Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Acidi acetik (Etanoik)

 • Sé el primero en comentar

Acidi acetik (Etanoik)

 1. 1. Acidi acetik (etanoik)
 2. 2. Përmbajtja: • • • • • • Acidi acetik (etanoik) Formulat Përfitimi Vetitë Fizike Vetitë Kimike Përdorimi
 3. 3. Acidi acetik (etanoik) Acidi acetik (etanoik) është një ndër acidet e para organike të njohura prej njeriut. Emri acetik rrjedh nga gjuha latine (acetum = uthull). Uthulla formohet vetvetiu nëse do të lihet vera hapur. Por ky proces ndodh në prani të oksigjenit. Formulat e Acidit acetik janë: Formula molekulare, strukturale dhe 3D.
 4. 4. Formulat Formula Molekulare Formula Strukturale Formula 3D
 5. 5. Përfitimi • Acidi acetik (etanoik) përfitohet me disa metoda: 1. Me oksidimin ose thartimin acetik të alkoolit të verës, i cili shndërrohet në acid acetik ose etanoik sipas reaksionit: 2. Me distilimin e thatë të drurit.
 6. 6. Përfitimi + 3. Me hidratimin e etinit
 7. 7. Vetitë Fizike • Acidi acetik është substancë e lëngët, me erë karakteristike të uthullës. Në temperatur mbi 16,7°C është në gjendje agregate të lëngët. Acidi acetik me përqëndrim (98-100%), në temperaturë më të ulët, shfaqet në gjendje agregate të ngurtë, në formë kristalore, prandaj edhe quhet acid acetik “glacial”. Acidi acetik vjen në treg me përqëndrim 80% dhe është helmues, prandaj për përgatitjen e melmesave përdoret tretësira me përqëndrim 4-9%.
 8. 8. Acidi acetik “glacial”(Foto)
 9. 9. Vetitë Kimike • Acidi etanoik radhitet ndër acidet e dobëta, sepse shumë pak shpërbashkohen në jone dhe është përques i dobët i rrymës elektrike. Acidet në tretësira ujore shpërbashkohen në jone hidrogjen ose hidronium dhe në mbetje acidike.
 10. 10. Vetitë Kimike + • Acidi etanoik bashkëvepron me hidroksidin e natriumit dhe formon etanoatin e natriumit dhe ujin sipas reaksionit:
 11. 11. Vetitë Kimike + • Acidi etanoik bashkëvepron aktivisht me metale, si p.sh me zinkun, duke formuar kripëra etanoate ose acetate, me ç`rast lirohet hidrogjeni në gjendje agregate të gaztë. • Acidi etanoik bashkëvepron me alkool, me ç`rast formon esteret përkatëse dhe lirohet uji.
 12. 12. Përdorimi • Acidi etanoik përdoret në industrinë ushqimore për konservimin e perimeve, në industrinë farmaceutike, për përfitimin e ngjyrave, të fijeve sintetike, të lëndëve plastike, në kozmetikë, si tretës etj.
 13. 13. Fleurat Govori

×