El sexe dels cargols.Determinar l’efecte Imposex   Protocol de la pràctica
El sexe dels cargols                   Protocol1. Obtenció de les mostres  Al mercat:     Cargol ...
El sexe dels cargols             Protocol2. Material       30 minuts abans i mentre es fa la pràctica: ...
El sexe dels cargols              Protocol3. Mesura i numeració dels individus de la mostra         ...
El sexe dels cargols              Protocol4. Extracció de la closca del cargol   La closca dels cargols és...
El sexe dels cargols             Protocol4. Extracció de la closca del cargol   Caldrà aplicar una força mo...
El sexe dels cargols             Protocol4. Extracció de la closca del cargol    Per identificar el sexe c...
El sexe dels cargols                    Protocol   5. Identificació del sexeLes gònades femenines só...
El sexe dels cargols                             Protocol      5. Identificació dels sex...
El sexe dels cargols                              Protocol        5. Identificació de...
El sexe dels cargols                      Protocol6. Mesura del sexe: mascleMesura del penis de dos ...
El sexe dels cargols                            Protocol     6. Mesura del sexe: femellesL...
El sexe dels cargols                            Protocol7. Resultats: heu detectat efecte Impos...
El sexe dels cargols.Determinar l’efecte Imposex   Protocol de la pràctica
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Protocol practica imposex_talent_lab_csic

1.627 visualizaciones

Publicado el

Protocol de la practica per determinar l'efecte Imposex

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Protocol practica imposex_talent_lab_csic

 1. 1. El sexe dels cargols.Determinar l’efecte Imposex Protocol de la pràctica
 2. 2. El sexe dels cargols Protocol1. Obtenció de les mostres Al mercat: Cargol de punxes. Bolinus brandaris Mercat de la Boqueria. Barcelona Si al vostre municipi n’hi ha més d’un, podeuDemaneu la procedència dels cargols agafar mostres a diferents mercats
 3. 3. El sexe dels cargols Protocol2. Material 30 minuts abans i mentre es fa la pràctica: caldrà posar la mostra en gel per anestesiar els cargols
 4. 4. El sexe dels cargols Protocol3. Mesura i numeració dels individus de la mostra Mesura de l’obertura de l’opercle Mesura longitudinal Convindrà enumerar i mesurar els individus de la mostra.
 5. 5. El sexe dels cargols Protocol4. Extracció de la closca del cargol La closca dels cargols és dura. Per a trencar-la, caldrà utilitzar un cargol de banc que es pot adquirir a la ferreteria.
 6. 6. El sexe dels cargols Protocol4. Extracció de la closca del cargol Caldrà aplicar una força moderada per trencar la closca sense malmetre les parts toves del cargol.
 7. 7. El sexe dels cargols Protocol4. Extracció de la closca del cargol Per identificar el sexe caldrà extreure amb cura l’animal.
 8. 8. El sexe dels cargols Protocol 5. Identificació del sexeLes gònades femenines són rosades Les gònades masculines són groguenques El sexe dels individus de Bolinus brandaris s’identifica fàcilment pel color de les gònades.
 9. 9. El sexe dels cargols Protocol 5. Identificació dels sexes antenes penisFemella normal de Bolinus brandaris on es veuen un parell Mascle de Bolinus brandaris on es pot veure el penisd’antenes, sense caracters masculins L’efecte Imposex fa aparèixer caracters masculins a les femelles de Bolinus brandaris: aparició de penis i tub eferent
 10. 10. El sexe dels cargols Protocol 5. Identificació del sexe: mascle tub eferent penis antenespenis Mascle de Bolinus brandaris on es veuen un parell Mascle de Bolinus brandaris on es pot veure el penis d’antenes el tub eferent i el penis El sexe dels individus de Bolinus brandaris s’identifica fàcilment pel color de les gònades.
 11. 11. El sexe dels cargols Protocol6. Mesura del sexe: mascleMesura del penis de dos individus mascle de Bolinus brandaris Caldrà mesurar el penis dels individus de Bolinus brandaris amb paper mil·límetrat.
 12. 12. El sexe dels cargols Protocol 6. Mesura del sexe: femellesLes femelles que mostren efecte Imposex es caracteritzen per presentar tub eferent i un penis reduït. Si s’identifiquen femelles amb efecte Imposex, caldrà prendre mesures del penis amb paper mil·límetrat.
 13. 13. El sexe dels cargols Protocol7. Resultats: heu detectat efecte Imposex? Fitxa Centre: Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de lAigua (CSIC) IMPORTANT: mostres d’uns 20-30 cargols i Municipi: Barcelona Mostra: Bolinus brandaris conèixer la procedència Procedència: Vilanova i la Geltrú Data: 26.10.2012 Mida de penis Individu Sexe (mm) 1 F Ø 2 M 15 50% Mascles 3 M 13 50% Femelles 4 F Ø 5 F Ø 6 F Ø 7 8 M F 10 Ø A la nostra mostra no s’ha detectat 9 10 M M 12 12 efecte Imposex a cap femella. A les 11 M 8 vostres? 12 M 18 13 F Ø 14 M 12 15 16 M F 14 Ø Podeu fer comparacions prenent mostres 17 18 M F 11 Ø de diferents mercats o bé en diferents 19 20 F F Ø Ø moments
 14. 14. El sexe dels cargols.Determinar l’efecte Imposex Protocol de la pràctica

×