Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad

Atszokás Oracle-ről PostgreSQL-re

 1. Átszokás Oracle-ről PostgreSQL-re Hogyan építsük le az idegrendszerünket 30 nap alatt Kövendi-Veress Gábor
 2. Első akadály: Management eszközök • Oracle: Quest Toad Quest SQL Navigator PL/SQL Developer • PostgreSQL: pgAdmin (korlátozott használhatóság) Navicat for PostgreSQL EMS SQL Manager for PostgreSQL
 3. Process management • Oracle: Ha beragadt valami, akkor célszerűbb operációs rendszer szintjén kilőni. Van, amikor SQL-ből is leállítható, de a tapasztalatok szerint ritkán sikerül feloldani. (Viszont ritkábban ragadnak be például queryk, mert azok leállíthatók). • PostgreSQL: db-ből többnyire minden feloldható. Ha nem, akkor itt is le kell menni operációs rendszer szintjére. Sajnos egy elengedett query gyakran nem állítható le.
 4. Jobok • Oracle: Jobok: beépített funkció, jól használható. • PostgreSQL: pgAgent: utólagos komponens, csak pgAdminnal managelhető (1.9+). Működésre jó, de több problémával szembesülhetünk: -Gyengén managelhető -Esetleges beragadás feloldása nehézkes.
 5. Backup/Restore • Oracle: Rman: jól működik, de körülményes, elavult, és lassú. (Ha valaki nem gyűlöli szívből kérem tegye fel a kezét...) • PostgreSQL: pgDump: jól működik, egyszerű, aránylag gyors. Igaz más elven működik, és nagy adatbázisoknál (100Gb+) biztos hogy nagyon lassú (valakinek tapasztalat?)
 6. Szintaxis, anomáliák
 7. Hintek hiánya Alapvetően ízlés dolga, de sokkal lazább és könnyebben variálható, mint az „oldschool” SQL. Left join Oracle-ben: select cust.customer_id, cust.customer_name, task.contract_id, task.contract_desc, serv.service_code, serv.type_desc, serv.fee_huf from customers cust, contact task, service serv where cust.id=task.parent_id(+) and task.id=serv.parent_id(+)
 8. Hintek hiánya Klasszikus megoldás: select cust.customer_id, cust.customer_name, task.contract_id, task.contract_desc, serv.service_code, serv.type_desc, serv.fee_huf from customers cust left outer join contract task on cust.id=task.parent_id left outer join service serv on task.id=service.parent_id
 9. Joinok, performancia. Maradjunk egy kicsit a left join-nál. Oracle-ben (és minden másban) alapvetően megszokott, hogy a halmazműveletek lassabbak, mint egy bármilyen összekapcsolás. PostgreSQL-ben az a tapasztalat, hogy a left-right join performanciája annyira rossz, hogy ugyanazt az eredményt halmazműveletekkel sokkal gyorsabb elvégezni.
 10. Joinok, performancia Példa: select cust.cust_id,cust.customer_name,task.contract_id,task.des cription from customer cust left outer join contract task on cust.id=task.parent_id Helyett:
 11. Joinok, performancia (select cust.cust_id,cust.customer_name,task.contract_id,task.description from customer cust join task on cust.id=task.parent_id) union (select cust.cust_id,cust.customer_name,null, null from customer cust where not exists (select 1 from contract task where task.parent_id=cust.id)) A fenti módon megírt selectek futási ideje sokszorosan rövidebb, mint a left join. Az ok ismeretlen, a végrehajtási terv szerint a sima join kellene, hogy gyorsabb legyen.
 12. Indexelés Minden –nagy adattartalommal rendelkező- adatbázisnál probléma lehet, hogy az indexelés ellentétes hatást vált ki lekérdezéseknél, mint amit várnánk tőle. (100 millió+os táblák esetén általában, db platformonként változó). PostgreSQL esetében sokkal kisebb adattartalom mellett is megfigyelhető, hogy nem segít az indexelés a futási időkön. (már 300-500.000 sortól!).
 13. DB Link Meg kell emlékeznünk az adatbázis linkekről is, amely sajnos a PostgreSQL-nek nem nagy fegyvere. A kapcsolat létrehozása könnyű, de lekérdezés a távoli adatbázisból körülményes, nincs visszajelzés, ha valami mégsem jó. Példalekérdezés dummy1 távoli DB-be: SELECT dblink_send_query(‘dummy1', 'SELECT * FROM foo WHERE f1< 3'); Elég körülményes...
 14. Azért fel a fejjel! Ne feledjük, hogy a PostgreSQL egy ingyenes adatbázis platform és annak kiváló! Amellett, hogy az elmondott akadályokba ütközünk, mindig van megoldás, és ha nem Oracle-re vagyunk szokva, akkor valószínűleg nem is éljük meg problémaként ezeket. Alapvetően működik, még adattárházként is. Tehát ha low budget mellett kell egy jó adatbázist építenünk, bátran ajánlom mindenkinek, azoknak is ,akik az Oracle aranykalitkájából repülnek ki, mint jómagam 
 15. Kövendi-Veress Gábor g.kovendi@mito.hu Köszi a figyelmet!
Publicidad