Pershtatja e Shtazeve

E
Pershtatja e Shtazeve
• Në mbretërinë e shtazëve
nga të gjitha mënyrat e të
jetuarit, ndoshta më e
rëndësishmja është zakoni i
të jetuarit në një komunitet,
në grupe familjesh.Kafshët
kanë shumë benefite nga të
jetuarit së bashku me
speciet e të njëjtit lloj. Ata
gjejnë ushqim së bashku,
kujdesen për më të vegjlit
dhe mbrojnë njëri-tjetrin nga
predatorët.
• Nga të gjitha përshtatje të mrekullueshme në
mbretërinë e kafshëve, ndoshta më e rëndësishme
është zakon të jetojnë së bashku në grupe
komunale apo familjare. Kafshët mund të nxjerrin
një shumë të përfitojnë nga koha e shpenzimeve me
anëtarët e tjerë të të njëjtit lloj. Ata mund të
ndihmojnë çdo ushqim tjetër të gjetur, të mbrojtur
kundër grabitqarët dhe të kujdesen për të rinjt.
Specie të panumërta të angazhohen në grup
jetesës, qoftë në tufat, koloni, hareme, shoqëritë
komplekse ose shoqatat lirshme.
• Por ndoshta forma më e
thjeshtë dhe më e
zakonshme e grupit që
jetojnë në botën
natyrore është ajo e
familjeve bërthamore, të
cilat mund të përbëhet
nga një mashkull - çift
femra me të vegjëlit e
tyre, një mashkull të
vetëm dhe femra të
ndryshme dhe të rinj, një
grup i femrave dhe të
vegjëlit e tyre , ose
çfarëdo kombinimi
veprat më të mira.
• Fluturimi lejon kafshët të transportohen nga një
vend në tjetrin shumë më shpejt se ata që përdorin
këmbët por jo vetëm kaq, gjithashtu të fluturosh
lejon kafshët të ikin më shpejt nga predatorët, të
eksplorojnë terrene të tjera të gjejnë burime të tjera
edhe nga vendet më të paarritshme.
• Migrimi eshte një nga përshtatjet me te
madhe në mbretërinë e kafshëve dhe një që
është përdorur nga një shumëllojshmëri të
llojeve të ndryshme. Asgjë në natyrë nuk
është më e frymëzuese se lëvizja e një
popullsie prej kafshëve përgjatë horizontit si
ato migrojnë nga një vend në tjetrin. Arsyet
për migrimin janë të ndryshme, por ata
zakonisht kanë të bëjnë me gjetjen e ushqimit
dhe një vend i mirë për të ardhmen.
• Disa kafshë mbulojnë pjesë të mëdha të globit me
rrugët e tyre të migrimit. Për shembull, ne Arktik
bëhet një migrim vjetor nga baza e mbarështimit
në Arktik për bazat e saj dimërore në Antarktidë,
duke mbuluar një distancë prej 25.000 kilometra.
• Disa kafshë fshihen duke përdorur teknika të
maskuara. Pra, ata nuk mund të zbulohen në
mjedisin e tyre, sepse paraqitja e tyre shkrihet
me ngjyrat dhe dizajnet.
• Disa krijesa kanë një ngjyrë dhe dizajn që
përputhen me mbulojën e tokës së vendit ku
ata jetojnë. Për shembull, është shumë e
vështirë të vërehet një tigër i fshehur në bar
të verdhë.
• Zogu Potoo që jeton në
xhunglat e Venezuelës është
një mjeshtër i maskimit.Ngjyra
e puplave të shpendëve dhe
ngjyra e lehut të pemës ku ai
ulet janë njësoj. Pema është
në të majtë dhe shpendi është
në të djathtë me një
ngjashmëri të përsosur.
• Aluzioni i vetëm që mund të
dallojë zogun nga larg është
sqepi i tij dhe sytë e tij.Por
zogu di si të përdorë dizajnin
në trupin e tij dhe fillon të
luajë në momente të
rrezikut.Ai mbyll sqepin dhe
sytë e tij dhe bëhet i ngurtë.
• Duke pasur për tu ngritur nga shtrati në ditët e
dimrit të ftohtë mund të jetë e pakëndshme
për të bërë letargji duket si një ide mjaft të
zgjuar. Pas të gjitha, kjo është një mënyrë e
madhe për të shpëtuar nga i ftohti dhe një
metodë zgjuar për të mbijetuar në kushte të
vështira, ose kur burimet janë të pakta. Një
shumë e kafshëve bien ne gjume duke
përfshirë Chipmunks-at dhe arinjt.
• Disa kafshë, si ariu i bardh i Amerikes, bie ne gjumë
gjatë dimrit, por mund të zgjohet nga gjumi i tyre
disi më lehtë.
• Për kafshët që jetojnë në zonat ku burimet e
tilla si ushqimi dhe ujë janë të pakta për
periudha të gjata kohore, aftësia për të ruajtur
yndyrë dhe ujë në trup mund të kuptohet
dallimi në mes jetës dhe vdekjes. Një
shembull mahnitës e ruajtjes së burimeve vjen
nga deveja Bactrian, një deve dy-gungaçe që
jeton në rajonet shkëmbore të Azisë Qendrore
dhe Lindore, ku temperaturat shkojnë nga -28
C° në dimër kurse ne vere 38 C°.
• Deveja Bactrian ka një çift gungash të përshtatjeve
kryesore që i ndihmojnë ata të mbijetojnë këto
kushte të veshtira. Së pari, gungat e saj janë të
mbushura me yndyra, të cilat mund të konvertohen
në energji dhe ujë në kohë të veshtire.
• Disa femra shijojn gëzimin e amësisë, ndërsa
të tjerat vetëm sa më shpejt do të le ne dikush
tjetër të bëjë punë për ta. Për shembull, disa
zogj janë të njohur për zakonin e tyre të folesë
parazitizmin, i cili i referohet hedhjen vezët e
tyre në folen e te tjerëve , të cilët më pas
ushqehen dhe kujdesen për pasardhësit
jetimë. Në konkurrencën e dobet për ushqim
ato zakonisht vdesin.
• Kjo është një përshtatje e shkëlqyer, por një
fole shkatërruese për llojin tjeter.
1 de 15

Recomendados

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
110K vistas9 diapositivas
Projekt histori por
Projekt historiProjekt histori
Projekt historijola cenollari
12.7K vistas16 diapositivas
Rruazoret por
RruazoretRruazoret
RruazoretRonaldo Marku
14.9K vistas11 diapositivas
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
53.1K vistas27 diapositivas
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9 por
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9arbanhlalni
3.6K vistas14 diapositivas
Ngrohja globale por
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.4K vistas8 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.6K vistas23 diapositivas
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.6K vistas30 diapositivas
Kimia ne jeten e perditshme por
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.7K vistas14 diapositivas
Ndryshimet klimatike por
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeKamila Hysenllari
16.6K vistas24 diapositivas
Hekuri ,elementi kimik me vlere... por
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.9K vistas7 diapositivas
Energjia, llojet dhe perdorimi por
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
34.8K vistas7 diapositivas

La actualidad más candente(20)

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.6K vistas
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.6K vistas
Kimia ne jeten e perditshme por Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K vistas
Hekuri ,elementi kimik me vlere... por Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.9K vistas
Energjia, llojet dhe perdorimi por BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.8K vistas
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike por koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.3K vistas
Filozofia gjate shekullit XVII por Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vistas
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore por Mirsad
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad114.3K vistas
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo por Aldrin Pashku
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku10.1K vistas
Prodhimi i energjise por roberto1723
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto172323.1K vistas
VESHJET POPULLORE SHQIPTARE por roni45
VESHJET POPULLORE SHQIPTAREVESHJET POPULLORE SHQIPTARE
VESHJET POPULLORE SHQIPTARE
roni4536.8K vistas
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.7K vistas
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet. por Fjorelo
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Fjorelo21.1K vistas
Veshje popullore por selda20
Veshje populloreVeshje popullore
Veshje popullore
selda2043.8K vistas
Energjia dhe Burimet e Energjisë por Klajdi Proko
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko28.1K vistas
Trupat gjeometrik por Esmer Alda
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
Esmer Alda261.8K vistas

Destacado

Sjellja e kafsheve por
Sjellja e kafsheveSjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheveKe Keiss
37.4K vistas9 diapositivas
Kokaina por
Kokaina Kokaina
Kokaina Erdi Dibra
1.2K vistas17 diapositivas
Peaceful People por
Peaceful People Peaceful People
Peaceful People Erdi Dibra
373 vistas13 diapositivas
Projekt ne informatike por
Projekt ne informatike Projekt ne informatike
Projekt ne informatike NA XXXXXXXXXXXXX
3.7K vistas11 diapositivas
Kafsha ime e preferuar por
Kafsha ime e preferuarKafsha ime e preferuar
Kafsha ime e preferuarGabriel baro
7.1K vistas10 diapositivas
Lidhja e matematikes me lendet e tjera por
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
44.4K vistas15 diapositivas

Destacado(20)

Sjellja e kafsheve por Ke Keiss
Sjellja e kafsheveSjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheve
Ke Keiss37.4K vistas
Kokaina por Erdi Dibra
Kokaina Kokaina
Kokaina
Erdi Dibra1.2K vistas
Peaceful People por Erdi Dibra
Peaceful People Peaceful People
Peaceful People
Erdi Dibra373 vistas
Kafsha ime e preferuar por Gabriel baro
Kafsha ime e preferuarKafsha ime e preferuar
Kafsha ime e preferuar
Gabriel baro7.1K vistas
Lidhja e matematikes me lendet e tjera por olinuhi
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
olinuhi44.4K vistas
Kafshet ne rrezik zhdukje por Klarisa Klara
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
Klarisa Klara19.3K vistas
Biomat tokesore por Enxhi_01
Biomat tokesoreBiomat tokesore
Biomat tokesore
Enxhi_0114.2K vistas
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi) por Fleurati
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Fleurati9.8K vistas
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri por Erdi Dibra
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Erdi Dibra34.3K vistas
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje por EniLikaj
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeBimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
EniLikaj33.4K vistas
Biodiversiteti por Ergi Nushi
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Ergi Nushi11.6K vistas
Kompjuteri dhe pjeset e tij por Altin Emiri
Kompjuteri dhe pjeset e tijKompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tij
Altin Emiri29.9K vistas
Matematika8 por Esmer Alda
Matematika8Matematika8
Matematika8
Esmer Alda58K vistas
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 por dritispahiu
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
dritispahiu38.1K vistas
projekt ne informatike por koralda
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
koralda30K vistas
Matematika ne jeten e perditshme por Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana151K vistas
Projekt Matematike por Matilda Gremi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
Matilda Gremi151.3K vistas

Similar a Pershtatja e Shtazeve

gjitaret projekt por
 gjitaret projekt gjitaret projekt
gjitaret projektArjan Shahinlli
4.2K vistas16 diapositivas
Gjitaret projekt por
Gjitaret projektGjitaret projekt
Gjitaret projektArjan Shahinlli
173 vistas16 diapositivas
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx por
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxBiologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxOrgesaIbri
105 vistas16 diapositivas
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint`` por
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Adriatik Rexha
1.1K vistas90 diapositivas
Bota ujore por
Bota ujoreBota ujore
Bota ujoreAnisa Kreka
25.1K vistas34 diapositivas
Bota ujore por
Bota ujoreBota ujore
Bota ujoreentela kreka
770 vistas34 diapositivas

Similar a Pershtatja e Shtazeve(14)

Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx por OrgesaIbri
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxBiologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
OrgesaIbri105 vistas
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint`` por Adriatik Rexha
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Adriatik Rexha1.1K vistas
Bota ujore por Anisa Kreka
Bota ujoreBota ujore
Bota ujore
Anisa Kreka25.1K vistas
Dituri natyre por kaltersi
Dituri natyreDituri natyre
Dituri natyre
kaltersi19.3K vistas
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret... por Eva Kajushi
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Eva Kajushi57.1K vistas
Biodiversiteti ne komunen e kukesit por MetiMuja
Biodiversiteti ne komunen e kukesitBiodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesit
MetiMuja41 vistas
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve por Erdi Dibra
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Erdi Dibra6.2K vistas
Peshqit D.Bushaj por BushiDriton
Peshqit D.BushajPeshqit D.Bushaj
Peshqit D.Bushaj
BushiDriton2.8K vistas
Bletet por Gaz Mend
BletetBletet
Bletet
Gaz Mend13.2K vistas
Gjallesat ne zhdukje por Endi Prifti
Gjallesat ne zhdukjeGjallesat ne zhdukje
Gjallesat ne zhdukje
Endi Prifti745 vistas
Përshtatja lokale dhe stinore por Mario Peleshka
Përshtatja lokale dhe stinorePërshtatja lokale dhe stinore
Përshtatja lokale dhe stinore
Mario Peleshka4.5K vistas

Más de Erdi Dibra

Magnetet por
Magnetet Magnetet
Magnetet Erdi Dibra
947 vistas13 diapositivas
All ready and packed! por
All ready and packed!  All ready and packed!
All ready and packed! Erdi Dibra
207 vistas21 diapositivas
Muzik - Instrumentet muzikore por
Muzik - Instrumentet muzikoreMuzik - Instrumentet muzikore
Muzik - Instrumentet muzikoreErdi Dibra
12.3K vistas11 diapositivas
Kimi - Sistemi Periodik por
Kimi - Sistemi PeriodikKimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi PeriodikErdi Dibra
11.6K vistas13 diapositivas
Biologji - Poleni dhe Pluhurimi por
Biologji - Poleni dhe PluhurimiBiologji - Poleni dhe Pluhurimi
Biologji - Poleni dhe PluhurimiErdi Dibra
1.7K vistas8 diapositivas
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore por
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore Erdi Dibra
12.5K vistas8 diapositivas

Más de Erdi Dibra(14)

Magnetet por Erdi Dibra
Magnetet Magnetet
Magnetet
Erdi Dibra947 vistas
All ready and packed! por Erdi Dibra
All ready and packed!  All ready and packed!
All ready and packed!
Erdi Dibra207 vistas
Muzik - Instrumentet muzikore por Erdi Dibra
Muzik - Instrumentet muzikoreMuzik - Instrumentet muzikore
Muzik - Instrumentet muzikore
Erdi Dibra12.3K vistas
Kimi - Sistemi Periodik por Erdi Dibra
Kimi - Sistemi PeriodikKimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi Periodik
Erdi Dibra11.6K vistas
Biologji - Poleni dhe Pluhurimi por Erdi Dibra
Biologji - Poleni dhe PluhurimiBiologji - Poleni dhe Pluhurimi
Biologji - Poleni dhe Pluhurimi
Erdi Dibra1.7K vistas
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore por Erdi Dibra
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Erdi Dibra12.5K vistas
Gjeografi - Evropa Veriore por Erdi Dibra
Gjeografi - Evropa VerioreGjeografi - Evropa Veriore
Gjeografi - Evropa Veriore
Erdi Dibra2.3K vistas
Shendeti Dhe Droga por Erdi Dibra
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Erdi Dibra4.8K vistas
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja por Erdi Dibra
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk ZadejaMuzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Erdi Dibra1.5K vistas
Biologji - Frymemarrja por Erdi Dibra
Biologji - FrymemarrjaBiologji - Frymemarrja
Biologji - Frymemarrja
Erdi Dibra28.2K vistas
Gjeografi - Evropa por Erdi Dibra
Gjeografi - EvropaGjeografi - Evropa
Gjeografi - Evropa
Erdi Dibra19.2K vistas
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj por Erdi Dibra
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I SajBiologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Erdi Dibra10.2K vistas
Journey Into Space por Erdi Dibra
Journey Into SpaceJourney Into Space
Journey Into Space
Erdi Dibra1.4K vistas
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore por Erdi Dibra
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve KurrizoreBiologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
Erdi Dibra379 vistas

Pershtatja e Shtazeve

 • 2. • Në mbretërinë e shtazëve nga të gjitha mënyrat e të jetuarit, ndoshta më e rëndësishmja është zakoni i të jetuarit në një komunitet, në grupe familjesh.Kafshët kanë shumë benefite nga të jetuarit së bashku me speciet e të njëjtit lloj. Ata gjejnë ushqim së bashku, kujdesen për më të vegjlit dhe mbrojnë njëri-tjetrin nga predatorët.
 • 3. • Nga të gjitha përshtatje të mrekullueshme në mbretërinë e kafshëve, ndoshta më e rëndësishme është zakon të jetojnë së bashku në grupe komunale apo familjare. Kafshët mund të nxjerrin një shumë të përfitojnë nga koha e shpenzimeve me anëtarët e tjerë të të njëjtit lloj. Ata mund të ndihmojnë çdo ushqim tjetër të gjetur, të mbrojtur kundër grabitqarët dhe të kujdesen për të rinjt. Specie të panumërta të angazhohen në grup jetesës, qoftë në tufat, koloni, hareme, shoqëritë komplekse ose shoqatat lirshme.
 • 4. • Por ndoshta forma më e thjeshtë dhe më e zakonshme e grupit që jetojnë në botën natyrore është ajo e familjeve bërthamore, të cilat mund të përbëhet nga një mashkull - çift femra me të vegjëlit e tyre, një mashkull të vetëm dhe femra të ndryshme dhe të rinj, një grup i femrave dhe të vegjëlit e tyre , ose çfarëdo kombinimi veprat më të mira.
 • 5. • Fluturimi lejon kafshët të transportohen nga një vend në tjetrin shumë më shpejt se ata që përdorin këmbët por jo vetëm kaq, gjithashtu të fluturosh lejon kafshët të ikin më shpejt nga predatorët, të eksplorojnë terrene të tjera të gjejnë burime të tjera edhe nga vendet më të paarritshme.
 • 6. • Migrimi eshte një nga përshtatjet me te madhe në mbretërinë e kafshëve dhe një që është përdorur nga një shumëllojshmëri të llojeve të ndryshme. Asgjë në natyrë nuk është më e frymëzuese se lëvizja e një popullsie prej kafshëve përgjatë horizontit si ato migrojnë nga një vend në tjetrin. Arsyet për migrimin janë të ndryshme, por ata zakonisht kanë të bëjnë me gjetjen e ushqimit dhe një vend i mirë për të ardhmen.
 • 7. • Disa kafshë mbulojnë pjesë të mëdha të globit me rrugët e tyre të migrimit. Për shembull, ne Arktik bëhet një migrim vjetor nga baza e mbarështimit në Arktik për bazat e saj dimërore në Antarktidë, duke mbuluar një distancë prej 25.000 kilometra.
 • 8. • Disa kafshë fshihen duke përdorur teknika të maskuara. Pra, ata nuk mund të zbulohen në mjedisin e tyre, sepse paraqitja e tyre shkrihet me ngjyrat dhe dizajnet. • Disa krijesa kanë një ngjyrë dhe dizajn që përputhen me mbulojën e tokës së vendit ku ata jetojnë. Për shembull, është shumë e vështirë të vërehet një tigër i fshehur në bar të verdhë.
 • 9. • Zogu Potoo që jeton në xhunglat e Venezuelës është një mjeshtër i maskimit.Ngjyra e puplave të shpendëve dhe ngjyra e lehut të pemës ku ai ulet janë njësoj. Pema është në të majtë dhe shpendi është në të djathtë me një ngjashmëri të përsosur. • Aluzioni i vetëm që mund të dallojë zogun nga larg është sqepi i tij dhe sytë e tij.Por zogu di si të përdorë dizajnin në trupin e tij dhe fillon të luajë në momente të rrezikut.Ai mbyll sqepin dhe sytë e tij dhe bëhet i ngurtë.
 • 10. • Duke pasur për tu ngritur nga shtrati në ditët e dimrit të ftohtë mund të jetë e pakëndshme për të bërë letargji duket si një ide mjaft të zgjuar. Pas të gjitha, kjo është një mënyrë e madhe për të shpëtuar nga i ftohti dhe një metodë zgjuar për të mbijetuar në kushte të vështira, ose kur burimet janë të pakta. Një shumë e kafshëve bien ne gjume duke përfshirë Chipmunks-at dhe arinjt.
 • 11. • Disa kafshë, si ariu i bardh i Amerikes, bie ne gjumë gjatë dimrit, por mund të zgjohet nga gjumi i tyre disi më lehtë.
 • 12. • Për kafshët që jetojnë në zonat ku burimet e tilla si ushqimi dhe ujë janë të pakta për periudha të gjata kohore, aftësia për të ruajtur yndyrë dhe ujë në trup mund të kuptohet dallimi në mes jetës dhe vdekjes. Një shembull mahnitës e ruajtjes së burimeve vjen nga deveja Bactrian, një deve dy-gungaçe që jeton në rajonet shkëmbore të Azisë Qendrore dhe Lindore, ku temperaturat shkojnë nga -28 C° në dimër kurse ne vere 38 C°.
 • 13. • Deveja Bactrian ka një çift gungash të përshtatjeve kryesore që i ndihmojnë ata të mbijetojnë këto kushte të veshtira. Së pari, gungat e saj janë të mbushura me yndyra, të cilat mund të konvertohen në energji dhe ujë në kohë të veshtire.
 • 14. • Disa femra shijojn gëzimin e amësisë, ndërsa të tjerat vetëm sa më shpejt do të le ne dikush tjetër të bëjë punë për ta. Për shembull, disa zogj janë të njohur për zakonin e tyre të folesë parazitizmin, i cili i referohet hedhjen vezët e tyre në folen e te tjerëve , të cilët më pas ushqehen dhe kujdesen për pasardhësit jetimë. Në konkurrencën e dobet për ushqim ato zakonisht vdesin.
 • 15. • Kjo është një përshtatje e shkëlqyer, por një fole shkatërruese për llojin tjeter.