Publicidad
Publicidad

3-ти март Стоян Стамотов 10 в клас.pdf

 1. Стоян Стаматов, Xв клас ТРЕТИ МАРТ – ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 2. На 17 юли 1393 година Османската империя завзема Търновското царство. Три години по-късно през 1396 година е завладян и Видин. Така под чуждо владичество пада и последното българско царство.
 3. Османското владичество унищожава системата от административни, военни, културни и други институции. Елита на народа и интелигенцията са изтребени, разпилени и обезвредени. Обществото остава без организатори и водачи!
 4. Въпреки мъченията и страданията българите не се примиряват с новата власт. Първи закрилници на народа стават хайдутите.
 5. Жаждата за свобода е огромна. Затова през годините на подтисничество избухват десетки бунтове и въстания срещу чуждата власт. Най-запомнящото се в историята е Априлското въстание от 1876 година.
 6. Георги Раковски е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, писател (поет, публицист, журналист, историк и етнограф) етнолог.
 7. Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет, български национален герой.
 8. Христо Ботев е една от именитите фигури в българската революционна дейност, литература и публицистика. Поет и бунтовник, ревностен пазител на националните идеи, той оставя трайна следа в предосвобожденската история на България. Революцията според Ботев е единственият правилен път за българския народ.
 9. И още хиляди знайни и незнайни герои допринесли за свободата на България Стефан Караджа Хаджи Димитър Тодор Каблешков Иларион Драгостинов Георги Обретенов Поп Сокол
 10. След кървавото потушаване на Априлското въстание през пролетта на 1877 година Русия започва война с Османската империя. Хиляди българи се включват в боевете.
 11. Най ожесточени боеве се водят край град Плевен, Стара Загора и… на връх Шипка, където българските опълченци решават изхода от войната.
 12. От тогава историята помни една светиня – Самарското знаме. То е български боен флаг, национална светиня, един от най-важните военни символи на Българската армия.
 13. След спасяването на Шипка руските войски постепенно превземат Пловдив, Одрин и се отправят към Цариград. Това принуждава Османската империя да капитулира и да сключи примирие.
 14. Така на 3 март 1878 година в Сан Стефано е подписан мирен договор, който слага край на османското владичество над българските земи. България възкръсва за нов живот.
 15. Денят на Освобождението на България от османско иго 3 март е националният празник на България от 1991 г.
 16. Чрез отбелязване на тази дата ние почитаме паметта на българите, които през петвековното робство са вярвали в своите права и са водили тежки битки за народна свобода и обединение. Те са успели да съхранят чистата вяра в думата „българско“ и да запазят надеждата за по-добри времена.
 17. БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!
Publicidad