IRTPF_PT-I(P1)-CH-Sep.docx

STUDY  INNOVATIONS
STUDY INNOVATIONSEducator en Study Innovations

CHEMISTRY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (SINGLE OPTION CORRECT) 31. When these species are arranged in order of increasing bond energy, what is the correct sequence? (A) N2, O2, F2 (B) F2, O2, N2 (C) O2, F2, N2 (D) O2, N2, F2 32. A sample of peanut oil weighing 1.576 g is added to 25 ml of 0.421 M KOH. After saponification is complete, 8.46 ml of 0.273 M H2SO4 is needed to neutralize excess of KOH. The saponification number of peanut oil is (saponification number is defined as the milligrams of KOH consumed by 1 g of oil) (A) 209.6 (B) 108.9 (C) 98.9 (D) 218 .9 33. The activity of a radioactive sample reduced from 20 Ci to 1.25 Ci in 2000 years. The half- life of the sample and its decay constant are, respectively, (A) 4000 years and 1.1  10–3 y–1 (B) 500 years and 1.386  10–3 y–1 (C) 1000 years and 1.386  10–3 y–1 (D) can’t be calculated 34. At which of the following four conditions, the density of nitrogen will be the largest? (A) STP (B) 273 K and 2 atm (C) 546 K and 1 atm (D) 546 K and 2 atm 35. van der Waal’s constant ‘b’ of a gas is 125.57 centilitre/mol. How near can the centres of the two molecules approach each other? (A) 8  10–8 cm (B) 4.65  10–7 cm (C) 8  10–8 m (D) 1.6  10–7 m 36. Cl2 gas has been introduced in an 8 litre cubical container at pressure 5 atm and 300 K temperature. The following equilibrium has been achieved. Al(s) + 3/2Cl2(g) AlCl3(s) If the thickness of inner side of walls has been decreased by 0.04 mm at equilibrium, then find out Kp for the reaction ( = 1.13 g/cc) (A) (2.7)+3/2 (B) (2.7)–3/2 (C) (5.4)+3/2 (D) (5.4)–3/2 37. A sample of hard water contains 0.005 mole of calcium chloride per litre. What is the minimum concentration of sodium sulphate which must be added for removing the Ca2+ ions from this water sample? (Ksp(CaSO4) = 2.410–5) (A) 4.810–2 (B) 4.810–3 (C) 2.4×10–2 (D) 2.410–3 38. Mass of borax (Na2B4O7.10H2O) required to prepare 100 ml 0.1 N solution is (A) 0.72 gm (B) 0.95 gm (C) 3.8 gm (D) 1.92 gm 39. During a K-electron capture mainly, (A) rays are emitted (B) particles are emitted (C) positrons are emitted (D) X-rays are emitted 40. The activation energy for the forward as well as backward reaction is decreased by 100 J, then the equilibrium amount of NH3 will (A) increase (B) decrease (C) remain constant (D) cannot be predicted 41. The magnetic moment of an iron compound is 5.918 BM, then the oxidation state of iron in this compound will be (A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3 42. The value of rate constant for a reaction is 10–5 at 25oC and 10–5% molecules can cross energy barrier at this temperature, then the maximum value of rate constant possible for this reaction will be (A) 10–5 (B) 10–2 (C) 102 (D) 1 43. The coefficient of S in the balanced reaction is (A) 5 (B) 10 (C) 15 (D) 1 44. The number of electrons lost or gained in the reaction are (A) 6 (B) 10 (C) 18 (D) 36 45. A hypothetical reaction, follows the mechanism

1
CHEMISTRY
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (SINGLE OPTION CORRECT)
31. When these species are arranged in order of increasing bond energy, what is the correct
sequence?
(A) N2, O2, F2 (B) F2, O2, N2
(C) O2, F2, N2 (D) O2, N2, F2
32. A sample of peanut oil weighing 1.576 g is added to 25 ml of 0.421 M KOH. After saponification is
complete, 8.46 ml of 0.273 M H2SO4 is needed to neutralize excess of KOH. The saponification number of
peanut oil is (saponification number is defined as the milligrams of KOH consumed by 1 g of oil)
(A) 209.6 (B) 108.9
(C) 98.9 (D) 218 .9
33. The activity of a radioactive sample reduced from 20 Ci to 1.25 Ci in 2000 years. The
half- life of the sample and its decay constant are, respectively,
(A) 4000 years and 1.1  10–3
y–1
(B) 500 years and 1.386  10–3
y–1
(C) 1000 years and 1.386  10–3
y–1
(D) can’t be calculated
34. At which of the following four conditions, the density of nitrogen will be the largest?
(A) STP(B) 273 K and 2 atm
(C) 546 K and 1 atm (D) 546 K and 2 atm
35. van der Waal’s constant ‘b’ of a gas is 125.57 centilitre/mol. How near can the centres of the two
molecules approach each other?
(A) 8  10–8
cm (B) 4.65  10–7
cm
(C) 8  10–8
m (D) 1.6  10–7
m
36. Cl2 gas has been introduced in an 8 litre cubical container at pressure 5 atm and 300 K temperature.
The following equilibrium has been achieved.
Al(s) + 3/2Cl2(g) AlCl3(s)
If the thickness of inner side of walls has been decreased by 0.04 mm at equilibrium, then find out Kp for
the reaction ( Al
 = 1.13 g/cc)
(A) (2.7)+3/2
(B) (2.7)–3/2
(C) (5.4)+3/2
(D) (5.4)–3/2
37. A sample of hard water contains 0.005 mole of calcium chloride per litre. What is the minimum
concentration of sodium sulphate which must be added for removing the Ca2+
ions from this water sample?
(Ksp(CaSO4) = 2.410–5
)
(A) 4.810–2
(B) 4.810–3
(C) 2.4×10–2
(D) 2.410–3
38. 2
4 7 2 3 3
B O H O H BO OH


 
 
Mass of borax (Na2B4O7.10H2O) required to prepare 100 ml 0.1 N solution is
(A) 0.72 gm (B) 0.95 gm
(C) 3.8 gm (D) 1.92 gm
39. During a K-electron capture mainly,
(A)  rays are emitted (B)  particles are emitted
(C) positrons are emitted (D) X-rays are emitted
2
40. 2 2 3
N 3H 2NH heat.
  The activation energy for the forward as well as backward reaction is
decreased by 100 J, then the equilibrium amount of NH3 will
(A) increase (B) decrease
(C) remain constant (D) cannot be predicted
41. The magnetic moment of an iron compound is 5.918 BM, then the oxidation state of iron in this
compound will be
(A) 0 (B) 1
(C) 2 (D) 3
42. The value of rate constant for a reaction is 10–5
at 25o
C and 10–5
% molecules can cross energy
barrier at this temperature, then the maximum value of rate constant possible for this reaction will be
(A) 10–5
(B) 10–2
(C) 102
(D) 1
43. The coefficient of S in the balanced reaction is
3
2 5 2 2 7 3 4
As S H Cr O H AsO S Cr 
 
  
(A) 5 (B) 10
(C) 15 (D) 1
44. 2
3 4
Al(SCN) SO HCN


 
The number of electrons lost or gained in the reaction are
(A) 6 (B) 10
(C) 18 (D) 36
45. A hypothetical reaction,
2
2X Y 2XY
 
 follows the mechanism
2
X X X (fast)

2 2
X Y 2XY (slow)

then the order of reaction is
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) undefined
46. A mixture of two gases A and B is placed in a container at pressure 1 atmosphere. Due to a pin
hole in the container, gaseous mixture effuses out. At first instant % of A in effused mixture is 10%, then
what was the % of B in container present initially?
(A) 81.8 (B) 22.22
(C) 18.18 (D) 50.11
47. Which of the following statement is/are not true for bond
  ?
1. It is formed by the overlapping of p p or p d orbitals.
2. It is stronger than sigma bond.
3. It is formed when  bond already exists.
4. It is resulted from sideways overlapping of orbitals.
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 2, 3 and 4
(C) 2 and 4 (D) 1, 2 and 4
48. Which of the following statement is not correct?
(A) Hybridization is the mixing of atomic orbitals prior to their combining into molecular orbitals.
(B) sp2
hybrid orbitals are formed from two p-atomic orbitals and one s-atomic orbital.
3
(C) dsp3
hybrid orbitals are all at 90o
to one another.
(D) d2
sp3
hybrid orbitals are directed towards the corner of regular octahedral.
49. A freshly cut piece of wood gives 16100 counts of ray
  emission per minute per kg and old
wooden bowl gives 13200 counts per minute per kg. The age of wooden bowl is (half-life of 14
C is 5568
years) [Given: log 1.219 = 0.0857]
(A) 576 years (B) 1591 years
(C) 100 years (D) 300 years
50. The number of - and -particles
  emitted in the nuclear reaction, 228 212
90 83
Th Bi ,

 are
(A) 7 , 3
  (B) 3 , 4
 
(C) 4 , 3
  (D) 4 ,
 
51. 0.1 M acetic acid solution is titrated against 0.1 M NaOH solution. What would be the difference in
pH between ¼ and ¾ stages of neutralization of acid?
(A) 2 log 3/4 (B) 2 log 1/4
(C) log 1/3 (D) 2 log 3
52. The pH of a saturated solution of M(OH)2 is 10. The Ksp value at this temperature is
(A) 5  10–13
(B) 5  10–10
(C) 5  10–8
(D) None of the above
53. The equilibrium constants for the following reactions at 1400 K are given
2H2O(g) 2H2(g) + O2(g); K1 = 2.1  10–13
, 2CO2(g) 2CO(g) + O2(g); K2 = 1.4  10–12
.
Then the equilibrium constant K for the reaction at temperature 1400 K is
H2(g) + CO2(g) CO(g) + H2O(g)
(A) 2.04(B) 20.5
(C) 2.6 (D) 8.4
54. Liquid 3
NH ionizes to a slight extent. At 60°C, its ionic product,
3
36
NH 4 2
K [NH ][NH ] 10 .
  
 
The number of
2
NH ions present per ml of pure liquid 3
NH are
(assuming that NA = 6  1023
)
(A) 300 ions (B) 400 ions
(C) 600 ions (D) 500 ions
55. One litre of gaseous mixture is effused in 5 min 11 sec, while 1 litre of oxygen takes 10 mins for
effusion through the same pin hole. If the gaseous mixture contains methane and hydrogen, calculate the
density of the gaseous mixture at 1 atm and 298 K.
(A) 5.269 gm/litre (B) 4.298 gm/litre
(C) 9.567 gm/litre (D) 0.351 gm/litre
56. A sample of water from newly dug well read pH = 7 in the field study on the night of
31st
Dec. 2005 in Shimla. The sample was
(A) basic (B) acidic
(C) neutral (D) cannot be predicted
57. 20 gm of CaCO3 was taken into a vessel of 10 litre volume and heated at 800o
C. What per cent of
CaCO3 will decompose if Kp for the reaction, 3 2
CaCO (s) CaO(s) CO (g),
 is 1.16 atm?
(A) 20% (B) 40%
(C) 60% (D) 66%
4
58. CO2 and He are kept in a container at a partial pressure of
2
CO He
P and P at temperature T.
A small orifice is made in the wall of container, it is observed that both the gases effuse at the same rate.
The ratio
2
CO He
P : P is
(A) 3.33 : 1 (B) 1 : 3.33
(C) 2 : 1 (D) 1 : 2
59. The correct order of increasing N – O bond length in
2 2 3
NO , NO and NO

  is
(A)
3 2 2
NO NO NO

 
 
(B)
2 2 3
NO NO NO
  
 
(C)
2 3 2
NO NO NO

 
 
(D)
2 2 3
NO NO NO

 
 
60. The circumference of the 4th
orbit of hydrogen is 5.32 nm. The wavelength of electron revolving in
the first Bohr orbit will be
(A) 0.133 nm (B) 1.33 nm
(C) 4.32 nm (D) None of the above
5
ANSWERS
31. B
32. A
33. B
34. B
35. B
36. B
37. B
38. D
39. D
40. C
41. D
42. C
43. C
44. C
45. C
46. A
47. C
48. C
49. B
50. D
51. D
52. A
53. C
54. C
55. D
56. B
57. D
58. A
59. D
60. D
HINTS & SOLUTIONS
32. Equivalents of KOH used by oil = [25  0.421 – 8.46 0.273 2
  ]10–3
 Moles of KOH used = 5.90  10–3
 Mass of KOH used in milligrams = 5.90  10–3
56  1000 = 330.40
 Saponification number = 330.40
1.576
= 209.64
33. From 20 Ci to 1.25 Ci, the number of halves involved is 4
 t1/2 = T
n
= 2000
4
= 500 years
 = 0.693
500
= 1.386  10–3
year–1
.
 (B)
34. Density of a gas is given  = PM
RT
. Obviously, the choice that has greater P
T
would have greater
density.
6
 (B)
36.
2
Cl
5 8
n
0.082 300



= 1.63
Mass of Al(s) = 0.0510–1
(20206)1.13 = 13.56 gm
So, mass Al(s) dissociated = 0.5 moles
So, equilibrium established
Al(s) + 3/2 Cl2(g) AlCl3(s)
3
1.63 0.5
2
 
0.5
So, Kp =
 
2
3/ 2
3/ 2
Cl
0.88 0.082 300
p
8

  
 
  
 
= (2.7)–3/2
37. [Ca2+
] = [CaCl2] = 0.005 (N)
  4
2 2
sp 4
CaSO
K Ca SO
 
   
    
5 2
4
2.40 10 0.005 SO
 
 
    
 
5
2
4 3
2.4 10
SO M
5 10




   
  
4.810–3
49. 16100 0.693
2.303 log t
13200 5568
 
2.303 5568 161
t log
0.693 132


5568
log 1.219
0.3010

= 1590.85 years 1591 years

52. 2
2
M(OH) M 2OH
 

 
pH = 14 – pOH
10 = 14 – pOH
pOH = 14 – 10 = 4
log OH 4;
 
[OH–
] = 10–4
M
2
sp
K M OH
    
   
4
4 2
10
[10 ]
2


 
 
 
 
= 5 × 10–13
55.
2
2
O
mix
O mix.
1litre
M
r (5 60 11)sec
1litre
r M
60 10sec
 
 

mixture
32 600
M 311
 
7
mix
32 311 311
M 8.5974222
600 600
 
 

PM 1 8.5974222
0.3518343
RT 0.082 298

   

56. The value of K decreases with decreases in temperature.
14
w
K 10
 (at temperature > 25o
C)
H+
< 10–7
For neutral water, pH = –log H+
pH > 7
So, pH 7 indicated must be acidic.
58.
2 2
2
CO CO He
He He CO
r P M
r P M
 
2
CO
He
P
1 4
1 P 44
  
2
CO
He
P 3.33
P 1

60. 2 r n
  
Circumference 4
2 r 5.32 4
    
4
5.32
1.33
4
   
Now, 2
1 1 4 1
2 r , also r r 4
    
Hence, (D).

Recomendados

IRTPF_PT-I(P1)-CH.doc por
IRTPF_PT-I(P1)-CH.docIRTPF_PT-I(P1)-CH.doc
IRTPF_PT-I(P1)-CH.docSTUDY INNOVATIONS
3 vistas6 diapositivas
IRTPF-PT-III(P1)-CH_NK-Sep.docx por
IRTPF-PT-III(P1)-CH_NK-Sep.docxIRTPF-PT-III(P1)-CH_NK-Sep.docx
IRTPF-PT-III(P1)-CH_NK-Sep.docxSTUDY INNOVATIONS
5 vistas8 diapositivas
FT-PO4-2_Pranati Sahoo_18.01.07.docx por
FT-PO4-2_Pranati Sahoo_18.01.07.docxFT-PO4-2_Pranati Sahoo_18.01.07.docx
FT-PO4-2_Pranati Sahoo_18.01.07.docxSTUDY INNOVATIONS
5 vistas6 diapositivas
RSM13_Miscellaneous Objective .doc por
RSM13_Miscellaneous Objective .docRSM13_Miscellaneous Objective .doc
RSM13_Miscellaneous Objective .docSTUDY INNOVATIONS
7 vistas10 diapositivas
R-1.Students Copy_PC-1-51 por
R-1.Students Copy_PC-1-51R-1.Students Copy_PC-1-51
R-1.Students Copy_PC-1-51STUDY INNOVATIONS
17 vistas51 diapositivas
R2-1.Students Copy_PC-1-42 por
R2-1.Students Copy_PC-1-42R2-1.Students Copy_PC-1-42
R2-1.Students Copy_PC-1-42STUDY INNOVATIONS
5 vistas42 diapositivas

Más contenido relacionado

Similar a IRTPF_PT-I(P1)-CH-Sep.docx

AITS-Opent Test-P2-CH-Sep.docx por
AITS-Opent Test-P2-CH-Sep.docxAITS-Opent Test-P2-CH-Sep.docx
AITS-Opent Test-P2-CH-Sep.docxSTUDY INNOVATIONS
5 vistas6 diapositivas
RSM13_Objective_Phase I to VI_Paper_1.doc por
RSM13_Objective_Phase I to VI_Paper_1.docRSM13_Objective_Phase I to VI_Paper_1.doc
RSM13_Objective_Phase I to VI_Paper_1.docSTUDY INNOVATIONS
3 vistas8 diapositivas
Vacation Assignment(Chemistry)XI.pdf por
Vacation Assignment(Chemistry)XI.pdfVacation Assignment(Chemistry)XI.pdf
Vacation Assignment(Chemistry)XI.pdfSTUDY INNOVATIONS
13 vistas12 diapositivas
Class XI Sample paper 1 Chemistry por
Class XI Sample paper 1 ChemistryClass XI Sample paper 1 Chemistry
Class XI Sample paper 1 ChemistryAshima Aggarwal
1.7K vistas24 diapositivas
DPP-1-Student Copy-1-45 por
DPP-1-Student Copy-1-45DPP-1-Student Copy-1-45
DPP-1-Student Copy-1-45STUDY INNOVATIONS
8 vistas49 diapositivas
DPP-1-Student Copy-1-69 por
DPP-1-Student Copy-1-69DPP-1-Student Copy-1-69
DPP-1-Student Copy-1-69STUDY INNOVATIONS
17 vistas74 diapositivas

Similar a IRTPF_PT-I(P1)-CH-Sep.docx(20)

Class XI Sample paper 1 Chemistry por Ashima Aggarwal
Class XI Sample paper 1 ChemistryClass XI Sample paper 1 Chemistry
Class XI Sample paper 1 Chemistry
Ashima Aggarwal1.7K vistas
Some basic concepts of chemistry por suresh gdvm
Some basic concepts of chemistrySome basic concepts of chemistry
Some basic concepts of chemistry
suresh gdvm2.7K vistas
Dr. Burke Practice Test 2 por Lamar1411_SI
Dr. Burke Practice Test 2Dr. Burke Practice Test 2
Dr. Burke Practice Test 2
Lamar1411_SI4K vistas

Más de STUDY INNOVATIONS

Science-Class-12 Physics and Chemistry DPP Talent Search Examinations por
Science-Class-12 Physics and Chemistry DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-12 Physics and Chemistry DPP Talent Search Examinations
Science-Class-12 Physics and Chemistry DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
5 vistas15 diapositivas
Science-Class-12 Maths DPP Talent Search Examinations por
Science-Class-12 Maths DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-12 Maths DPP Talent Search Examinations
Science-Class-12 Maths DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
6 vistas3 diapositivas
Science-Class-11 Physics and Chemistry DPP Talent Search Examinations por
Science-Class-11 Physics and Chemistry DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-11 Physics and Chemistry DPP Talent Search Examinations
Science-Class-11 Physics and Chemistry DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
11 vistas14 diapositivas
Science-Class-11 Maths DPP Talent Search Examinations por
Science-Class-11 Maths DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-11 Maths DPP Talent Search Examinations
Science-Class-11 Maths DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
5 vistas3 diapositivas
Science-Class-11 Biology DPP Talent Search Examinations por
Science-Class-11 Biology DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-11 Biology DPP Talent Search Examinations
Science-Class-11 Biology DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
6 vistas9 diapositivas
Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations por
Science-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
8 vistas12 diapositivas

Más de STUDY INNOVATIONS(20)

Science-Class-12 Physics and Chemistry DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Science-Class-12 Physics and Chemistry DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-12 Physics and Chemistry DPP Talent Search Examinations
Science-Class-12 Physics and Chemistry DPP Talent Search Examinations
Science-Class-12 Maths DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Science-Class-12 Maths DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-12 Maths DPP Talent Search Examinations
Science-Class-12 Maths DPP Talent Search Examinations
Science-Class-11 Physics and Chemistry DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Science-Class-11 Physics and Chemistry DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-11 Physics and Chemistry DPP Talent Search Examinations
Science-Class-11 Physics and Chemistry DPP Talent Search Examinations
STUDY INNOVATIONS11 vistas
Science-Class-11 Maths DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Science-Class-11 Maths DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-11 Maths DPP Talent Search Examinations
Science-Class-11 Maths DPP Talent Search Examinations
Science-Class-11 Biology DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Science-Class-11 Biology DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-11 Biology DPP Talent Search Examinations
Science-Class-11 Biology DPP Talent Search Examinations
Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Science-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Science-Class-9 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations
STUDY INNOVATIONS11 vistas
Science-Class-8 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Science-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations
STUDY INNOVATIONS11 vistas
Mathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Mathematics-Class-3 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations por STUDY INNOVATIONS
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations

Último

ACTIVITY BOOK key water sports.pptx por
ACTIVITY BOOK key water sports.pptxACTIVITY BOOK key water sports.pptx
ACTIVITY BOOK key water sports.pptxMar Caston Palacio
430 vistas4 diapositivas
ANATOMY AND PHYSIOLOGY UNIT 1 { PART-1} por
ANATOMY AND PHYSIOLOGY UNIT 1 { PART-1}ANATOMY AND PHYSIOLOGY UNIT 1 { PART-1}
ANATOMY AND PHYSIOLOGY UNIT 1 { PART-1}DR .PALLAVI PATHANIA
240 vistas195 diapositivas
Class 10 English lesson plans por
Class 10 English  lesson plansClass 10 English  lesson plans
Class 10 English lesson plansTARIQ KHAN
257 vistas53 diapositivas
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptx por
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptxCh. 7 Political Participation and Elections.pptx
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptxRommel Regala
72 vistas11 diapositivas
ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks Effectively por
ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks EffectivelyISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks Effectively
ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks EffectivelyPECB
545 vistas18 diapositivas
ICS3211_lecture 08_2023.pdf por
ICS3211_lecture 08_2023.pdfICS3211_lecture 08_2023.pdf
ICS3211_lecture 08_2023.pdfVanessa Camilleri
103 vistas30 diapositivas

Último(20)

Class 10 English lesson plans por TARIQ KHAN
Class 10 English  lesson plansClass 10 English  lesson plans
Class 10 English lesson plans
TARIQ KHAN257 vistas
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptx por Rommel Regala
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptxCh. 7 Political Participation and Elections.pptx
Ch. 7 Political Participation and Elections.pptx
Rommel Regala72 vistas
ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks Effectively por PECB
ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks EffectivelyISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks Effectively
ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27005: Managing AI Risks Effectively
PECB 545 vistas
Narration ppt.pptx por TARIQ KHAN
Narration  ppt.pptxNarration  ppt.pptx
Narration ppt.pptx
TARIQ KHAN119 vistas
Education and Diversity.pptx por DrHafizKosar
Education and Diversity.pptxEducation and Diversity.pptx
Education and Diversity.pptx
DrHafizKosar118 vistas
Universe revised.pdf por DrHafizKosar
Universe revised.pdfUniverse revised.pdf
Universe revised.pdf
DrHafizKosar112 vistas
OEB 2023 Co-learning To Speed Up AI Implementation in Courses.pptx por Inge de Waard
OEB 2023 Co-learning To Speed Up AI Implementation in Courses.pptxOEB 2023 Co-learning To Speed Up AI Implementation in Courses.pptx
OEB 2023 Co-learning To Speed Up AI Implementation in Courses.pptx
Inge de Waard167 vistas
JiscOAWeek_LAIR_slides_October2023.pptx por Jisc
JiscOAWeek_LAIR_slides_October2023.pptxJiscOAWeek_LAIR_slides_October2023.pptx
JiscOAWeek_LAIR_slides_October2023.pptx
Jisc79 vistas
Scope of Biochemistry.pptx por shoba shoba
Scope of Biochemistry.pptxScope of Biochemistry.pptx
Scope of Biochemistry.pptx
shoba shoba124 vistas
Structure and Functions of Cell.pdf por Nithya Murugan
Structure and Functions of Cell.pdfStructure and Functions of Cell.pdf
Structure and Functions of Cell.pdf
Nithya Murugan368 vistas
Plastic waste.pdf por alqaseedae
Plastic waste.pdfPlastic waste.pdf
Plastic waste.pdf
alqaseedae125 vistas
Community-led Open Access Publishing webinar.pptx por Jisc
Community-led Open Access Publishing webinar.pptxCommunity-led Open Access Publishing webinar.pptx
Community-led Open Access Publishing webinar.pptx
Jisc74 vistas
11.28.23 Social Capital and Social Exclusion.pptx por mary850239
11.28.23 Social Capital and Social Exclusion.pptx11.28.23 Social Capital and Social Exclusion.pptx
11.28.23 Social Capital and Social Exclusion.pptx
mary850239281 vistas
Psychology KS5 por WestHatch
Psychology KS5Psychology KS5
Psychology KS5
WestHatch77 vistas

IRTPF_PT-I(P1)-CH-Sep.docx

  • 1. 1 CHEMISTRY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (SINGLE OPTION CORRECT) 31. When these species are arranged in order of increasing bond energy, what is the correct sequence? (A) N2, O2, F2 (B) F2, O2, N2 (C) O2, F2, N2 (D) O2, N2, F2 32. A sample of peanut oil weighing 1.576 g is added to 25 ml of 0.421 M KOH. After saponification is complete, 8.46 ml of 0.273 M H2SO4 is needed to neutralize excess of KOH. The saponification number of peanut oil is (saponification number is defined as the milligrams of KOH consumed by 1 g of oil) (A) 209.6 (B) 108.9 (C) 98.9 (D) 218 .9 33. The activity of a radioactive sample reduced from 20 Ci to 1.25 Ci in 2000 years. The half- life of the sample and its decay constant are, respectively, (A) 4000 years and 1.1  10–3 y–1 (B) 500 years and 1.386  10–3 y–1 (C) 1000 years and 1.386  10–3 y–1 (D) can’t be calculated 34. At which of the following four conditions, the density of nitrogen will be the largest? (A) STP(B) 273 K and 2 atm (C) 546 K and 1 atm (D) 546 K and 2 atm 35. van der Waal’s constant ‘b’ of a gas is 125.57 centilitre/mol. How near can the centres of the two molecules approach each other? (A) 8  10–8 cm (B) 4.65  10–7 cm (C) 8  10–8 m (D) 1.6  10–7 m 36. Cl2 gas has been introduced in an 8 litre cubical container at pressure 5 atm and 300 K temperature. The following equilibrium has been achieved. Al(s) + 3/2Cl2(g) AlCl3(s) If the thickness of inner side of walls has been decreased by 0.04 mm at equilibrium, then find out Kp for the reaction ( Al  = 1.13 g/cc) (A) (2.7)+3/2 (B) (2.7)–3/2 (C) (5.4)+3/2 (D) (5.4)–3/2 37. A sample of hard water contains 0.005 mole of calcium chloride per litre. What is the minimum concentration of sodium sulphate which must be added for removing the Ca2+ ions from this water sample? (Ksp(CaSO4) = 2.410–5 ) (A) 4.810–2 (B) 4.810–3 (C) 2.4×10–2 (D) 2.410–3 38. 2 4 7 2 3 3 B O H O H BO OH       Mass of borax (Na2B4O7.10H2O) required to prepare 100 ml 0.1 N solution is (A) 0.72 gm (B) 0.95 gm (C) 3.8 gm (D) 1.92 gm 39. During a K-electron capture mainly, (A)  rays are emitted (B)  particles are emitted (C) positrons are emitted (D) X-rays are emitted
  • 2. 2 40. 2 2 3 N 3H 2NH heat.   The activation energy for the forward as well as backward reaction is decreased by 100 J, then the equilibrium amount of NH3 will (A) increase (B) decrease (C) remain constant (D) cannot be predicted 41. The magnetic moment of an iron compound is 5.918 BM, then the oxidation state of iron in this compound will be (A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3 42. The value of rate constant for a reaction is 10–5 at 25o C and 10–5 % molecules can cross energy barrier at this temperature, then the maximum value of rate constant possible for this reaction will be (A) 10–5 (B) 10–2 (C) 102 (D) 1 43. The coefficient of S in the balanced reaction is 3 2 5 2 2 7 3 4 As S H Cr O H AsO S Cr       (A) 5 (B) 10 (C) 15 (D) 1 44. 2 3 4 Al(SCN) SO HCN     The number of electrons lost or gained in the reaction are (A) 6 (B) 10 (C) 18 (D) 36 45. A hypothetical reaction, 2 2X Y 2XY    follows the mechanism 2 X X X (fast)  2 2 X Y 2XY (slow)  then the order of reaction is (A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) undefined 46. A mixture of two gases A and B is placed in a container at pressure 1 atmosphere. Due to a pin hole in the container, gaseous mixture effuses out. At first instant % of A in effused mixture is 10%, then what was the % of B in container present initially? (A) 81.8 (B) 22.22 (C) 18.18 (D) 50.11 47. Which of the following statement is/are not true for bond   ? 1. It is formed by the overlapping of p p or p d orbitals. 2. It is stronger than sigma bond. 3. It is formed when  bond already exists. 4. It is resulted from sideways overlapping of orbitals. (A) 1, 2, 3, 4 (B) 2, 3 and 4 (C) 2 and 4 (D) 1, 2 and 4 48. Which of the following statement is not correct? (A) Hybridization is the mixing of atomic orbitals prior to their combining into molecular orbitals. (B) sp2 hybrid orbitals are formed from two p-atomic orbitals and one s-atomic orbital.
  • 3. 3 (C) dsp3 hybrid orbitals are all at 90o to one another. (D) d2 sp3 hybrid orbitals are directed towards the corner of regular octahedral. 49. A freshly cut piece of wood gives 16100 counts of ray   emission per minute per kg and old wooden bowl gives 13200 counts per minute per kg. The age of wooden bowl is (half-life of 14 C is 5568 years) [Given: log 1.219 = 0.0857] (A) 576 years (B) 1591 years (C) 100 years (D) 300 years 50. The number of - and -particles   emitted in the nuclear reaction, 228 212 90 83 Th Bi ,   are (A) 7 , 3   (B) 3 , 4   (C) 4 , 3   (D) 4 ,   51. 0.1 M acetic acid solution is titrated against 0.1 M NaOH solution. What would be the difference in pH between ¼ and ¾ stages of neutralization of acid? (A) 2 log 3/4 (B) 2 log 1/4 (C) log 1/3 (D) 2 log 3 52. The pH of a saturated solution of M(OH)2 is 10. The Ksp value at this temperature is (A) 5  10–13 (B) 5  10–10 (C) 5  10–8 (D) None of the above 53. The equilibrium constants for the following reactions at 1400 K are given 2H2O(g) 2H2(g) + O2(g); K1 = 2.1  10–13 , 2CO2(g) 2CO(g) + O2(g); K2 = 1.4  10–12 . Then the equilibrium constant K for the reaction at temperature 1400 K is H2(g) + CO2(g) CO(g) + H2O(g) (A) 2.04(B) 20.5 (C) 2.6 (D) 8.4 54. Liquid 3 NH ionizes to a slight extent. At 60°C, its ionic product, 3 36 NH 4 2 K [NH ][NH ] 10 .      The number of 2 NH ions present per ml of pure liquid 3 NH are (assuming that NA = 6  1023 ) (A) 300 ions (B) 400 ions (C) 600 ions (D) 500 ions 55. One litre of gaseous mixture is effused in 5 min 11 sec, while 1 litre of oxygen takes 10 mins for effusion through the same pin hole. If the gaseous mixture contains methane and hydrogen, calculate the density of the gaseous mixture at 1 atm and 298 K. (A) 5.269 gm/litre (B) 4.298 gm/litre (C) 9.567 gm/litre (D) 0.351 gm/litre 56. A sample of water from newly dug well read pH = 7 in the field study on the night of 31st Dec. 2005 in Shimla. The sample was (A) basic (B) acidic (C) neutral (D) cannot be predicted 57. 20 gm of CaCO3 was taken into a vessel of 10 litre volume and heated at 800o C. What per cent of CaCO3 will decompose if Kp for the reaction, 3 2 CaCO (s) CaO(s) CO (g),  is 1.16 atm? (A) 20% (B) 40% (C) 60% (D) 66%
  • 4. 4 58. CO2 and He are kept in a container at a partial pressure of 2 CO He P and P at temperature T. A small orifice is made in the wall of container, it is observed that both the gases effuse at the same rate. The ratio 2 CO He P : P is (A) 3.33 : 1 (B) 1 : 3.33 (C) 2 : 1 (D) 1 : 2 59. The correct order of increasing N – O bond length in 2 2 3 NO , NO and NO    is (A) 3 2 2 NO NO NO      (B) 2 2 3 NO NO NO      (C) 2 3 2 NO NO NO      (D) 2 2 3 NO NO NO      60. The circumference of the 4th orbit of hydrogen is 5.32 nm. The wavelength of electron revolving in the first Bohr orbit will be (A) 0.133 nm (B) 1.33 nm (C) 4.32 nm (D) None of the above
  • 5. 5 ANSWERS 31. B 32. A 33. B 34. B 35. B 36. B 37. B 38. D 39. D 40. C 41. D 42. C 43. C 44. C 45. C 46. A 47. C 48. C 49. B 50. D 51. D 52. A 53. C 54. C 55. D 56. B 57. D 58. A 59. D 60. D HINTS & SOLUTIONS 32. Equivalents of KOH used by oil = [25  0.421 – 8.46 0.273 2   ]10–3  Moles of KOH used = 5.90  10–3  Mass of KOH used in milligrams = 5.90  10–3 56  1000 = 330.40  Saponification number = 330.40 1.576 = 209.64 33. From 20 Ci to 1.25 Ci, the number of halves involved is 4  t1/2 = T n = 2000 4 = 500 years  = 0.693 500 = 1.386  10–3 year–1 .  (B) 34. Density of a gas is given  = PM RT . Obviously, the choice that has greater P T would have greater density.
  • 6. 6  (B) 36. 2 Cl 5 8 n 0.082 300    = 1.63 Mass of Al(s) = 0.0510–1 (20206)1.13 = 13.56 gm So, mass Al(s) dissociated = 0.5 moles So, equilibrium established Al(s) + 3/2 Cl2(g) AlCl3(s) 3 1.63 0.5 2   0.5 So, Kp =   2 3/ 2 3/ 2 Cl 0.88 0.082 300 p 8            = (2.7)–3/2 37. [Ca2+ ] = [CaCl2] = 0.005 (N)   4 2 2 sp 4 CaSO K Ca SO            5 2 4 2.40 10 0.005 SO            5 2 4 3 2.4 10 SO M 5 10            4.810–3 49. 16100 0.693 2.303 log t 13200 5568   2.303 5568 161 t log 0.693 132   5568 log 1.219 0.3010  = 1590.85 years 1591 years  52. 2 2 M(OH) M 2OH      pH = 14 – pOH 10 = 14 – pOH pOH = 14 – 10 = 4 log OH 4;   [OH– ] = 10–4 M 2 sp K M OH          4 4 2 10 [10 ] 2           = 5 × 10–13 55. 2 2 O mix O mix. 1litre M r (5 60 11)sec 1litre r M 60 10sec      mixture 32 600 M 311  
  • 7. 7 mix 32 311 311 M 8.5974222 600 600      PM 1 8.5974222 0.3518343 RT 0.082 298       56. The value of K decreases with decreases in temperature. 14 w K 10  (at temperature > 25o C) H+ < 10–7 For neutral water, pH = –log H+ pH > 7 So, pH 7 indicated must be acidic. 58. 2 2 2 CO CO He He He CO r P M r P M   2 CO He P 1 4 1 P 44    2 CO He P 3.33 P 1  60. 2 r n    Circumference 4 2 r 5.32 4      4 5.32 1.33 4     Now, 2 1 1 4 1 2 r , also r r 4      Hence, (D).