Music6 q1 mod1_rhythm notes and rests_final08032020

pdf

Music
Quarter 1 – Module 1:
Rhythm: Notes and Rests
6
Music – Grade 6
Alternative Delivery Mode
Quarter 1 – Module 1: Rhythm: Notes and Rests
First Edition, 2020
Republic Act 8293, section 176 states that: No copyright shall subsist in any work of
the Government of the Philippines. However, prior approval of the government agency or office
wherein the work is created shall be necessary for exploitation of such work for profit. Such
agency or office may, among other things, impose as a condition the payment of royalties.
Borrowed materials (i.e., songs, stories, poems, pictures, photos, brand names,
trademarks, etc.) included in this module are owned by their respective copyright holders.
Every effort has been exerted to locate and seek permission to use these materials from their
respective copyright owners. The publisher and authors do not represent nor claim ownership
over them.
Published by the Department of Education
Secretary: Leonor Magtolis Briones
Undersecretary: Diosdado M. San Antonio
Printed in the Philippines by ________________________
Department of Education – Region VI-Western Visayas
Office Address: Duran Street, Iloilo City
Telefax: (033) 336-2816, (033) 509-7653
E-mail Address: region6@deped.gov.ph
Development Team of the Module
Authors: Mary Grace V. Cinco, Jonalyn B. Peñafiel
Editors: Mary Grace V. Cinco, Ma. Fe L. Brillantes, Lilibeth E. Larupay
Reviewers: Ma. Fe L. Brillantes, Lilibeth E. Larupay, Percy M. Borro
Illustrators: Francis Julius P. Fama, Cyrell T. Navarro, Armand Glenn S. Lapor
Layout Artists: Lilibeth E. Larupay, Armand Glenn S. Lapor
Management Team: Ma. Gemma M. Ledesma, Josilyn S. Solana
Roel F. Bermejo, Nordy D. Siason
Lilibeth T. Estoque, Azucena T. Falales
Elena P. Gonzaga, Donald T. Genine,
Athea V. Landar, Jerry A. Oquendo,
Ruben S. Libutaque, Lilibeth E. Larupay,
Percy M. Borro, Ma. Fe L. Brillantes, Juan Adlai C. Caigoy
6
Music
Quarter 1 – Module 1:
Rhythm: Notes and Rests
Introductory Message
For the facilitator:
Welcome to the Music 6 Alternative Delivery Mode (ADM) Module on Rhythm:
Notes and Rests!
This module was collaboratively designed, developed and reviewed by
educators both from public and private institutions to assist you, the teacher or
facilitator in helping the learners meet the standards set by the K to 12 Curriculum
while overcoming their personal, social, and economic constraints in schooling.
This learning resource hopes to engage the learners into guided and
independent learning activities at their own pace and time. Furthermore, this also
aims to help learners acquire the needed 21st century skills while taking into
consideration their needs and circumstances.
In addition to the material in the main text, you will also see this box in the
body of the module:
As a facilitator, you are expected to orient the learners on how to use this
module. You also need to keep track of the learners' progress while allowing them to
manage their own learning. Furthermore, you are expected to encourage and assist
the learners as they do the tasks included in the module.
Notes to the Teacher
This contains helpful tips or strategies that
will help you in guiding the learners.
For the learner:
Welcome to the Music 6 Alternative Delivery Mode (ADM) Module on Rhythm:
Notes and Rests!
This module was designed to provide you with fun and meaningful opportunities for
guided and independent learning at your own pace and time. You will be enabled to
process the contents of the learning resource while being an active learner.
This module has the following parts and corresponding icons:
What I Need to Know This will give you an idea of the skills or
competencies you are expected to learn in the
module.
What I Know This part includes an activity that aims to
check what you already know about the
lesson to take. If you get all the answers
correct (100%), you may decide to skip this
module.
What’s In This is a brief drill or review to help you link
the current lesson with the previous one.
What’s New In this portion, the new lesson will be
introduced to you in various ways; a story, a
song, a poem, a problem opener, an activity
or a situation.
What is It This section provides a brief discussion of the
lesson. This aims to help you discover and
understand new concepts and skills.
What’s More This comprises activities for independent
practice to solidify your understanding and
skills of the topic. You may check the answers
to the exercises using the Answer Key at the
end of the module.
What I Have Learned This includes questions or blank
sentence/paragraph to be filled in to process
what you learned from the lesson.
What I Can Do This section provides an activity which will
help you transfer your new knowledge or skill
into real life situations or concerns.
Assessment This is a task which aims to evaluate your
level of mastery in achieving the learning
competency.
Additional Activities In this portion, another activity will be given
to you to enrich your knowledge or skill of the
lesson learned.
Answer Key This contains answers to all activities in the
module.
At the end of this module you will also find:
The following are some reminders in using this module:
1. Use the module with care. Do not put unnecessary mark/s on any part of the
module. Use a separate sheet of paper in answering the exercises.
2. Don’t forget to answer What I Know before moving on to the other activities
included in the module.
3. Read the instruction carefully before doing each task.
4. Observe honesty and integrity in doing the tasks and checking your answers.
5. Finish the task at hand before proceeding to the next.
6. Return this module to your teacher/facilitator once you are through with it.
If you encounter any difficulty in answering the tasks in this module, do not
hesitate to consult your teacher or facilitator. Always bear in mind that you are not
alone.
We hope that through this material, you will experience meaningful learning and
gain deep understanding of the relevant competencies. You can do it!
References This is a list of all sources used in developing
this module.
1
What I Need to Know
This module was designed and written with you in mind. It is here to help you
identify and master the value of notes and rests. The scope of this module permits it
to be used in many different learning situations. The language used recognizes the
diverse vocabulary level of students. The lessons are arranged to follow the standard
sequence of the course. But the order in which you read them can be changed to
correspond with the module you are now using.
The module has only one lesson with the title:
• Lesson 1 – Rhythm: Notes and Rests
After going through this module, you are expected to:
1. identify the notes and rests;
2. identify the values of the notes and rests used in a particular song; and
3. identify the values of the dotted notes and rests used in a particular song.
2
What I Know
Directions: Read and understand each item carefully. Write the letter of the correct
answer on a separate sheet of paper.
1. We use notes and rests to create a composition, Identify the encircled note in
this musical composition.
A. whole note
B. half note
C. quarter note
D. eighth note
2. The value of notes and rests depend on the given time signature of a song.
What kind of rest receives two beats?
A. B. C. D.
3. A note value indicates the relative duration of a note. How many beats does
a whole note ( ) receive?
A. 4 beats
B. 3 beats
C. 2 beats
D. 1 beat
4. A dot gets ½ the value of the note or rest that it follows. What is the value of
a dotted half rest?
A. 1 ½ beats
B. 3 beats
C. 2 beats
D. 2 ½ beats
5. Notes and rests have time values. Which of the following notes
receives ½ of a beat?
A. B. C. D.
3
6. Which of the following dotted notes receives 1 ½ beats?
A. B. C. D.
7. Rests represent silence in music. Which is a quarter rest?
A. B. C. D.
8. A note is a symbol for sound. Which is an eighth note?
A. B. C. D.
9. Analyze the musical phrase and identify the encircled musical symbol.
A. eighth rest
B. half rest
C. quarter rest
D. whole rest
10.Notes and rests have distinctive values. Which of the following notes
has the highest value?
A. dotted half note ( )
B. whole note ( )
C. half note ( )
D. quarter note ( )
4
Notes to the Teacher
This module is designed for independent or self-paced
study. It allows the learners to learn by considering their
convenience for time and or location according to his or her
individual needs and ability. Learners can study at his/her
preferred time and environment without undue interruption of
work. Please make sure learners who use this material can get
frequent feedback and are given the opportunity to reflect on
information and on their learning experiences.
Lesson
1 Rhythm: Notes and Rests
Rhythm is one important element that musicians of all types have to adapt
with their passion for music.
In this quarter, you will learn rhythm as one of the elements of music. Rhythm
is the regular flow of music through time. It is the life of music. It is observed and
felt in the movements of humans and animals, in the swaying of trees and in running
vehicles. In order for you to fully understand rhythm; you need to learn its elements
such as pulse, tempo and meter.
Music is made up of different kinds of notes and rests to represent duration
of sounds and silence. They are used in making compositions. Notes are symbols for
sounds in music and rests are symbols for silence.
What’s In
Clap the rhythm:
5
What’s New
Kinds of Notes and Rests
Do you know how songwriters create a composition?
If you are going to compose a song, how will you make it?
In writing a song, a songwriter uses notes and rests and places them on a
staff along with other musical symbols.
Study the chart below.
Chart 1- Different Kinds of Notes and Rests
How many kinds of notes/rests are there in the chart?
What are the kinds of notes?
What are the kinds of rests?
What kind of note has a shaded note head, stem and a tail?
What is the value of a whole note/rest?
What kind of note/rest receives ¼ of a beat?
What kind of note/rest receives 2 beats?
What kind of note/rest receives 1 beat?
If a half rest has two beats, how many quarter rests are there to 1 half rest?
6
Studying a Musical Score
Study the musical score of the song, Dignity of Labor.
Dignity of Labor
What is It
What is the time signature of the song, Dignity of Labor?
What is the key of the song?
What is the first/last note of the song?
What is the first/last so-fa syllable of the song?
What kind of notes and rests are found in the musical score?
What kind of note is found on the first measure of the song?
What is the value of a dotted half note?
Which rest receives the greatest value?
What is the song all about?
Sing the song, Dignity of Labor.
7
What’s More
Dotted Notes and Rests
In music, a dot is sometimes placed at the right side of a note/rest. A dot
added to a note/rest changes its length of time or value. A dot gets ½ the value of
the note/rest it follows.
Study the chart below.
Chart 2 –Dotted Notes
What is the value of a dot in a dotted quarter note?
What dotted note has the longest duration?
What kind of dotted note receives three beats?
What happens to a rest if there’s a dot on it?
Chart 3 –Dotted Rests
What kind of dotted rest receives six beats?
What dotted rest has the longest duration?
What is the value of a dot in a dotted half rest?
What is the value of a dot in a dotted eighth rest?
What happens to a rest if there’s a dot on it?
8
What I Have Learned
• Notes are musical sounds that represent sounds.
• There are five kinds of notes namely whole note ( ), half note ( ),
quarter note ( ), eighth note ( ), and sixteenth note ( ).
• Rests represent silence in music.
• There are five kinds of rests namely whole rest ( ),
half rest ( ), quarter rest ( ), eighth rest ( ),
and sixteenth rest ( ).
• Notes and rests are placed on a staff with other musical symbols to
create a song.
• The value of a dot is half the value of a note or rest it follows.
What I Can Do
Identify the notes and rests found in the following musical lines. Write your answer
on a piece of paper.
1.
2.
3.
4.
9
Assessment
Directions: Read and understand each item carefully. Write letter of the correct
answer on a separate sheet of paper.
1. Analyze the musical phrase and identify the encircled musical symbol.
A. eighth rest
B. half rest
C. quarter rest
D. whole rest
2. Notes and rests have distinctive values. Which of the following notes has the
highest value?
A. dotted half note ( )
B. whole note ( )
C. half note ( )
D. quarter note ( )
3. A note value indicates the relative duration of a note. How many beats does
a whole note ( ) receive?
A. 4 beats
B. 3 beats
C. 2 beats
D. 1 beat
4. We use notes and rests to create a composition. Identify the encircled note in
this musical composition.
A. whole note
B. B. half note
C. C. quarter note
D. D. eighth note
10
5. A dot gets ½ the value of the note or rest that it follows. What is the value of
a dotted half rest?
A. 1 ½ beats
B. 3 beats
C. 2 beats
D. 2 ½ beats
6. Which of the following dotted notes receives 1 ½ beats?
A. B. C. D.
7. The value of notes and rests depends on the time signature. What kind of
rest receives two beats?
A. B. C. D.
8. Notes and rests have time values. Which of the following notes receives ½ of
a beat?
A. B. C. D.
9. Rests represent silence in music. Which is a quarter rest?
A. B. C. D.
10. A note is a symbol for sound. Which is an eighth note?
A. B. C. D.
Additional Activities
Directions: Match the symbol in column A to its value in column B. Write the letter
of your answer on a separate sheet of paper.
A B
1.
A. ¼ of a beat
2.
B. 1 beat
3.
C. ½ of a beat
4.
D. 1 ½ beats
5. E. 2 beats
F. 6 beats
11
Answer Key
WhatIKnow
1.B
2.B
3.A
4.B
5.C
6.D
7.C
8.A
9.D
10.B
What’sMore
1.dottedwholenote/rest
2.dottedhalfnote
3.1beat
4.¼ofabeat
5.itaddshalfthevalueofthe
note/restitfollows
Assessment
1.D
2.B
3.A
4.B
5.B
6.D
7.B
8.A
9.C
10.C
AdditionalActivities
1.D
2.B
3.A
4.E
5.F
WhatICanDo
1.EIGHTHNOTE
2.EIGHTHNOTE
DOTTEDEIGHTH
NOTE
SIXTEENTHNOTE
HALFNOTE
QUARTERNOTE
3.WHOLEREST
HALFREST
QUARTERREST
DOTTEDEIGHTH
REST
SIXTEENTHNOTE
4.EIGHTHNOTE
DOTTEDQUARTER
NOTE
12
References
Enhancing Skills Through MAPE 5, pp. 7-10
Stirring the Soul, Mind and Body 5, pp. 5-10
For inquiries or feedback, please write or call:
Department of Education - Bureau of Learning Resources (DepEd-BLR)
Ground Floor, Bonifacio Bldg., DepEd Complex
Meralco Avenue, Pasig City, Philippines 1600
Telefax: (632) 8634-1072; 8634-1054; 8631-4985
Email Address: blr.lrqad@deped.gov.ph * blr.lrpd@deped.gov.ph

Recomendados

Module 1-week 1 and 2 Philippine physical activity pyramid por
Module 1-week 1 and 2 Philippine physical activity pyramidModule 1-week 1 and 2 Philippine physical activity pyramid
Module 1-week 1 and 2 Philippine physical activity pyramidRogelioPasion2
12.7K vistas14 diapositivas
Music 6 module por
Music 6 moduleMusic 6 module
Music 6 moduleJoelPatropez1
961 vistas16 diapositivas
K TO 12 GRADE 1 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC and ART (Q1-Q4) por
K TO 12 GRADE 1 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC and ART  (Q1-Q4)K TO 12 GRADE 1 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC and ART  (Q1-Q4)
K TO 12 GRADE 1 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC and ART (Q1-Q4)LiGhT ArOhL
91.1K vistas152 diapositivas
K TO 12 GRADE 1 LEARNER’S MATERIAL IN PE and HEALTH (Q1-Q4) por
K TO 12 GRADE 1 LEARNER’S MATERIAL IN PE and HEALTH  (Q1-Q4)K TO 12 GRADE 1 LEARNER’S MATERIAL IN PE and HEALTH  (Q1-Q4)
K TO 12 GRADE 1 LEARNER’S MATERIAL IN PE and HEALTH (Q1-Q4)LiGhT ArOhL
51.5K vistas179 diapositivas
UNIT 1 LESSON 1-SOUNDS and SILENCE.pptx por
UNIT 1 LESSON 1-SOUNDS and SILENCE.pptxUNIT 1 LESSON 1-SOUNDS and SILENCE.pptx
UNIT 1 LESSON 1-SOUNDS and SILENCE.pptxElyRoseCastaritas
2.5K vistas19 diapositivas
MAPEH 3 Music Learner's Manual 2nd Quarter por
MAPEH 3 Music Learner's Manual 2nd QuarterMAPEH 3 Music Learner's Manual 2nd Quarter
MAPEH 3 Music Learner's Manual 2nd QuarterEDITHA HONRADEZ
40.3K vistas26 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Music gr-1-teachers-guide-q12 por
Music gr-1-teachers-guide-q12Music gr-1-teachers-guide-q12
Music gr-1-teachers-guide-q12EDITHA HONRADEZ
24.9K vistas42 diapositivas
English 3 lm quarter 1 por
English 3 lm quarter 1English 3 lm quarter 1
English 3 lm quarter 1EDITHA HONRADEZ
104.2K vistas114 diapositivas
Grade 6 ppt mapeh q2_w1_healthy school and community environment por
Grade 6 ppt mapeh q2_w1_healthy school and community environmentGrade 6 ppt mapeh q2_w1_healthy school and community environment
Grade 6 ppt mapeh q2_w1_healthy school and community environmentLea Perez
8.1K vistas25 diapositivas
ARALING PANLIPUNAN GRADE 1 LM (q1&2) por
ARALING PANLIPUNAN  GRADE 1 LM (q1&2)ARALING PANLIPUNAN  GRADE 1 LM (q1&2)
ARALING PANLIPUNAN GRADE 1 LM (q1&2)Mildred Matugas
50.9K vistas110 diapositivas
Gr.3 science tagalog q1 por
Gr.3 science tagalog q1Gr.3 science tagalog q1
Gr.3 science tagalog q1EDITHA HONRADEZ
240.4K vistas37 diapositivas
Music gr. 1 teacher's guide (q1&2) por
Music gr. 1 teacher's guide (q1&2)Music gr. 1 teacher's guide (q1&2)
Music gr. 1 teacher's guide (q1&2)Nancy Damo
12.4K vistas42 diapositivas

La actualidad más candente(20)

Music gr-1-teachers-guide-q12 por EDITHA HONRADEZ
Music gr-1-teachers-guide-q12Music gr-1-teachers-guide-q12
Music gr-1-teachers-guide-q12
EDITHA HONRADEZ24.9K vistas
English 3 lm quarter 1 por EDITHA HONRADEZ
English 3 lm quarter 1English 3 lm quarter 1
English 3 lm quarter 1
EDITHA HONRADEZ104.2K vistas
Grade 6 ppt mapeh q2_w1_healthy school and community environment por Lea Perez
Grade 6 ppt mapeh q2_w1_healthy school and community environmentGrade 6 ppt mapeh q2_w1_healthy school and community environment
Grade 6 ppt mapeh q2_w1_healthy school and community environment
Lea Perez8.1K vistas
ARALING PANLIPUNAN GRADE 1 LM (q1&2) por Mildred Matugas
ARALING PANLIPUNAN  GRADE 1 LM (q1&2)ARALING PANLIPUNAN  GRADE 1 LM (q1&2)
ARALING PANLIPUNAN GRADE 1 LM (q1&2)
Mildred Matugas50.9K vistas
Gr.3 science tagalog q1 por EDITHA HONRADEZ
Gr.3 science tagalog q1Gr.3 science tagalog q1
Gr.3 science tagalog q1
EDITHA HONRADEZ240.4K vistas
Music gr. 1 teacher's guide (q1&2) por Nancy Damo
Music gr. 1 teacher's guide (q1&2)Music gr. 1 teacher's guide (q1&2)
Music gr. 1 teacher's guide (q1&2)
Nancy Damo12.4K vistas
Ligtas at Responsableng Paggamit ng Computer, Internet at Email por Marie Jaja Tan Roa
Ligtas at Responsableng Paggamit ng Computer, Internet at EmailLigtas at Responsableng Paggamit ng Computer, Internet at Email
Ligtas at Responsableng Paggamit ng Computer, Internet at Email
Marie Jaja Tan Roa70.3K vistas
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC (Q1-Q4) por LiGhT ArOhL
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC (Q1-Q4)K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC (Q1-Q4)
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC (Q1-Q4)
LiGhT ArOhL291.2K vistas
K TO 12 GRADE 1 LEARNING MATERIAL IN PHYSICAL EDUCATION (Q1-Q2) por LiGhT ArOhL
K TO 12 GRADE 1 LEARNING MATERIAL IN PHYSICAL EDUCATION (Q1-Q2)K TO 12 GRADE 1 LEARNING MATERIAL IN PHYSICAL EDUCATION (Q1-Q2)
K TO 12 GRADE 1 LEARNING MATERIAL IN PHYSICAL EDUCATION (Q1-Q2)
LiGhT ArOhL39.1K vistas
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN HEALTH (Q1-Q4) por LiGhT ArOhL
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN HEALTH (Q1-Q4)K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN HEALTH (Q1-Q4)
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN HEALTH (Q1-Q4)
LiGhT ArOhL229.9K vistas
ESP6, Q2, WEEK 1, DAY 1- PANGAKO O PINAGKASUNDUAN.pptx por ren martin
ESP6, Q2, WEEK 1, DAY 1- PANGAKO O PINAGKASUNDUAN.pptxESP6, Q2, WEEK 1, DAY 1- PANGAKO O PINAGKASUNDUAN.pptx
ESP6, Q2, WEEK 1, DAY 1- PANGAKO O PINAGKASUNDUAN.pptx
ren martin1.1K vistas
K TO 12 GRADE 4 TEACHER’S GUIDE IN PE (Q1-Q4) por LiGhT ArOhL
K TO 12 GRADE 4 TEACHER’S GUIDE IN PE (Q1-Q4)K TO 12 GRADE 4 TEACHER’S GUIDE IN PE (Q1-Q4)
K TO 12 GRADE 4 TEACHER’S GUIDE IN PE (Q1-Q4)
LiGhT ArOhL59.5K vistas
K TO 12 GRADE 4 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC (Q1-Q4) por LiGhT ArOhL
K TO 12 GRADE 4 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC (Q1-Q4)K TO 12 GRADE 4 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC (Q1-Q4)
K TO 12 GRADE 4 LEARNER’S MATERIAL IN MUSIC (Q1-Q4)
LiGhT ArOhL473.8K vistas
Esp aralin 1 pagkakamali ko itutuwid ko por EDITHA HONRADEZ
Esp aralin 1 pagkakamali ko  itutuwid koEsp aralin 1 pagkakamali ko  itutuwid ko
Esp aralin 1 pagkakamali ko itutuwid ko
EDITHA HONRADEZ13.6K vistas
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN PE (Q1-Q4) por LiGhT ArOhL
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN PE (Q1-Q4)K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN PE (Q1-Q4)
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN PE (Q1-Q4)
LiGhT ArOhL199.8K vistas
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN SCIENCE (Q1-Q4) por LiGhT ArOhL
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN SCIENCE (Q1-Q4)K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN SCIENCE (Q1-Q4)
K TO 12 GRADE 5 LEARNER’S MATERIAL IN SCIENCE (Q1-Q4)
LiGhT ArOhL276K vistas

Similar a Music6 q1 mod1_rhythm notes and rests_final08032020

Music6 q1 mod2_rhythm differentiate time signatures_final08032020 por
Music6 q1 mod2_rhythm differentiate time signatures_final08032020Music6 q1 mod2_rhythm differentiate time signatures_final08032020
Music6 q1 mod2_rhythm differentiate time signatures_final08032020JoelPatropez1
1.7K vistas35 diapositivas
Music6 q1 mod1_rhythm-notes-and-rests_version3 por
Music6 q1 mod1_rhythm-notes-and-rests_version3Music6 q1 mod1_rhythm-notes-and-rests_version3
Music6 q1 mod1_rhythm-notes-and-rests_version3BryLe2
138 vistas16 diapositivas
CLMD_MusicG10-1.pdf por
CLMD_MusicG10-1.pdfCLMD_MusicG10-1.pdf
CLMD_MusicG10-1.pdfSherwinTamayao1
56 vistas25 diapositivas
Music6 q1 mod3_rhythm-conduct-time-signatures_version3 por
Music6 q1 mod3_rhythm-conduct-time-signatures_version3Music6 q1 mod3_rhythm-conduct-time-signatures_version3
Music6 q1 mod3_rhythm-conduct-time-signatures_version3BryLe2
1.4K vistas30 diapositivas
Music6 q1 mod2_rhythm-differentiate-time-signatures_version3 por
Music6 q1 mod2_rhythm-differentiate-time-signatures_version3Music6 q1 mod2_rhythm-differentiate-time-signatures_version3
Music6 q1 mod2_rhythm-differentiate-time-signatures_version3BryLe2
570 vistas32 diapositivas
Music6 q1 mod4_creating-rhythmic-patterns_version3 por
Music6 q1 mod4_creating-rhythmic-patterns_version3Music6 q1 mod4_creating-rhythmic-patterns_version3
Music6 q1 mod4_creating-rhythmic-patterns_version3BryLe2
503 vistas32 diapositivas

Similar a Music6 q1 mod1_rhythm notes and rests_final08032020(20)

Music6 q1 mod2_rhythm differentiate time signatures_final08032020 por JoelPatropez1
Music6 q1 mod2_rhythm differentiate time signatures_final08032020Music6 q1 mod2_rhythm differentiate time signatures_final08032020
Music6 q1 mod2_rhythm differentiate time signatures_final08032020
JoelPatropez11.7K vistas
Music6 q1 mod1_rhythm-notes-and-rests_version3 por BryLe2
Music6 q1 mod1_rhythm-notes-and-rests_version3Music6 q1 mod1_rhythm-notes-and-rests_version3
Music6 q1 mod1_rhythm-notes-and-rests_version3
BryLe2138 vistas
Music6 q1 mod3_rhythm-conduct-time-signatures_version3 por BryLe2
Music6 q1 mod3_rhythm-conduct-time-signatures_version3Music6 q1 mod3_rhythm-conduct-time-signatures_version3
Music6 q1 mod3_rhythm-conduct-time-signatures_version3
BryLe21.4K vistas
Music6 q1 mod2_rhythm-differentiate-time-signatures_version3 por BryLe2
Music6 q1 mod2_rhythm-differentiate-time-signatures_version3Music6 q1 mod2_rhythm-differentiate-time-signatures_version3
Music6 q1 mod2_rhythm-differentiate-time-signatures_version3
BryLe2570 vistas
Music6 q1 mod4_creating-rhythmic-patterns_version3 por BryLe2
Music6 q1 mod4_creating-rhythmic-patterns_version3Music6 q1 mod4_creating-rhythmic-patterns_version3
Music6 q1 mod4_creating-rhythmic-patterns_version3
BryLe2503 vistas
Music education ii module 1.the world of musical sounds por S Marley
Music education ii module 1.the world of musical soundsMusic education ii module 1.the world of musical sounds
Music education ii module 1.the world of musical sounds
S Marley9.9K vistas
WLP-WEEK 1-MUSICQ1.docx por arabiates
WLP-WEEK 1-MUSICQ1.docxWLP-WEEK 1-MUSICQ1.docx
WLP-WEEK 1-MUSICQ1.docx
arabiates61 vistas
MAPEH – WEEK 2 First Quarter.pptx por JocenAblona
MAPEH – WEEK 2 First Quarter.pptxMAPEH – WEEK 2 First Quarter.pptx
MAPEH – WEEK 2 First Quarter.pptx
JocenAblona101 vistas
ADM-English-8-Q1-L1 (1).pdf por JazwyneMiao
ADM-English-8-Q1-L1 (1).pdfADM-English-8-Q1-L1 (1).pdf
ADM-English-8-Q1-L1 (1).pdf
JazwyneMiao776 vistas
EAPP-Quarter-1-Module-1.pdf por CamlonKhajar1
EAPP-Quarter-1-Module-1.pdfEAPP-Quarter-1-Module-1.pdf
EAPP-Quarter-1-Module-1.pdf
CamlonKhajar1762 vistas
Q1 Oral Communication 11_Module 1.pdf por KathrynCosal
Q1 Oral Communication 11_Module 1.pdfQ1 Oral Communication 11_Module 1.pdf
Q1 Oral Communication 11_Module 1.pdf
KathrynCosal4.3K vistas

Más de JoelPatropez1

Doc1.docx por
Doc1.docxDoc1.docx
Doc1.docxJoelPatropez1
2 vistas1 diapositiva
Minimalism Art.docx por
Minimalism Art.docxMinimalism Art.docx
Minimalism Art.docxJoelPatropez1
2 vistas1 diapositiva
Adm tleagri6 m1-l1 por
Adm tleagri6 m1-l1Adm tleagri6 m1-l1
Adm tleagri6 m1-l1JoelPatropez1
810 vistas13 diapositivas
Aralin1eppagri4 180816010343 por
Aralin1eppagri4 180816010343Aralin1eppagri4 180816010343
Aralin1eppagri4 180816010343JoelPatropez1
287 vistas13 diapositivas
Division memorandum no. 242, s.2020 por
Division memorandum no. 242, s.2020Division memorandum no. 242, s.2020
Division memorandum no. 242, s.2020JoelPatropez1
88 vistas9 diapositivas
Arts 6 tg q1 q4 por
Arts 6 tg q1 q4Arts 6 tg q1 q4
Arts 6 tg q1 q4JoelPatropez1
371 vistas44 diapositivas

Más de JoelPatropez1(11)

Último

NodeJS and ExpressJS.pdf por
NodeJS and ExpressJS.pdfNodeJS and ExpressJS.pdf
NodeJS and ExpressJS.pdfArthyR3
60 vistas17 diapositivas
Guess Papers ADC 1, Karachi University por
Guess Papers ADC 1, Karachi UniversityGuess Papers ADC 1, Karachi University
Guess Papers ADC 1, Karachi UniversityKhalid Aziz
119 vistas17 diapositivas
GSoC 2024 .pdf por
GSoC 2024 .pdfGSoC 2024 .pdf
GSoC 2024 .pdfShabNaz2
50 vistas15 diapositivas
STRATEGIC MANAGEMENT MODULE 1_UNIT1 _UNIT2.pdf por
STRATEGIC MANAGEMENT MODULE 1_UNIT1 _UNIT2.pdfSTRATEGIC MANAGEMENT MODULE 1_UNIT1 _UNIT2.pdf
STRATEGIC MANAGEMENT MODULE 1_UNIT1 _UNIT2.pdfDr Vijay Vishwakarma
144 vistas68 diapositivas
BUSINESS ETHICS MODULE 1 UNIT I_B.pdf por
BUSINESS ETHICS MODULE 1 UNIT I_B.pdfBUSINESS ETHICS MODULE 1 UNIT I_B.pdf
BUSINESS ETHICS MODULE 1 UNIT I_B.pdfDr Vijay Vishwakarma
63 vistas21 diapositivas
TOWN CLUB FINAL SKP.pptx por
TOWN CLUB FINAL SKP.pptxTOWN CLUB FINAL SKP.pptx
TOWN CLUB FINAL SKP.pptxsouravkrpodder
38 vistas77 diapositivas

Último(20)

NodeJS and ExpressJS.pdf por ArthyR3
NodeJS and ExpressJS.pdfNodeJS and ExpressJS.pdf
NodeJS and ExpressJS.pdf
ArthyR360 vistas
Guess Papers ADC 1, Karachi University por Khalid Aziz
Guess Papers ADC 1, Karachi UniversityGuess Papers ADC 1, Karachi University
Guess Papers ADC 1, Karachi University
Khalid Aziz119 vistas
GSoC 2024 .pdf por ShabNaz2
GSoC 2024 .pdfGSoC 2024 .pdf
GSoC 2024 .pdf
ShabNaz250 vistas
Introduction to Physiotherapy and Electrotherapy por Sreeraj S R
Introduction to Physiotherapy and ElectrotherapyIntroduction to Physiotherapy and Electrotherapy
Introduction to Physiotherapy and Electrotherapy
Sreeraj S R82 vistas
Career Building in AI - Technologies, Trends and Opportunities por WebStackAcademy
Career Building in AI - Technologies, Trends and OpportunitiesCareer Building in AI - Technologies, Trends and Opportunities
Career Building in AI - Technologies, Trends and Opportunities
WebStackAcademy56 vistas
Interaction of microorganisms with vascular plants.pptx por MicrobiologyMicro
Interaction of microorganisms with vascular plants.pptxInteraction of microorganisms with vascular plants.pptx
Interaction of microorganisms with vascular plants.pptx
MicrobiologyMicro77 vistas
Women From 1850 To 1950 Essay por Amy Williams
Women From 1850 To 1950 EssayWomen From 1850 To 1950 Essay
Women From 1850 To 1950 Essay
Amy Williams41 vistas
ANGULARJS.pdf por ArthyR3
ANGULARJS.pdfANGULARJS.pdf
ANGULARJS.pdf
ArthyR354 vistas
Research Methodology (M. Pharm, IIIrd Sem.)_UNIT_IV_CPCSEA Guidelines for Lab... por RAHUL PAL
Research Methodology (M. Pharm, IIIrd Sem.)_UNIT_IV_CPCSEA Guidelines for Lab...Research Methodology (M. Pharm, IIIrd Sem.)_UNIT_IV_CPCSEA Guidelines for Lab...
Research Methodology (M. Pharm, IIIrd Sem.)_UNIT_IV_CPCSEA Guidelines for Lab...
RAHUL PAL53 vistas
Ask The Expert! Nonprofit Website Tools, Tips, and Technology.pdf por TechSoup
 Ask The Expert! Nonprofit Website Tools, Tips, and Technology.pdf Ask The Expert! Nonprofit Website Tools, Tips, and Technology.pdf
Ask The Expert! Nonprofit Website Tools, Tips, and Technology.pdf
TechSoup 68 vistas
What is Digital Transformation? por Mark Brown
What is Digital Transformation?What is Digital Transformation?
What is Digital Transformation?
Mark Brown56 vistas
UNIT NO 13 ORGANISMS AND POPULATION.pptx por Madhuri Bhande
UNIT NO 13 ORGANISMS AND POPULATION.pptxUNIT NO 13 ORGANISMS AND POPULATION.pptx
UNIT NO 13 ORGANISMS AND POPULATION.pptx
Madhuri Bhande59 vistas
Guidelines & Identification of Early Sepsis DR. NN CHAVAN 02122023.pptx por Niranjan Chavan
Guidelines & Identification of Early Sepsis DR. NN CHAVAN 02122023.pptxGuidelines & Identification of Early Sepsis DR. NN CHAVAN 02122023.pptx
Guidelines & Identification of Early Sepsis DR. NN CHAVAN 02122023.pptx
Niranjan Chavan48 vistas
Payment Integration using Braintree Connector | MuleSoft Mysore Meetup #37 por MysoreMuleSoftMeetup
Payment Integration using Braintree Connector | MuleSoft Mysore Meetup #37Payment Integration using Braintree Connector | MuleSoft Mysore Meetup #37
Payment Integration using Braintree Connector | MuleSoft Mysore Meetup #37
Interaction of microorganisms with Insects.pptx por MicrobiologyMicro
Interaction of microorganisms with Insects.pptxInteraction of microorganisms with Insects.pptx
Interaction of microorganisms with Insects.pptx
MicrobiologyMicro49 vistas

Music6 q1 mod1_rhythm notes and rests_final08032020

  • 1. Music Quarter 1 – Module 1: Rhythm: Notes and Rests 6
  • 2. Music – Grade 6 Alternative Delivery Mode Quarter 1 – Module 1: Rhythm: Notes and Rests First Edition, 2020 Republic Act 8293, section 176 states that: No copyright shall subsist in any work of the Government of the Philippines. However, prior approval of the government agency or office wherein the work is created shall be necessary for exploitation of such work for profit. Such agency or office may, among other things, impose as a condition the payment of royalties. Borrowed materials (i.e., songs, stories, poems, pictures, photos, brand names, trademarks, etc.) included in this module are owned by their respective copyright holders. Every effort has been exerted to locate and seek permission to use these materials from their respective copyright owners. The publisher and authors do not represent nor claim ownership over them. Published by the Department of Education Secretary: Leonor Magtolis Briones Undersecretary: Diosdado M. San Antonio Printed in the Philippines by ________________________ Department of Education – Region VI-Western Visayas Office Address: Duran Street, Iloilo City Telefax: (033) 336-2816, (033) 509-7653 E-mail Address: region6@deped.gov.ph Development Team of the Module Authors: Mary Grace V. Cinco, Jonalyn B. Peñafiel Editors: Mary Grace V. Cinco, Ma. Fe L. Brillantes, Lilibeth E. Larupay Reviewers: Ma. Fe L. Brillantes, Lilibeth E. Larupay, Percy M. Borro Illustrators: Francis Julius P. Fama, Cyrell T. Navarro, Armand Glenn S. Lapor Layout Artists: Lilibeth E. Larupay, Armand Glenn S. Lapor Management Team: Ma. Gemma M. Ledesma, Josilyn S. Solana Roel F. Bermejo, Nordy D. Siason Lilibeth T. Estoque, Azucena T. Falales Elena P. Gonzaga, Donald T. Genine, Athea V. Landar, Jerry A. Oquendo, Ruben S. Libutaque, Lilibeth E. Larupay, Percy M. Borro, Ma. Fe L. Brillantes, Juan Adlai C. Caigoy
  • 3. 6 Music Quarter 1 – Module 1: Rhythm: Notes and Rests
  • 4. Introductory Message For the facilitator: Welcome to the Music 6 Alternative Delivery Mode (ADM) Module on Rhythm: Notes and Rests! This module was collaboratively designed, developed and reviewed by educators both from public and private institutions to assist you, the teacher or facilitator in helping the learners meet the standards set by the K to 12 Curriculum while overcoming their personal, social, and economic constraints in schooling. This learning resource hopes to engage the learners into guided and independent learning activities at their own pace and time. Furthermore, this also aims to help learners acquire the needed 21st century skills while taking into consideration their needs and circumstances. In addition to the material in the main text, you will also see this box in the body of the module: As a facilitator, you are expected to orient the learners on how to use this module. You also need to keep track of the learners' progress while allowing them to manage their own learning. Furthermore, you are expected to encourage and assist the learners as they do the tasks included in the module. Notes to the Teacher This contains helpful tips or strategies that will help you in guiding the learners.
  • 5. For the learner: Welcome to the Music 6 Alternative Delivery Mode (ADM) Module on Rhythm: Notes and Rests! This module was designed to provide you with fun and meaningful opportunities for guided and independent learning at your own pace and time. You will be enabled to process the contents of the learning resource while being an active learner. This module has the following parts and corresponding icons: What I Need to Know This will give you an idea of the skills or competencies you are expected to learn in the module. What I Know This part includes an activity that aims to check what you already know about the lesson to take. If you get all the answers correct (100%), you may decide to skip this module. What’s In This is a brief drill or review to help you link the current lesson with the previous one. What’s New In this portion, the new lesson will be introduced to you in various ways; a story, a song, a poem, a problem opener, an activity or a situation. What is It This section provides a brief discussion of the lesson. This aims to help you discover and understand new concepts and skills. What’s More This comprises activities for independent practice to solidify your understanding and skills of the topic. You may check the answers to the exercises using the Answer Key at the end of the module. What I Have Learned This includes questions or blank sentence/paragraph to be filled in to process what you learned from the lesson. What I Can Do This section provides an activity which will help you transfer your new knowledge or skill into real life situations or concerns. Assessment This is a task which aims to evaluate your level of mastery in achieving the learning competency.
  • 6. Additional Activities In this portion, another activity will be given to you to enrich your knowledge or skill of the lesson learned. Answer Key This contains answers to all activities in the module. At the end of this module you will also find: The following are some reminders in using this module: 1. Use the module with care. Do not put unnecessary mark/s on any part of the module. Use a separate sheet of paper in answering the exercises. 2. Don’t forget to answer What I Know before moving on to the other activities included in the module. 3. Read the instruction carefully before doing each task. 4. Observe honesty and integrity in doing the tasks and checking your answers. 5. Finish the task at hand before proceeding to the next. 6. Return this module to your teacher/facilitator once you are through with it. If you encounter any difficulty in answering the tasks in this module, do not hesitate to consult your teacher or facilitator. Always bear in mind that you are not alone. We hope that through this material, you will experience meaningful learning and gain deep understanding of the relevant competencies. You can do it! References This is a list of all sources used in developing this module.
  • 7. 1 What I Need to Know This module was designed and written with you in mind. It is here to help you identify and master the value of notes and rests. The scope of this module permits it to be used in many different learning situations. The language used recognizes the diverse vocabulary level of students. The lessons are arranged to follow the standard sequence of the course. But the order in which you read them can be changed to correspond with the module you are now using. The module has only one lesson with the title: • Lesson 1 – Rhythm: Notes and Rests After going through this module, you are expected to: 1. identify the notes and rests; 2. identify the values of the notes and rests used in a particular song; and 3. identify the values of the dotted notes and rests used in a particular song.
  • 8. 2 What I Know Directions: Read and understand each item carefully. Write the letter of the correct answer on a separate sheet of paper. 1. We use notes and rests to create a composition, Identify the encircled note in this musical composition. A. whole note B. half note C. quarter note D. eighth note 2. The value of notes and rests depend on the given time signature of a song. What kind of rest receives two beats? A. B. C. D. 3. A note value indicates the relative duration of a note. How many beats does a whole note ( ) receive? A. 4 beats B. 3 beats C. 2 beats D. 1 beat 4. A dot gets ½ the value of the note or rest that it follows. What is the value of a dotted half rest? A. 1 ½ beats B. 3 beats C. 2 beats D. 2 ½ beats 5. Notes and rests have time values. Which of the following notes receives ½ of a beat? A. B. C. D.
  • 9. 3 6. Which of the following dotted notes receives 1 ½ beats? A. B. C. D. 7. Rests represent silence in music. Which is a quarter rest? A. B. C. D. 8. A note is a symbol for sound. Which is an eighth note? A. B. C. D. 9. Analyze the musical phrase and identify the encircled musical symbol. A. eighth rest B. half rest C. quarter rest D. whole rest 10.Notes and rests have distinctive values. Which of the following notes has the highest value? A. dotted half note ( ) B. whole note ( ) C. half note ( ) D. quarter note ( )
  • 10. 4 Notes to the Teacher This module is designed for independent or self-paced study. It allows the learners to learn by considering their convenience for time and or location according to his or her individual needs and ability. Learners can study at his/her preferred time and environment without undue interruption of work. Please make sure learners who use this material can get frequent feedback and are given the opportunity to reflect on information and on their learning experiences. Lesson 1 Rhythm: Notes and Rests Rhythm is one important element that musicians of all types have to adapt with their passion for music. In this quarter, you will learn rhythm as one of the elements of music. Rhythm is the regular flow of music through time. It is the life of music. It is observed and felt in the movements of humans and animals, in the swaying of trees and in running vehicles. In order for you to fully understand rhythm; you need to learn its elements such as pulse, tempo and meter. Music is made up of different kinds of notes and rests to represent duration of sounds and silence. They are used in making compositions. Notes are symbols for sounds in music and rests are symbols for silence. What’s In Clap the rhythm:
  • 11. 5 What’s New Kinds of Notes and Rests Do you know how songwriters create a composition? If you are going to compose a song, how will you make it? In writing a song, a songwriter uses notes and rests and places them on a staff along with other musical symbols. Study the chart below. Chart 1- Different Kinds of Notes and Rests How many kinds of notes/rests are there in the chart? What are the kinds of notes? What are the kinds of rests? What kind of note has a shaded note head, stem and a tail? What is the value of a whole note/rest? What kind of note/rest receives ¼ of a beat? What kind of note/rest receives 2 beats? What kind of note/rest receives 1 beat? If a half rest has two beats, how many quarter rests are there to 1 half rest?
  • 12. 6 Studying a Musical Score Study the musical score of the song, Dignity of Labor. Dignity of Labor What is It What is the time signature of the song, Dignity of Labor? What is the key of the song? What is the first/last note of the song? What is the first/last so-fa syllable of the song? What kind of notes and rests are found in the musical score? What kind of note is found on the first measure of the song? What is the value of a dotted half note? Which rest receives the greatest value? What is the song all about? Sing the song, Dignity of Labor.
  • 13. 7 What’s More Dotted Notes and Rests In music, a dot is sometimes placed at the right side of a note/rest. A dot added to a note/rest changes its length of time or value. A dot gets ½ the value of the note/rest it follows. Study the chart below. Chart 2 –Dotted Notes What is the value of a dot in a dotted quarter note? What dotted note has the longest duration? What kind of dotted note receives three beats? What happens to a rest if there’s a dot on it? Chart 3 –Dotted Rests What kind of dotted rest receives six beats? What dotted rest has the longest duration? What is the value of a dot in a dotted half rest? What is the value of a dot in a dotted eighth rest? What happens to a rest if there’s a dot on it?
  • 14. 8 What I Have Learned • Notes are musical sounds that represent sounds. • There are five kinds of notes namely whole note ( ), half note ( ), quarter note ( ), eighth note ( ), and sixteenth note ( ). • Rests represent silence in music. • There are five kinds of rests namely whole rest ( ), half rest ( ), quarter rest ( ), eighth rest ( ), and sixteenth rest ( ). • Notes and rests are placed on a staff with other musical symbols to create a song. • The value of a dot is half the value of a note or rest it follows. What I Can Do Identify the notes and rests found in the following musical lines. Write your answer on a piece of paper. 1. 2. 3. 4.
  • 15. 9 Assessment Directions: Read and understand each item carefully. Write letter of the correct answer on a separate sheet of paper. 1. Analyze the musical phrase and identify the encircled musical symbol. A. eighth rest B. half rest C. quarter rest D. whole rest 2. Notes and rests have distinctive values. Which of the following notes has the highest value? A. dotted half note ( ) B. whole note ( ) C. half note ( ) D. quarter note ( ) 3. A note value indicates the relative duration of a note. How many beats does a whole note ( ) receive? A. 4 beats B. 3 beats C. 2 beats D. 1 beat 4. We use notes and rests to create a composition. Identify the encircled note in this musical composition. A. whole note B. B. half note C. C. quarter note D. D. eighth note
  • 16. 10 5. A dot gets ½ the value of the note or rest that it follows. What is the value of a dotted half rest? A. 1 ½ beats B. 3 beats C. 2 beats D. 2 ½ beats 6. Which of the following dotted notes receives 1 ½ beats? A. B. C. D. 7. The value of notes and rests depends on the time signature. What kind of rest receives two beats? A. B. C. D. 8. Notes and rests have time values. Which of the following notes receives ½ of a beat? A. B. C. D. 9. Rests represent silence in music. Which is a quarter rest? A. B. C. D. 10. A note is a symbol for sound. Which is an eighth note? A. B. C. D. Additional Activities Directions: Match the symbol in column A to its value in column B. Write the letter of your answer on a separate sheet of paper. A B 1. A. ¼ of a beat 2. B. 1 beat 3. C. ½ of a beat 4. D. 1 ½ beats 5. E. 2 beats F. 6 beats
  • 18. 12 References Enhancing Skills Through MAPE 5, pp. 7-10 Stirring the Soul, Mind and Body 5, pp. 5-10
  • 19. For inquiries or feedback, please write or call: Department of Education - Bureau of Learning Resources (DepEd-BLR) Ground Floor, Bonifacio Bldg., DepEd Complex Meralco Avenue, Pasig City, Philippines 1600 Telefax: (632) 8634-1072; 8634-1054; 8631-4985 Email Address: blr.lrqad@deped.gov.ph * blr.lrpd@deped.gov.ph