença i acaba aquesta època? Com aconseguien els primers éssers humans els aliments? ● Com eren els seus habitatges? ● Com es vestien? ● Què significa que eren nòmades? ● Quines manifestacions artístiques es veien durant aquest període?
 13. 13. Neolític 8000 a.C. fins a 5000 a.C. Al Neolític els homes varen aprendre a conrear la terra i a domesticar els animals i varen sorgir els primers poblats.
 14. 14. Neolític I Apareixen petits pobles: un grup de cases envoltades per una tanca, és el que es coneix amb el nom de llogaret neolític. S’utilitzen com a materials de construcció: la pedra, la palla, el fang i la fusta.
 15. 15. Neolític II Amb l'agricultura començà la recol·lecció intensiva de fruita i vegetals i l'especialització en la cacera. L'activitat econòmica comença a girar a l'entorn de l'agricultura i la ramaderia. La domesticació del bestiar subministrava carn, llet, pells, llana i també força de treball. També fan ceràmica i comencen a teixir.
 16. 16. Neolític III Amb l'arribada de l'agricultura sedentària, es desenvolupen una varietat d'eines per preparar i treballar la terra i tècniques per millorar la collita. Inventen la falç, la destral de pedra, molins de pedra per moldre el gra, el fus per filar, el teler per teixir i la ceràmica. Les pedres es pulien per fer eines més sofisticades que al Paleolític.
 17. 17. Neolític IV Amb la invenció de la roda, es va fer possible la construcció de carros estirats per animals que varen facilitar el transport.
 18. 18. Neolític V A més de les pintures rupestres, podem destacar altres manifestacions artístiques d'aquesta època. Un menhir és un monument prehistòric, megalític, que es una gran pedra dreta, plantada a terra. El dolmen és una construcció de pedra semblant a una gran taula de pedra
 19. 19. Recordam el Neolític ● Quan comença i acaba aquesta època? ● Com s'alimentaven? ● Com eren els seus habitatges? ● Quines eines utilitzaven? De què estaven fets? ● Com es vestien? ● Què significa que eren sedentaris? ● Quines manifestacions artístiques es veien durant aquest període?
 20. 20. Edat dels metalls 5000 a.C. fins a 3500 a.C. A finals del període Neolític, alguns pobles d'Orient Mitjà van descobrir la manera de fondre els metalls i que els fossin útils. La utilització dels metalls va representar un pas important en l'evolució cultural de la humanitat. Hi ha tres edats dels metalls: Edat del Coure, l’Edat del Bronze i l’Edat del Ferro.
 21. 21. Edat dels Metalls I Els primers metalls que es treballaren són: l’or, el coure i la plata. L’or va ser des de bon principi un metall molt valuós i a l’abast només dels grups socials més poderosos. La plata era també un metall fàcil d’obtenir i treballar. S’utilitzaven per fer ornaments i armes.
 22. 22. Edat de Metalls II L’Edat del Bronze marca un període concret en el qual algunes civilitzacions no només fonen metall, també han après a barrejar-los. Varen sorgir els primers artesans especialistes i es va fomentar l'intercanvi de productes, és a dir, el comerç.
 23. 23. Edat de Metall III En aquesta època es construeixen poblats tancats amb murs (fortificats). El vestiment també comença a canviar amb la introducció de nous teixits.
 24. 24. Edat de Metall IV El comerç avança amb la invenció de la vela i el rem.
 25. 25. Recordam l'Edat de Metall ● Quan comença i acaba aquesta època? ● De quines etapes consta? ● Com eren els seus pobles? ● ● ● ● Quines eines utilitzaven? De què estaven fets? Com es vestien? Quins són els majors descobriments i invents? Quin tipus de comerç hi ha?
 26. 26. La Cultura Talaiòtica a les Illes Balears Era una cultura Neolítica. Els primers pobladors de les illes (anys 3.000 a.C.) coneixien l’agricultura, la ramaderia, la ceràmica i el coure. Habitaven en coves i petits poblats. Segurament eren comunitats pacífiques perquè s’han trobat poques restes d’armes.
 27. 27. La Cultura Talaiòtica II L’any 1.500 a.C. ja coneixien el bronze. Apareixen noves construccions: els talaiots, les taules i les navetes. Potser la construcció dels talaiots es va fer necessària per les pirateries dels Pobles del Mar o, tal vegada, eren la residència del cap del poblat. Es creu que les taules pogueren servir per realitzar sacrificis. Es poden veure molts talaiots a les Illes Balears. Aquest és el “Cementeri dels Fenicis” a Son Real.
 28. 28. De la Prehistòria a la Història Deim que amb el començament de l'escriptura acaba la Prehistòria i comença la Història, ja que es pot saber amb més certesa les coses i fets que passaren a partir d'aquests moments.
 29. 29. L'Edat Antiga Aquesta nova etapa comença a finals de l'Edat de Ferro amb la invenció de l’escriptura (4.000 anys a.C.) i acaba amb la caiguda de l’Imperi Romà (476 d.C.).
 30. 30. L'Edat Antiga II Es pot caracteritzar com l’època de l’especialització social, del naixement de la majoria de ciències i arts actuals i d’una enorme expansió demogràfica que va aportar crear grans imperis. El règim polític més abundant és la monarquia. Sorgeix el comerç com a tal amb l’aparició de la moneda i de les grans rutes d’intercanvi.
 31. 31. Pobles Celtes i Ibers Durant aquesta etapa la Península estava habitada pels ÍBERS i els CELTES. Més tard, navegant pel mediterrani van arribar a les costes de la Península i a les Illes Balears els FENICIS, els Grecs i els CARTAGINESOS. Poblat Celta
 32. 32. A les Illes Balears El nom "Balears"sembla provenir de la llengua púnica del cartaginesos, i significaria, aproximadament, "mestres en l'art de llençar pedres", és a dir, foners. Illes Gimnèsiques/ Gimnèsies: Mallorca i Menorca A Eivissa l’anomenaven IBISIM (illa de Bes, que era un déu cartaginès). Durant aquest temps a Mallorca i Menorca encara hi vivien descendents dels pobles prehistòrics de cultura talaiòtica.
 33. 33. Els Celtes I
 34. 34. Els Celtes II Els pobles es deien castres. Es trobaven a zones elevades i fàcils de defensar. Els Celtes eren ramaders, però també conreaven cereals. Feien ceràmica i teixits i dominaven la metal·lúrgia de bronze i ferro. Els intercanvis entre poblats eren poc freqüents.
 35. 35. Els Ibers I
 36. 36. Els Ibers II Vivien de l'agricultura i de la ramaderia. Conreaven ordi, blat i mill, i plantes per fer teixits, com lli i espart. Els Ibers varen encunyar moneda. També crearen un sistema d'escriptura.
 37. 37. Els Cartaginesos Durant els segles VII i VIII aC. els cartaginesos dominaven el Mediterrani. A la Península hi anaven per fundar colònies i obtenir or, plata i soldats.
 38. 38. Conquesta Romana I Anys més tard, el ROMANS lluitaren contra els cartaginesos per obtenir el domini del Mediterrani i els varen derrotar. Al segle II a.C. conqueriren les Illes i l’anomenaren la província BALEÀRICA. Fundaren les ciutats de Palma I Pollentia. La Ciutat Romana de Pollentia
 39. 39. Conquesta Romana II Els Romans varen millorar les tècniques de cultiu, sembraren vinya, oliveres, arbres fruiters, llegum i adobaven la terra. Van introduir l’arada romana, molins per fer farina, premsa d’oli, etc. Construïren estables, graners, forns, ferreries... Fomentaren l’intercanvi de productes agrícoles i artesans. Així va començar el comerç a les Illes.
 40. 40. Conquesta Romana III També construïren calçades (camins empedrats). Ens transmeteren la seva llengua, el llatí, les seves lleis i costums.
 41. 41. L'Imperi Romà
 42. 42. La vida a les ciutats Són el centre de la vida social, econòmica, política i cultural.
 43. 43. La Ciutat romana Consta de: FÒRUM: una gran plaça al centre de la ciutat ARC DE TRIOMF: monuments AQÜEDUCTE: transporta aigua a la ciutat CIRC: s'hi celebraven curses de carros TEMPLE: una espècie d'església TEATRE: s'hi representaven comèdies TERMES: lloc on els romans prenien banys MURALLA: protegia la ciutat
 44. 44. La vida al camp Vivien a grans cases de camp anomenades vil·les. Era un conjunt d'edificacions i els camps dels voltants.
 45. 45. La religió romana i el cristianisme Els romans eren politeistes, és a dir, creien en l'existència d'un gran nombre de déus. Júpiter, Minerva, Juno... El cristianisme va començar amb els jueus a Palestina. Era una religió monoteista (un sol déu). Jesús de Nazareth va ser el predicador que va fer extendre aquesta creença. Fou perseguit pels romans i va morir crucificat als 33 anys. Aquesta nova religió es va convertir, més endavant, en la religió oficial de l'imperi.
 46. 46. La caiguda de l'Imperi Romà És durant l’època romana que neix Jesús de Nazaret. La seva doctrina, el CRISTIANISME, arriba a la Península el segle I d.C. Els romans posaren el nom d’HISPANIA a la Península Ibèrica. L’any 476 (segle V d.C.) l’Imperi Romà va acabar i començà una nova etapa de la història, l’Edat Mitjana.
 47. 47. Les ILLES BALEARS en temps dels ROMANS Al final del s. II a. C., els romans varen conquerir les Illes que es varen convertir en una província de l'Imperi Romà: la Baleàrica. ➔ Els romans fundaren algunes ciutats com Pollentia (Alcúdia), Palma, Mago (Maó) i Ianno (Ciutadella). ➔ També varen construir calçades. ➔

×