Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
L'antiga grecia economia
L'antiga grecia economia
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 11 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Similares a Els romans (20)

Anuncio

Más reciente (20)

Anuncio

Els romans

 1. 1. Els Romans Lucia Pascual Baez 5è 2017-2018
 2. 2. L’edat antiga En el primer mil·lenni aC a la península Ibèrica habitaven dos grups de pobles: els ibers i els celtes. Després van arribar pel mar Mediterrani els pobles colonitzadors : els fenicis, els grecs i els cartaginesos .
 3. 3. Els romans i Hispània • Fa més de 2.000 anys, els romans van derrotar als cartaginesos i van conquerir la Península. La van anomenar Hispània i la van convertir en una de les províncíes més importants de l’imperi romà.
 4. 4. Els ibers Els pobles ibers s’estenien pel sud i l’est de la Península. Vivien en pobles emmurallats construïts en zones elevades o a prop d’un riu. Les cases eren rectangulars i es distribuïen formant carrers. Els ibers s'organitzaven en tribus. Moltes estaven governades per un reietó La majoria de la població es dedicava a l’agricultura i la ramaderia. També tenien una llengua i una escriptura pròpies .
 5. 5. Els Celtes Els Celtes ocupaven les terres de la Meseta i de la costa atlàntica de la Península. Vivien en pobles emmurallats i elevats anomenats castres. Les cases eren circulars i es distribuïen pel poblat de manera desordenada.
 6. 6. Mapa de la península en l’època pre-romana
 7. 7. Els pobles colonitzadors Els fenicis van arribar a la Península atrets per la seva riquesa en minerals com l’or y plata. Provenien de l’Àsia i eren bons navegants i excel·lents comerciants. Es van instal·lar a la costa andalusa, on van fundar colònies, com ara Gadir (Cadis). Els grecs van arribar a la costa mediterrània per comerciar amb els metalls la sal i l’espart de la Península .Els cartaginesos venien de l’Àfrica es van instal·lar a les illes Balears i a l’est de la península. Els cartaginesos i els romans es van enfrontar en les guerres púniques. Els romans van vèncer als cartaginesos.
 8. 8. La conquesta romana • Els romans i els cartaginesos es van enfrontar en les guerres púniques. L'any 218 aC els romans van desembarcar a Empúries i van expulsar els cartaginesos. La conquista va durar més de 200 anys.
 9. 9. L’organització d’hispània • Van organitzar el territori el van dividir Hispània en cinc províncies: la Bètica, Luisitània, la Tarraconense, la Gal·lècia i la Cartaginense.
 10. 10. La romanització • Els pobladors de la península van adoptar a poc a poc els costums dels romans. Aquest procés es coneix com a romanització. Es van establir als poblats celtes i ibers i els van transformar en ciutats romanes. • El cristianisme es va convertir en la religió oficial de l’imperi romà.
 11. 11. L’art romà • Els romans eren excel·lents constructors. Feien servir dos Nous materials: el ciment i el formigó, que és una barreja de pedres, ciment i sorra.

×