Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Болести на респираторниотсистем
ТуберкулозаТуберкулозата е заразна болест предизвикана одmucobacterium tuberculosis кој ја открил РобертКох(1882) и во нег...
Биолошки особености натуберкулозната бактеријаБактеријата на ТБЦ е изразито аеробна бактерија,која не може да живее, а пос...
Извор на заразатаНајчест извор на зараза е исплувокот од болниотод туберкулоза. Процентот на заразени истепенот на заболен...
Пат на инфекцијаЗаразата воглавно се остварува преку органите задишење, со вдишување на ситни капки заразенисо туберкулозн...
АстмаКај луѓето со Бронхијална астма дишнитепатишта се осетливи. Кога овие луѓе се изложенина одредени предизвикувачи, нив...
Предизвикувачи* Настинка или грип* Физички вежби* Поленов прав, мувла или трева* Влакна од животни* Прашина* Чад* Промени ...
Добивање астмаПричините што предизвикуваат да се појави астмане се знаат потполно, меѓутоа, кај оние со астмачесто во семе...
Главни знаци на астмата*Рапав, пискав звук или свирење при дишењето*Стегање во градите*Задишеност*Кашлање
Главни знаци на астмата*Рапав, пискав звук или свирење при дишењето*Стегање во градите*Задишеност*Кашлање
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

болести на респираторниот систем весна

:)

 • Inicia sesión para ver los comentarios

болести на респираторниот систем весна

 1. 1. Болести на респираторниотсистем
 2. 2. ТуберкулозаТуберкулозата е заразна болест предизвикана одmucobacterium tuberculosis кој ја открил РобертКох(1882) и во негова чест уште се нарекуваКохов бацил. Ако не се лекува годишно секојзаболен со активна форма на болеста може дазарази 10-15 лица. Ова е болест на сиромашните,најчесто млади во продуктивниот период наживотот.
 3. 3. Биолошки особености натуберкулозната бактеријаБактеријата на ТБЦ е изразито аеробна бактерија,која не може да живее, а посебно да се размножувабез доволна количина на кислород. Се размножуваглавно во живиот организам на човекот и животнитеили во вештачки средини во кои се створени условислични како оние кај човекот. Ако во ткивото не сенаоѓа кислород и хемиски состојки потребни за животбрзо угинува. Бактериите на туберкулозата серазмножуваат многу споро со пречна делба во времеод 18-24 часа па и до неколку дена.
 4. 4. Извор на заразатаНајчест извор на зараза е исплувокот од болниотод туберкулоза. Процентот на заразени истепенот на заболени зависи од бројот иколичината на бацилите во воздухот и какопоследно должината на изложеност. Како изворна заразата можат да бидат и секрет од жлезденафистула или заболени коски и зглобови, посебноурина, утеро вагинален секрет, а исто така имлекото од крави заболени од туберкулоза навимето.
 5. 5. Пат на инфекцијаЗаразата воглавно се остварува преку органите задишење, со вдишување на ситни капки заразенисо туберкулозната бактерија. Кога капките ќестасаат во бронхиалното стебло, бактериите овдедоаѓаат до бројни препреки,и одат воподлабоките делови на бронхиалниот систем.Туберкулозните бактерии, носени од фагоцитите,продираат во мукоцилијарниот слој, добронхиолите па дури и до самите алвеоли, во коивсушност се остварува заразата.
 6. 6. АстмаКај луѓето со Бронхијална астма дишнитепатишта се осетливи. Кога овие луѓе се изложенина одредени предизвикувачи, нивните дишнипатишта се стеснуваат отежнувајќи им годишењето. Кај астматичарите, дишните патиштасе стиснуваат поради тоа што понекогаш има видалергично воспаление каде што нивнатавнатрешна слузокожа создава повеќе лепливатечност (слуз). Исто така понекогаш мускулот штоги обвиткува дишните патишта се стегнувапредизвикувајќи сличен ефект.
 7. 7. Предизвикувачи* Настинка или грип* Физички вежби* Поленов прав, мувла или трева* Влакна од животни* Прашина* Чад* Промени во температурата на воздухот* Одредени лекови на пр., аспирин* Хемикалии или парфеми* Храна со конзерванси, бои или средства заподобрување на вкусот* Некои емоции на пр. стрес
 8. 8. Добивање астмаПричините што предизвикуваат да се појави астмане се знаат потполно, меѓутоа, кај оние со астмачесто во семејството постои историја на астма илиалергија. Астмата може да се појави на било којавозраст. Кај децата, чии мајки пушат за време набременоста и децата кои, во раното детство, сеизложени на чад од цигари, ризикот да добијатастма е поголем. Исто така човек кој живее воголем градови со загаден воздух може да добиеастма.
 9. 9. Главни знаци на астмата*Рапав, пискав звук или свирење при дишењето*Стегање во градите*Задишеност*Кашлање
 10. 10. Главни знаци на астмата*Рапав, пискав звук или свирење при дишењето*Стегање во градите*Задишеност*Кашлање

×