Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Visita al sr. Roderic Gaya

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 22 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Similares a Visita al sr. Roderic Gaya (20)

Anuncio

Visita al sr. Roderic Gaya

 1. 1. En Roderic Gaya, Què en sabem? Roderic Gaya Graus Nascut a Mollerussa el 15 de novembre 1934 al Carrer Balmes Mollerussa, 1934, nº30. A l’any 1943, decideix anar viure al Salt del Llums. El Sr. Gaya, inicia el món laboral en una edat fràgil, concretament als 13 anys treballant de lampista i guanyant un sou de 15 pessetes anys, al mes. També va treballar durant 35 anys de capatàs a la companyia FECSA. Lampista, electricista i llauner per ofici. A partir de la jubilació, es va dedicar, com a artesà autodidacte, al món apassionant de les miniatures de caire rural; els material que p ; q utilitza en la fabricació dels diferents objectes és el llautó i aram. L'any 1999 va exposar en el marc de les festes de Sant Isidori al Centre Cultural de Mollerussa.
 2. 2. RECULL BIOGRÀFIC Roderic Gaya Graus A la imatge el Sr. Roderic Gaya amb una mostra de maquetes de trens a escala durant imatge, Sr l’exposició de la 11a. Fira del Col.leccionisme.
 3. 3. Lampista, Lampista Electricista i llauner Lampista [del fr. lampiste, íd., der. de lampe 'un llum', del ll. lampas, -ădis, íd.] m i f OFIC 1 1 Persona que fabrica llums o en ven. 2 Electricista especialment el que té cura de les instal·lacions d enllumenament. Electricista, instal lacions d'enllumenament 2 p ext Llauner 2. Electricista [de elèctric] m i f OFIC Persona que fa o repara instruments, maquinària, etc., elèctrics, o bé que fa o repara instal·lacions elèctriques. Llauner -a [de llauna] m i f OFIC 1 Persona que es dedica a fer o a adobar objectes de llauna llauna. 2 Persona que instal·la o adoba les conduccions d'aigua, substitueix els vidres trencats, etc. llau_ner.
 4. 4. TROBADA El di 10 d f b dia de febrer d l 2014 ens t b del trobem un grup d j de joves d l’EJI de amb un grup de persones del Casal Municipal de la Gent Gran, per fer una visita al Sr. Roderic Gaya. El Sr. Gaya, explica com es va introduir en el món de les miniatures i quin va ser el seu procés d’aprenentatge al llarg del temps. També ens va ensenyar les diferents col·leccions de miniatures, les quals ha adquirit amb el pas dels anys, donant per exemple, màquines de tren, diferents tipus de carros ( bota, mula, estaquirots, funerari...), entre moltes altres maquetes. l l Al seu costat vam descobrir i/o recordar, noms antics de carrers i botigues de la nostra ciutat. I fins i tot, vàrem poder traslladar-nos anys endarrere, tot analitzat l’evolució de les màquines de tren.
 5. 5. Els nois i noies de l’Espai Jove Intercultural i la gent gran del casal Municipal de Mollerussa, escoltant al Sr. Roderic Gaya.
 6. 6. El salt dels llums El Salt dels Llums també feia corrent com el Salt del Duran. De fet el Salt dels Llums va ser la primera entrada de llum a Mollerussa, el 15 de maig de 1904, aprofitant que era Festa Major. ag 90 , ap o a e a es a Majo El Salt dels Llums va ser explotat per companyies elèctriques com La Canadiense Riegos y Fuerzas del Ebro o F.E.C.S.A. Més amunt hi trobem El Salt del Duran és, en realitat, un salt d’aigua de 4.5mt de desnivell brut, construït per ordre de La Forestal d’Urgell (La Forestal de Urgel), nom de la paperera que durant anys i panys va ser el motor industrial de la comarca amb altres contemporànies indústries com la lletera El Castillo o la Farinera. Foto de la façana
 7. 7. El salt dels llums El salt d’aigua s’aprofitava per a fer part de la llum que alimentava la paperera; aquesta llum transitava per un tramat de fil al llarg de la tercera sèquia del canal d’Urgell per endinsar-se a Mollerussa i arribar al seu destí La destí, Forestal. Allí f i rodar, entre altres, l i l feia d les immenses bobines que estiraven la pasta de paper, amb el seu olor peculiar i els seus vapors calents.
 8. 8. Els carros i els trens L’afició principal del sr. Roderic Gaya és realitzar amb les seves mans carros i trens amb miniatura. Aquest gran treball es caracteritza per tenir grans dosis de paciència, dedicar-hi A b ll d d d d h força temps, i a més, una certa inversió econòmica. La t d l i d t b ll b L metodologia de treball es basa en analitzar les d d a partir d’una fotografia, lit l dades ti d’ f t fi com és el cas dels trens o bé, utilitzant les mides de carros reals, que ell mateix ha vist. Amb les mesures correctes, realitza totes les miniatures a escala 1:10 Els materials que utilitza són els que ell més coneix: el llautó (aliatge de coure amb zinc), l’aram (coure batut, laminat o forjat en forma de xapa), el ferro, etc. Materials que coneix molt bé ja que els ha treballat durant molts anys. Per poder conservar millor, les miniatures de llautó el Sr. Roderic utilitza un vernís transparent amb esprai.
 9. 9. Els carros • Diligència: Fa referència a l’època de l’oest. És una rèplica d’un carro de l’ any p y 1905.
 10. 10. Els carros De B t D Botes: Aquest carro, s’utilitzava anys enrere, amb l fi lit t d poder b la finalitat de d transportar el vi als pobles i ciutats. S’ha de mencionar que abans, el vi no estava embotellat, per tant cada comprador/a, anava a l b i d / la botiga d des de casa amb la seva ampolla o recipient, demanat els litres de vi que volgués comprar. El Sr. Roderic, també ens va ensenyar que, en aquella època, ll s’ utilitzava per poder mesurar el vi el medidor o mesurador de vins. La capacitat de cada bota és d’uns 350 o 400 litres. El vi es venia a granel a la botiga del Mateu Miró i Castelló del vi. Mesurador Detalls del carro de Botes
 11. 11. Els carros Dels Estaquirots: El carro dels estaquirots es feia estaquirots, servir anys enrere, amb la finalitat d’anar al camp a buscar els feixos (palla i farratge, ...). Aquest carro, està format per uns bastons de dos metres de llarg que és posaven al costat de les baranes del carro perquè hi cabés la màxima quantitat de garbes També es garbes. També, posava un cèrcol de ferro al damunt de les vares del carro, per poder posar les garbes que sortissin fins al cap de l’animal al l’animal; capçalet del darrere s’hi afegia una escaleta de fusta que allargava el carro per poder carregar encara més garbes. é b Detalls del Carro dels estaquirots
 12. 12. Els carros De Morts: Aquest s’utilitzava anys enrere, amb la finalitat de transportar difunts i era conegut, per tothom, com el carro de morts. Segons ens va mencionar el Sr Gaya Sr. Gaya, depenent del nivell econòmic, hi havia més o menys cavalls. Així tal i com diu la dita catalana “ com més rics, més animals ”. El carro de morts, va ser utilitzat fins a finals dels anys 60 En 60. aquell moment es va posar en circulació l’automòbil fúnebre. Detalls del Carro de Morts
 13. 13. Els trens: 16 són les maquetes que formen part de la col·lecció del Sr. Roderic Gaya.
 14. 14. Els trens D’entre totes elles, en destaca aquesta. És la primera màquina de vapor que va ser capaç d’arrossegar 10 tones de ferro. El 21 de febrer de 1804, a més d’arrossegar 1804 d arrossegar aquestes 10 tones de ferro, va ser capaç de transportar 60 persones, en el que va ser el primer viatge en ferrocarril amb passatgers. Màquina de Trevithick. Per fer un total de 16 km, vàren fer falta 4 hores i 5 minuts. El seu creador en va ser el Sr. Trevithick.
 15. 15. Els trens
 16. 16. Els trens
 17. 17. L Arreu L’Arreu Romà El Sr. Roderic Gaya, també ha realitzat altres tipus de miniatures, com és el cas d’una arreu. Aquesta és una eina utilitzada per a ll l d llaurar l la terra a través d'obrir-hi solcs. És un instrument agrícola que permet d'obrir solcs a l t l la terra, generalment per t l l t tal de condicionar-la millor per a la sembra. Estava formada per una part davantera que era la que estirava l'animal, anomenada timó, peça que estava enllaçada amb l cameta, i ll d b la aquesta s'unia amb la base de l'arreu (la rella) acabada per la punta amb un d t l L rella era l part que dental. La ll la t servia per llaurar, enfonsant-se a dintre la terra. Detall de l’Arreu
 18. 18. La Font de Linyola Detalls de la Font de Linyola També ha reproduït una font de Linyola, on gràcies a la instal·lació d’aquesta instal lació d aquesta font, es va produir l’arribada de l’aigua al poble a l’any 1899 el l any 1899; mateix any què es va construir l’escola i poc d é de l’arribada del després d l’ ib d d l tren. Un any més tard arribaria també l’enllumenat elèctric a aquesta població veïna a Mollerussa.
 19. 19. El Pessebre Finalment, el Sr. Gaya, va dedicar 12 anys de la seva vida per poder construir a casa seva un pessebre molt peculiar amb: Efectes l Ef luminotècnic è Tenia una mida de 4m quadrats. Estels de fibra òptica, efectes de pluja.... Durant 10 o 12 dies el visitaven unes 1000 persones de diferents pobles. Cada sessió durava 25 minuts, havia de ser un grup format per15 persones. El pessebre NO era una mostra estàtica sinó més aviat una b t tàti i ó é i t “representació teatral” en que es desenvolupaven diferents escenes, de manera encadenada, on hi tenia part, a més de l’exposició del pessebre en si mateix, l’escenificació amb moviment d ll i só. b i t de llum ó El Sr. Roderic Gaya, porta 14 anys recitant el poema de Nadal, aquest dura 45 minuts i s’ha de dir tot de memòria; data de l’any 1930 i encara avui en dia continua vigent. l any

×