Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Човешкото тяло.pptx

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio

Eche un vistazo a continuación

1 de 16 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Anuncio

Човешкото тяло.pptx

 1. 1. Урок за нови знания
 2. 2. Светът около нас е интересни и разнообразен. В нашето тяло има органи, които ни помагат да го опознаваме. Очите , ушите , носът , езикът и кожата са нашите СЕТИВНИ ОРГАНИ.
 3. 3. С тяхна помощ ние възприемаме околния свят и се ориентираме в него – виждаме , чуваме, усещаме миризми , различаваме вкусове , усещаме гладко , грапаво , меко , твърдо, топлина и студ.
 4. 4. Окото е най-важният сетивен орган. С помощта на очите ние четем, пишем, гледаме телевизия, играем, виждаме всичко.
 5. 5. С помощта на ухото ние чуваме. Слушаме музика Чуваме какво ни говорят Звуци от природата Приближаваща кола
 6. 6. Носът е орган на дишане и обоняние. С негова помощ възприемаме миризми – приятни и неприятни.
 7. 7. Езикът е орган за усещане на вкусове. Благодарение на него усещаме: сладко, солено, кисело, горчиво.
 8. 8. Чрез кожата ние усещаме топло, студено, болка, повърхностите на предметите – дали са грапави или гладки.
 9. 9. Как да предпазим сетивните си органи от заболяване? • Когато очите боледуват , зрението е затруднено. Тогава носим очила или лещи. • При увреждане на ушите трудно чуваме звуците край нас. Тогава можем да ползваме слухов апарат. • С носа възприемаме миризми. Когато сме болни и имаме хрема , по – трудно ги усещаме. • Дългият престой на плажа и във водата може да увреди кожата. • Употребата на прекалено горещи напитки , може да нарани езика.
 10. 10. За съжаление , има хора при които някой от органите е увреден. Може да не виждат , да не чуват или да не могат да излизат без чужда помощ.
 11. 11. Тесъщо опознават света около нас и си помагат с различни средства. Хората , които не виждат , ползват бастуни или кучета –водачи. Незрящите използват връхчетата на пръстите си , за да четат по – изпъкналите точки на Брайловата азбука!
 12. 12. Тези, които не чуват използват слухови апарати или език с жестове на ръцете. Хората, които не могат да се движат сами , използват инвалидни колички или придружители.
 13. 13. Правила за опазване на сетивните органи  Чети и пиши с изправен гръб на дневна светлина.  Не прекалявай с гледането на телевизия и игрите на компютър.  Пази се от силни шумове и ярка светлина.  Езикът трябва да се пази от прехапване, нараняване, изгаряне.
 14. 14. За да предпазваме кожата си е нужно да:  Я поддържаме чиста чрез къпане, миене и смяна на бельо.  Нанасяме слънцезащитен крем, когато се излагаме на слънце – не само на морето, но и в планината.  Потърсим помощ, ако нараним повърхността й.  Не се докосваме до прекалено топли или прекалено студени повърхности. Правила за опазване на сетивните органи
 15. 15. БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!

×