Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Kertas+kerja+program+innovasi doktor muda2

ADA

  • Inicia sesión para ver los comentarios

Kertas+kerja+program+innovasi doktor muda2

  1. 1. SEKOLAH KEBANGSAAN SAINT PATRICK , MUKAH KERTAS CADANGAN PROGRAM INOVASI DOKTOR MUDA SEKOLAH KEBANGSAAN SAINT PATRICK TAJUK: “SMART KIOSK “ DIHASILKAN OLEH: KELAB DOKTOR MUDA KERTAS CADANGAN PROGRAM INOVASI DOKTOR MUDA SEKOLAH KEBANGSAAN SAINT PATRICK, MUKAH SARAWAK.
  2. 2. PENGENALAN Sejajar dengan kehendak dan keperluan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia ( PPPM ) yang menekankan kepada kemenjadian murid, maka inovasi dalam sistem pendidikan perlu diberi penekanan sewajarnya. Sehubungan itu, program inovasi doktor muda ini diharap dapat menyuntik semangat murid-murid di SEKOLAH KEBANGSAAN SAINT PATRICK, MUKAH SARAWAK untuk lebih kreatif dan inovatif dalam bidang reka cipta. LATAR BELAKANG Inovasi ini ideanya terbit daripada keadaan sekolah yang menjadi semakin sempit akibat memberi laluan kepada pembinaan jalan untuk ke Tapak kaul Mukah, sekolah kami telah kehilangan hampir separuh daripada kawasan sekolah kami. Kami juga kehilangan bilik doktor muda serta ruang yang biasa kami gunakan untuk pameran. Jadi amat sesuailah jika “kiosk serbaguna” diaplikasikan disekolah ini dan seterusnya boleh digunakan untuk kegunaan pameran ditempat lain. OBJEKTIF Antara objektif program ini ialah; 1. Melahirkan murid yang mampu berfikir secara kreatif kritis. 2. Membentuk budaya merekacipta sesuatu yang baru daripada pelbagai sumber. 3. Melatih murid berkeupayaan mengolah bahan tempatan/sekeliling dalam penghasilan produk baru yang berkualiti dan berdaya saing. 4. Melahirkan murid yang mempunyai impian untuk membantu masyarakat. ISI KANDUNGAN Matlamat utama ialah melahirkan generasi masa hadapan yang berilmu dan serba boleh secara keseluruhan demi kelangsungan hidup yang semakin mencabar.
  3. 3. Semua ahli Persatuan Doktor Muda Sekolah Kebangsaan Saint Patrick memberi khidmat serta sumbangan dalam usaha kearah sebuah sekolah yang berwatak, sihat dan terus maju jaya. ISU DAN PERMASALAHAN Antaranya ialah : 1. Ruang pameran sekolah yang sempit dan terhad untuk mempamerkan maklumat kesihatan 2. Pelajar perlukan banyak maklumat tetapi kekurangan ruang menjadikan maklumat yang dipamerkan agak terhad. 3. Dewan serrgaguna memerlukan sesuatu yang boleh diali untuk tujuan pameran kerana dewan tersebut digunakan untuk tujuan-tujuan lain. KEPENTINGAN DAN IMPAK PROJEK Antara kepentingannya ialah: 1. Murid mendapatkan maklumat kesihatan lebih mudah dengan adanya kiosk serbaguna ini. 2. Menyediakan ruang pameran yang lebih baik dan boleh diletakan dimana sahaja mengikut keperluan. 3. Ruang pameran yang cukup untuk semua kerana inovasi ini memudahkan untuk mempamerkan bahan. 4. Melahirkan bakal doktor yang inovasi dan mampu berdaya saing. PERANCANGAN PROJEK Projek ini akan dilaksanakan seperti berikut: 1. Januari :
  4. 4. a. Mesyuarat Persatuan , Program Inovasi akan dimasukkan dalam agenda mesyuarat. b. membentuk Jawatankuasa kerja Program Inovasi – AJK akan memulakan pencarian idea sumbang saran dan perkongsian idea. c. Memulakan dengan memilih pelajar yang memberi idea yang dianggap sesuai. d. Pelajar membuat beberapa cadangan inovasi. 2. Februari a. Memuktamadkan inovasi yang dipilih. b. Memulakan pemurnian inovasi untuk pembentangan dan kesuaiaan untuk digunakan dalam penyertaan dalam program inovasi doktor muda c. Membuat kertas kerja untuk mendapatkan bajet untuk membina inovasi 3. Mac a. Inovasi yang terpilih iaitu “KIOSK SERAGUNA” b. Inovasi digunakan untuk pameran untuk melihat respon. 4. April a. 21 April 2015 Mini Konvensyen Doktor Muda peringkat sekolah Sk Saint Patrick. b. 23 April 2015 Mini Konvensyen Doktor Muda peringkat Bahagian Mukah.
  5. 5. ANGGARAN KOS PROJEK Kos anggaran untuk projek inovasi ini tidak melebihi RM150.00. Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah : 1. Paip 1 ½ 12 X 500cm rm 48.00 2. Penyambung T 12 X 3 rm 36.00 3. Penyambung C 12 X 3 rm 36.00 4. Banner rm 20 x 4 rm 80.00 5. Jumlah Rm200.00 Jumlah perbelanjaan rm 200.00 TINJAUAN DAN KAJIAN Daripada tinjauan yang dijalankan, terdapat banyak maklumat yang perlu dipamerkan tetapi ruang amat terhad. KAEDAH PENYELIDIKAN Kaedah yang akan dijalankan ialah melalui temuramah, pemerhatian dan keperluan semasa. Meminta khidmat nasihat dari Unit Promosi Kesihatan dan guru Kemahiran Hidup . PERANCANGAN PROJEK Projek ini akan dilaksanakan seperti berikut: 5. Januari : e. Mesyuarat Persatuan , Program Inovasi akan dimasukkan dalam agenda mesyuarat.
  6. 6. f. membentuk Jawatankuasa kerja Program Inovasi – AJK akan memulakan pencarian idea sumbang saran dan perkongsian idea. g. Memulakan dengan memilih pelajar yang memberi idea yang dianggap sesuai. h. Pelajar membuat beberapa cadangan inovasi. 6. Februari d. Memuktamadkan inovasi yang dipilih. e. Memulakan pemurnian inovasi untuk pembentangan dan kesuaiaan untuk digunakan dalam penyertaan dalam program inovasi doktor muda f. Membuat kertas kerja untuk mendapatkan bajet untuk membina inovasi 7. Mac c. Inovasi yang terpilih iaitu “KIOSK SERAGUNA” d. Inovasi digunakan untuk pameran untuk melihat respon. 8. April c. 21 April 2015 Mini Konvensyen Doktor Muda peringkat sekolah Sk saint Patrick. d. 23 April 2015 Mini Konvensyen Doktor Muda peringkat Bahagian Mukah. KESIMPULAN Kesimpulannya, diharapkan program ini akan meningkatkan kemahiran rekacipta dalam kalangan murid demi melahirkan murid yang berkemahiran tinggi dalam merekacipta, satu kemahiran yang telah dipelajari. Selain itu, program ini juga diharapkan dapat melahirkan bakat senitaman dalam diri murid. Akhirnya sekali, projek ini dapat memberikan manfaat kepada murid, sekolah, ibu bapa , masyarakat setempat dan negara.
  7. 7. Disediakan oleh Disemak Oleh ……………………………….. ………………………………. (AHMAD BIN LILI) (KIPLI BIN ABDULLAH) SETIAUSAHA PROJEK PENGERUSI PROJEK Disahkan Oleh ………………………………… (LAWRENCE BIN AJIM) PENASIHAT PROJEK

×