Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Circuitul apei în natură

1.321 visualizaciones

Publicado el

Circuitul apei în natură

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Circuitul apei în natură

 1. 1. Povestea lui PicPovestea lui Pic sausau Circuitul apeiCircuitul apei în naturăîn natură Numele meu este PIC. Adresa mea este Terra. Datorită mie şi fraţilor mei , care ocupăm trei sferturi din suprafaţa pământului, planeta noastră a primit numele de Planeta Albastră. Servicii oferite: rol primordial în întreţinerea vieţii pe Pământ Data naşterii: Cu milioane de ani în urmă
 2. 2. De când m-am n scut, colind P mântul.ă ăDe când m-am n scut, colind P mântul.ă ă Am văzut toată evoluţia vieţiiAm văzut toată evoluţia vieţii pe această planetă.pe această planetă. Fără mine, viaţa nu ar fi putut exista.Fără mine, viaţa nu ar fi putut exista. În apă au apărut şi s-au dezvoltatÎn apă au apărut şi s-au dezvoltat primele vietăţi.primele vietăţi.
 3. 3. Stări de agregareStări de agregare în stare gazoasăîn stare gazoasă (atmosfera conţine o(atmosfera conţine o cantitate considerabilă de apă, subcantitate considerabilă de apă, sub formă de vapori de apă, invizibili).formă de vapori de apă, invizibili). În natură, ne aflăm din abundenţă, în toate stările de agregare: în stare lichidă (formă în care acoperim 2/3 din suprafaţa pământului; sub formă de mări, oceane, râuri, fluvii, ape subterane); în stare solidă (zăpadă şi gheţari);
 4. 4. Evaporarea i condensareaşEvaporarea i condensareaş Căldura Soarelui determină evaporareaCăldura Soarelui determină evaporarea noastrnoastră de la suprafaţa lacurilor,ă de la suprafaţa lacurilor, mărilor, oceanelor şi de la suprafaţamărilor, oceanelor şi de la suprafaţa pământului transformându-ne înpământului transformându-ne în vaporivapori.. În stare de vapori de apă neÎn stare de vapori de apă ne ridicăm în atmosferă şi formăm norii.ridicăm în atmosferă şi formăm norii. Din nori, cădem pe pământ sub formă deDin nori, cădem pe pământ sub formă de ploaie sau zăpadă (precipitaţii)ploaie sau zăpadă (precipitaţii)
 5. 5. Din nou la drum!Din nou la drum! Din ploi sau prin topirea zăpezilorDin ploi sau prin topirea zăpezilor ajungem din nou în râuri, mări şi oceaneajungem din nou în râuri, mări şi oceane sau pătrundem în pământ, formândsau pătrundem în pământ, formând apele freatice.apele freatice. Ca apă subterană, putem apărea dinCa apă subterană, putem apărea din nou la suprafaţănou la suprafaţă,, fie prin izvoarefie prin izvoare,, fiefie extrasă prin fântâni şi puţuri.extrasă prin fântâni şi puţuri.
 6. 6. Astfel, aAstfel, amm ajuns din nou pe pământajuns din nou pe pământ de undede unde nene rereluluăămm “drumul” prin natură.“drumul” prin natură. Trecerea continuă a picăturilor de apă prin diferite stări de agregare, se numeşte circuitul apei în natură.
 7. 7. 70% din suprafa a planetei este acoperit de ap .ţ ă ă70% din suprafa a planetei este acoperit de ap .ţ ă ă Numai 1% din apa planetei este proaspată şi poateNumai 1% din apa planetei este proaspată şi poate fi folosită, deoarece:fi folosită, deoarece: 97 % este apă sărată iar 2% este apă ingheţată97 % este apă sărată iar 2% este apă ingheţată pe care o găsim în gheţaripe care o găsim în gheţari
 8. 8. Apa este indispensabil vie iiă ţApa este indispensabil vie iiă ţ
 9. 9. Pericolul poluăriiPericolul poluării Rezervele de apă ale planetei suntRezervele de apă ale planetei sunt limitate şi ameninţate de poluare.limitate şi ameninţate de poluare. Circuitul apei în natură este unCircuitul apei în natură este un fenomen permanent.fenomen permanent. Natura reciclează apa înNatura reciclează apa în permanenţă, dar calitatea acesteia estepermanenţă, dar calitatea acesteia este pusă în pericol datorită poluării.pusă în pericol datorită poluării.
 10. 10. Ce avem de făcut?Ce avem de făcut? Închidem robinetul dacă nu folosim apa în acel moment. Sunt oameni pe planetă care suferă de sete! Facem duş! Astfel vom economisi apa. Nu aruncăm deşeuri în apă.
 11. 11. Păstraţi planeta curată!
 12. 12. www.discovery.comwww.discovery.com www.wikipedia.orgwww.wikipedia.org www.didactic.rowww.didactic.ro Resurse de informareResurse de informare

×