Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

La Crònica de Ramon Muntaner

8.192 visualizaciones

Publicado el

Treball elaborat per Jorge Martínez i Ivan Roca

 • Sé el primero en comentar

La Crònica de Ramon Muntaner

 1. 1. Crónica de Ramon Muntaner
 2. 2. ÍndexIntroducció:..........................................................D.3Biografía:.............................................................D.4Crónica:...............................................................D.5Obra....................................................................D.6Context................................................................D.7Tema....................................................................D.8Canal...................................................................D.9Cançó..................................................................D.10Conclusió.............................................................D.11Bibliografía...........................................................D.12
 3. 3. IntroduccióRamón Muntaner (Peralada, 1265 - Eivissa, 1336) fou un militar,administrador, polític i cronista català, ciutadà de València i ciutadà deMallorca. Eminentment conegut per ser el redactor duna de les quatreGrans Cròniques, visqué de primera mà diverses gestes militars delsreis dAragóVa escriure la seva Crònica, que comprèn des de la concepció deJaume I el Conqueridor (1207) fins la coronació dAlfons IV dAragó(1328). Està escrita en primera persona, utilitzant un estil planer,sense massa retòrica. Carregada de dades històriques, la Crònica deRamon Muntaner sha convertit en un element imprescindible per aanalitzar aquest període de la historia de la Corona dAragó.
 4. 4. BiografíaRamon Muntaner (Peralada, 1265 - Eivissa, 1336)Fill de Joan Muntaner i duna dama de llinatge Sesfàbregues, de joveconeix els reis Jaume I i Alfons X, albergats a la casa del seu pare. En1286 pren part en la conquesta de Menorca Lany 1301 va a Sicília a defensar un sector de Messina i el 1302sembarca cap a Orient com a mestre racional de lexpedició delsalmogàvers. Lany 1309 es casa i és nomenat capità de lilla de Djerba. Delmatrimoni en neixen dos fills i una filla. Lany 1315 és lencarregat deltrasllat de linfant Jaume. Lany 1325, Ramon Muntaner comença aredactar la Crònica a la seva alqueria de Xilvella.Lany 1332 torna aMallorca per servir el nou rei Jaume III, per qui és nomenat cavaller, i mor aEivissa lany 1336.
 5. 5. CrónicaLobra fou escrita per ésser llegida enveu alta. Muntaner aconsegueix aixiestablir una comunicació directa ambels seus "oïdors". Per això utilitzaprocediments joglarescos,a més dusarun llenguatge viu i col·loquial. És unabrillant narració periodística.
 6. 6. ObraLobjectiu fonamental de lobra és de glorificar els reis de laCasa dAragó.Per a narrar lengendrament de Jaume I es basa en unacanço de gesta, i tambe la mort de Pere el Gran. Pero sensdubte la part mes important es quan narra lexpedició catalanaa lorient.Altra part tambe molt significativa es on narra el gobern a lesilles de Gerba i els Querquens, i lexpedicio a Sardenya.Acaba amb la coronacio de Alfons el Benigne.
 7. 7. ContextLa crònica va estar escrita durant la reconquesta i laguerra contra els moriscos.Aquesta reconquesta no era a soles territorial ja quetambe intervenia el tema religios.També és molt simbòlic que Ramon Muntaner foralencarregat de tenir cura de la comptabilitat idadministrar el patrimoni reial a la guerra delsAlmogàvers.
 8. 8. TemaA la crònica predomina molt el tema de lheroïcitat i lamordel cavaller alà per la seva dona, i està explicat de formaadmirable vers el cavaller musulmà, tot i que ell fos cristià iestigués a la guerra en contra dels musulmans.Aquesta crònica explica amb claredat com lluita ambhonor i amb amor fins al final, sense deixar-se intimidar ,inclús sent inferior en nombre.
 9. 9. CanalLobra fou escrita per ésser llegida en veu alta. És un text escriten prosa i pertany al gènere narratiu i descriptiu.És un text on descriu accions majoritàriament. Però tambéens deixa veure alguns diàlegs. És una crònica escrita sobreun fet real que va succeir durant la guerra de la reconquesta ila dels almogàvers.El narrador és extern i omniscient.
 10. 10. Crónica - Trencavent Lletra He vist trenta-tres batalles, He vist les costes llunyanes portes de ferro i Cassandra,de Mallorca fins a Atenes a les mans ploma i espasa,navegant pels blaus de laigua, lletres de sang.navegant. He tornat des de la mar,He petjat camins i temples, he tornat del viatge mésilles de Rodes i Creta, llarg.ensumant salobre en laire, Què us diré, ja he donat felaire de la mar. en lo bell catalanesc.He tornat des de la mar, He tornat des de la mar,he tornat del viatge més llarg. he tornat del viatge mésQuè us diré, ja he donat fe llarg.en lo bell catalanesc. Què us diré, ja he donat fe, paraula den Muntaner.He viscut traïcions i gestes,dies de fam i riqueses,vaig ser amic de ducs i reines http://www.youtube.com/watch?i dalmogàvers. feature=player_embedded&v=-csXqYvmYpA
 11. 11. ConclusióLa crònica de Ramon Muntaner és la mes llarga i la mespopular de les quatre cròniques catalanes. Per a escriure-la,Ramon Muntaner es valgué de la seua gran experiència, jaque va ser un dels mes grans autors de la literatura catalanaÉs impossible trobar en tota l Europa medieval res quesassembli a la maduresa "nacional" de la Crònica.
 12. 12. Bibliografía

×