Treball d’Ètica i Valencià

Projecte: Atreveix-te a
pensar
Estela Domingo Vila, Celia Olmos Morellà, Alba Guerrero Benítez...
ÍNDEX
1. Portada
2. Índex
3. Tasca 1, idees prèvies
4. Tasca 2, act. 1
5. Acabament act. 1
6. Act. 2
7. Act. 3
8. Act. 3 (...
Tasca 1: Idees prèvies

Ser valent va unit a ser més lliure?
Si eres valent lluites per la llibertat, en canvi, si no ho e...
Tasca 2: redacció il·lustrada
Activitat 1
Fernando Sabater pensa que som lliures, no lliures de decidir que dia
naixem, qu...
Jo soc lliure de llegir o no
llegir. (ser lliure)
Activitat 2
Sapere aude és una locució llatina que significa «atreveix-te a saber»;
també sol interpretar-se com «tingues ...
ACTIVITAT 3

Fragment 1 Kant parla sobre Què és la Il·lustració

a) Era el segle XVIII una època il·lustrada als ulls de K...
a) Kant afirma que els homes viuen en un estat de “minoria
d´edat”. Fixa´t al fragment i defineix què és la minoria d´edat...
e)Quina és la teua opinió al respecte de la Humanitat actualment?
Creus que ja som majors d´edat o que continuen sota l´au...
Activitat 4:
Segons Kant, hem de tindre criteri propi per a ser majors d’edat. Si aquest
no és èticament bo serem menors d...
Activitat 5
Ser valent va unit a ser més lliure, si eres valent lluites per la
llibertat, en canvi si no ho eres no pots c...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Treball etica

427 visualizaciones

Publicado el

 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Treball etica

 1. 1. Treball d’Ètica i Valencià Projecte: Atreveix-te a pensar Estela Domingo Vila, Celia Olmos Morellà, Alba Guerrero Benítez, Gergana Yankova Usilkhova Curs: 4t A Florida Secundària 2013
 2. 2. ÍNDEX 1. Portada 2. Índex 3. Tasca 1, idees prèvies 4. Tasca 2, act. 1 5. Acabament act. 1 6. Act. 2 7. Act. 3 8. Act. 3 (II part) 9. Act. 3 (III part) 10. Act. 4 11. Act. 5
 3. 3. Tasca 1: Idees prèvies Ser valent va unit a ser més lliure? Si eres valent lluites per la llibertat, en canvi, si no ho eres no l’aconsegueixes i no pots canviar el que vols. Llibertat unida al capritx? Hem de buscar la llibertat, però sense perjudicar a altres persones o coses. Si no es respecten les normes, sempre es perjudica a algú, per tant no hi haurà llibertat. Llibertat unida a les normes socials? Sí, perquè tots els ciutadans son lliures, però han de respectar les lleis i normes establertes. La llibertat unida a egoisme o benefici propi? La nostra llibertat acaba, on comença la de l’altre.
 4. 4. Tasca 2: redacció il·lustrada Activitat 1 Fernando Sabater pensa que som lliures, no lliures de decidir que dia naixem, quins pares volem etc.. si no ser lliures en el sentit de que podem ser lliures de prendre decisions per exemple, ser rebel o ser obedient, ser bo o ser mal, som lliures de decidir com ser o com volem ser. Fernando també pensa que ser lliures per a intentar qualsevol cosa no te res que veure amb aconseguir-ho indefectiblement. No es lo mateix llibertat ( que seria elegir dins de lo possible) que omnipotència (que es aconseguir sempre lo que ú vol, encara que sembli impossible). Hi ha coses que depenen de la teua voluntat, i això es ser lliure, però no tot depèn de la voluntat perquè o si nos seria omnipotent. Soc lliure de voler pujar a l’Everest però amb el meu estat físic i la meua nul·la preparació es impossible aconseguir-ho. (omnipotent)
 5. 5. Jo soc lliure de llegir o no llegir. (ser lliure)
 6. 6. Activitat 2 Sapere aude és una locució llatina que significa «atreveix-te a saber»; també sol interpretar-se com «tingues el valor d'usar la teva pròpia raó». Kant va exposar aquesta idea “Sapere Aude” en l’Antic Regim i feia referencia a com era molt atrevit pensar de manera diferent al que deia l’església i al que deien els que manaven. Si pensaves diferent podies morir acusat pel Tribunal de la Inquisició, o en les presons polítiques.
 7. 7. ACTIVITAT 3 Fragment 1 Kant parla sobre Què és la Il·lustració a) Era el segle XVIII una època il·lustrada als ulls de Kant? Per què? Quines circumstàncies històriques faciliten la Il·lustració? -Si -Perquè per a ell, els homes tenien a l´abast de la seua mà, la possibilitat de ser capaços de servir-se bé i amb seguretat del propi enteniment, és a dir, madurar intel·lectualment. -Perquè era un moviment instaurat a tota Europa i ací, en Espanya els Borbons varen estar inspirats en la Il·lustració i la varen utilitzar en benefici. Fragment 2 Kant continua parlant sobre Què és la Il·lustració
 8. 8. a) Kant afirma que els homes viuen en un estat de “minoria d´edat”. Fixa´t al fragment i defineix què és la minoria d´edat de la Humanitat. La “minoria d´edat” per a Kant és la incapacitat de utilitzar la pròpia raó. És a dir, la incapacitat de prendre decisions independents. b) En el segon paràgraf, Kant explica quines són les causes de la minoria d´edat de la Humanitat. Indica-les. Les causes de la minoria d´edat de la Humanitat per a Kant són la mandra i la covardia d´alliberar-se de la conducció aliena perquè resulta més còmode tindre a algú que sigui tutor: que pensi per mi, que sigui la meua consciencia, etc.. per així no fer ningun esforç. c)Kant afirma que la gran majoria dels humans prefereixen no pensar per si mateix i deixar-se guiar per un o altres tutors. Quin són aquests tutors? Quina és la recomanació de Kant per als que viuen en aquest estat de minoria d´edat? - Els tutors són els pensadors -La recomanació que fa Kant és que tinguin valor per a servir-se del seu propi enteniment d) Quina és l´opinió de Kant al respecte de les dones? I ets d´acord? -Kant pensa que les dones tenen encara més “accentuada” eixa “minoria d´edat” -No, ja que hem de partir que els homes i les dónes són iguals en tots els aspectes.
 9. 9. e)Quina és la teua opinió al respecte de la Humanitat actualment? Creus que ja som majors d´edat o que continuen sota l´autoritat d´altres? -Pense que la Humanitat ha complit anys, encara que no molts, que seguim immadurs. -En alguns aspectes seguin igual, sota l´autoritat d´altres, el altres hem complit pocs anys i en uns altres si que som madurs.
 10. 10. Activitat 4: Segons Kant, hem de tindre criteri propi per a ser majors d’edat. Si aquest no és èticament bo serem menors d’edat. El nostre criteri serà bo si és aplicable a totes les persones del planeta. Per altra banda, si el criteri no és aplicable a tots, vol dir que es un criteri egoista, per tant no serà bo. NO. a. Comprar marca per ser més acceptat en el grup. SÍ. b. No fer trampes perquè no s’han de fer trampes. SÍ. c. Cercar el perquè del que s’esdevé al meu voltant. NO. d. Actuar en funció del que hem dicta el sentiment. SÍ. e. Actuar en funció dels meus propis principis. NO. f. Fer els deures perquè si no em requisaran el mòbil.
 11. 11. Activitat 5 Ser valent va unit a ser més lliure, si eres valent lluites per la llibertat, en canvi si no ho eres no pots canviar el que vols. Hem de tindre la llibertat, però sense perjudicar a altres persones. Si no es respecten les normes sempre es perjudica a algú, per tant no hi haurà tanta llibertat. La llibertat també consisteix a respectar als altres. Kant es feia una pregunta, vivim ara en una època il·lustrada? I continua dient que contestaríem que no, però si en una època d’il·lustració. Perquè encara falta molt per a que tots els homes siguin capaços o estiguin en posició de servir-se bé i en la seguretat del propi enteniment. Kant continua dient que la il·lustració es la eixida de l’home en la minoria d’edat La minoria d’edat es no saber servir-se del propi enteniment, sense la direcció d’altre. Ú mateixa es culpable de la seua minoria d’edat quan la causa no es d’un defecte del enteniment, sinó de falta de decisió i ànim per a servir-se sense la introducció d’altre. També ens diu una reflexió: Sapere aude! Que significa: tin el valor de servir-te per el teu propi enteniment! La majoria dels homes tenen com a molt perillós el pas a la majoria d’edat, aquells tutors ja s’han cuidat molt amablement de prendre sobre ells la superintendència. Després d’haver atontat les seues reses domesticades, lis mostren el risc els amenaça si intenten anar-se’n sols. Lo cert es que eixe risc no és tant gran, perquè després de algunes caigudes haurien aprés a caminar. Amb aquest treball hem après moltes coses sobre la llibertat i la igualtat. La filosofia de Kant ens ha paregut interessant i pensem que té raó. La seua filosofia té moltíssims anys i és trist que hui en dia moltíssima gent sigui menor d’edat. Aquest treball ens ha ajudat a aprendre a qüestionar les normes, les lleis, criteris, comportaments...

×