Publicidad
Ac m1 què és l ac
Ac m1 què és l ac
Ac m1 què és l ac
Ac m1 què és l ac
Publicidad
Ac m1 què és l ac
Ac m1 què és l ac
Ac m1 què és l ac
Ac m1 què és l ac
Ac m1 què és l ac
Publicidad
Ac m1 què és l ac
Ac m1 què és l ac
Ac m1 què és l ac
Próximo SlideShare
Cocec indivCocec indiv
Cargando en ... 3
1 de 12
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad

Ac m1 què és l ac

 1. Aprenentatge Cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu?
 2. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 1 . NOTA LEGAL: Aquest document inclou tots els continguts treballats durant la formació que ofereix Doqua® mitjançant la seva web www.doqua.es i en el seu campus virtual formacio.doqua.es Està prohibida la distribució, venda o reproducció d’aquest document sense permís explícit de Doqua, igual que la utilització del material per a formacions alienes a la entitat.
 3. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 2 Introducció Benvinguts al curs d’aprenentatge cooperatiu. Abans de veure com podem implementar aquesta estratègia didàctica a la nostra aula, farem un repàs de què significa l’aprenentatge cooperatiu i quins elements essencials que el caracteritzen, per poder ser capaços de diferenciar-lo d’altres agrupaments i formes de treballar. Per aquest motiu, en aquest primer mòdul exposarem el concepte d’aprenentatge cooperatiu, aprendrem quines en són les característiques, i quina és la diferència entre aprenentatge cooperatiu, treball individual i treball competitiu. Finalment veurem com es tradueix tot això en una metodologia d'aula. Competències a assolir en acabar el mòdul: En finalitzar les activitats d’aquests primer mòdul sereu capaços de: • Identificar les característiques bàsiques de l’aprenentatge cooperatiu –a través de la seva conceptualització- per tal de diferenciar aquesta metodologia didàctica d’altres estratègies (individuals o competitives). • Conèixer la diferència entre aprenentatge cooperatiu i altres estructures d’ensenyament i aprenentatge tradicionals. • Conèixer els elements essencials que caracteritzen les activitats cooperatives.
 4. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 3 1.1. Concepte d’aprenentatge cooperatiu Conversa La Bruna i la Judit són companyes en un centre educatiu. Un dilluns al migdia, la Judit troba la Bruna a la sala de mestres preparant activitats perquè els seus alumnes les puguin fer en grup. La Judit veu la seva companya molt capficada elaborant aquestes activitats i li ofereix la seva ajuda. Judit: Ei Bruna! Veig que estàs ben capficada amb les activitats que estàs preparant. Vols que et doni un cop de mà? Bruna: Hola Judit. Potser sí… Vull que els meus alumnes aprenguin a treballar de manera cooperativa. Però quan ho poso en pràctica, el resultat no m’acaba d’agradar. Judit: Per què? Bruna: Molts alumnes s’enfaden perquè sempre són els mateixos que han de fer la feina, i es queixen que els que s’hi haurien d’implicar més, són els que més se n’escapoleixen. I tenen tota la raó. Judit: Ja t’entenc… Vols dir que les activitats que els planteges són realment cooperatives? Bruna: Què vols dir? Judit: A vegades proposem activitats als nostres alumnes perquè treballin de forma cooperativa, però no tenim en compte què significa realment el treball cooperatiu. Bruna: Ostres, doncs jo em pensava que es tractava d’agrupar els alumnes per tal que treballin plegats. Judit: Bé, en realitat el treball cooperatiu es una mica més complex que això… Bruna: Vaja, així doncs, en què consisteix realment el treball cooperatiu? Pregunta inicial En marxar cap a casa, la Bruna continua donant voltes a la conversa amb la seva companya Judit. • Què és l’aprenentatge cooperatiu? En les següents activitats donarem resposta a aquesta pregunta per tal de poder conèixer i comprendre què es el treball cooperatiu, quines característiques ha de complir i com podem el diferenciar d’altres tipus d’estratègies didàctiques. Comencem? Activitat 2. Vídeo Molt bé! Hem fet una hipòtesi a partir de la nostra experiència i, a la vegada, hem pogut llegir les hipòtesis dels companys d’aula.
 5. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 4 Vegem un vídeo inicial que ens ho explicarà de forma molt senzilla: Vídeo 1. El aprendizaje cooperativo https://www.youtube.com/watch?v=VKTqZ_G-ieo Conversa Judit: Com hem vist al vídeo anterior, amb l’aprenentatge cooperatiu podem contribuir a desenvolupar correctament diverses competències personals, socials i prosocials. Bruna: Ja ho vaig entenent… Així doncs, l’aprenentatge cooperatiu és tot un seguit d’estratègies educatives que van més enllà del treball en grup. Judit: Exactament! Bruna: S’han de formar equips d’uns 4 alumnes, heterogenis entre ells, i promoure’n la participació i el progrés. Judit: Això mateix, veig que ja hem clarificat una mica aquest concepte. Bruna: Sí, tot i que encara em falta molt per a poder aplicar-lo correctament a l’aula. Judit: Si et serveix d’ajuda, et passaré una lectura molt interessant sobre el tema. Activitat 3. Lectura Aprofundim una mica més en la definició de l’aprenentatge cooperatiu a partir de la següent lectura. Tot i que us oferim l’article sencer, recomanem que us llegiu de les pàgines 1 a la 12.
 6. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 5 o Lectura 1: El aprendizaje cooperativo en el aula Conversa Bruna: Hola Judit! Ahir vaig indagar una mica sobre l’aprenentatge cooperatiu, i començo a entendre alguns aspectes que abans no havia contemplat. Judit: M’alegro molt d’escoltar-ho! Bruna: Sí, tot i que tinc la sensació que encara em queda molt per a descobrir… Judit: I tant, però no pateixis. Ahir vaig estar buscant una mica entre els meus materials, i vaig topar amb un document que potser et pot ajudar. Bruna: Ostres, doncs t’ho agraeixo molt! Activitat 5. Lectura La següent lectura ens proporcionarà més informació sobre l’aprenentatge cooperatiu, un suport teòric i els valors i competències que s’hi treballen. Recomanem que us llegiu les set primeres pàgines d’aquest document. o Lectura 2: Guia d’aprenentatge cooperatiu Conversa Bruna: Carai, quin munt de conceptes nous… Està resultant més complicat del que em pensava. Judit: No pateixis, al principi és normal que ens sentim una mica desorientats amb els tecnicismes nous. Bruna: Sí, però hi ha tanta informació… Judit: Ara cal que ordenis tota la informació que has vist. Què et sembla si fem un esquema o un mapa conceptual per a ordenar tots els conceptes nous? Bruna: Bona idea! Som-hi! En resum… Judit: Què tal Bruna, t’ha quedat clar el concepte d’aprenentatge cooperatiu? Creus que me’l podries explicar? Bruna: I tant, a veure que et sembla… Es pot considerar com un conjunt d’estratègies i pràctiques educatives que promouen la consecució d’un objectiu comú plantejat a l’equip i alhora, l’assoliment de l’objectiu personal de cada membre.
 7. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 6 Per a aconseguir-ho promouen la participació activa de tots els alumnes de l’equip, i a més han d’obtenir resultats positius per a ells i també per als seus companys. Per a saber-ne més… A continuació, per aquells que vulgueu ampliar els coneixements en els aspectes treballats fins ara, us proposem aquesta lectura complementària: • Pujolàs, P. (2008). El Aprendizaje cooperativo: 9 ideas clave. Barcelona: Graó. Fi de l’apartat Ja hem vist com la Bruna ha anat aprenent els fonaments sobre l’aprenentatge cooperatiu, i sobretot què és, per a portar-lo a terme amb el seu grup classe. Voleu saber en què es diferencien d’altres formes d’estructurar l’aula, les activitats i quines en són les característiques? Doncs us esperem al següent apartat per a descobrir-ho. Som-hi!
 8. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 7 1.2. Característiques de l’aprenentatge cooperatiu Conversa Uns dies després, la Bruna i la Judit es tornen a trobar a la sala de professors. Judit: Hola Bruna! Ja tens més clar el concepte d’aprenentatge cooperatiu? Bruna: Una mica més... Però després de fer una pluja d’idees i un esquema sobre tota la informació que he consultat, m’he adonat que el que feia a la meva classe no era ben bé treball cooperatiu. Judit: Carai! I per què ho dius? Bruna: Bé, el cas és que he vist que quan es treballa de manera cooperativa, tots els alumnes fan les seves aportacions; i en canvi, amb el treball en grup que fèiem a la meva aula no participaven tots els alumnes, sinó que sempre eren els mateixos. Judit: Bé, aquesta es una de les característiques que cal complir per a poder afirmar que treballem de forma cooperativa, però n’hi ha d’altres. Bruna: Vaja, i quines són aquestes característiques? Pregunta inicial De ben segur que la situació en què es troba la Bruna us resulta familiar. • En què es diferencia l’aprenentatge cooperatiu d’altres formes d’ensenyament i aprenentatge? • Quines són les característiques bàsiques de les activitats cooperatives? A partir de les activitats següents mirarem de respondre aquesta pregunta. Activitat 1. Lectura Com hem vist, la Bruna té dubtes sobre quines són les característiques que ens permetran diferenciar una activitat cooperativa d’altres estratègies d’organització dels alumnes. Abans de veure aquestes característiques, però, us proposem una lectura en què veurem quines són les principals estratègies per a organitzar grups a l’aula, per tal de, posteriorment, poder diferenciar-les a partir de les seves particularitats. • Lectura 3. Estructura de l’activitat Conversa Judit: Com va, Bruna? Has aconseguit diferenciar les diferents estructures de l’activitat? Bruna: Sí, ho porto força bé, però ara tinc un nou dubte. Judit: I doncs?
 9. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 8 Bruna: Ara em pregunto quines són les característiques pròpies de l’aprenentatge cooperatiu, és a dir, quins elements i processos són els que fan que una activitat sigui cooperativa. Judit: Doncs caldrà seguir avançant i investigant… Ànims! Activitat 3. Lectura Com veieu, la Bruna ja coneix diverses estratègies d’agrupament. Ara, doncs, es pregunta quins són els elements bàsics que defineixen el treball cooperatiu. Amb la següent lectura podrem aprendre quins són aquests elements bàsics que caracteritzen l’aprenentatge cooperatiu. D’aquesta manera anirem ampliant coneixements per a aprendre a distingir amb més facilitat quines són les característiques d’una activitat cooperativa. • Lectura 4. Elements bàsics de l’aprenentatge cooperatiu Conversa Bruna: Ostres! Hi havia tota aquesta informació que desconeixia! Hi ha tota una sèrie de característiques que fan que una activitat sigui cooperativa. Judit: Doncs ara que ja ho saps, hauràs d’assegurar-te que les propostes d’activitats que facis compleixin els cinc elements. Bruna: Sí! Tota la raó! Hauré de tenir en compte la interdependència positiva, la responsabilitat individual, la interacció cara a cara, el desenvolupament d’habilitats socials i l’avaluació de l’equip. Judit: Ànims doncs! En resum… Sembla que la Bruna ja té clars els elements que cal assegurar per tal que una activitat sigui realment cooperativa. Per tal que pugueu recordar i recuperar aquesta informació quan la necessiteu, us la facilitem en forma de mapa conceptual. Feu-hi una ullada!
 10. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 9 Quadre: Esquema elements de l’aprenentatge cooperatiu Extracte de la lectura Elements bàsics de l’AC Resposta a la pregunta inicial Hem vist que podem trobar diversos tipus d’agrupacions a l’aula: les estructures individualistes, en les quals la interacció acostuma a ser docent-alumne i aquest últim treballa sol; les competitives, que es caracteritzen per motivar l’alumnat a ser millor que els companys d’aula; i les cooperatives, en les quals impera l’ajuda mútua, ja que cada alumne només assoleix el seu objectiu si els seus companys també l’aconsegueixen. Per tant, per poder afirmar que una activitat és cooperativa cal que compleixi un seguit de requisits: que promogui la interdependència positiva, la responsabilitat individual, la interacció, les habilitats socials i l’avaluació de l’equip. Conversa Bruna: Ostres, quina quantitat d’informació que no havia tingut en compte fins ara. Judit: Sí, un cop et poses a investigar, t’adones que hi ha moltes coses per a aprendre, encara. Bruna: Tens raó; i jo que em pensava que les meves activitats eren cooperatives…
 11. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 10 Judit: A tothom ens ha passat; si ara em posés a recordar activitats que he fet anteriorment, segur que també detectaria moltes coses a millorar. Bruna: Doncs mira, no em sembla mala idea. Recuperaré el meu diari d’activitats per a analitzar alguna activitat de fa temps. Fi de l’apartat Genial! Anem al següent apartat del mòdul per a dur a la pràctica el què hem après. Som’hi!
 12. Curs online: Aprenentatge cooperatiu Mòdul 1. Què és l’aprenentatge cooperatiu 11 1.3. Anàlisi d’una activitat cooperativa Conversa Judit: Així doncs, vols analitzar alguna de les activitats que vas fer fa temps? Bruna: Sí, em sembla que serà una bona manera de veure quins n’eren els errors i els encerts. Judit: Doncs em sembla molt bona idea; vols que et doni un cop de mà? Bruna: I tant, la teva ajuda sempre és benvinguda! La Bruna, amb l’ajuda de la Judit, es disposa a revisar alguna de les seves antigues activitats per tal de comprovar si apareixen o no totes aquelles característiques que ha après sobre l’aprenentatge cooperatiu. Us animeu a donar-li un cop de mà? Som-hi doncs! Fi del mòdul Ara que ja hem vist els elements que caracteritzen les activitats cooperatives, vegem com ho podem fer perquè tots els nostres alumnes estiguin disposats a treballar en equip. Voleu saber com predisposar l’alumnat per a treballar com un equip? Som-hi!
Publicidad