Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad

Porporcija LIKOVNO.pptx

 1. Porporcija
 2. • Proporcija je odnos između dvije veličine, mjerilo po čemu je nešto veliko, malo ili skladno. Proporcije su skrivena, ali uvijek prisutna sastavnica u kompoziciji svakog likovnog djela i jedan od odlučujućih činitelja njegova sklada (harmonije) ili nesklada. Jedno od najstarijih pravila sklada je proporcija zvana "zlatni rez" koji glasi: manji dio prema većem, odnosi se kao veći dio prema cjelinVažnost proporcija u umjetnosti detaljno je opisao još grčki kipar Poliklet (polovina 5. vijeka) koji je smatrao da je tajna umjetnosti u skladnom odnosu veličina - proporcijama.
 3. Porporcija ljudskog tjela
 4. • Njegov "Grčki kanon" (skup pravila u kojem je tačno navedeno kolika treba biti veličina svakog dijela tijela u odnosu na drugi), kao pojam ljepote, utjecao je na vijekove antičke skulpture. I prije njega, stari su Grci gradili harmoničnu arhitekturu jer su za mjerenje koristili mjere preuzete iz veličine dijelova ljudskog tijela po kojima su i nazvane: palac – dlan – pedalj – lakat – ruka – korak. To je dakle bila arhitektura proporcionalna ljudskom tijelu; ostvarenje grčkog mota: Čovjek je mjerilo svih stvari! Zato, kad pogledamo grčku arhitekturu, u svim tim širinama i dužinama, mi nesvjesno vidimo nešto što nam je "slično" .
 5. • Grčki kanon (grčki: Κάνον) je skup pravila po kojima su stari Grci pravili svoje skulpture. Prvi ga je opisao grčki kipar Poliklet u svom traktatu iz oko 450. p.r.e. • Grčki umjetnici su promatrali uravnoteženu nesimetriju prirodnog ljudskog stava - kontrapost (talijanski: contrapposto = suprotan stav). Tijelo u kontrapostu izaziva mnoštvo nepravilnosti: blago povijeno koljeno izaziva micanje zdjelice, savijanje kičme i blago spuštanje jednog ramena. Tako se stvara čvrst stav u blagom pokretu. Takav nov odnos prema ljudskoj figuri postigao je svoju zrelost u klasičnom (zlatnom) dobu grčke umjetnosti – tzv. Periklovo doba.
 6. koji nam je poznat samo iz rimskih kopija u mramoru. Njegov proračunat stav, precizni anatomski detalji i prije svega skladne proporcije učinile su ga primjerom za klasični ideal ljepote. Prema Pliniju Starijem, antičkom piscu, taj ideal se naziva jednostavno "Kanon (pravilo, mjera)".
 7. Neka od pravila koja Poliklet primjenjuje na Doriforu su: • Visina tijela odgovara visini sedam glava jedna na drugoj, • Širina tijela u ramenima je jednaka širini triju glava, • Tijelo se dijeli na četiri jednaka dijela linijama ispod prsiju, na preponama i ispod koljena, itd.
 8. • Nadalje, Polikletovo oslanjanje na brojeve je imalo moralnu dimenziju: kontemplacija o skladnim proporcijama kod njega je izjednačenja s kontemplacijom o dobroti. Tako klasična grčka skulptura postaje jednako privlačna i oku i umu, a ljudska i božanska ljepota postaju iste. • U kasnijem razdoblju grčke umjetnosti kipar Praksitel koristi ekstremniji kontrapost koji se po njemu naziva "Praksitelova S-linija", glave njegovih skulptura su manje (8 u tijelu) i tijela skulptura su u jače izraženom pokretu.
 9. • Jedan drugi antički grčki kipar, Lizip, ide tako daleko da svoje skulpture radi tako što kombinira Polikletov i Praksitelov kanon čime skulpture postaju vitkije s izrazitim detaljima u pokretu koji se prostire na sve strane. Svoj način rada opravdava umjetničkom slobodom koja je u suprotnosti sa slijeđenjem strogih kanona.
 10. Polikletov Dorifor je rani primjer klasičnog kontraposta. Original nije sačuvan, a prikazane su rimska mramorna kopija iz Pompeja i brončana kopija u muzeju Puškin u Moskvi
 11. Fotografija i opis "Dorifor" Polikleta Gledajući u "Dorifor" Poliklet čovjeka,koji žive u našem stoljeću i nisu iskusni u umjetničkim stvarima, neće odmah shvatiti zašto se ta skulptura smatra toliko vrijednim. Međutim, suvremenici drevnog grčkog majstora vrlo brzo bi mogli odrediti razliku statue od ostalih djela tog razdoblja. Skulptura "Dorifor" Polikleta bila je odlikovana posebnom postavom tijela, to je bio jedan od prvih djela u staroj Grčkoj, lik čiji je lik izgledao živ, spreman da se spusti s pijedestal od strane čovjeka. Čak iu tim dalekim vremenima kip se smatra standardom klasične umjetnosti, primjer matematički potvrđenih razmjera koji su mogli disati život u broncu
 12. • Radio:Ajdin-Sirbubalo • Nastavnik:Muhamed Pjevo • Predmet:Likovno • Razred/Odjeljenje:VIII-3
Publicidad