Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad
Publicidad

Pembangunan mampan task 7

  1. LMCP1532 PEMBANGUNAN BANDAR MAMPAN PROF. DATO' IR. DR RIZA ATIQ ABDULLAH BIN O.K. RAHMAT NOR JAMAEYAH BINTI MOHD RADZALI (A155172) TASK 7 : CADANGAN PEMBAHARUAN BANDAR KAJANG
  2. Bandar Kajang • Kajang ialah sebuah mukim dan bandar di daerah Hulu Langat, Selangor, Malaysia. Mukim ini berada bersebelahan dengan mukim Semenyih, mukim Hulu Langat dan mukim Ampang. Kajang ditadbir di bawah Majlis Perbandaran Kajang. • Kajang terletak lebih kurang 21 km (14 batu) di sebelah tenggara Kuala Lumpur. Dari Kuala Lumpur, Kajang dihubungkan melalui jalan raya seperti Lebuhraya Silk dan jalan kereta api. Kajang juga dapat dihubungkan dengan pusat pentadbiran Putrajaya, Cyberjaya dan Bandar Baru Bangi. Di sebelah baratnya pula terletak Bandar Puchong, Batu 3 dan Klang.
  3. TUGASAN Kajang telah menjelma dari sebuah bandar kecil menjadi bandar besar dengan membina bandar- bandar baru seperti Bandar Baru Bangi dan Bandar Seri Putra serta melebarkan pusat bandarnya sehingga ke Sungai Chua. Akan tetapi pusat bandar yang asal tidak banyak berubah dan sebahagian besar penduduknya bekerja di Kuala Lumpur, Putrajaya dan kawasan-kawasan luaran. Anda diminta mencadangkan satu perubahan besar untuk pusat bandar Kajang supaya Kajang boleh berdiri sendiri. Gunakan lukisan dan gambar-gambar yang sesuai.
  4. KESESAKAN JALAN RAYA KESELAMATAN YANG TIDAK TERJAMIN BANJIR PERMASALAHAN YANG TIMBUL DI KAJANG
  5.  Sistem pengangkutan awam yang menggunakan bas tetapi bergerak automatik tanpa pemandu. Bas ini bergerak berpandukan dot-dot magnet di tengah jalan raya dan tidak menggunakan rel.  Sistem ini praktikal digunakan di bandar kerana ruang yang sempit.  Untuk membuat sistem landasan atau rel yang baru memerlukan bajet yang besar tetapi sangat bagus untuk jangka panjang.  Teknologi ini bukan sahaja mengurangkan kesesakan lalu lintas kerana bertindak sebagai pengangkutan awam malah boleh memajukan lagi bandar Kajang. Intelligent Multimode Transit System kurangkan kesesakan lalu lintas
  6. peralatan pemantauan seperti televisyen litar tertutup (CCTV) perlu dipasang dengan lebih banyak untuk mengurangkan kadar jenayah di Bandar Kajang. pemasangan cctv penambahbaikan sistem keselamatan Pemasangan Solar Flash Light di jalan-jalan utama dapat mengurangkan kadar kemalangan jalan raya di sekitar Bandar Kajang.
  7.  Sistem saliran yang baik dapat membantu mengurangkan risiko banjir.  Pihak yang berkenaan perlu memastikan sistem saliran di bandar kajang diperbaiki agar sistematik dan membina longkang yang lebih luas untuk memudahkan pengaliran air.  Memperbaiki longkang yang tersumbat di kawasan perumahan dan bangunan- bangunan. penambahbaikan sistem saliranmengelakkan banjir
  8. Reka bentuk bandar yang lestari Bandar Kajang boleh diperbaharui dengan menekankan aspek kehijauan kawasan bandar iaitu bangunan yang dikelilingi oleh tumbuhan hijau agar persekitaran di kawasan bandar tersebut lebih sihat. Di samping itu, pihak yang berkenaan perlulah membina lebih banyak kawasan rekreasi dan taman di sekitar Bandar Kajang. Malah mewujudkan satu kawasan hijau di bandar tersebut.
  9. Pusat pendidikan dan akademik Bandar Kajang juga berpotensi menjadi pusat pendidikan dan akademik jika terdapat banyak universiti dan sekolah-sekolah yang dibina di sekitar bandar tersebut.
  10. KESIMPULAN Dalam membangun sesebuah bandar ia memerlukan strategi dan perancangan yang menyeluruh iaitu meliputi segala aspek supaya pembangunan yang maju dan mampan dapat dicapai. Bandar Kajang merupakan sebuah bandar yang sangat berpotensi untuk berkembang dengan lebih maju jika permasalahan yang timbul dapat diatasi dengan baik. Oleh itu, semua pihak mestilah berganding bahu dalam menjayakan pembangunan ini.
Publicidad