Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Këshillimi i karrierës, degët që duhet të
zgjidhni
Interviste me Elton Ilirjanin
Fq.1-2
SHKOLLAJONE
BOTUES:ISMAIL DAMA E M...
Intervista
Elton Ilirjani:Zgjedhja e karrieres , zgjedhje e kujdesshme
ër të mirë ose për të keq,
pothuajse gjysma e jetës...
Por sa ndikohen ata nga
prindërit dhe sa nisen nga
dëshirat e tyre?
Mbi 50% e maturanteve dëgjojnë totalisht
prindërit e t...
MUNGESA E LABORATORIT TE
INFORMATIKES
NE SHKOLLE
Nxenesit ankohen:”Smundte kryejme
sic duhet oren mesimore”.
iti i ri shko...
SHFAQJE IMPRESIONUESE
GJATE FESTAVE TE NENTORIT
Pergatitje mjaft e bukur me rastin e festave te
nentorit
Muaji nentor esht...
Siguria ne shkolle,nxenesit
te shqetesuar
Per shkak te reformes se re administrative
te marre nga qeveria mungojne investi...
Droga ne shkolle
Nje problem shqetesues I cili rritet ne kushte
alarmante
xënësit e shkollavetë mesme për t’u dukur më “in...
Veshja ne shkolle
Reforme e rendesishme
isa shkolla i obligojnë nxënësit e tyre t’i bartin
uniformat, por ka edhe vatra ar...
Horoskopi
Dashi
Do të zbuloni kënaqësinë e thurjes
dhe shndërrimit në realitet pa
shumë lodhje të një ëndrre. Mund
të ketë...
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Gazeta e shkolles

Nje shembull i thjeshte i nje gazete te shkolles.

Audiolibros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Gazeta e shkolles

 1. 1. Këshillimi i karrierës, degët që duhet të zgjidhni Interviste me Elton Ilirjanin Fq.1-2 SHKOLLAJONE BOTUES:ISMAIL DAMA E MËRKURË 04 NËNTOR 2015 ÇMIMI:30 LEKË FACEBOOK “PUSHTON" NXËNËSIT Facebook është bërë I pandashëm edhe aty ku nuk lejohet. Fq.3 MUNGESA E LABORATORIT TE INFORMATIKES NE SHKOLLE Nxenesit ankohen se mungon kabineti I Informatikes per te zhvilluar oren e teknologjise. Fq.3 SHFAQJE IMPRESIONUESE GJATE FESTAVE TE NENTORIT Me rastin 28-29 nentorit nxenesit e shkolles se mesmeManezkishin pergatiturnje aktivitet qemete vertete u prit mirenga te gjithe. Fq.4 AKTIVITET SPORTIV NE SHKOLLE Per shkak te rendesise se veprimtarive fizike ne shendetin tone u ndermor nje aktivitet me disiplina te ndryshme sportive. Fq.5 Siguria ne shkolle,nxenesit te shqetesuar Per shkak te reformesse re administrativete marre nga qeveria mungojne investimetne mbrojtjendhe pastrimin ne shkollene mesmeManez.Per kete arsyeka shenja pakenaqesie ndajtyre. Fq.5 Aktivitet interesant per mbrojtjen e mjedisit ,nxenesit realizojne nje pune te shkelqyer Me rastin e 5 qershoritDiten Boterore e mjedisit nxenesite shkollesse ‘’Mesme Manez” ne koordinim medrejtorinee shkolleskane ndermarrenje fushate pastrimi per qytezen“Manez’’. Fq.4 nje fushate pastrimi per qytezen Manez.
 2. 2. Intervista Elton Ilirjani:Zgjedhja e karrieres , zgjedhje e kujdesshme ër të mirë ose për të keq, pothuajse gjysma e jetës së njeriut kalon në vendin e punës. Kështu që, padyshim rruga drejt lumturisë kalon edhe përmes zgjedhjes së profesionit të përshtatshëm. Disa fëmijë e kanë të qartë çfarë do të bëhen, që kur janë ende të vegjël. Mirëpo, ka të tillë, të cilët, për një kohë të gjatë trullosen të hutuar çfarë të zgjedhin për profesion. Jo rrallë ata njerëz mbeten të pakënaqur për tërë jetën. Ëndrrat në zgjedhjen e profesionit nuk janë gjithçka. Psikologët janë kategorikë, se zgjedhja duhet të jetë në përputhje edhe me veçoritë individuale. Shpeshherë në ato çaste prindërit ndërhyjnë në jetën e fëmijëve, pornuk mund të thuhet, se ata janë këshilltarët më të mirë. Një gabim bëjnë ata prindër, që dëshirojnë t’u imponojnë fëmijëve vullnetin e tyre të prirë nga ambicione të parealizuara. Mirëpo, ka një kategori të rinjsh dhe të rejash, që zgjedhin një profesion, në të cilin mund të kombinojnë krijimtarinë me pragmatizmin. Kemi bërë një vëzhgim në shkollat e mesme të Durresit për të kuptuar më shumë se cilat janë preferencat e gjimnazistëve për profesionet e tyre. Në kontaktin e parë, me maturantët e shkollës se "Mesme Manez", ajo që të bie në sy është se janë më gjakftohtë dhe nuk gjykojnë në bazë të pasionit, pormbi të gjitha duan një profesion që t’ju sjellë të ardhura. Ky është kushti i parë. Dhe janë të shumtë ata që duan të ndjekin traditën familjare, të bëhen mjekë ashtu si mami edhe babi apo farmacistë në mënyrë që të trashëgojnë biznesin e prindërve. Ata që gjenden në këtë pikë në një farë mënyrë e kanë të ardhmen e garantuar për sa i përket profesionit pasi, gjysmën e punës e kanë gati, u duhet vetëm të shkollohen. Jemi në një moment delikat për sa i përket maturantëve. Për pak ditë ata duhet të zgjedhin se ku do të konkurrojnë për të vazhduar studimet e larta. Edhe pseka hyrë vonë si shërbim, këshillimi i karrierës është një hallkë ku duhet të kalojë çdokush. Elton Ilirjani është drejtues i një kompanie që e ofron këtë shërbim dhe askush më shumë se ai nuk ka pritur e përcjellë djem e vajza që duan një “mendje” për të ardhmen e tyre. Elton, a ka hyrë si kulturë këshillimi i karrierës në vendin tonë, në raport me disa kohë më parë si është ky trend? Këshillimi i karrierës ende është në hapat e para në Shqipëri dhe kjo vjen si pasojë e mosvlerësimit si duhet nga grupet e interesit dhe kompanitë e punësimit. Këshilluesi i karrierës në këtë treg të vështirë dhe kaotik është i domosdoshëm, pasigjuetia e çdo pune mund të rezultojë një dështim që ka rrjedhimisht pasoja të pallogaritshme në jetët e tyre familjare dhe sociale. Në disa raste, këto dështime kanë sjellë pasoja të rënda ekonomike dhe psikologjike për kandidatë të ndryshëm. Një konsulentë efikase karriere e përmirëson jetën tuaj dhe bën të mundur që ju të keni një punë të sigurt, të ardhura më të mira dhe rrjedhimisht jetë më cilësore, duke frekuentuar mjekët më të mirë, avokatët më të suksesshëm, parukierët apo stilistët më në emër. Koncepti i konsulentit të karrierës është inekzistent në tregun tonë të punës, osenë rastin më të mirë është një koncepti gabuar dhe pështjellues. Për këtë jemi fajtorë të gjithë, punëkërkuesit, punëdhënësit dhe kompanitë e rekrutimit që duke u harruar pas vështirësive të përditshme të punëve të ndara, harrojmë që edhe pse kemi detyra të mirëpërcaktuara, kemi një përgjegjësi "të pashkruar", që është kujdesi ndaj karrierës së kujtdo. Cilat janë degët që janë në modë në vendin, çfarë kërkojnë më shumë maturantët? Degët më të kërkuara nga të rinjtë e sotëm janë Juridiku, Ekonomiku, Arkitektura, Farmacia, Artet, Mjekësia, etj. Maturantët kryesisht kërkojnë degë që janë në “modë”, dhe është për të ardhur keq që shumica e tyre nuk i japin rëndësi tendencave të tregut. A përputhen dëshirat e tyre me arsyetimet që ata japin? Dëshirat e tyre nuk përputhen aspak me arsyetimet që ata japin. Situata është vërtetë shumë e rëndë pasi të rinjtë ose ndjekin “modën” në degën që ata zgjedhin, osedëgjojnë prindërit që nuk janë shumë të informuar mbi drejtimin e tregut, osegjenden në një degë të caktuar pasi nuk fitojnë atë për të cilën kanë aplikuar. Më vjen keq të pohoj që, shumë të rinj sot nuk dinë të arsyetojnë kur vjen puna te drejtimi i karrierës së tyre. Janë shumë kaotikë në kërkimin e tyre dhe shpesh kjo i drejton ata drejt një “humnere” profesionale. P “Keshilla per zgjedhjen e Karrieres” “Dega e duhur”
 3. 3. Por sa ndikohen ata nga prindërit dhe sa nisen nga dëshirat e tyre? Mbi 50% e maturanteve dëgjojnë totalisht prindërit e tyre dhe kjo vjen si pasojë e shumë faktorëve. E para është ekonomike. Janë prindërit ata që paguajnë arsimimin e tyre dhe si pasojë ata marrin edhe timonin e fillim-karrierës së fëmijëve të tyre, duke menduar se po bëjnë më të mirën për fëmijët e tyre. Por në fakt, ata po dëmtojnë rëndë karrierën e tyre. Shpesh familjaret bëhen shumë të besueshëm për adoleshentet pasi degët që ata u sugjerojnë fëmijëve të tyre janë degë në “modë” dhe do të ishte mirë të luftonin për to. Nuk duhet të harrojmë që rreth 50% e popullsisë banon ende në zona rurale dhe aty njihen shumë pak degët e reja apo degët që janë të kërkuara nga tregu i punës. Ata vazhdojnë të jenë mbrapa me degët e modës së 15 viteve të mëparshme. Ju vetë, çfarë këshilloni për maturantët që në këto momente duan të vendosin për profesionin e së ardhmes? Të rinjtë duhet të zgjedhin një degë që u përshtatet aftësive të tyre. Pra, nëse një i ri nuk tërhiqet nga shkencat ekzakte apo nuk është i prerë për to, nuk do t’i sugjeroja që të vazhdonte studimet për Mjekësi, Farmaci, Inxhinieri, IT, etj. Gjithashtu, kjo vlen edhe për maturantët që nuk e kanë prirje letërsinë, historinë, apo shkencat sociale, të mos konkurrojnë për gazetari apo arte. Ata që nuk kanë gjeturlumturinë në zgjedhjene parë! Disa degë kanë rënë nga hovi që morën disa kohë më parë, disa të tjera kanë dalë në pah. Ajo që vihet re sipas Eltonit është se rinjtë janë të paorientuar për tregun e punës dhe mundësitë që mund të kenë në të ardhmen. A mund të themi që Juridiku ka rënë nga froni për sa i përket përzgjedhjes? Sot, në modë ka hyrë gazetaria dhe sidomos gazetaria në televizion. Të gjithë ëndërrojnë të jenë gazetarë në televizion, të jenë të famshëm, të jenë drejtues emisionesh, regjisorë, etj të ngjashme si këto. Pra, po i jepet shumë rëndësi degëve që të drejtojnë nga fama. Kjo është ajo çka kërkojnë të rinjtë sot dhe në biseda të këshillimit të karrierës për këtë ëndërrojnë. Madje, shumë të rinj mendojnë të jenë modele, dhe të punojnë për revista të ndryshme. Është e çuditshme… A ka njerëz që kanë përfunduar një shkollë e më pasnuk kanë gjetur vetenaty dhe vijnë të këshillohen tekju...? Shumë! Ka shumë që vijnë te ne dhe këshillohen dhe janë në situatë të rëndë profesionale dhe si pasojë situatë të rëndë ekonomike, dhe kjo ndikon edhe në mirëqenien e tyre sociale. Sidomos të rinjtë që kanë vendosur gabimisht të studiojnë për Gjuhë të Huaja, Cikël të Ulët, Turizëm, Shkenca Sociale, Filologjik, Juridik, Shkenca Ekzakte, Bujqësor, Arte, etj, gjenden në rrugë të papunë dhe me një mal me probleme. Askush nuk i punëson, pasi tregu është i kufizuar për degët që ata kanë mbaruar studimet. Në i këshillojmë vazhdimisht që këta të drejtohen drejt punësimit në kompani të mëdha dhe gradualisht të rriten profesionalisht duke punuar dhe ndërkohë bëjnë specializime që i përshtaten nevojave të punëve që ata fillojnë. Duhet të keni hasur edhe kërkesa të çuditshme gjatë punës suaj, cilat janë ato? Tathem më pak fjalë, kam disa kërkesa të çuditshme nga disa të rinj. Disa prej tyre ëndërrojnë të studiojnë për gazetari, në të ardhmen të kenë edhe një biznes fitimprurës që të bëjnë para dhe të jenë të famshëm. Të rinjtë e sotëm duan të fitojnë para shumë shpejt dhe lehtë, dhe të jenë të famshëm. Janë shumë larg realitetit shqiptar dhe po aq larg edhe realitetit perëndimor. Kuptoni aftësitë e lindura dhe shmangi influencat
 4. 4. MUNGESA E LABORATORIT TE INFORMATIKES NE SHKOLLE Nxenesit ankohen:”Smundte kryejme sic duhet oren mesimore”. iti i ri shkollor e gjen shkollatn e Mesme Manez në kushte të vështira infrastrukturore. Ajo që vërehet në përgjithësi është mungesa e bashkëpunimit mes qeverisë qendrore dhe asaj vendore për përmirësimin e gjendjes, por pavarësisht kësaj, edhe pse jemi në vitin 2015, në shkollat shqiptare vështirë të gjesh laboratorë informatike të një niveli të kënaqshëm dhe nxënësit, edhe sot, vijojnë të mësojnë mesimet nëpërmjet kompjuterave ne shtepi apo ato nxenes te cilet nuk kane kompjutera detyrohen qe ta mesojne me ane te librit dhe kjo eshte pothuajse e pamundur,Ne te shumten e rasteve ato shkojne tek nje shok qe ka kompjuter.Si pasoje nxenesit nuk mund te kryejne sic duhet kete ore mesimore.Po ashtu, pavarësisht sloganeve të Shqipërisë në moshën e internetit, në vendin tonë vijon të ketë probleme bazike me laboratorët e informatikës. shkollore mungojnë në të shumtën e rasteve.Ne rastin tone kompjuterat jane ne kushte te mjerueshme nuk ndizen dhe per kete arsye nxenesit jane ankuar ne drejtorine e shkolles por mungon mbeshtetja e drejtorise arsimore dhe pushteteve vendore e qëndrore. Në një raport të fundit të Inspektoratit Kombëtar të Arsimit Parauniversitar, thuhet se nga inspektimet e kryera rezulton se shkollat në vend kanë një listë të gjatë problemesh kryesisht me infrastrukturën. .Vihet re se infrastruktura e shkollave është më e mirë në zonat urbane dhe që midis shkollave të qytetit dhe atyre të fshatit ka një handikap të madh. Inspektorati Kombëtar i Arsimit Parauniversitar vë në dukje gjatë inspektimit të shkollave të mesme, se nuk ka një bashkëpunim të mirë midis shkollave dhe drejtoritë rajonale arsimore. Në lidhje me këtë, vihet re edhe mungesë dokumentacioni në shumë shkolla të vendit. Specialistët e IKAP rekomandojnë DAR përkatëse duhet të pasurojnë laboratorët e informatikes ,fizikës, kimisë dhe biologjisë në funksion të procesit mësimor, si dhe të bëhet një bashkëpunim më i fortë me pushtetin lokal për ndërtimin e ambienteve të reja. Viti i fundit shkollor 2015-2016 nuk plotësoi standardet e duhura për t’u dhënë nxënësve shkollim cilësor. Sipas raportit të fundit të publikuar nga IKAP vihen re mungesa të ambienteve mësimore dhe probleme në infrastrukturën e shkollave. Në konkluzionet e raportit janë vënë në dukje mospajisja e shkollave me klasa laboratorë për lëndët shkencore, mungesa e ambienteve për edukimin fizik e deri tek mungesa e bibliotekave apo librave që u vijnë në ndihmë nxënësve për të studiuar. Sipas raportit, në disa shkolla ka ende mungesë të sistemeve apo mjeteve të ngrohjes për klasat, edhe pse për këtë pushteti lokal ka investuar jo pak, por që aktualisht midis shkollave dhe bashkive apo komunave nuk ka një bashkëpunim në nivelin e duhur. Në raport thuhet se në mjaft shkolla të vendit, prindërit detyrohen të kontribuojnë me fonde për t’ju ardhur në ndihmë shkollave FACEBOOK “PUSHTON" NXËNËSIT Facebook është bërë I pandashëm edhe aty ku nuklejohet.Mesuesit ankohen. Rrjetet sociale jane bere pjese e jetes se perditshme per 60% te shqiptareve. Statistikat flasin per nje perdorim te gjere kryesisht te facebook por edhe te Twitter, my space, blogger, netlog etj Perdoruesit jane te moshave te ndryshme duke filluar qe nga adoleshentet e deri tek personat mbi 50-vjec. Por a perben problem perdorimi i ketyre rrjeteve? A duhet te shqetesohen prinderit per femijet e tyre? Me poshte po ju japim disa fakte mbi efektet qe kane rrjetet sociale per shendetin tuaj. Hidhini nje sy para se te beni “poke” “like” apo “friend request”.Kurse ne shkollen time gjithashtu nuk mungon perdorimi I rrjeteve sociale madje eshte I mbiperdorur brenda dhe jashte territoreve te shkolles .Ne shkolle nuk mungojne selfiet dhe me pas upload ne fb,chat me telefonin poshte bankes apo pelqimet e te rejave te fundit ne kyefaqe.Sipas statistikave te fundit rreth 40% e nxenesve priren qe te rrine ne facebook ne vend qe te degjojne me vemendje oren e mesimit.Ne shkollen time mesuesit jane relativisht te shqetesuar per shkak te moskushtimit te vemendjes mesimit.Per kete arsye jame ndermarre masa per moslejimin e telefonave ne shkolle por ska pasur efekt dhe nuk ka funksionuar.Per kete arsye prinderit e femijeve jane vene ne dijeni per kete problem qe duhet te minimizohet sa me shume. V
 5. 5. SHFAQJE IMPRESIONUESE GJATE FESTAVE TE NENTORIT Pergatitje mjaft e bukur me rastin e festave te nentorit Muaji nentor eshte gjithmone muaji i festimeve dhe jo i festimeve te vogla por atyre te medha se pikerisht ne kete muaj jane dy datat me te rendesishme 28,29 nentori:28 nentori ndryshe njihet edhe si Dita e flamurit sepse ne kete date te vitit 1912 u shpall pavaresia e shqiperise nga Ismail Qemali.29 nentori eshte dita e clirimit te shqiperise sepse me 29 nentor te vitit 1944 shqiperia u cli rua nga pushtuesit gjermane.Me rastin e ketyre festave edhe shkolla e ''Mesme Manez'' organizoi nje feste te madhe.Ne kete feste moren pjese nxenesit,mesuesit,prinderit dhe te aferm te ndryshem te nxenesve.Vjershat,kenget,vallet dhe ushqimet tradicionale gjithashtu ishin pjese te kesaj feste.Shfaqja e madhe u hap nga dy prezantueset e vitit te trete.Me pas nxenesit filluan njeri pas tjetrit te performonin vjershat,kenget dhe vallet e krijuara nga vete ata.Ne kete feste nuk munguan as nxenesit te cilet kishin informacione te detajuara mbi kulturat e ndryshme te shqiperise.Pjesa me e bukur ishte kur nxenesit ishin veshur me veshjet karakteristike te trevave shqipatare dhe per cdo treve kercyen vallen karakteristike si ajo e tropojes,kukesit,pogonishtes etj.Keto valle u performuan plot pasion dhe me buzeqeshje ne fytyre,ndonese ishin amatore por percollen nje emocion te madh tek te ftuarit.Ne fund te festes te gjithe nxenesit kishin pergatitur nje surprize per mesuesit,kendimin e himnit te flamurit.Pas kesaj surprize te bukur festa u mbyll me nje duartrokitje te madhe e cila buronte nga ndienja e madhe atdhedashese dhe patriotike qe karakterizohet i gjithe populli shqiptar. Keto dy data do te mbeten te paharruara nga te gjithe per vete faktin se simbolizon besnikerine dhe trimerine e te pareve tane. Aktivitet interesant per mbrojtjen e mjedisit ,nxenesit realizojne nje pune te Shkelqyer Me daten5 qershorper ditenboterore te mjedisit nxenesit e shkollesse mesmeManez kanepastruar qytezene Manxes Mjedisi eshte ambjenti ku ne jetojme,ushqehemi,argetohemi.Mjedisilidhet me cdo veprimtari qe secili nga ne zhvillon. Me pare mjedisi ishte shume i paster ,per shkak se nuk ekzistonin faktore te ndryshem si sot psh, makinat,motorrat,fabrika te ndryshme si dhe shkaktari kryesor efekti sere.Me zhvillimin e teknologjise mjedisi filloi te ndotej nga shume faktore te cilat ndikojne edhe tek njerezit.Pikerisht per keto probleme ne vitin 1972 konferenca mjedisore caktoi 5 qershorin si ''Diten boterore te Mjedisit''.Qe atehere e deri tani te gjithe njerezit duke perfshire te moshuarit,te rinjte,adoleshentet dhe te vegjlit nje here ne vit njohin nje dite pastrimi per mjedisin ku ata jetojne.Te gjithe shkollat e botes perfshire edhe shkollat e shqiperise ndahen ne grupe duke pastruar territore te vendeve te tyre.Ne shkollen time ,pra shkolla e ''Mesme Manez'' organizon per 5 qershor nje aktivitet mjedisor perreth territorit te qytezes Manez.Ajodite eshte shume e rendesishme sepse pothuajse i gjithe territori i kesaj qyteze shnderrohet ne nje vend me te bukur dhe me te paster .Me rastin e ketij aktiviteti te gjithe nxenesit e shkolles se Mesme Manez ndahen ne klasa,qe secila klase te pastroje nje pjese te kesaj qyteze.Secili nga ne nxenesit duhet te pajiset me masa mbrojteseper te mos marre ndonje virus, te cilat jane dorezat dhe maskat. si dhe nje thes te zi per te hedhur plehrat.Kohezgjatja e aktivitetit eshte kater ore nga 08:00 deri ne oren 12:00. Gjate kesaj kohe te gjithe nxenesit duhet ta bejne qytezen e Manzes me te paster te bukur dhe te shendetshem per te gjithe njerezit.
 6. 6. Siguria ne shkolle,nxenesit te shqetesuar Per shkak te reformes se re administrative te marre nga qeveria mungojne investimet ne mbrojtjen ne shkollen e mesme Manez.Per kete arsye ka shenja pakenaqesie ndaj shkolles. Shkolla si institucion eshte nje vend i sigurte po ashtu eshte shkolla e jone.Ne te zhvillohet mesimii qete dhe po ashtu nxenesit ndjehen te sigurte kjo gje fale edhe rojes ne dere i cili nuk lejon hyrjen e jashteshkolloreve brenda.Perkete arsye shkolla e jone mundte cilesohetsi e mbrojturdhe e sigurte pasi ne te ska pasur probleme kurre me pare e deri me sot.E vetmja gje qe vihet jane sherret e vogla midis nxenesve por qe nuk shkaktojne ndonje problem pasi mesuesiti ndajne dhe i shuajne keto konflikte per te bere te mundur edhe sigurine e nxenesve brenda ambjenteve shkollore.Kete vit shkollor ka mungese fondesh nuk financohetme nga bashkia dhe nxenesit jane te detyruar qe te paguajne vete rojen e dites dhe pstruesen gjithashtu.Ata kane mbledhurfonde ne filim te vitit te ri shkollor qe mund te paguajne pastruesn dhe rojen gjate dites ndersa pastrimi i klasave do te kryhet nga secili nxenes perkates ps ores se gjashte.Kjo ka qene zgjidhja e menduar nga mesuesit,drejtoria e shkolles ne bashkepunim me senatin e nxenesve.Mungesate financimitnga bashkia per shkak te shkrirjes te saj ne bashkine e madhe i ka detyruar nxenesit e shkolles tone qe te paguajne rojen dhe pastruesen dhe pastrimin ta kryejne vete. AKTIVITET SPORTIV NE SHKOLLE Per shkak te rendesise se veprimtarive fizike ne shendetin tone u ndermor nje aktivitet me disiplina te ndryshme sportive. Ne daten 27 tetor 2015 u mbajtnje aktivitet ne shkollen tone.Ne kete aktivitet u zhvilluan shume disiplina sportive si futboll,vollejboll,terheqje litari,lojera shpejtesie etj.Per sa i perket futbollit u ndesh viti i pare me vitin e dyte.U zhvillua nje ndeshje e bukur dhe pa probleme e cila perfundoi ne rezultat te barabarte 0- 0.Dhe si pasoje ndeshja shkoi ne penallti, e cila fale nje gabimi te nje lojtari te vitit te pare ,viti i dyte fitoi.Me pas u zhvillua raundi i dyte me vitin e trete, ne kete ndeshje rezultati u zhbllokua shume shpejt me golin e nje lojtari te vitit te trete.Pas disa minutash u shenua edhe goli i dyte.Per shkak te lodhjes se lojtareve te vitit te dyte kjo ndeshje perfundoi 5-0 dhe djemte e vitit te trete u shpallen fitues.Ne volejboll u ndeshen djemte e vitit te pare me ato te vitit te dyte.Kjo ndeshje kishte atmosfere ,rivalitet dhe u duk se kjo ndeshje do te perfundonte ne menyre te barabarte por per fat te keq fituan djemte e vitit te pare.Pas disa minutash u zhvillua raundi i dyte me ndeshjen midis vitit te pare dhe te trete.Kjo ndeshje perfundoi me fitoren e djemve te vitit te trete.Terheqjae litarit e raundin e pare u perballen djemte e vitit te pare me djemte e vitit te dyte.Kjo ishte nje atmosfere e bukur me shume adrenaline dhe fituesi ne ketetraund u shpallen djemte e vitit te dyte.Raundi i dyte ishte nje atmosfere e nxehte por djemte e vitit te trete ishin mjaft te medhenj saqe fituan me lehtesi .Nje ngarje interesante e bukur ishte monedha ne pjatat e mbuluar me mjell kjo ishte nje gje mjaft argetuese dhe fituesit nga vajzat ushpall nje vajze ne vitin e pare dhe nga djemte u shpall fitues Emiljano Rryta.Ky aktivitet ishte mjaft emocionues dhe kishte shume realitet dhe madje ishte nje nga atmosferat me te bukura.
 7. 7. Droga ne shkolle Nje problem shqetesues I cili rritet ne kushte alarmante xënësit e shkollavetë mesme për t’u dukur më “in” se bashkëmoshatarëtetjerë, po shkojnëdrejt degjenerimit, duke përdorur barin (drogën) simjet për argëtim. Pirja e drogës, sidomos nga gjimnazistët, ka shënuar rritje të dukshmenë Shqiperi, madjeraportohet sehashashin dhe disa lloje drogash po i përdorin edhe nxënësit e moshës 12 vjeçare.Konsumimiidrogës nga nxënësit e gjimnazevepo shënon rritje dramatike. Gjimnazistëtnë kushteanonimiteti thonë se në mesin e tyrepo rritet interesimi për drogat. Sipas tyre drogatqë po konsumohen më shumëjanë marihuana, hashashidhe kanabisi. Lakmia që kanë për përdoruesite drogaveqë qëndrojnë mirë financiarisht, po shtyn sipas vetë gjimnazistëveedhe ata që nuk gjendjetë mirë ekonomike të marrin drogëqë të ndihen të barabartëme ta.Në një hulumtim të bërë nga InstitutiShqiptar për Stabilitet (IKS) fokusuar tedhuna në shkolla theksohet se problemet gjithashtu janë përkeqësuar nga rritja dramatike e abuzimit me substanca narkotikenë shkolla dhe shumë afër tyre. Duhani, alkooli dhe droga tek adoleshentet ne shkolla. Megjithese ne shkollen time nuk nuk kam pareose degjuar ti perdorin, kamdegjuar qe ne shkolla te tjera eshte njefenomen shume shqetesues.Neshkolla te tjera degjoj siedhe shoh bashkemoshataretemi te pine cigare, alkol siedhe substanca te ndryshmenarkotikesi hashashietj.Duhanieshte me i perdorshminga shumica e adoleshenteve sidomos cunat, megjithese edhe gocat perdoruesefatekeqesishtjane rritur shumene numer.Une pesonalisht, ndihem shum keq kur i shoh bashkemoshatarete mi te shkaterojneveten ne kete menyredhe shpesh her mendoj :Si ka mundesi qe nuk e kuptojnese ç’far demi i bejne familjeve, shoqeriseqe i rrethon dhe mbi te gjitha vetes se tyre.Atehere persee bejne ? ... Mendoj se nga manija per tu “ritur” sa me shpejt, per te shitur mend dhe per te rene ne sy.Po sinuk e kuptojnese njeriu nuk rritet dhe nuk bie ne sy nga duhani, nga alkoli dhe as nga droga, por nga sjellja, zgjuarsija, bujaria dhembi te gjitha nga edukata qe tregon ndaj te tjereve.Por sizgjidhjete vetme zgjedhin duhanin dhe alkolin dhe pa kuptuar qe shkaterojnemushkeritedhe shkaktojnesemundjete tjera te cilat duhet ti vuajneper gjithe jeten.Harrojneqeper nje cigare qe pine, humbasin 8 sekonda jete e cila shtohetdhe shenderohetne minuta, ore, dite dhe me pas edhe ne muaj, koheper te cilen njerez te ndryshem do te jepnin gjithcka per ta jetuar.Po ashtu dhe alkoli eshte shume shqetesues, kur sheh adoleshentet qe vijne ne shkolle te pire, qe flasin pa lidhje, qe shkaktojne shere dhe shqetesojne njerezit, eshte nje tmerr i vertete. Ngrohja ne shkolla Per shkak te mungeses se inestimeve nga pushteti vendor,ora mesimore nuk mund te kryhet sic duhet Edhe pse sistemi arsimor është përfshirë nga projektet, strategjitë e reja, apo metod- ologjinë, nxënësit në këto ditë dimri kanë një problem edhe më shqetësues , atë të mungesës së ngrohjes në klasa. Nxensit cdo dite përballen me të ftohtin e acartë. Ata na tregojnë se në çfarë kushtesh e ndjekin mësimin, ndërkojë që nuk ngurrojnë ti bëjnë thirrje e strukturave drejtuese si të komunës por edhe të qeverisë që të vënë dorë për të zgjidhur këtë situatë. "Nxënësit kur vijnë dridhen nga i ftohti. Gjithshtu mësuesit na kanë thënë që duhet të vishemi më trashë dhe mundohen të na mbajnë ngrohtë me fjalët e tyre. vetëm kur jemi në fiskulturë ne ngrohemi sepse lëvizjet të ngrohin trupin, ndërsa ë klasë në tre orët e para të gjithë nxënësit dridhen. Ka shumë raste kur nxënësit mungojnë shumë shpesh në shkolla për shkakë të ftohtit. Duke hyrë nëpër klasa sheh nxënës të veshur trashë, të cilët zhvillojnë mësimin me shalle e kapucë. Diku, në ndonjë rast, të zë syri ndonjë mjet ngrohës, por në të shumtën e rasteve, ai nuk vihet në punë. Pas një vjeshte të tejzgjatur dimri tashmë ka mbërritur më i ftohtë se ç’pritej. Ata që e vuajnë më tepër uljen e temperaturave janë nxënësit e shkollave te mesme ku perfshihet edhe shkolla e mesme Manez që e zhvillon mësimin në të ftohtë. Situata është e tillë i gjen shkollen të papërgatitur, sepse sistemi i ngrohjes është një problem që nuk zgjidhet në një dimër.Në këto kushte nxënës dhe mësues janë të detyruar që të vishen me rroba të trasha, pasi këto ditë që temperaturat janë nën zero i ftohti ndihet edhe më shumë. Të gjitha shkollat dhe kopshtet në qytetin e Durresit vuajnë mungesën e ngrohjes, pasi dhe aty ku është i vendosur sistemi i kaldajave ka probleme dhe nuk është funksional.Përballë kësaj situate është dorëzuar edhe Bashkia Durres. Kreu i kësaj njesie vendore pranon problematikën, ndërsa mungesën e karbuarantit për sistemin e ngrohjes ja adreson problemeve financiare. ”Bashkia Durres me buxhetin e ri të vitit 2015 do të marrë të gjithamasat përtë përballuarkostone vëniesnë punë të këtyrekaldajavedhe ndikimin në fund të fundit të procesit mësimor,”. N
 8. 8. Veshja ne shkolle Reforme e rendesishme isa shkolla i obligojnë nxënësit e tyre t’i bartin uniformat, por ka edhe vatra arsi- more në të cilat nxënësit veshin atë që duan dhe u pëlqen. Zgjedhjet e të rinjëve shpesh janë të zhdrejta. Shumë fëmijë dhe adoloshentë nuk arrijnë t‘i përmbahen thënjes së vjeter “siç është vendi bëhet kuvendi”, duke tejkaluar kështu disa norma e kode. Pse duhet të duken si yje? Shumë prindër të ashtuquajtur "cool" janë vetë-iniciatorë të kombinimeve që ngjajnë me ato të klipeve muzikore e sfilatave të modës. Ndonëse fëmijët e tyre nisen për në institucionin më serioz, disa tentojnë që fëmijët e tyre, që nga ata të shkollës fillore e deri tek ata të të mesmes, të duken tejet modernë, unikë dhe të pakrahasueshëm. Pra, edukimi duhet të nisë që nga shtëpia, prindërit duhet të jenë ata që një farë forme e diktojnë paraqitjen (e duhur) në shkollë. Fëmijët nuk duhet të rriten me idenë “duhet të jesh më i (e) veçantë se të gjithë dhe se imazhi e rrobat janë gjithçka. Fëmijët duhet të mësohen që të jenë “të thjeshtë” dhe të mos bëhen asesi prototipe, siç ndodh zakonisht. Pse duhet që një fëmijë apo adoloshent të duket gjithsesi si Justin Biber, Selena Gomez, Justin Timberlake, Rita Ora...? Industria e bukurisë shpesh e pengon krijimin e stilit personal, andaj kujdes dhe mos lejoni që fëmiju juaj të duket si dikush që në fakt nuk është dhe nuk mund të jetë, sepse secili njeri është një – për vete. Shkollat si pista mode Fatkeqësisht, në shoqërinë tonë “liria në dukje” është pa diapazon, aq sa shumë veta këtë liri e kane shijuar më tepër se ç’duhet dhe kjo duket që nga mënyra se si vishemi. Mirëpo, gjjithçka ka një limit. Duhet të krijohet më në fund një edukatë se si të vishemi në shkollë, në mënyrë që të mos lëmë pikpyetje në kokat e atyre që janë thjesht “shikues”. Mos të harrojme që shkolla është djep dije, diturie dhe mësimi, andaj veshja për në këtë adresë me rëndësi të veçantë për të ardhmen e secilit duhet të jetë në harmoni me veshjen ne shkolle. Ta kemi parasysh këtë thënje dhe ta tejkalojmë këtë tendencë të thkesuar drejt ek- staravaganëcës. Pse duhet që nxënësit kosovarëtë duken kaq “modernë”? Pse edhe pa- rashkollorëtduhet të vishen me firmë, të kenë aksesuar dheti lyejnë flokët më xhel? A nuk mjafton të jenë thjeshtë të pastër? Edhe rinia jonë shkollorë ka prirje të theksuara drejt ekstravagances. Është gjë fatkeqe që adoloshentët tanë me iden "e bukur" kup- tojnë "ekstravaganten". Veshjet e shkollarëve tanë janë vërtet të çuditshme. Shumë ngjyra, prerje, aksesuar... Do të duhejqë të krijohej një “kod”, siç ekziston dhe respektohet në të gjithë boten: veshje të thjeshta, të pastërta, pa shumë detaje...veshje që nuk i lënë të tjerët të ndalen tek dukja, por tek personalitetidhe intelegjenca. Shkollaështë institucionserioz ndaj dhe veshja duhet të jetë serioze. Ndoshta,uniforma është zgjedhje idele, edhe për të mos u bërë diferencimet, por edhe për të mos i shëndërruar shkollat në “pista mode”, joshjeje e ngacmimi. Me këtë “trend” (“shkollorë”)në lëvizje, idea e të mësuarit duket e largët. Veshjet e tilla le të vishen në mbrëmje apo kudo, por jo në shkollë. Gjithashtu, përdorimi i takave të larta është bërë mani. A bën që të vishen taka të larta 6-8 centimetra edhe në shkollë? Kjo, është e tepërt, e pa lejueshme dhe krejt jashtë rregullave. Në botë qarkullonj vrullshëm idea që “veshja tregon kush je”. A janë nxënësit tanë ata që duken? Nëse kjo është e vërtët, atëherë vijm në përfundime të pa dëshirueshme. Megjithatë, le të themi që gjithçka që ndodh është një “infeksion” i marr nga televizioni. Fatkeqësisht, mas-media ndikon keq tek adoloshentët tanë, të cilët para trupit të tyre duhet ta stërvisin fuqishëm mendjen dhe mënyrën e percep- timit. Mos harroni: jo çdo gjë që shohim në tv mund ta veshim në jetë. Nëse doni që ta ktheni faqen, të visheni siç u ka hije, atëherë fillimisht duhet ta evitoni idenë “unë duhet të dukem bukur...provokues...”e nxehtë”...Zgjidhni gjëra të kohës, por jo ekstravagante. Tejkalonikëtë shabllontë keq, sepse nuk bën për në shkollë. D
 9. 9. Horoskopi Dashi Do të zbuloni kënaqësinë e thurjes dhe shndërrimit në realitet pa shumë lodhje të një ëndrre. Mund të ketë të bëjë me një udhëtim ose me paratë. Demi Me ndihmën e dikujt dhe me fantazinë tuaj të rrallë, do të përballoni shkëlqyeshëm një sfidë. Do të ndjeheni në sintoni perfekte me partnerin. Binjaket Një vizitë e shumëpriturdotë rindezë harmoninë në familjentuaj.Dotë ndjeni nevojënpërtë dashuruardhe për t’undjerë të shpërblyer. Gaforrja Gjendja juaj emocionale nuk duhet t’ju shtyjë të merrni vendime të nxituara. Do të ndjeni nevojën e një raporti më të ngushtë me partnerin. Luani Keni shpirtin e përshtatshëm për të realizuar atë që doni pa u lodhur shumë. Leximi i një libri të mirë, do t’i hapte fantazisë tuaj itinerare të reja. Virgjeresha Një zënkë e kotë me partnerin do t’ju ndihmojë të kuptoni se ai ka më shumë nevojë për mbështetjen dhe vëmendjen tuaj të pazëvendësueshme. Peshorja Mundësitë për të udhëtuar, për t’u zbavitur, për të përmbushur interesat dhe kuriozitetet tuaja kulturore, sot do të jenë pafund. Akrepi Mos e mbysni shpërthimin e fantazisë tuaj. Dhurojini vetes momente kënaqësie në shoqërinë e muzikës së zgjedhur dhe në praninë e miqve të mirë. Shigjetari Aftësiakomunikuese dhe simpatianatyrale që ju karakterizon,sotdotë jenë në majate tyre. Reflektoni mirë mbi disavendimeqë duhettë merrni. Bricjapi Dita ju fton të ushtroni ndonjë sport dhe nuk ju lejon të nxirrni justifikime për jetën tuaj tepër pasive. Nuk do të mungojë ndonjë tension i vogël. Ujori Marrëdhënia me partnerin është më entuziaste dhe më zbavitëse se zakonisht. Ndoshta është momenti për t’i thënë po një ofertë bujare. Peshqit Shmangni keqkuptimet dhe xhelozitë absurde me kolegët. Ngjyroseni dashurinë me ngjyra më të forta dhe vlerësoni të gjitha aspektet e saj. Fjalekryq

  Sé el primero en comentar

  Inicia sesión para ver los comentarios

Nje shembull i thjeshte i nje gazete te shkolles.

Vistas

Total de vistas

8.456

En Slideshare

0

De embebidos

0

Número de embebidos

11

Acciones

Descargas

0

Compartidos

0

Comentarios

0

Me gusta

0

×