Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Informe Servei per a Adolescència i Famílies

249 visualizaciones

Publicado el

Informe de diagnòstic del Servei per a Adolescents i Famílies 2016, format pel Centre per a Famílies amb Adolescents i pels punts de servei a adolescència "Aquí t'escoltem!".

 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Informe Servei per a Adolescència i Famílies

 1. 1. Informe Servei per a Adolescents i Famílies Gener – Desembre 2016 Departament de Joventut Direcció Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Àrea de Drets Socials Abril 2017
 2. 2. Cronologia del Servei per a Adolescents i Famílies 2 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut El mes de setembre de 2015 es va iniciar l’activitat del Centre per a Famílies amb Adolescents. Aquest mes d’abril procedim a obrir l’ATE al Centre Cívic de Can Felipa (Districte de Sant Martí).
 3. 3. Servei per a Adolescents i Famílies 3 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut
 4. 4. 4 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Què és i quins serveis ofereix el SAIF? El Servei per a adolescents i famílies és un servei municipal de ciutat que ofereix informació, formació i orientació tant als/les adolescents com a les seves famílies. Es tracta d’un servei gratuït que complementa l’oferta existent, oferint formació, eines i recursos que permetin als protagonistes (nois/noies adolescents i les seves famílies) viure en primera persona l’etapa adolescent, aprofitant cada oportunitat de creixement i acompanyament. Quins serveis oferim? Aquests dos serveis treballen de manera complementària i coordinada.
 5. 5. 5 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Difusió del SAIF Per tal de difondre aquest servei municipal i crear un banc de recursos (derivacions, oferta formativa i treball en xarxa), al llarg del curs 2015-2016, els professionals del SAIF han contactat amb entitats, serveis, centres educatius... Aquestes accions han estat tant presencials, com per telèfon i/o mail. Per part dels professionals del Centre per a Famílies amb Adolescents: 222 accions de difusió del SAIF Per part dels professionals dels Punts Aquí t’Escoltem: 598 accions de difusió del SAIF + 16 passa classes per diferents instituts i escoles
 6. 6. CENTRE PER FAMILIES AMB FILLS/FILLES ADOLESCENTS 6 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Servei per a adolescents i joves de 12 a 20 anys
 7. 7. 7 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Funcions: Informació, formació i orientació per a famílies amb adolescents Formació i sensibilització:  Disseny i desenvolupament d’activitats formatives.  Creació i actualització d’un banc de recursos formatius extern. Atenció individualitzada:  Espai d’acompanyament professional i escolta, per part d’un/a psicòleg/òloga i/o un/a educador/a, per mobilitzar els propis recursos i redibuixar el rol parental.
 8. 8. 8 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Formació i sensibilització a famílies Principals objectius:  Aprendre i compartir la seva vivència com a referents parentals.  Fomentar una visió positiva de l’etapa adolescent  Proporcionar espais de reflexió i autoconeixement  Fer servir la formació i sensibilització com a eines de prevenció primària Adreçada a pares, mares i altres figures que exerceixen el rol parental, així com a professionals que treballen amb adolescents.
 9. 9. 9 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Tipus de formacions des de Centre per Famílies ACCIONS DE FORMACIÓ PRÒPIES Propostes dissenyades, desenvolupades i avaluades pels professionals del Centre per a Famílies amb Adolescents. ACCIONS DE FORMACIÓ COL.LABORATIVES Suport puntuals que el Servei ofereix a altres serveis o entitats que treballen en la mateixa línia. Fins al moment, han estat cessions d’espai i/o suport a la difusió. ACCIONS DE FORMACIÓ EXTERNALITZADA Propostes que s’encarreguen a talleristes- formador/es-ponents especialitzats en una temàtica concreta, a demanda del Servei. Durant totes les fases hi ha coordinació entre ambdues parts. ACCIONS DE FORMACIÓ COMPARTIDES Propostes dissenyades, desenvolupades i avaluades conjuntament entre professionals del Centre per a Famílies amb Adolescents i altres professionals i/o serveis externs.
 10. 10. 10 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Perfil participants accions formatives any 2016
 11. 11. 11 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Algunes de les accions de formació CPF pròpies:  Posa’t a la seva pell, recordant la pròpia adolescència: Taller participatiu i lúdic per viatjar a través dels sentits i connectar amb el jo adolescent.  Aquí parlem: Grup de debat obert per a pares/mares que es reuneixen un cop al mes. Les educadores guien i acompanyen aquest procés.  Entendre’s amb els fills sense paraules: Taller en el que s’analitza què és la comunicació no verbal i quina rellevància té, s'adquireix consciència del que es diu per incorporar aprenentatges en la relació amb els adolescents.  Tolerància a la frustració: Taller de reflexió al voltant de quins sentiments ens genera, què podem fer per tolerar-la, per a què ens serveix i què en podem aprendre.  Gestió emocional: Taller per conèixer eines per alliberar emocions i generar canvis interns per afrontar amb més perspectiva situacions personals, familiar o laborals.  Cicle Comunicació A/Efectiva: Diversos tallers i xerrades per aprofundir en quins aspectes poden ajudar-nos a establir relacions positives amb els i les adolescents, investigar el per què d’algunes actituds i com podem respondre.
 12. 12. 12 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Atenció individualitzada 181 famílies ateses Perfil de les persones ateses:  Mitjana d’edat persones que exerceixen el rol parental: 48 anys  Mitjana d’edat adolescents atesos: 14 anys  Mitjana de persones ateses per unitat familiar: 3 membres  Tipologia família atesa: 55% monoparental, 32% nuclears, 5% reconstituïdes, 5% adoptives i 3% extenses. Tancament d’intervencions:  65 intervencions tancades per millora de la relació pares/fills i/o incorporació de noves eines i estratègies  27 intervencions derivades a serveis especialitzats externs.
 13. 13. PUNTS AQUÍ T’ESCOLTEM 13 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Servei per a adolescents i joves de 12 a 20 anys *Previsió d’obertura d’un ATE cada any fins completar els 10 Districtes *
 14. 14. 14 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Què són els Punts Aquí t’Escoltem? Espais adreçats a adolescents dels 12 als 20 anys on es proporcionen eines i recursos per enfortir les seves habilitats personals i socials i fomentar el seu creixement personal.
 15. 15. 15 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Serveis que ofereixen: Tallers, activitats grupals i espais de reflexió:  Programació trimestral orientada a treballar la interioritat dels i de les adolescents i joves a partir dels seus interessos. Servei d’atenció individual i confidencial:  Espai d’acompanyament individual i escolta per donar suport als i les adolescents en moments de desorientació, dubte o patiment
 16. 16. 16 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Objectius dels tallers i activitats grupals d’adolescents i joves  Afavorir l’autoconeixement i la presa de consciència de si mateixos  Millorar la comunicació o l’autoexpressió.  Millorar l’assertivitat i la capacitat de posar límits  Proporcionar experiències en un context grupal on la diversitat i el conflicte esdevinguin oportunitats per a l’aprenentatge.
 17. 17. 17 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Tipus d’activitats grupals Activitats grupals pròpies: 38  Propostes dissenyades, desenvolupades i avaluades pels educadors/es dels ATE; també poden comptar amb la presència d’un/a tallerista especialitzada, que treballa amb l’educadora. Activitats grupals compartides: 21  Propostes dissenyades, desenvolupades i avaluades per les educadores dels ATE, juntament amb altres serveis i/o professionals. Activitats grupals col·laboratives: 15  Suport puntuals que ofereix l’educador/a de l’ATE a un altres serveis, entitats i/o professionals, per tal d’incorporar la perspectiva de la gestió emocional a la seva tasca. TOTAL: 74 ACTIVITATS
 18. 18. 18 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Algunes de les activitats grupals ATE pròpies:  Taller de micromasclismes: Taller per treballar els masclismes del dia a dia a través de frases i accions quotidianes.  Juguem amb les emocions: Dinamització de diversos jocs de taula amb l’objectiu de trobar formes respectuoses de relacionar-se i conèixer-se en espais més informals.  Aquí Parlem: A través del teatre es tracten temes socials i personals a través de la representació, improvisació, empatia, role playing i s’expressen emocions. El teatre com a eina per expressar-se i sentir-se millor.  Sex-Game: A partir d’un joc de taula construït i dinamitzat per l’educadora es parla de sexualitat amb els joves, de manera propera i lúdica.  Que l’alKOhol no et deixi fora de joc: Activitat per reflexionar sobre els riscos associats al consum d’alcohol.  Paradeta Dia Internacional de lluita contra la SIDA, de violència masclista, de la dona treballadors, etc: Paradeta informativa vivencial.
 19. 19. S’han realitzat una mitjana de 22 activitats per punt ATE al llarg de l’any 2016, amb una mitjana de 18 participants 19 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Perfil participants activitats grupals any 2016 S’ha realitzat activitats grupals amb altres serveis municipals:  Dinamització equipaments juvenils  Punt Informació Juvenil (PIJ)  Jove informa’t i participa (JIP)  A partir del carrer (APC) ...
 20. 20. 20 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Atenció individualitzada: 207 adolescents atesos Perfil dels adolescents atesos:  Les persones ateses han tingut edats compreses entre els 11 i 22 anys.  Mitjana d’edat adolescents atesos: 16 anys  Vies d’accés dels adolescents: 24% APC/Serv. Socials, 20% centres educatius, 14% familiars, 13% professionals entitats, 11% educadores ATE, 6% professionals de la salut... Tancament d’intervencions:  34 intervencions que han millorat el motiu de la consulta.  7 intervencions derivades a altres serveis  8 intervencions grup de suport mutu ATE.
 21. 21. Servei per a Adolescents i Famílies 21 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Nou contracte: 1/10/2017 a 30/6/2019
 22. 22. 22 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Reptes SAIF:  Noves obertures Punts ATE: En nou contracte (1 d’agost 2017 a 30 juny 2019, es preveu que s’efectuï una apertura progressiva de nous Punts Aquí T’escoltem: A partir de 4/2018 7è ATE A partir de 4/2019 8è ATE Pròrroga nou plec de 1 juliol 2019 a 30 novembre 2020 9è ATE i a partir 4/2020 10è ATE Actualment existeixen 6 punts Aquí T’Escoltem: Garcilaso ubicat a l’Espai Jove Garcilaso a Sant Andreu, Les Basses, ubicat a l’Espai Jove Les Basses a Nou Barris, La Fontana, ubicat a l’Espai Jove La Fontana a Gràcia, Jovecardí, ubicat al Espai d’Adolescents Jovecardí a Les Corts, Casa Sagnier, ubicat al Casal de Joves Casa Sagnier a Sarrià - Sant Gervasi i el de Can Felipa, Centre cultural a Sant Martí.
 23. 23. 23 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Reptes SAIF:  Supervisió externa: Els/les professionals del Servei per Adolescents i Famílies tindran un espai de supervisió extern, per part d’un professional extern a l’equip, de periodicitat bimensual entès com un procés d'orientació, assessorament, seguiment i avaluació sobre la intervenció que realitzen general, tan a nivell d’assessorament com del funcionament de l’equip de treball així com les situacions derivades dels assessoraments individuals i familiars.  Xarxa de professionals i experts per la promoció i la prevenció dels adolescents: s’impulsarà la creació d’una xarxa de professionals experts en la promoció i la prevenció amb adolescents que possibiliti un espai de discussió i contrast que per mantenir actualitzat un diagnòstic de situació en relació a l’adolescència i la parentalitat que ens guiï en una constant i permanent avaluació de les necessitats del servei.
 24. 24. 24 Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran Departament de Joventut Dotació de Recursos humans nou contracte Per a la correcta prestació del servei es garantirà:  Un mínim de 37,5 hores setmanals de direcció, i supervisió del servei global (punts “Aquí t’escoltem” i Centre per a famílies).  Un mínim de 37,5 hores setmanals de servei administratiu per donar servei i cobertura a tots els i les professionals de l’equip. Pel Centre per a Famílies amb adolescents es garantirà:  60 hores setmanals de servei d’educació social  Un mínim de 30 hores setmanals de servei de psicologia. Equip mínim de treball per a cada punt “Aquí T’Escoltem”:  25 hores setmanals de servei d’educació social (9 h a coordinació i treball intern i 16 h a intervenció directa).  12 hores setmanals de servei de psicologia (4 h a coordinació interna i externa i 8 h a intervenció directa).

×