Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

София столица на нашата страна

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 15 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Similares a София столица на нашата страна (20)

Anuncio

София столица на нашата страна

 1. 1. СОФИЯ-СТОЛИЦА НА НАШАТА СТРАНА
 2. 2. МИНАЛОТО НА НАШАТА СТОЛИЦА Столицата на България е един от най-древните европейски градове.Корените на дългата й и интересна история водят в далечното минало.Преди малко повече от 2 хиляди години край лечебните извори тракийското племе серди основало свое селище.Римляните го нарекли Сердика.Славяните го назовавали Средец,а по-късно било наречено София,на името на големия християнски храм,,Св. София”. Днес в центъра на града могат да се видят много останки от крепостни стени и храмове от тези времена.Един от най-старите исторически паметници е черквата ,,Св.Георги”.След Освобождението на България от османско иго София става столица на България.
 3. 3. София днес В наши дни София е най-важния стопански, културен,транспортен и научен център в България.Тук се намират много предприятия, в които се произвеждат разнообразни стоки.В хилядите магазини кипи оживена търговия.От гарите,автогарите и международното летище потеглят влакове, автобуси и самолети за всички краища на страната и Европа. В столицата се намират Народно събрание, Съдебната палата, Министерският съвет и Президентството, откъдето се управлява страната.Тук е и един от найголемите и стари университети на Балканския полуостров-,,Св. Климент Охридски”.До него е националната ни библиотека,,Св.Св. Кирил и Методий”,където се съхраняват много ценни ръкописи и книги.В центъра на София се извисява и храм-паметникът ,,Александър Невски”.Недалече са Народният театър ,,Иван Вазов” и операта. В столицата ни има много научни институти,висши училища,опера,театри,концертни зали,музеи,изложбени галерии и др.Изграждат се много жилищни квартали,стадиони,а вече има и метро. В близост е красивата планина Витоша – друг символ на града,която предоставя чудесни възможности за почивка.
 4. 4. Гербът на София Градът има свой красив герб.Той е във формата на щит,който е разделен на четири части.В горната лява част е нарисувана богинята,пазителка на градовете,а до нея вдясно-черквата,,Св.София”.В лявата страна долу е изобразена планината Витоша,а вдясно – лечебните извори.В центъра е символът на българската мощ – лъвът.Отдолу е изписан девизът на града: Расте ,но не старее”.
 5. 5. НЯКОЙ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В СОФИЯ
 6. 6. 1. ЛЪВОВ МОСТ
 7. 7. 2. ОРЛОВ МОСТ
 8. 8. 3. ЦЕНТРАЛНА МИНЕРАЛНА БАНЯ
 9. 9. 4. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
 10. 10. 5. НАРОДЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА (НДК)
 11. 11. 6. НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ,,СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
 12. 12. 7. НАРОДЕН ТЕАТЪР ,,ИВАН ВАЗОВ”
 13. 13. 8. ЦЪРКВА ,,СВЕТА СОФИЯ”
 14. 14. 9. СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ ,,КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”
 15. 15. 10. ЦЪРКВА ,,СВ. ГЕОРГИ” Презентация От Георгиос Везирев III Д Клас ОУ ”Добри Чинтулов” Варна

×