Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Св. Пимен Зографски.pptx

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Св.pptx
Св.pptx
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 7 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Más reciente (20)

Anuncio

Св. Пимен Зографски.pptx

  1. 1. СВ.ПИМЕН ЗОГРАФСКИ Патрон на 11 ОУ Честит празник 11 ОУ!
  2. 2. Празникът на 11 ОУ На 3 ноември църкавата отбелязва успението на Св. Пимен Зографски. Празника на едно училище, се превръща в личен празник на всеки, който по един или друг начин се е докоснал до нещо, свързано с него. Много думи, изразяващи високата оценка за работата на училището, могат да бъдат изречени.
  3. 3. Икона на Св. Пимен Зографски Икона на Св. Пимен Зографски Храм “Св. Пимен Зографски”
  4. 4. Кой е Свети Пимен Зографски? Той е покровител на българските художници. Денят се чества от художниците, иконописците и реставраторите. Според легендата, рожденото му име е Павел и след като разпродал имуществото си, се е замонашил на п-в Атон. Там е получил името Пимен, но когато станал 55-годишен Св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач. Години наред Св. Пимен обикаля българските земи, проповядва, строи и обновява храмове и манастири, като ги украсява със стенописи.
  5. 5. Биография Роден е в София около 1540 г. Родителите му го дали да се учи на писмо, иконопис, църковно пение и светото писаниe при зографския йеромонах Тома, който служел тогава в древната градска църква „Св. Великомъченик Георги“. Скоро след смъртта на родителите му, починал и неговият наставник. Павел раздал имуществото си и се отправил към българския манастир в п-в Атон. Там получил името Пимен и изучил професията си.
  6. 6. Зографски манастир Художествена картина на Св. Пимен Зографски Икона на Георги Зограф
  7. 7. БЛАГОДАРИМ ЗА ВНИМАНИЕТО! Изпълнили: Никол Шейретова, Никол Думчева, Деяна Радева На 3 ноември почитаме Св. Пимен Зографски.

×