Publicidad

Diadiktyo kai ethismos

17 de Jun de 2021
Publicidad

Más contenido relacionado

Presentaciones para ti(20)

Publicidad
Publicidad

Diadiktyo kai ethismos

 1. Εθισμός στο διαδίκτυο
 2. Τι είναι εθισμός Εθισμός είναι μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από εξάρτηση σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά και σε ουσίες. Προκαλείται από κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο κλπ. Υπάρχουν πολλά στάδια εθισμού. Ο εθισμός καθώς εξελίσσεται γίνεται τρόπος ζωής. Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν παγιδευμένοι σε κάποιον από τους πολλούς εθισμούς.
 3. Πώς μπορείς να καταλάβεις αν το παιδί σου είναι εθισμένο; Ένας έφηβος που αναπτύσσει ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι αιτία ανησυχίας, καθώς οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η διαταραχή του online παιχνιδιού επηρεάζει μόνο ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που ασχολούνται με ψηφιακής δραστηριότητες ή δραστηριότητες βιντεοπαιχνιδιού. Αλλά οι γονείς θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν και να προλάβουν σημάδια που δείχνουν ότι το παιχνίδι γίνεται για το παιδί πλέον εθισμός. «Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να είναι μια πολύ θετική εμπειρία, αλλά όπως τα περισσότερα πράγματα όταν πρόκειται για τον διαδικτυακό κόσμο είναι θέμα αναλογίας», εξηγεί η πρέσβης του Διαδικτύου και ψυχολόγος Δρ. Λίντα Παπαδοπούλου. «Το πρόβλημα προκύπτει όταν τα παιδιά και οι έφηβοι αρχίζουν να παραμελούν άλλες περιοχές της ζωής τους για να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια, ή όταν ο μόνος τρόπος για να χαλαρώσουν είναι παίζοντας παιχνίδια – καθώς με την πάροδο του χρόνου ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να στρέφεται σε βιντεοπαιχνίδια ως τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής».
 4. Αίτια εθισμού Το Διαδίκτυο έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου που προκύπτει από τη φύση του είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτομο μπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του χωρίς να έχει περιορισμούς και συνέπειες. Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει οπτική επαφή. Ταυτόχρονα, ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Διαδικτύου. Συνήθως, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες).
 5. έρευνες Πρόσφατες έρευνες στην Ελλάδα κατέδειξαν τη σημασία της γονικής μέριμνας και φροντίδας στην ανάπτυξη του εθισμού στο Διαδίκτυο (Siomos, 2012). Η βέλτιστη παροχή γονικής μέριμνας χαρακτηρίζεται από φροντίδα και υγιή προστατευτικότητα, ούτως ώστε το παιδί να κατευθύνεται και να καθοδηγείται με επάρκεια σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς να παρεμποδίζονται οι προσπάθειές του για την ανάδειξη προσωπικής ταυτότητας και αυτονόμησης. Αντίθετα, υπερπροστατευτικότητα των γονέων και χαμηλά επίπεδα φροντίδας συνιστούν το πρότυπο μέριμνας 'affectionless control' (έλεγχος χωρίς στοργή), το οποίο συνδέθηκε με υψηλότερες βαθμολογίες εθισμού στο Διαδίκτυο.
 6. Πως εθίζεται ένα παιδί στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ενδείξεις και Αντιμετώπιση Μπορεί όταν στην καθημερινότητα μιλάμε για τον «εθισμό» που μας προκάλεσε ένα video game ή το Internet να εννοούμε ότι ήταν «κολλητικό» και μας διασκέδασε για αρκετές ώρες, όμως στην κυριολεκτική του έννοια ο εν λόγω εθισμός κάθε άλλο παρά διασκεδαστικός είναι. «Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια συνήθως ακολουθεί ή αντικαθιστά έναν εθισμό στο Διαδίκτυο. Μάλιστα αποδεικνύεται κυρίως «ανδρικό σπορ». Τα τρία τέταρτα των εθισμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν αγόρια. Ο συγκεκριμένος εθισμός είναι καθαρά ψυχιατρικό φαινόμενο και η αντιμετώπισή του ανήκει στο φάσμα των ψυχιατρικών νοσημάτων», αναφέρει σχετικά ο κ. Δημήτρης Κούκης, παιδοψυχολόγος, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με εθισμό εμφανίζουν υψηλή συννοσηρότητα με άλλα προβλήματα, όπως οι διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων, το σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής, η κατάχρηση καπνού, αλκοόλ και άλλων ουσιών.
 7. Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε Αν, λοιπόν, οι ώρες που περνάτε –εσείς, οι φίλοι, τα συγγενικά σας πρόσωπα ή τα παιδιά σας– μπροστά στην οθόνη δεν είναι κριτήριο, πώς θα καταλάβετε αν έχετε να κάνετε με εθισμό ή όχι; Σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Ένωση υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, που θα έπρεπε να σας ανησυχήσουν: – Χάνετε την αίσθηση του χρόνου. Ανοίγετε, για παράδειγμα, τον υπολογιστή ή την κονσόλα με σκοπό να παίξετε ένα μισάωρο και την επόμενη φορά που κοιτάτε το ρολόι έχουν περάσει δυο ώρες. – Παραμελείτε την κοινωνική σας ζωή. Στο δίλημμα αν θα συναντήσετε φίλους για ποτό ή θα πάτε σπίτι να παίξετε μετά το γραφείο (το σχολείο/ την σχολή) κερδίζει συχνότερα η δεύτερη εναλλακτική. Παρομοίως, ενδιαφέρεστε όλο και λιγότερο για τα μέχρι πρότινος χόμπι σας, μιλάτε λιγότερο στο τηλέφωνο με τους φίλους σας κι έχετε όλο και λιγότερα πράγματα να τους πείτε. – Περνάτε μια δύσκολη φάση. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα βιντεοπαιχνίδια ως μια μορφή «ψυχοθεραπείας», απασχολώντας το μυαλό τους με αυτά για να μην σκέφτονται ένα δυσάρεστο γεγονός που τους συνέβη πρόσφατα. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ ευκολότερο να εθιστούν, αφού όσο περισσότερο παίζουν τόσο λιγότερο οι δυσάρεστες σκέψεις απασχολούν το μυαλό τους.
 8. Και άλλα συμπτώματα – Αρνείστε τα πάντα όταν σας ρωτούν. Ακριβώς όπως τα περισσότερα εθισμένα άτομα δεν αναγνωρίζουν τον εθισμό τους στα αρχικά στάδια, έτσι και οι εθισμένοι gamers δεν θεωρούν πως κάτι πηγαίνει στραβά απλά επειδή παίζουν πολλές ώρες –οι περισσότεροι, δε, δεν πιστεύουν ότι τίθεται καν θέμα εθισμού. Αν ερωτηθούν από δικά τους πρόσωπα που ανησυχούν, το πιθανότερο είναι να απαντήσουν κάτι «επιθετικά αμυντικό», όπως «εσύ γιατί πηγαίνεις γυμναστήριο/ χορό/ ταξίδια; Εγώ παίζω παιχνίδια. Χόμπι είναι, δεν ενοχλώ κανέναν». – Έχετε ανάμεικτα συναισθήματα. Ξεκινάτε να παίζετε χαρούμενοι, αλλά όταν κλείνετε τελικά τον υπολογιστή ή την κονσόλα, η διάθεσή σας βρίσκεται στο ναδίρ. Όχι γιατί δεν καταφέρατε να περάσετε την τελευταία πίστα –ή όχι μόνο γι’ αυτό– αλλά γιατί κατά βάθος συνειδητοποιείτε ότι έχετε σπαταλήσει όλο τον ελεύθερο χρόνο σας σε κάτι που δεν σας προσέφερε παρά στιγμιαία
 9. Εθισμός στο διαδίκτυο, επιπτώσεις από την κατάχρηση του διαδικτύου στη ζωή του σύγχρονου εφήβου και η σπουδαιότητα της πρόληψης από τον γονέα. Η εργασία επιχείρησε να μελετήσει τα βασικά χαρακτηριστικά της χρήσης νέων τεχνολογιών με έμφαση τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο διαδίκτυο σε Αθήνα και Χανιά. Σκοπός της εργασίας υπήρξε η διερεύνηση αυτών των χαρακτηριστικών ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στην ομαλή ανάπτυξη των μαθητών. Εξετάστηκαν ζητήματα συμπεριφοράς και εθισμού τα οποία είναι άρρηκτα δεμένα με τη χρήση των υπολογιστών και το διαδίκτυο. Ως βασικό πλέον μέσο επικοινωνίας το διαδίκτυο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις κοινωνικές σχέσεις των ατόμων. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που επικοινωνούν και διατηρούν τις κοινωνικές επαφές τους μέσω των υπηρεσιών που το διαδίκτυο προσφέρει. Ειδικά για τους μαθητές το διαδίκτυο χρησιμοποιείται όχι μόνο ως μέσο επικοινωνίας αλλά και ως μέσο ψυχαγωγίας. Ωστόσο η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα τα οποία να έχουν αντίκτυπο στην κοινωνική και στην ψυχολογική ανάπτυξη των μαθητών. Μέσω της κατάχρησης δε του διαδικτύου σε αυτή την ηλικία διαμορφώνονται χαρακτήρες και προσωπικότητες ανθρώπων που στο μέλλον θα διαφέρουν κατά πολύ με τον τωρινό μέσο άνθρωπο. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε βασίστηκε στην ποσοτική ανάλυση των δεδομένων που ελήφθησαν από την πρωτογενή έρευνα που αναπτύχθηκε σε Αθήνα και Χανιά. Το κοινό μεθοδολογικό εργαλείο υπήρξε ένα ερωτηματολόγιο κλειστού δομημένου τύπου το οποίο διανεμήθηκε σε μαθητές ελλήνων αλλά και ξένων υπηκόων σε ελληνικά σχολεία της πρωτεύουσας και των Χανίων. Σχετικά με το πόσα παιδιά έχουν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό το ποσοστό στα Χανιά (51,7%) ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό της Αθήνας (48,3%).
 10. ΡΟΛΟΣ ΓΟΝΕΩΝ Ο ρόλος των γονέων είναι πάρα πολύ σημαντικός τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση του εθισμού των παιδιών τους από το διαδίκτυο. Όσο αναφορά την πρόληψη το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς προκειμένου να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, είναι να γνωρίσουν οι ίδιοι το μέσο. Προς το παρόν, οι γονείς δε γνωρίζουν το μέσο και επιπλέον δε φαίνονται διατεθειμένοι να έλθουν σε επαφή με το Διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα δεν ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο Ίντερνετ. Ταυτόχρονα, οι γονείς θα πρέπει κάποιες φορές να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μαζί με το παιδί, ώστε να του δίνουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ενώ η εγκατάσταση κάποιων φίλτρων στον υπολογιστή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ακατάλληλων για το παιδί ιστοσελίδων. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχουν τεθεί κάποιες βάσεις όταν το παιδί φτάνει στην εφηβεία, να υπάρχουν δηλαδή όρια. Για να υπάρξουν ωστόσο όρια θα πρέπει να οι γονείς να μπορούν να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο, αφού είναι δύσκολο για ενοχικούς γονείς να θέσουν όρια. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, ο υπολογιστής είναι καλό να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και όχι στο δωμάτιο του παιδιού, ώστε να ελέγχεται διακριτικά η δραστηριότητα του παιδιού στο Ίντερνετ. Ενώ, τέλος, οι γονείς θα πρέπει να συζητούν για τις διαδικτυακές διαδρομές του παιδιού τους, ώστε να έχουν πάντοτε ενημέρωση για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται, τα άτομα με τα οποία συνομιλεί και τις πληροφορίες που ανταλλάσει με άλλα άτομα.
 11. ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ; Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου επικοινωνίας στην οικογένεια είναι θεμελιώδους σημασίας για την προστασία του εθισμένου παιδιού στη χρήση του διαδικτύου. Αυτό επιτυγχάνεται με τον καθορισμό των στόχων από την πλευρά των γονέων, την επιλογή της κατάλληλης στιγμής για συζήτηση, η οποία πρέπει να είναι πριν την πλοήγηση στο διαδίκτυο και όχι κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της. Οι γονείς οφείλουν να χρησιμοποιούν επιχειρήματα, να είναι προετοιμασμένοι για την αρνητική στάση του παιδιού και εάν αποτύχουν να σκεφτούν νέους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Αν γίνουν αυτά τα βήματα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαταράσσεται η επικοινωνία στην οικογένεια. Επίσης είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν κοινή στάση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, να δείχνουν στο παιδί τους πόσο νοιάζονται, να βάζουν λογικούς κανόνες στη χρήση του διαδικτύου, η τοποθέτηση του υπολογιστή θα πρέπει να είναι σε κοινό χώρο στο σπίτι για να ελέγχεται το είδος της χρήσης και τέλος πρέπει να ενθαρρύνουν το παιδί να βρει εναλλακτικές δραστηριότητες.
 12. ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ; αναφέρουμε μερικές συμβουλές για μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο ( Ιnstant Μessaging) : Χρησιμοποιείτε πάντα το μικρό σας όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο. Μην χρησιμοποιείτε το username σας ή την ηλεκτρονική σας διεύθυνση αν δεν θέλετε να πέσετε θύματα ενοχλητικών ή διαφημιστικών μηνυμάτων (spamming). Μην εισάγετε το τηλέφωνό σας, εκτός και αν επιθυμείτε όποιος σας προσθέτει στην λίστα επικοινωνίας του να έχει και αυτήν την πληροφορία. Τέλος ρυθμίστε την εφαρμογή έτσι ώστε να δέχεται μηνύματα μόνο από τις επιτρεπόμενες επαφές (Friend list), προκειμένου να αποφύγετε το ενδεχόμενο της επικοινωνίας αγνώστων με τα παιδιά σας.
 13. ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Υπάρχουν διάφορα σημάδια που μπορούν να επισημάνουν ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει το παιδί σας, σε σχέση με την δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο ή τη χρήση δωματίων συνομιλίας (chat Rooms). Μπαίνετε ξαφνικά στο δωμάτιο και το παιδί ελαχιστοποιεί την οθόνη του προγράμματος που παρακολουθεί ή κλείνει τελείως την οθόνη του υπολογιστή θέλοντας να κρύψει κάτι που βλέπει και δεν θέλει να το δουν άλλοι. Επίσης προσπαθεί να κρύψει κάποιο CD ή DVD. Μπορείτε ήρεμα να του ζητήσετε να σας δείξει τι παρακολουθούσε. Εάν το παιδί σας δέχεται ξαφνικά περίεργα τηλεφωνήματα από τους παράξενους ενηλίκους (ή ακόμα και άλλα παιδιά) θα πρέπει να καταλάβετε ότι μπορεί να έχει ένα πρόβλημα. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα μηχανισμό αναγνώρισης κλήσεων για να βρείτε την προέλευση της κλήσης και να ζητήσετε τι ακριβώς επιθυμο από το παιδί σας
 14. Πηγές http://addictioninternet3gelptol.weebly.com/uploads/1/0/9/6/10964141/gonikh_ prostasia.pdf https://apothesis.lib.hmu.gr/handle/20.500.12688/1068 https://psychopedia.gr/pos-ethizetai-ena-paidi-sta-ilektronika-paichnidia- endeixeis-kai-antimetopisi/ https://www.csii.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1- %CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B5- %CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF- %CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B5/ https://www.klimaka.org.gr/who-ethismos-sta-video-games-einai-astheneia-klimaka/ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B8%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
Publicidad