Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Pendidikan Inklusif (Pelaksanaan Program Pendidikan Inklusif)

26 visualizaciones

Publicado el

Pendidikan Inklusif (Pelaksanaan Program Pendidikan Inklusif)
Bab 2 : Pelaksanaan Program Pendidikan Inklusif
1. Pendekatan Pendidikan Inklusif
- Pendidikan Inklusif Penuh
- Pendidikan Inklisif Separa
2. Proses Pemilihan Murid Pendidikan Inklusif
- Kirteria Pemilihan
- Penempatan

Maaf jika ada kesalahan ejaan dan kekurangan isi serta huraian.
Nota tersebut merupakan hasil daripada buku / nota ringkas / bahan internet.

Publicado en: Educación
  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Pendidikan Inklusif (Pelaksanaan Program Pendidikan Inklusif)

  1. 1. PENDIDIKAN INKLUSIF (BAB2 : Pelaksanaan Program Pendidikan Inklusif) Fai
  2. 2. PENDEKATAN PENDIDIKAN INKLUSIF • MBK ditempatkan di kelas arus perdana sepenuh masa dan mengikuti semua mata pelajaran akademik bersama-sama tipikal. Pendidikan Inklusif Penuh • MBK mengikuti pembelajaran bg mata pelajaran tertentu sahaja mengikut keupayaan murid di kelas arus perdana. • Waktu selebihnya, MBK tersebut akan mengikuti pembelajaran di bilik resos @ di kelas PK Pendidikan Inklusif Separa
  3. 3. PROSES PEMILIHAN MURID PENDIDIKAN INKLUSIF Proses Pemilihan Kriteria Pemilihan Penempatan
  4. 4. Kriteria Pemilihan Melepasi tahap penilaian menggunakan instrumen yg ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia Umur MBK ikut kohort umur murid dalam arus perdana @ tambah 1 thn daripada umur murid dalam arus perdana. Cth: Tahun 2 (umur 8@9 thn) Jawatankuasa Program Pendidikan Khas Sekolah akan memperaku & meluluskan MBK yg layak ikut PPI berdasarkan kriteria yg ditetapkan. MBK yg telah ditempatkan dlm PPI perlu menjalani tempoh percubaan ( max 2 bulan) Setelah tamapt tempoh percubaan, MBK yg tidak sesuai untuk meneruskan pembelajaran di PPI akan ditmptkan ke kelas PPKI. Jika sesuai, murid dikeluarkan di dlm kelas tersebut.
  5. 5. Penempatan Saiz kelas arus perdana yg menjalani Program Pendidikan Inklusif (PPI) kurang daripada 35 orang MBK yg ditempatkan di PPI tidak lebih daripada 5 orang (jika lebih, akan dipindahkan ke kelas lain) MBK ditempatkan di kelas yang selaras dengan pencapaian mereka. Kelas PPI berada dibawah bangunan sekolah bagi MBK yg menggunakan kerusi roda atau MBK yg mempunyai masalah fizikal. Penempatan MBK di PPI mesti mendapat kebenaran daripada ibu bapa secara bertulis dahulu.
  6. 6. RUJUKAN Lee Keok Cheong & Sailajah Nair Sukumaran. (2018). Pendidikan Inklusif. Shah Alam : Oxford Fajar Sdn. Bhd.

×