Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
COHERÈNCIA I COHESIÓ
COHERÈNCIA I COHESIÓ
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 10 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Similares a La coherència (20)

Más de Dolors Taulats (20)

Anuncio

La coherència

  1. 1. La coherència Propietat per la qual un text conté una informació de qualitat i ben organitzada. - Seleccionar les idees destinades al text. Cal tenir clar des del primer moment el tema que dóna unitat i sentit al text i, en conseqüència, seleccionar les que vols transmetre. - Organitzar les idees. El text ha de seguir un ordre de manera que les diverses idees s'han d’anar encadenant i han d'anar ocupant el lloc més adient en el desenvolupament.
  2. 2. La coherència textual és la propietat que dóna unitat de significació al text. Un text coherent presenta un tema central, que constitueix el fil conductor de tot el text, la informació necessària per entendre'l i una ordenació precisa. Un text coherent tindrà una unitat de registre, de to i d'estil.
  3. 3. Per comprovar la coherència d'un text, cal revisar-lo, buscar problemes en l'estructuració de les idees i cal comprovar el següent: - Que el text presenta un sentit global, d'acord amb la intenció inicial. - Que hi ha continuïtat entre les idees exposades, sense desequilibris ni contrasentits. - Que cap concepte queda ambigu (claredat i precisió). - Que les idees s'han ordenat tenint present què sap i què no sap el destinatari del text i les seves possibles reaccions.
  4. 4. Per generar informació Pluja d’idees - Trencar les limitacions habituals en el pensament - Produir un conjunt d'idees entre les quals poder escollir El Brainstorming és útil per atacar problemes específics (més que generalistes) i allà on cal una col·lecció d'idees bones, noves i fresques (més que no pas on cal judici o anàlisi per a decidir).
  5. 5. Suspendre el judici Pensar lliurement La quantitat és important L'efecte multiplicador
  6. 6. Progressió temàtica Organització de la informació com a procés d’ordenació jeràrquica d’informacions conegudes (repetició) i d’informacions noves (progressió).
  7. 7. Manera com el tema o significat global del text es desenvolupa a través d’un procés que articula informacions conegudes pels interlocutors (tema o tòpic) amb informacions noves (rema o comentari), que fan progressar els continguts textuals.
  8. 8. Tipus de progressió temàtica Progressió lineal Encadenament de la informació de manera que cada rema és l’origen del tema de la unitat següent. Ex. La dona estava embadalida mirant la pluja darrere dels vidres. Una pluja constant i suau que li feia evocar una estranya melodia. Era una música sense nom, ni espai, ni temps.
  9. 9. Progressió de tema constant Un mateix tema es completa amb remes diferents. Ex. La dona estava embadalida mirant la pluja darrere dels vidres. La pobra feia molt de temps que no sentia aquella pau interior. Ella era una persona alegre, però en aquell moment estava plena de melangia.
  10. 10. Progressió de temes derivats Els temes són manifestacions d’un hipertema, als quals s’afegeixen els remes corresponents (model típic: la descripció, en què parlem de diferents aspectes de la persona, l’objecte o el lloc descrits). Ex. La dona, ben segur que estava vivint una gran tragèdia. La seva cara s’arrugava sota la pressió d’una gran tristesa. Les seves mans, nervioses, delataven un neguit intern incontrolable. El seu cos es vinclava endavant pel pes que li ofegava l’ànima.

×