Perquè a eivissa és de dia

490 visualizaciones

Publicado el

Ceip Sant Antoni
Sant Antoni de Portmany - Eivissa
Illes Balears

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Perquè a eivissa és de dia

 1. 1. PERQUÈ A EIVISSA ÉS DEDIA I A EQUADOR ÉS DE NIT? CLASSE DELS PINARS. 3 ANYS 2010-2011
 2. 2. PUNT DE PARTIDA► Aquesta pregunta apareix desprès de la presentació de les fotos d’una nena de la classe (la protagonista)i la seva família. S’ ha generat dins d’una conversa que té molt sentit per a aquests nens i nenes. Hem parlat sobre ella i hem buscat la manera d’explicar-la.
 3. 3. CONEIXEM EL MÓN...► El primer que fem és situar-nos en el mapa, conèixer diferents llocs i la relació que hi ha entre ells. Nosaltres vivim a Eivissa i Fernando, papà d’Andrea va nèixer a Equador.
 4. 4. Perquè a Equador es de nit i aquí és de dia?► Aquesta pregunta ens obre un nou camí a investigar, hem hagut de pensar com està la Terra, què ens escalfa, on són aquests dos elements, com estan situats, com els veiem, com es mouen , que fa que pugui ser de dia o de nit en dos lloc al mateix temps...
 5. 5. EL SOL ES MOU?► Aquesta pregunta surt després d’una conversa sobre el dia i la nit, el sol i la terra. Alguns nens diuen que el sol es mou i d’altres que no. Necessitem cercar informació, demanar a les famílies per tal d’aclarir els nostres dubtes.
 6. 6. LA TERRA ES MOU!► Gràcies a la documentació aportada per les famílies descobrim que és la terra la que es mou!. I que ho fa de dos maneres diferents. Per tal d’entendre com es mou, representem amb el nostre cos els dos moviments.
 7. 7. COM ES MOU LA TERRA, COM LI TOCA EL SOL...► La terra gira sobre ella mateixa i quan li toca el sol és de dia i quan va girant i no li toca el sol es fa de nit.► Per comprovar-ho, realitzem un petit experiment amb una llanterna que fa de sol i la bolla del món.
 8. 8. EL SOL I LA TERRA, EL DIA I LA NIT► Hem trobat tota la informació, imatges, situacions, pàgines d’Internet, hem vist la Terra com s’il·lumina a temps real... http://www.wikinoticia.com/cat/tecnologia/software/102534- wallpaper-en-temps-real-de-la-llum-solar-sobre-la-terra-nomes-per-linux
 9. 9. Per a entendre tot aquest món una mica millor hem fet dibuixos per interpretar les nostres idees.
 10. 10. EXPLIQUEM I TREIM CONCLUSIONS...► Laimplicació de tots els nens intentant entendre les idees dels altres, com ho veien i com s’ho explicaven ha donat peu a acceptar moltes opcions i a desestimar d’altres, a oposar argumentacions, hem hagut de demostrar el perquè de vegades representant amb el nostre cos moviments, situacions, orientacions, ... i els altres han pogut donar el seu parer, explicar que si o no estaven d’acord i hem acceptat conclusions.
 11. 11. ORGANITZEM LES NOSTRES IDEES► Vull destacar la importància de la exposició pública de tot el que anem fent, després de representar qualsevol idea, dibuixant-la o reproduint-la ens ho expliquem i posem paraules a aquella interpretació. Ho col·loquem a un espai a l’aula on tothom pot veure i seguir el procés d’ensenyança-aprenentatge que anem construint amb les diferents aportacions de tots.
 12. 12. QUAN TARDA LA TERRA EN DONARUNA VOLTA SENCERA SOBRE ELLA MATEIXA?► Hem descobert que la terra es mou molt poc a poc. Que tarda un dia en donar una volta sencera sobre ella. I que un dia té 24 hores!► Aquesta pregunta ens ha dut a pensar sobre el temps, quins instruments utilitzem les persones per mesurar-lo...
 13. 13. MESUREM EL TEMPS► Un instrument important que utilitzem les persones és el RELLOTGE.► Hem vist que al rellotge hi ha 3 agulles i que es mouen. L’agulla petita és la que marca les hores.
 14. 14. LA MESURA DEL TEMPS AL LLARG DE LA HISTÒRIA►A més, ja des de fa molt temps, la gent es preocupava per mesurar el temps. Però abans no tenien rellotges com els d’ara.► Ells utilitzaven altres tipus de rellotges: de sorra, rellotges solars…

×