Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Què és l’èpica? Et sonen Homer     i Hesíode?           IES Vilamarxant           Amparo Gasent
Grècia i els gèneres literaris     Què és la literatura? És oral o escrita?     En qualsevol cultura, si només ate...
Classificació dels gèneres literaris grecs  VERS            PROSA              HISTORIOGRAFIA  ...
L’ÈPICA  La literatura grega sinicia amb els dos grans   poemes èpics: La Ilíada i LOdissea. Ambdós   van ser compos...
TRETS DE L’ÈPICA-Objectivitat: és un relat narrat en tercera persona. El    narrador és aliè als fets i no realitza cap...
Homer     Es diu que Homer va anar un          poeta cec de Quíos que va        compondre La Ilíada i...
La Ilíada i L’OdisseaEls poemes homèrics narren un món llegendari, les gestes dels    herois que els grecs creien els s...
Els herois homèrics    En els poemes homèrics, els herois ho són, fonamentalment, pel seu origen diví (Aquil·les), el ...
La Ilíada      La Ilíada conta un episodi de la guerra deTroia. Narra la còlera dAquil·les, la seva renúncia a combat...
La OdiseaLOdissea narra el retorn dels herois grecs a la seua pàtria        després de la guerra de Troia. El  re...
Épica griega
Épica griega
Épica griega
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Épica griega

3.624 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

Épica griega

 1. 1. Què és l’èpica? Et sonen Homer i Hesíode? IES Vilamarxant Amparo Gasent
 2. 2. Grècia i els gèneres literaris Què és la literatura? És oral o escrita?  En qualsevol cultura, si només atenem als  testimoniatges escrits, ens deixem una part molt  important de la literatura sense estudiar.  Pels textos de diferents autors,  sabem que les primeres manifestacions literàries  van ser orals, obres compostes  només per a ser recitades, cantades o representades,  però no llegides. La lectura personal, en veu baixa i  en solitud, és un fenomen molt modern que no  existia en lantiguitat clàssica.
 3. 3. Classificació dels gèneres literaris grecs VERS PROSA HISTORIOGRAFIA ÈPICA ORATÒRIA LÍRICA FÀBULA DIÀLEG FILOSÒFIC DRAMA NOVEL·LA
 4. 4. L’ÈPICA La literatura grega sinicia amb els dos grans  poemes èpics: La Ilíada i LOdissea. Ambdós  van ser composts al voltant de lany 800 aC i  satribuïxen (amb alguns desacords entre els  estudiosos) a un poeta anomenat Homer.  També pertanyen al gènere èpic les obres d’Hesíode: Els treballs i els dies  i La Teogonia. 
 5. 5. TRETS DE L’ÈPICA-Objectivitat: és un relat narrat en tercera persona. El narrador és aliè als fets i no realitza cap comentari personal (això sí ocorre amb freqüència en la historiografia o el diàleg filosòfic). - Composta en vers (hexàmetre dactílic) i detransmissió oral. Solien cantar-los els aedes en actes socials (banquets, festivals, etc.) - Dicció formulària : es repeteixen amb freqüència epítets i versos formularis. Ajuden a memoritzar els poemes. - Llenguatge artificiós: la llengua dHomer no coincideix amb cap dialecte real, pren elements de varis (àtic i joni fonamentalment).
 6. 6. Homer Es diu que Homer va anar un poeta cec de Quíos que va compondre La Ilíada i LOdissea. LA QÜESTIÓ HOMÈRICA: entre els estudiosos existeix el d ubte de si va ser una sola persona qui va compondre ambdós poemes, ja que existeixen algunes diferències en lestil. Alguns filòlegs creuen que podrien haver est at els deixebles dHomer qui escrivissin els cants, i ell, posteriorment, els recopilés per a donar forma a lobra que avui conservem.. 
 7. 7. La Ilíada i L’OdisseaEls poemes homèrics narren un món llegendari, les gestes dels herois que els grecs creien els seus avantpassats. AL cantar la glòria dels herois, es dignifica lorigen dels propis grecs. Podem situar els esdeveniments ocorreguts en ambdós poemes en lèpoca micènica (s. XII aC), època de grans palaus i fetes bèl·liques.
 8. 8. Els herois homèrics En els poemes homèrics, els herois ho són, fonamentalment, pel seu origen diví (Aquil·les), el seu llinatge (fills de reis, com Hèctor i Paris) i les seuesqualitats (saben parlar en públic, coneixen la història dels seus avantpassats i destaquen en el camp de batalla).
 9. 9. La Ilíada La Ilíada conta un episodi de la guerra deTroia. Narra la còlera dAquil·les, la seva renúncia a combatre i la seua volta a la lluita per a venjar al seu amic Pàtrocle. La Guerra de Troiaés la guerra que es produïx entre grecs i troians per a venjar aMenelao, a qui li ha estat raptada lesposa (Helena) per Paris, el fill del rei de Troia (Príam).
 10. 10. La OdiseaLOdissea narra el retorn dels herois grecs a la seua pàtria després de la guerra de Troia. El relat se centra en Odiseu, que va tardar anys a regressar a Ítaca, on li esperaven Penèlope i Telèmac. AL contrari que La Ilíada, el relat no és lineal, fa continus “flashback” i “flashforward”.

×